szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:260/2080)

Tarta z figami i kozim serem 90

łyżka posiekanego świeżego tymianku szczypta soli Nadzienie: 200 g koziego sera (twarożek/do smarowania) 300 g śmietany 18% 2 jajka kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz   Wykonanie: Szybko zagnieść ciasto z podanych składników. Uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia

Pasja Smaku
Karnawałowe ciasteczka… z patelni! 349

pomocą miksera z hakiem lub malaksera zagniatamy ciasto z dwóch szklanek mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru pudru, cukru z wanilią, jajka, żółtka i posiekanego masła. Ciasto dość szybko się połączy. Jeśli lubimy – możemy dodać rodzynki lub inne suszone owoce. Ja lubię je bez dodatków. Dzielimy na dwie części, spłaszczamy i chowamy na 20-30 minut

Poezja smaku
Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym 424

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem

mojewypiekiinietylko
Rurki z kremem 157

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Stolnicę oprószamy mąką, kładziemy porcję ciasta i lekko podsypując wałkujemy nadając kształt prostokąta, na grubość

mojewypiekiinietylko
Malinowa chmurka 963

dałam 100 g mąki i 50 g mielonych migdałów) 100 g masła 1 łyżka cukru waniliowego (dałam migdałowy)  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na co najmniej 60 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Najlepsze ciastka z dziurką 182

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – wyjmujemy ciasto, blat lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i foremką w kształcie koła wykrawamy ciastka. Następnie mniejszą

mojewypiekiinietylko
Sernik gotowany z mini rollsami 296

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 równe porcje, przekładamy do woreczków i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień każdą porcję, po kolei, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (u mnie

mojewypiekiinietylko
Ciastka maślane z cukrem 180

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – wyjmujemy ciasto, blat lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i fremką o dowolnym kształcie wykrawamy ciastka. Ubijamy lekko

mojewypiekiinietylko
Sernik gotowany 313

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe porcje, przekładamy do woreczków i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień każdą porcję, po kolei, rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie

mojewypiekiinietylko
Brownies z kaszy jaglanej 207

kolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam brownies z kaszą jaglaną, słodzone miodem, bez cukru. Poleciła mi je moja bratowa :) i dziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania ) Brownies z kaszy jaglanej Składniki: Ciasto

Mała Cukierenka
Brownies z kaszy jaglanej 198

kolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam brownies z kaszą jaglaną, słodzone miodem, bez cukru. Poleciła mi je moja bratowa :) i dziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania )     Brownies z kaszy jaglanej Składniki

Mała Cukierenka
Sernik jagodowy 305

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, częścią wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (można

mojewypiekiinietylko
piernikowa babka na majonezie 169

Babka na majonezie, choć już coraz bardziej popularna dla niektórych może wydawać się dziwna. Mnie z początku też dziwił dodatek majonezu w cieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kremówka 1007

proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części, wkładamy do woreczków, i na noc – do lodówki. Na drugi dzień, obie porcje ciasta rozwałkowujemy na kwadraty wielkości blaszki (najpierw przygotowałam spód

mojewypiekiinietylko
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 138

soli ½ łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżeczki lodowatej wody Mąkę wymieszać z solą i tymiankiem. Posiekać z masłem do uzyskania drobnych grudek (można ręcznie lub w malakserze). Zagnieść szybko kruche ciasto dodając po odrobinie wody (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Uformować wałek, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 45 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie

Pełny talerz
Sernik gotowany 236

krupczatki i 15 dag zwykłej pszennej 10 dag cukru  3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła Przygotowanie : Z mąki, masła, proszku i cukru zagniotłam szybko kruche ciasto, zostawiłam na 15 min. w chłodnym miejscu Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam nim blaszkę o wymiarach 24 cm średnicy, ale lepsza będzie większa Piekłam przez około

Proste Potrawy
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 188

pieczenia i wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Dłońmi rozcieraj masło z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę przypominającą mokry piasek.  Dodaj jajko i żółtko, wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Przełóż ciasto na arkusz folii plastikowej, uformuj z niego kulę (ja robię to przez folię), owiń kulę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Możesz zagnieść

Chilli Czosnek i Oliwa
Orzechowa szarlotka 381

puder, proszek do pieczenia posiekać z masłem.  2. Gdy powstanie masa przypominająca kruszonkę dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Moja masa była dość twarda dlatego dodałam dodatkowo śmietanę. Szybko wyrobić ciasto (chodzi o to by dłońmi dodatkowo nie nagrzewać ciasta).  3. Ok. 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm. i wstawić do lodówki (~2h) a najlepiej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Proste ciasto z dżemem 146

Jeszcze prościej się nie da Przepis na bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto na jedną keksówkę znalazłam kiedyś w Internecie szukające czegoś słodkiego, szybkiego, dobrego, na już, z prostymi składnikami, które zawsze są w zasięgu ręki w domu. Bo takie rozwiązania na szybko są wygodne! I znalazłam, przepisałam do kajecika, ostatnio znalazłam i teraz(...)dzielę się nim z Wami. Ciasto pyszne z dodatkiem dżemu i aromatu pomarańczowego. Można polać polewą, udekorować lukrem, dodać bakalie, dowolny dżem. Jest wspaniałe, proste! Zapraszam dziś na szybkie i proste ciasto z dżemem, dokładnie z żurawiną i aromatem pomarańczowym. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 1 jajko 100 ml mleka ¾ szklanki cukru, może być też trzcinowy

Zasmakuj Kuchni
Kiełbaski zapiekane w cieście 119

hole , czyli ropucha w dziurze) to bardzo popularne brytyjskie danie. Zapiekane kiełbaski często goszczą na brytyjskich stołach, ponieważ są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Głównym składnikiem są wspominane już przeze mnie surowe kiełbaski zapieczone w gęstym cieście naleśnikowym.  Danie znane jest od XVIII wieku. Początkowo wykorzystywano do jego przygotowania różnych rodzajów mięsa (gołębia, wątróbki, wołowinę), często resztki(...)ciasto za bardzo się rozlało i kiełbaski niestety nie są w nim zanurzone). W naczyniu ułożyć kiełbaski i wstawić do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie przygotować ciasto: W misce dokładnie wymieszać mąkę, sól, jajka i mleko (można to zrobić ręcznie lub mikserem). Naczynie z kiełbaskami ostrożnie wyjąć z piekarnika i wylać ciasto pomiędzy kiełbaski, po czym szybko wstawić

Codzienne Gotowanie
Tarta – przepis podstawowy 76

drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto na tartę rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia

niecodziennikpary
Chleb pszenno- żytni na zakwasie 92

godziny. W tym czasie chleby powinny podwoić swoją objętość. Po upływie dwóch godzin robię próbę by sprawdzić czy chleb jest dobrze wyrośnięty. W tym celu naciskam palcem na ciasto- jeśli szybko wraca do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie, gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia. Chleby wyciągam z koszyczka lub miski i delikatnie

Mango Papaja
Pszenno- gryczany chleb na zakwasie 128

godziny. W tym czasie chleb powinien podwoić swoją objętość. Po upływie dwóch godzin robię próbę by sprawdzić czy chleb jest dobrze wyrośnięty. W tym celu naciskam palcem na ciasto- jeśli szybko wraca do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie, gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia. Chleb wyciągam z koszyczka lub miski i delikatnie

Mango Papaja
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 241

kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna) Jeśli nie mamy mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne(...)masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami na kształt kruszonki, następnie dodać sok z cytryny i szybko zagnieść na kształt kuli (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody) 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Kulę spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki

Moja Delicja
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 185

kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna) Jeśli nie mamy mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne(...)masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami na kształt kruszonki, następnie dodać sok z cytryny i szybko zagnieść na kształt kuli (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody) 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Kulę spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki

Moja Delicja
Kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką. 225

pszennej 250 g masła ,zimne ,z lodówki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pozostałe składniki .Szybko zagnieść ciasto ,podzielić na dwie części ,większą na spód i mniejszą na wierzch i schłodzić w lodówce przez 0,5 godziny. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kształt koła

Ladylaura.
Quiche z cukinią 142

małe jajko szczypta soli farsz: 1 cukinia 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka 5 g startego parmezanu bazylia, sól, pieprz 1 ząbek czosnku wykonanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (pół godziny). Cukinię umyć, zetrzeć ze skórką na grubych oczkach tarki, posolić i pozostawić na 20 minut aż cukinia puści wodę. Czosnek przepuścić przez praskę

Ania i Marcin gotują
"Gofry" z ciasta francuskiego 138

chwilę co z niego przygotować. A ponieważ rodzinka domagała się lodów postanowiłam zrobić z niego takie chrupiące gofry, które podałam z konfiturą truskawkową i lodami śmietankowymi. Świetny i szybki deser. Ciasto francuskie w postaci chrupiących ciasteczek bardzo nam posmakowało. Deser podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Kamila" op. ciasta francuskiego lody ulubiona konfitura świeże truskawki kiwi cukier puder mięta do dekoracji

Smakołyki Asi
Ciasto jagodowe niebo 220

masła 1 czubata łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z zimnym masłem aż powstaną drobne grudki. Dodać cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Formę do ciasta posmarować w kilku miejscach olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto odwinąć

Pełny talerz
Tarta z cukinią i kurczakiem 137

masła 1 żółtko 50 ml wody odrobina soli Wykonanie: Mąkę z solą siekamy nożem razem z zimnym masłem. Gdy masło będzie w małych kawałkach, dodajemy żółtko, wodę i szybko zagniatamy ciasto (nie możemy za bardzo ogrzać ciasta ciepłem dłoni, bo wtedy będzie twarde po upieczeniu). Gdy ciasto będzie gładkie odkładamy je na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto

psgotujemy
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką 1095

schłodzonej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach ok. 60 % na spód i 40 % na wierzch. Obydwie części zawinąć w folię i zamrozić minimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasto z brzoskwiniami i lekką budyniową pianką 144

schłodzonej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach ok. 60 % na spód i 40 % na wierzch. Obydwie części zawinąć w folię i zamrozić minimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto z masą jogurtowo-kokosową oraz czarną porzeczką Lodzi 407

żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło, oraz pozostałe składniki wszystko siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Składniki na masę jogurtowo-kokosową: 3 opakowania jogurtów typu greckiego (po 350 g każdy) 250 g drobnych wiórków kokosowych

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania