szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:265/2080)

Kruche ciasto 158

Składniki: 2 szklanki mąki- 2 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 2 jajka cukier do smaku- około pół szklanki 1.)Margarynę posiekać z żółtkami i cukrem, dosypać mąkę. Szybko zagnieść ciasto. 2.)Piec około 15 minut w temp. 200"C. Do momentu, aż ciasto stanie się złote. P.S Ciasto może byś spodem szarlotki, tarty makowej, czy służyć jako baza

Luźna Kuchnia
Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką 671

pieczenia, cukier wanilinowy i przesiać cukier puder. Składniki wymieszać mikserem, aż powstanie wilgotny „piasek”. Dodać żółtka, śmietanę i znów wymieszać mikserem, ale bardzo krótko. Odstawić mikser i rękoma szybko zgnieść ciasto (jak najkrócej zagniatać). Ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 3. Tortownicę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki radzę

Mała Cukierenka
Tarta z porzeczkami i truskawkami 163

zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) Dodać płaską łyżkę śmietany, krótko zmiksować w malakserze (tylko do rozmieszania śmietany), a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto) . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut

Moja Delicja
Ciasteczka miodowe ze słonecznikiem 171

Składniki ciasta zagnieść szybko, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 1h. Po tym czasie formować kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i np. nakrętką od napoju ("umoczoną" w mące) robić dołeczki w każdym ciasteczku. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można też ciasto rozwałkować i wycinać kółka o średnicy około

Cakes By Kejt
"Czerwone diamenty" czyli jagody goji 142

cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g nasion słonecznika Sposób przygotowania   Mąkę przesiewamy, podajemy cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 40-50 minut. Kroimy

Pyry na Gaz
Leśna kostka z kiwi 112

problemu - jest bardziej czasochłonne aniżeli pracochłonne, bo trzeba czekać na tężejące warstwy. Lecz jeśli rozłożymy cały proces i odpowiednio wykonamy warstwy to całość pójdzie szybko. Gdy ciasto się piecze to robię warstwę kiwi, wtedy galaretka się ostudzi i powoli zaczyna tężeć. Dopiero później zaczynam robić warstwę śmietanowo-jogurtową kiedy galaretka jest już prawie stężała. Później idzie jak z płatka. Polecam

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto kokosowe z malinami 147

Pyszne i łatwe do przygotowania ciasto kokosowe z malinami. Ciasto o umiarkowanej słodyczy i nie wymaga miksowania.  Proste i szybkie do zrobienia ciasto, które świetnie sprawdza się jako deser na przyjęcie niespodziewanych gości. W sezonie do ciasta najlepiej użyć świeżych malin, a poza nim mogą być mrożone. Do ciasta, które nie będzie zbyt długo przechowywane polewę można zrobić

Kuchcik gotuje
Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym 172

Dziś coś na słodko bez pieczenia. Pyszne serniczki na zimno na herbatnikach z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną. Jakoś trzeba osłodzić tę paskudną pogodę. Wbrew pozorom

Ewa w kuchni
Kruche kakaowe ciasto z jabłkami i kokosem 175

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Na stolnicę wysypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i drobno siekamy, dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażalnika, a drugą wykładamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa kokosowa: 200 gram wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 paczki budyniu śmietankowego Białka

Słodka Kraina Wypieków
Tarta z morelami 191

Składniki : 250 g mąki 125 g masła 75 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut do zamrażalki. Kruszonka: 200 g mąki 100 g cukru 100 g masła 1 op. cukru wanilinowego Masło roztapiamy, mąkę mieszamy

Słodka Kraina Wypieków
Sernik królewski z jagodami. 178

mąki      Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajko i żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy okruchy odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto ręką, chłodzimy w lodówce 45 minut. Ze schłodzonego ciasta odcinamy 1/4 i wkładamy z powrotem do lodówki. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę

Rozpustne gotowanie
Tartaletki z budyniem i truskawkami 180

masła  1 jajko Tarteletki delikatnie wysmarować masłem . Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem rozwałkować i wyłożyć nim każdą tarteletkę . Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Każdą tarteletkę wyłożyć papierem do pieczenia

Delicious Titbits
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 303

później trafiłam na blog Yum and yummer . Wygląda obłędnie, musicie przyznać. Zdecydowanie robi wrażenie, i to jakie! Wtedy jednak były to za wysokie progi , powzdychałam więc tylko do ciasta, żeby szybko o nim zapomnieć. Później znów na nie trafiłam, tym razem na polskiej stronie K&L food blog . Nadal uważałam, że jest genialne, i zdecydowanie za trudne. Teraz jednak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 161

rozcierać je w dłoniach z sypkimi składnikami, aż powstanie kruszonka o konsystencji grubego piasku. Wbij żółtko (białko przyda nam się do posmarowania wierzchu tarty), wlej zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w płaski dysk, owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na 30 min.  Przygotuj masę migdałową: miękkie masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera, aż stanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem 188

prosty sposób na szybkie słodkie ślimaczki z gotowego ciasta francuskiego. Idealne dla kulinarnych leniuszków lub dla tych co nie mają zbyt dużej wprawy w pieczeniu ciast. Ich przygotowanie nie jest ani pracochłonne ani trudne, nie zajmie też nam dużo czasu. A z talerza znikają tak samo jak się je robi, czyli szybko :-). Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta

Kulinarne przygody Gatity