masła prosto z lodówki - 300 g mąki pszennej typu 480 - 2 żółtka - 135 g cukru pudru - 2 łyżki mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Z w/w składników bardzo szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. nadzienie: - 1 filiżanka jagód leśnych - 1 szklanka czarnej porzeczki - 1/2 szklanki
SMYKWKUCHNIpokrojone w kostkę masło posiekać (można użyć robota). Kiedy powstaną grudki dodać żółtko i nadal siekając (lub podczas pracy robota) dolać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Przygotować krem. Podgrzać mleko z odłożonymi ziarnami wanilii. W misce ubić żółtka
Sto kolorów kuchnimąki 50 g mielonych migdałów 75 g masła 50 g cukru źółtko Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem i szczyptą soli, Posiekać z masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić min. 30 minut w lodówce. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obęcz, zostawiając kilka centymetrów papieru dookoła (łatwiej będzie później przełożyć gotowe ciasto). Cienką warstwą zimnego ciasta
Pełny talerzUkładać na lekko oprószonej mąką powierzchni. Gotową partię uszek wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 1,5 do 2 minut od wypłynięcia (uszka są małe, mają cienkie ciasto więc szybko wypływają po włożeniu). Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz. W ten sam sposób przygotować resztę uszek. Podawać z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków The post Uszka z grzybami
Moja DelicjaKolejny pomysł na rybę. Tym razem w cieście naleśnikowym - szybkie i dobre połączenie. Oczywiście zamiast dorsza można wykorzystać filet innej ryby. Składniki: 3 filety dorsza pieprz 1 jajko 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka papryka w proszku (do zabarwienia ciasta) suszony koperek Wykonanie: Filety pokroić na duże kawałki. Obsypać pieprzem. Odłożyć. Z jajka, mleka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe
Pasja Smakuostatnim przyrządzaniu zupy z dyni został mi kawałek tego pomarańczowego warzywa, nie chcąc za bardzo kombinować wykorzystałam go do szybkiego, ucieranego ciasta. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne, dzięki dyni nie za suche, takie idealne do kubka ciepłego napoju w domu, albo w pracy :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (inspiracja: " Just My Delicious ") 4 jajka 1,5 szklanki cukru
Simply Foodkokosowego tu dawno nie było? No to pora nadrobić! Mam dla Was przepis na przepyszne , łatwe i szybkie ucierane ciasto kokosowe. Mokre a zarazem niesamowicie puszyste , delikatne i rozpływające się w ustach! Produkty normalne zastąpiłam tymi bez laktozy i już mogłam się cieszyć jego smakiem! :D SKŁADNIKI: * mąka – 250 g * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia
Ostra na SłodkoCiasto maxi king to jedno z pyszniejszych ciast przygotowywanych na zimno, a robione jest na wzór popularnej przekąski. Jest bardzo smaczne, słodkie i kaloryczne :) jednak czasem warto zafundować sobie odrobinę tak pysznej słodyczy. Polecam(...)minutach rozkładamy resztę masy mlecznej i ponownie do zamrażarki. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w mikrofalówce i szybko mieszamy, następnie studzimy. Orzechy drobno tłuczemy. Na zimne ciasto wylewamy czekoladę i szybko ją rozsmarowujemy, wysypujemy orzechy i ciasto ląduje w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc. Zimne ciasto kroimy mokrym nożem na kawałki i podajemy. Jest mega smaczne, polecam
Kulinarne Fantazje Mariolikolejne po prostu rewelacyjne ciasto. Jest to słonecznikowiec. Ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Zawsze robi wrażenie, jest wysokie, eleganckie i świetnie sprawdzi się podczas każdej okazji. Składa się z mięciutkiego, puszystego kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, przełożonego kremem kajmakowym z dodatkiem prażonego słonecznika. Górę ciasta wieńczy bita śmietana posypana również prażonym słonecznikiem. Ciasto jest wspaniałe, polecam i zapraszam po przepis(...)ciasto-wyrównujemy i posypujemy resztą słonecznika. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc tak by smaki miały czas się "przegryźć" Ciasto jest bardzo stabilne, pięknie się kroi. Robi wrażenie, ponieważ pięknie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje. Bardzo polecam i życzę udanych wypieków Koniecznie kupcie nowy numer czasopisma Przyślij Przepis wydanie specjalne Szybkie ciasta-znajdziecie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo śmietana cukier lub masło i tarta bułka Instructions Przy wyrabianiu ciasta posiłkuję się maszyną do pieczenia chleba, jeśli taką macie wykorzystajcie ją do tego przepisu. Wszystkie składniki (według kolejności) wkładam do maszyny i nastawiam program do wyrabiania ciasta na makaron. Jeśli(...)robicie to ręcznie, to; odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat tak, aby powstała górka, na środku robimy wgłębienie "krater", wbijamy do wgłębienia jajko i porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciasto. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie, ale nieklejące, nie przesadzajcie z podsypywaniem dodatkowej mąki, bo ciasto będzie zbyt twarde. Ciasto po wyrobieniu powinno odpocząć, około 15-20 minut
SprawdzonaKuchnia.plmąkę krupczatkę oraz cukier, dodać pokrojone w kawałki masło, posiekać nożem. Żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wraz z jajkiem oraz wodą dodać do poprzednich składników. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladowy mus: Mleko wraz z kremówką wlać do garnka, postawić na średnim ogniu i zagotować. Odstawić z ognia
niecodziennikparyMini serniczki na zimno to jedno z moich ulubionych, letnich ciast. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze nie trzeba do ich przygotowani uruchamiać piekarnika, a chyba nikt nie zaprzeczy – ma to ogromne znaczenie w przypadku upałów W taką pogodę jak teraz ciasta bez pieczenia to jedyne wyjście Mini serniczki na zimno to propozycja dla wszystkich miłośników
365 dni dookoła kuchnipieczenia i cukrem mieszamy tworząc kopczyk. Na środek dodajemy żółtka i śmietanę oraz pokrojone w kostkę bardzo zimne masło. Całość siekamy nożem lub siekaczem dosyć dokładnie. Bardzo szybko zagniatamy ciasto, żeby go za bardzo nie ocieplić naszymi dłońmi. Kulkę ciasta dzielimy na 2 równe części i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (moje było tam aż 2 dni). Kruche ciasto
MamaOskarkamąkę z solą, dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło i dobrze siekamy je nożem razem z mąką. Do kopczyka z mąką dodajemy żółtko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. Foremkę do tarty (u mnie foremka ceramiczna 22x22 cm) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Następnie dno i brzegi wyklejamy kruchym ciastem. Tak przygotowaną foremkę wkładamy do lodówki
MamaOskarkakostka margaryny Krem: 1 litr mleka 1 szklanka mąki niepełna szklanka cukru 2 żółtka cukier wanilinowy Wykonanie: Mąkę z margaryną siekamy nożem, wlewamy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wałkujemy tak jak ciasto francuskie. Pieczemy dwa jednakowe prostokątne placki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ° na złocisty kolor. Pół litra mleka gotujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy
Słodkie ciacho