nasz klasyczny przepis to niestety, żeby zjeść dobre pierogi w restauracji, trzeba mieć niesłychanie dużo szczęścia! Lepiej więc przygotować je w domu. Podaję dziś przepis na fantastyczne ciasto pierogowe, które oczywiście nadaje się do każdego rodzaju nadzienia, nie tylko do ruskich. Nadzienie jest równie pyszne, lekko kwaśny twaróg , ziemniaki i dużo podsmażonej cebulki , która nadaje cudowny smak. Wszystko solidnie doprawione(...)Instructions Przy wyrabianiu ciasta posiłkuję się maszyną do pieczenia chleba. Wszystkie składniki (według kolejności wkładam do maszyny i nastawiam program do wyrabiania ciasta na makaron. Jeśli robicie to ręcznie , to odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat, powstanie górka, na środku robimy wgłębienie " krater ". Wbijamy do wgłębienia jajka i porcjami dolewamy gorącą wodę , szybko zagniatając ciasto. Ciasto powinno
SprawdzonaKuchnia.plCiasto walentynkowe / Valentine's Day Cake Zobaczcie, jak przygotować ciasto walentynkowe na moim filmie: Jeśli nie chcesz przegapić żadnego filmu, kliknij tu, by subskrybować If you don't want to miss any video, click here to subscribe Ciasto walentynkowe to szybkie i proste do przygotowania ciasto warstwowe . Składa się z ciemnego biszkoptu, owocowego nadzienia, kremu z mascarpone z czekoladowymi wiórkami
Lekcje w kuchniSzybka babka z dodatkiem miodu Dziś prosty, szybki przepis dla miłośników słodkich ciast. Ta babka wychodzi naprawdę pyszna. Jest mięciutka i… dosłownie rozpływa się w ustach. Swój kolor zawdzięcza dodatkowi miodu i cukru trzcinowego. Przygotowanie tej babki jest naprawdę proste. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Babka ma dość delikatną strukturę, dlatego polecam Wam wyłożyć formę papierem, aby łatwiej się
Słodkie okruszkistolnicę przesiać mąkę, dodać do niej pokrojone na kawałki zimne masło, sól i cukier. Masło posiekać nożem na małe kawałki lub rozgnieść między palcami, dodać żółtko oraz wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia
niecodziennikparymarchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 garście grzybów suszonych, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól, Ciasto : wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować
królestwo garówmleka, 4 żółtka, 2 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru, esencja waniliowa, owoce – jagody, maliny, porzeczki, borówki (około 500g), Ciasto: w szystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe
królestwo garówcukru 3 żółtka, beza włoska : 150 ml wody, 375 g cukru, 6 białek, owoce: maliny, porzeczki, borówki, jagody Ciasto : w szystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy
królestwo garówróżnymi dodatkami. Wszyscy je lubią chrupać same lub zamiast pieczywa jako dodatek do sałatki. Moje starsze dziecko i mąż również fanami takich przekąsek są. Tym razem proste, szybkie ślimaczki. Ciasto posmarowałam dobrej jakości ketchupem, posypałam oregano, na to salami, kukurydza i mozzarella. Kroimy, pieczemy i gotowe :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego salami w plasterkach kukurydza
kruche babeczkiaromatyczne, pachnące wanilią… No ciężko odmówić, moi drodzy:) Dla rozpusty można polać je dodatkowo roztopioną czekoladą wymieszaną ze śmietanką 30%. Ciasto kawowe Ciasto kawowe to moja kolejna szybka propozycja na ciasto na jedną keksówkę, bez miksera – idealna do popołudniowego latte macchiato! Polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej tortowej szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Zasmakuj KuchniBardzo szybką przekąskę z ciasta filo przygotowałam, w które kiszkę ziemniaczaną schowałam. W każdej sakiewce jedno ziarenko marynowanego pieprzu zielonego dołożyłam, a czarnym mielonym pieprzem doprawiłam. Chrupiące ciasto z miękkim nadzieniem jest banalne do przygotowania, takie inne, nietypowe, ale fajne, smaczne do zjadania. Z tych samych składników można roladę przygotować i jej smakami się rozkoszować. Składniki(...)dłuższego brzegu zwijamy na roladę, układamy łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C ok. 30 min, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby ciasto nie spiekło się za szybko
Moniki Smakołykiwszystkie szczeliny pomiędzy bananami wciskamy maliny. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem puderem i przekładamy na owoce. Przed podaniem posypujemy ciasto kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce. Gotowe Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę Proste ciasto bez pieczenia Proste ciasto z owocami Malinowe banoffee pie Smacznego!!! Justyna
Relaxtimecynamonu tak, aby odparował sok. Dodać suszoną żurawinę. Żółtka oddzielam od białek. W misce mieszam mąkę, sól, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, aromat i masło. Szybko zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję powoli pół szklanki cukru. Formę wykładam papierem do pieczenia, układam połowę ciasta, ugniatam i wyrównuję. Wykładam równo
Zasmakuj KuchniSzkoda by było nie wykorzystać sezonu na rabarbar i nie zrobić jakiegoś ciasta. Tym razem propozycja na szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką . Składniki: ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - 1 szklanka jogurtu naturalnego (ewentualnie maślanki) - 1 szklanka oleju (u mnie akurat olej słonecznikowy) owoce: - 4 łodygi rabarbaru
Kuchnia co dniakońcu po długich przymiarkach mam i ja. Ciasto poduszkowiec to szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto. Długo się wahałam przed upieczeniem go bo miałam obawy czy ser nie opadnie. Ale wyszło super. Następnym razem dam więcej sera. Inspiracją był przepis znaleziony w internecie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniumyj, truskawki odszypułkuj, a borówki ewentualnie przebierz. Blachę do pieczenia wysmaruj cienką warstwą tłuszczu i wyłóż papierem do pieczenia. Masło lub margarynę przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko je razem zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, którą podziel w proporcji 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wylep dno i boki formy (boki do wysokości mniej więcej
blog.moje-pasje.infoczosnku 1 por przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki Na masę jajeczną: 100ml śmietanki kremówki 100g jogurtu naturalnego 3 jajka sól, pieprz 100g startego żółtego sera Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto schładzamy około 60 minut, następnie rozwałkowujemy tak, by pokryło dno i boki formy do tarty. Przekładamy do natłuszczonej formy, nakłuwamy widelcem, obciążamy
Smak mojej kuchnimąki pszennej; 250 g zimnego masła; 1/2 szklanki cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 żółtka; 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%; Wszystkie składniki dokładnie posiekać i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 23x33 cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30-60 minut
In my kitchenpracy i pytanie - co przygotować na taką imprezę, żeby było smacznie, szybko i wygodnie. W końcu w większości nie są to zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić(...)dobrze się połączy. Skontrolować smak i dodać cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć szklanką 20 krążków. Wylepić ciastem metalowe foremki do babeczek. Nakłuć ciasto
Kulinarne Inspiracjeantonówka) 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 4-5 strąków kardamonu Do tego: 1 białko jaja 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto podziel na części 3/4 + 1/4. 4. Większą częścią ciasta wyłóż
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŁatwe, szybkie i do tego przepyszne ciasto, oczaruje każdego bo smakuje rewelacyjnie. Przygotowałam ciasto z wiórkami pomarańczowymi, które otzymałam od Sempre .pl Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego, gdzie można kupić dużo fajnych i smacznych produktów w przystępnej cenie. cukieteria.pl Miałam przyjemność wiele razy testować produkty tej firmy i nigdy się nie zawiodłam
Kuchnia Danusimąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany owoce do dekoracji galaretka(opcjonalnie) 2 op. budyniu Wykonanie Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki. Po tym czasie formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem
Mieszam w Garnkumasa budyniowa: 500 ml mleka kokosowego 1 opakowanie budyniu bezglutenowego 2 łyżki cukru 50 g białej czekolady Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki podane do ciasta wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. 1/3 ciasta odkładamy do lodówki,a pozostałe ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia.(można tez po prostu ciasto pokruszyć palcami). Formę z ciastem
Bon appetit mon amierobot kuchenny, który zmieli orzechy niemal na proszek. W wypadku tego przepisu rabarbar również posiekałam robotem kuchennym, a następnie odcisnęłam wydzielające się z niego soki. I po trzecie - ciasto filo szybko wysycha, dlatego rozłożone arkusze należy zabezpieczyć papierem do pieczenia przykrytym wilgotną ściereczką. Gdy będziecie składać baklawę ułóżcie sobie wszystko w zasięgu ręki - blachę, garnuszek z roztopionym masłem i pędzelek
Chilli Czosnek i Oliwawyłuskanych) 40 gr rodzynek pól cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru PRZYGOTOWANIE Ciasto Najlepiej wyrabiać w malakserze. Najpierw wrzucamy zimne masło pokrojone w kawałki, potem resztę składników. Ciasto trzeba wyrabiać szybko, bo za długie wyrabianie ciasta powoduje, że ciasto nie będzie kruche ale zbyt twarde. Z ciasta uformować kule, którą należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez
La grande e la piccola cuocaładnym kolorze, nowym gadżetem kuchennym, który otrzymałam ze sklepu przyjemnegotowanie.pl . Praca w kuchni z takim wałkiem, stanie się lekka i przyjemna i pozwoli na szybkie przygotowanie ciasta. Polecam nowy wałek silikonowy, który sprawia, że ciasto się nie klei i łatwo się wałkuję. Ja rozwałkowałam ciasto na pierogi, bez potrzeby podsypywania mąki. Po użyciu wałka, nie trzeba
Kuchnia Danusiłyżeczki proszku do pieczenia średni słoiczek marmolady z dodatkiem róży 400g marcepanu 1,5 tabl. mlecznej czekolady skórki kandyzowane siekane migdały kandyzowane wiśnie Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na kwadrat wielkości 25x35cm, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni
Smakołyki AsiBardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które znajdzie amatorów w nie jednym domu. Dzięki orzeszkom ciasto nabiera "chrupkości" a po spróbowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki popołudniowej kawki jak i wieczornej szklanki ciepłego mleka. Ciasto możemy również wykorzystać jako słodką przekąskę na kinderbale - wystarczy pokroić je na w małe kwadraciki i nadziać na wykałaczki
Świat SmakuSzybka i łatwa przekąska z ciasta francuskiego. Możemy zrobić przed sama imprezą. Wystarczy jeden lub dwa płaty gotowego ciasta. Trochę sera i wkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera mozzarella ( stary
W kuchennym oknie Ewymąka pszenna, 60g cukier, 90g Owoce śliwki, 500-600g cukier puder, 3 łyżki Przygotowanie W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Początkowo siekamy nożem, później szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy palcami, aż powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Śliwki myjemy, rozcinamy
Gotowanie moimi oczamicukier, 90g Owoce jeżyny, 500g cukier puder, 3 łyżki Przygotowanie W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Początkowo siekamy nożem, później szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy palcami, aż powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Jeżyny delikatnie
Gotowanie moimi oczamiProste, szybkie w przygotowaniu, klasyczne, domowe ciasto z owocami. Ciasto idealne na niedzielny deser, piknik lub "garden party". Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców, dzięki czemu ciasto będzie za każdy razem inne, wykorzystamy sezonowe owoce, a wypiek będzie zawsze przepyszny. Najlepsze Proste Ciasto Ucierane z Owocami - Składniki: 200 g masła 4 duże jajka 200 g mąki pszennej
Słodka Stronamiseczce. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy widelcem tylko do połączenia się składników. Nie róbmy tego dokładnie, gdyż ciasto usiądzie. Mogą pozostać grudki. Wsypujemy 4/3 dodatków do ciasta i szybko mieszkamy. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, na wierzch wykładamy 1/4 mieszanki cukierko-owocowej. Pieczemy w 170 'C przez 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto
kawawszklanceśliwki węgierki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Za pomocą noża lub w rozdrabniaczu posiekać z zimnym masłem. Żółtka i śmietanę wmieszać w ciasto i szybko zagnieść. Podzielić na równe połówki. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, a drugą wylepić dno i brzegi formy. U mnie 21x30cm, ale można dać większą
https:KKuchniaMniamprzesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Do mąki dodać masło a następnie palcami rozetrzeć je z mąką. Dodać żółtka i śmietanę a następnie szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta podzielić na 2 lub 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć na ten sam czas
Mama GotujeMąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Odłożyć bardzo mały kawałek ciasta na liski (jeśli odłożymy za duży kawałek, nie starczy nam ciasta na pokrycie szóstego jabłka), pozostałe ciasto podzielić na 5 lub 6 równych
Mała CukierenkaMąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Odłożyć bardzo mały kawałek ciasta na liski (jeśli odłożymy za duży kawałek, nie starczy nam ciasta na pokrycie szóstego jabłka), pozostałe ciasto podzielić na 5 lub 6 równych
Mała CukierenkaBardzo szybkie, i proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką :) Idealne również w połączeniu z truskawkowym sorbetem bądź domowymi lodami truskawkowymi. Składniki: (na blaszkę 12 na 36 cm) Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej- opcjonalnie pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka
KreatywnePinyWitajcie dziś mam dla Was ciasto czekoladowe. Biszkopt czekoladowy jest mokry a połączone z nim truskawki idealnie się łączą. Ja zrobiłam to ciasto na grilla więc bardzo szybko zeszło. Składniki: Ciasto: pół szklanki mleka 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju pół szklanki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pół szklanki kakao pół łyżeczki proszku
Panda i jej światmielonych migdałów, 600 g agrestu, cukier puder, cukier, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, masło do wysmarowania formy, Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na 30 minut do lodówki. Farsz: Agrest umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Suchy placek
królestwo garówśmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy foremek
królestwo garówłyżki masła 2 łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: Rurki: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego paski o szerokości 1,5 - 2 cm. Paski ciasta zawijamy na foremkach do rurek zaczynając od cienkiej strony. Wierzch
Mama GotujeSkładniki: 0,5 kubka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru 0,5 kubka cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1
Luźna Kuchniafajnym rozwiązaniem dla osób, które mają mało czasu na pieczenie oraz dla tych, którzy nie lubią się bawić w wykrawanie, czy ugniatanie ciasta. Ciasto w przygotowaniu jest bardzo szybkie, przypomina troszeczkę ciasto na naleśniki :) Przepis na lany chrust znalazłam w Poradniku Domowym, jednak postanowiłam go trochę zmodyfikować. W oryginale nie było proszku do pieczenia i ciasto wychodziło strasznie płaskie. Poza
Smakowy Rajsmażyć krótko, aż zredukuje się nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i przestudzić. ciasto(...)orzechy na suchej patelni i jak przestygną ,zmielić je. Do miski wsypać mąkę ,proszek do pieczenia,orzechy,cukry i cynamon. W kostkę pokroić zimne masło, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto ,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie w yłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 26x 34 cm . Ciasto podzielić
w mojej kuchnicukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę. Ubijamy pianę z białek. Do masy jajecznej powoli dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Natychmiast wylewamy ciasto na papier do pieczenia. Szybko rozprowadzamy równomiernie ciasto, aby jego grubość była jednakowa również na brzegach. Natychmiast wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po wyjęciu smarujemy ciasto dżemem i powidłami. Zwijamy delikatnie roladę ( za pomocą
Ostra na Słodkoskładniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól). Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i skórkę z pomarańczy, wymieszać z mąka (siekając nożem, żeby nie ogrzewać masła). Szybko zagnieść ciasto, rozpłaszczyć (szybciej się schłodzi i później łatwiej rozwałkuje), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Foremki dokładnie natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na placek
SzczyptaSmaQbyło Światowy dzień jabłka i wspólnie z innymi blogerami z tej okazji piekłyśmy ciasta z dodatkiem oczywiście jabłek..ja z racji tego, że miałam mało wolnego czasu wynalazłam ciasto proste i szybkie do zrobienia..w moim cieście jabłka zostały na dnie ..i na drugi raz spróbuję jabłka dać na wierzch ciasta..ale mimo to ciasto było pyszne
Moje domowe kucharzeniemasła 30 g tartych orzechów laskowych 100 g cukru szczypta soli 1 żółtko 250 g mąki pszennej masło orzechowe Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła. Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną
kolorowotorcikowoWielkanoc, odkąd sięgam pamięcią. Występują w różnych odsłonach, z pianą parzoną, z owocami czy z galaretką. Zawsze mają wielu zwolenników i dość szybko zostają po nich tylko okruszki. Moje tegoroczne babeczki są na bazie delikatnego kremu z serka mascarpone, śmietany i owoców. Owoce można dodać dowolne, najlepiej takie sezonowe(...)Wykonanie: Babeczki – Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. – Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami i śmietaną. – Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. – Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. – Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kwiatki większe
To co kochamszybko nadeszła. Na obiadek polecam Wam pyszną tartę z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami. Musiałam tym daniem dogodzić moim dwóm panom, bo jeden chciał coś z bakłażanem, a drugi koniecznie salami. Więc połączyłam oba składniki, dodałam pomidora i ser. Wyszła bardzo smaczna tarta, obaj panowie zadowoleni więc cel osiągnięty :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto forma(...)mała cebula 1 szklanka passaty szczypta cukru trzcinowego 2 kulki mozzarelli 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło i posiekać nożem. Dodać jajko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość formy i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjąć, po nakłuwać widelcem i zapiec w 180 stopniach przez około 25 minut
kruche babeczkiKruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką to jesienny klasyk dla wielbicieli ciast ze śliwkami. Lekkie, kruche ciasto oraz delikatna budyniowa pianka idealnie łączą się z wyrazistymi smakami aromatycznych śliwek węgierek. Jak pewnie zauważyliście, w tegoroczne lato i jesień ciasta tego typu pieczemy bardzo często, można nawet powiedzieć, że to nasze odkrycie sezonu. Jeśli sami spróbujecie choć jednej z polecanych(...)przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli, przemieszać. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka jajek. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je w proporcjach 60:40. Większą część ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Budyniowa
niecodziennikparypomysł na przygotowanie tego popularnego i uwielbianego przez wszystkich ciasta, jakim jest jabłecznik/szarlotka. Do tej pory przeważnie robiłam szarlotki kruche, w których i spód i wierzch były wykonane z ciasta kruchego. Czasem jednak trzeba coś odmienić. D głowy przyszedł mi pomysł, aby wierzch zastąpić jakimś lżejszym ciastem. Myślałam o cieście ucieranym lub biszkoptowym. Ostatecznie jednak zdecydowałam się na biszkopt(...)miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodałam pokrojone na plasterki zimne masło, żółtka i zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto. Podsypując nieco mąką, rozwałkowałam przygotowane ciasto i przełożyłam do blachy o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawiłam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrałam
Waniliowe Improwizacjeszklanki mąki 5 żółtek 0,5 szklanki śmietany 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto, chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę, a następnie dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i pieczmy na złoty kolor (ok. 15 minut w 180 st.) Jak widać na zdjęciach
Cynamonowe szczęściekremową polewą jest lepsze niż sernik- stwierdzili moi znajomi i zgodnie poprosili o przepis. Kruchy spód, gęsty, śliwkowy budyń i delikatna masa ze śmietanek są naprawdę przepyszne. Szybkie, łatwe ciasto, warte polecenia. Wszystko pieczone jest razem, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Kremowe nadzienie jest z dwóch rodzajów śmietany: kremówki
dolcevitainmykitchenrąk i pozostanie dość elastyczne. Urywamy małą kulkę ciasta, rozwałkowujemy na kształt małego naleśnika, z farszu formujemy kulkę i zawijamy go w ciasto jak w sakiewkę. PRO TIP ciasto dość szybko wysycha więc jeśli macie zamiar zrobić je później to trzeba szczelnie zawinąć je w folię. Pierożki bezglutenowe gotujemy na parze przez około 10-15 minut w zależności jakie grube
PaleoLifeOpis pieczone parówki w cieście francuskim: Pieczone parówki w cieście francuskim – szybka i smaczna przekąska. Nie jest to bardzo wykwintne ani skomplikowane danie. To właśnie w jego prostocie kwi dobry smak. Przekąska uwielbiana przez dzieci. Jeżeli nie macie czasu możecie użyć gotowego ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie Parówki z szynki Kilka plasterków żółtego sera 1 jajko Sos chili
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebędzie nagrzany – wyjmujemy patelnię (uwaga, rączka jest gorąca, używajcie rękawicy) i wrzucamy na nią masło. Kręcimy patelnią, aby rozprowadziło się po całym dnie i brzegach, a następnie szybko wlewamy ciasto. Od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy naleśnik, aż brzegi się zbrązowią (ok. 10-12 minut z termoobiegiem lub ok. 15-17 bez termoobiegu – najlepiej obserwować
Poezja smakudrobnego cukru do bezy 1 łyżka kakao szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier, sól, żółtka i schłodzone posiekane masło. Szybko wyrobić ciasto i podzielić na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce około godziny. W między czasie ubić białka razem z cukrem i łyżką mąki
Pysznie & Pięknieformy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne. Uwaga! Jeśli wyjmiecie ciasto za szybko, ciężko będzie je wyjąć z formy bez zniszczenia, z kolei zbyt długie pieczenie powoduje brak płynnego środka... Więc pilnujcie ciacho i pieczcie je z miłością :) I teraz niespodzianka: połowa
Gawron w rosolemasła prosto z lodówki - 300 g mąki pszennej typu 480 - 2 żółtka - 135 g cukru pudru - 2 łyżki mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Z w/w składników bardzo szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. nadzienie: - 1 filiżanka jagód leśnych - 1 szklanka czarnej porzeczki - 1/2 szklanki
SMYKWKUCHNIpokrojone w kostkę masło posiekać (można użyć robota). Kiedy powstaną grudki dodać żółtko i nadal siekając (lub podczas pracy robota) dolać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Przygotować krem. Podgrzać mleko z odłożonymi ziarnami wanilii. W misce ubić żółtka
Sto kolorów kuchnimąki 50 g mielonych migdałów 75 g masła 50 g cukru źółtko Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem i szczyptą soli, Posiekać z masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić min. 30 minut w lodówce. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obęcz, zostawiając kilka centymetrów papieru dookoła (łatwiej będzie później przełożyć gotowe ciasto). Cienką warstwą zimnego ciasta
Pełny talerzUkładać na lekko oprószonej mąką powierzchni. Gotową partię uszek wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 1,5 do 2 minut od wypłynięcia (uszka są małe, mają cienkie ciasto więc szybko wypływają po włożeniu). Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz. W ten sam sposób przygotować resztę uszek. Podawać z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków The post Uszka z grzybami
Moja Delicja