szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:267/2080)

Babeczki wiśniowe z orzechami 119

kilkanaście wiśni wydrylowanych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami. • Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko

To co kocham
Tarta śmietanowa z jeżynami 125

żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody ok. 30 dag jeżyn WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posiekać na drobne grudki. Dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, przenieść na wałku i wylepić nim formę do tarty o średnicy

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche babeczki z rabarbarem i kruszonką 323

wiórki kokosowe (pół łyżeczki na jedną babeczkę) Kruszonka:  2/3 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 kostki masła 1/2 łyżeczki smalcu 1/2 cukru wanilinowego Przygotowanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Przełożyć do miski i zasypać dwoma łyżkami cukru. Odstawić. Ciasto wyciągnąć

Malinowo w kuchni
Francuskie paszteciki 156

Kolejna propozycja (wcześniej pokazałam Wam przepis na  smażone kulki mięsne ) na wykorzystanie mięsnych (ugotowanych lub upieczonych) pozostałości po obiedzie, czyli paszteciki z dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam  bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe

Kraina Miodem Płynąca
Banoffee na spodzie z pełnoziarnistych herbatników 367

małe dojrzałe banany - sok wyciśnięty z 1 cytryny   - 300 ml śmietany 30 % Wykonanie: Herbatniki dokładnie rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć formę do tart przygotowanym "kruchym ciastem na szybko". Cukier rozpuścić w rondlu i delikatnie podgrzewać, aż zacznie zmieniać barwę na brązową. Następnie dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia, wystudzić. Pokrojone

Kuchenne syntezy
Kruche ciasto ze śliwkami i pianką 115

białka 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ok 300g śliwek węgierek Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, wyglądać jak takie duże kawałki kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/2 szklanki ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez

Obiad gotowy
Rustykalna tarta z młodą kapustą i zmiana adresu bloga. 174

tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżki śmietany 12% płaska łyżeczka deserowa soli Do miski wkładamy masło, mąkę oraz przyprawy. Siekamy nożem, następnie krótko wyrabiamy. Dodajemy śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto do gładkości. Zawijamy w folie i chowamy do lodówki na godzinę lub 15 minut do zamrażarki.  Farsz: pół główki młodej kapusty kilka plasterków boczku owędzanego nieduża biała cebula

Poezja Smaków - blog kulinarny
PIERNIKOWY SERNIK! PETARDA! 138

pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Z w/w składników szybko zagnieć ciasto na jednolite i gładkie, podziel je na 2 części. Obydwie owiń folią i  włóż do zamrażalnika na 15 do 20 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasto z jagodami 163

żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w w zamrażarce. Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno natłuszczonej formy (23×33) i wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Maliny, brzoskwinie, borówki- to musi być pyszne! 134

Wykonanie:  W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę masło i żółtka (białka zostawiamy do pianki budyniowej). Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Większą część wykorzystujemy do wylepienia spodu blachy ( wymiary 29 *35 cm), a mniejszą wkładamy do zamrażalnika.  Spód blachy smarujemy masłem, wyścielamy papierem

Receptura smaku
Sernik czekoladowo -piernikowy 148

pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Z w/w składników szybko zagnieć ciasto na jednolite i gładkie, podziel je na 2 części. Obydwie owiń folią i  włóż do zamrażalnika na 15 do 20 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego

SMYKWKUCHNI
Kruche roladki z czekoladą 169

drobno poszatkowanej lub zmielonej w blenderze     1. Do mąki zetrzeć schłodzone masło na tarce z dużym oczkami (można też masło drobno pokroić). Dodać cukie, jajka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować je na grubość około 3-4mm. Następnie

Mała Cukierenka
Jabłecznik na cienkim spodzie 305

jabłek * 1/3 szklanki cukru * 1-1,5 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtek oraz cukru pudru zagnieść szybko kruche ciasto. W tym celu składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać dokładnie nożem i zlepić w kulę lub posłużyć się robotem, o ile takowy posiadamy. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć

kolorowotorcikowo
Tarta figowa z kozim serem 178

mleka   Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą.  Dodajemy cukier.  Dodajemy maso pokrojone na kawałki i nożem siekamy, aż postaną grudki.  Dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na około 20 minut do lodówki.  Piekarnik rozgrzać do 180°C . Schłodzone ciasto rozwałkować.  Wyłożyć ciasto do formy

Sto kolorów kuchni
Keks z jeżynami i kruszonką 166

oknami już typowa jesień a ja jeszcze nie zdążyłam się z Wami podzielić wszystkimi letnimi przepisami... Cóż, nadrobimy to zimą :) Dziś mam dla Was przepis na pyszne i szybkie ucierane ciasto - keks z jeżynami i piernikową kruszonką. Idealne jako dodatek do filiżanki herbaty, ale także jako słodka przekąska do szkoły czy pracy.  keksówka 11x23cm Składniki:  300g mąki pszennej

Z miłości do słodkości