szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:253/2080)

tarta z agrestem - ciasto z agrestem 74

mielonych migdałów, 600 g agrestu, cukier puder, cukier,   1 żółtko, 2 łyżki śmietany,   masło do wysmarowania formy, Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na 30 minut do lodówki. Farsz: Agrest umyć, osuszyć, odciąć końcówki.  Suchy placek

królestwo garów
Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami 213

śmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy foremek

królestwo garów
Rurki z kremem 148

łyżki masła 2 łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: Rurki: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego paski o szerokości 1,5 - 2 cm. Paski ciasta zawijamy na foremkach do rurek zaczynając od cienkiej strony. Wierzch

Mama Gotuje
Ciasto MocnoMarchewkowe 158

Składniki: 0,5 kubka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru 0,5 kubka cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1

Luźna Kuchnia
Błyskawiczny lany chrust 151

fajnym rozwiązaniem dla osób, które mają mało czasu na pieczenie oraz dla tych, którzy nie lubią się bawić w wykrawanie, czy ugniatanie ciasta. Ciasto w przygotowaniu jest bardzo szybkie, przypomina troszeczkę ciasto na naleśniki :) Przepis na lany chrust znalazłam w Poradniku Domowym, jednak postanowiłam go trochę zmodyfikować. W oryginale nie było proszku do pieczenia i ciasto wychodziło strasznie płaskie. Poza

Smakowy Raj
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 347

smażyć krótko, aż zredukuje się nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i przestudzić. ciasto(...)orzechy na suchej patelni i jak przestygną ,zmielić je. Do miski wsypać mąkę ,proszek do pieczenia,orzechy,cukry i cynamon. W kostkę pokroić zimne masło, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto ,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie w yłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 26x 34 cm . Ciasto podzielić

w mojej kuchni
Charlotte Royal z kremem bawarskim 240

cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę. Ubijamy pianę z białek. Do masy jajecznej powoli dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Natychmiast wylewamy ciasto na papier do pieczenia. Szybko rozprowadzamy równomiernie ciasto, aby jego grubość była jednakowa również na brzegach. Natychmiast wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po wyjęciu smarujemy ciasto dżemem i powidłami. Zwijamy delikatnie roladę ( za pomocą

Ostra na Słodko
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 186

składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól).  Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i skórkę z pomarańczy, wymieszać z mąka (siekając nożem, żeby nie ogrzewać masła). Szybko zagnieść ciasto, rozpłaszczyć (szybciej się schłodzi i później łatwiej rozwałkuje), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Foremki dokładnie natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na placek

SzczyptaSmaQ
Najprostszy jabłecznik 248

było Światowy dzień jabłka i wspólnie z innymi blogerami z tej okazji piekłyśmy ciasta z dodatkiem oczywiście jabłek..ja z racji tego, że miałam mało wolnego czasu wynalazłam ciasto proste i szybkie do zrobienia..w moim  cieście jabłka zostały na dnie ..i na drugi raz spróbuję jabłka dać na wierzch ciasta..ale mimo to ciasto było pyszne

Moje domowe kucharzenie
Kruche babeczki z masłem orzechowym i musem czekoladowym 178

masła 30 g tartych orzechów laskowych 100 g cukru szczypta soli 1 żółtko 250 g mąki pszennej masło orzechowe Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła. Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną

kolorowotorcikowo
Kruche babeczki z mascarpone i owocami 234

Wielkanoc, odkąd sięgam pamięcią. Występują w różnych odsłonach, z pianą parzoną, z owocami czy z galaretką. Zawsze mają wielu zwolenników i dość szybko zostają po nich tylko okruszki. Moje tegoroczne babeczki są na bazie delikatnego kremu z serka mascarpone, śmietany i owoców. Owoce można dodać dowolne, najlepiej takie sezonowe(...)Wykonanie: Babeczki – Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. – Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami i śmietaną. – Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. – Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. – Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kwiatki większe

To co kocham
Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami 137

szybko nadeszła. Na obiadek polecam Wam pyszną tartę z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami. Musiałam tym daniem dogodzić moim dwóm panom, bo jeden chciał coś z bakłażanem, a drugi koniecznie salami. Więc połączyłam oba składniki, dodałam pomidora i ser. Wyszła bardzo smaczna tarta, obaj panowie zadowoleni więc cel osiągnięty :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)  Składniki ciasto forma(...)mała cebula 1 szklanka passaty szczypta cukru trzcinowego 2 kulki mozzarelli 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło i posiekać nożem. Dodać jajko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość formy i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjąć, po nakłuwać widelcem i zapiec w 180 stopniach przez około 25 minut

kruche babeczki
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką 85

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką to jesienny klasyk dla wielbicieli ciast ze śliwkami. Lekkie, kruche ciasto oraz delikatna budyniowa pianka idealnie łączą się z wyrazistymi smakami aromatycznych śliwek węgierek. Jak pewnie zauważyliście, w tegoroczne lato i jesień ciasta tego typu pieczemy bardzo często, można nawet powiedzieć, że to nasze odkrycie sezonu. Jeśli sami spróbujecie choć jednej z polecanych(...)przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli, przemieszać. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka jajek. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je w proporcjach 60:40. Większą część ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Budyniowa

niecodziennikpary
Szarlotka krucho - biszkoptowa 701

pomysł na przygotowanie tego popularnego i uwielbianego przez wszystkich ciasta, jakim jest jabłecznik/szarlotka. Do tej pory przeważnie robiłam szarlotki kruche, w których i spód i wierzch były wykonane z ciasta kruchego. Czasem jednak trzeba coś odmienić. D głowy przyszedł mi pomysł, aby wierzch zastąpić jakimś lżejszym ciastem. Myślałam o cieście ucieranym lub biszkoptowym. Ostatecznie jednak zdecydowałam się na biszkopt(...)miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodałam pokrojone na plasterki zimne masło, żółtka i zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto. Podsypując nieco mąką, rozwałkowałam przygotowane ciasto i przełożyłam do blachy o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawiłam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrałam

Waniliowe Improwizacje
Placek iłowiecki 116

szklanki mąki 5 żółtek 0,5 szklanki śmietany 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto, chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę, a następnie dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i pieczmy na złoty kolor (ok. 15 minut w 180 st.) Jak widać na zdjęciach

Cynamonowe szczęście