Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką to jesienny klasyk dla wielbicieli ciast ze śliwkami. Lekkie, kruche ciasto oraz delikatna budyniowa pianka idealnie łączą się z wyrazistymi smakami aromatycznych śliwek węgierek. Jak pewnie zauważyliście, w tegoroczne lato i jesień ciasta tego typu pieczemy bardzo często, można nawet powiedzieć, że to nasze odkrycie sezonu. Jeśli sami spróbujecie choć jednej z polecanych(...)przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli, przemieszać. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka jajek. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je w proporcjach 60:40. Większą część ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Budyniowa
niecodziennikparypomysł na przygotowanie tego popularnego i uwielbianego przez wszystkich ciasta, jakim jest jabłecznik/szarlotka. Do tej pory przeważnie robiłam szarlotki kruche, w których i spód i wierzch były wykonane z ciasta kruchego. Czasem jednak trzeba coś odmienić. D głowy przyszedł mi pomysł, aby wierzch zastąpić jakimś lżejszym ciastem. Myślałam o cieście ucieranym lub biszkoptowym. Ostatecznie jednak zdecydowałam się na biszkopt(...)miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodałam pokrojone na plasterki zimne masło, żółtka i zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto. Podsypując nieco mąką, rozwałkowałam przygotowane ciasto i przełożyłam do blachy o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawiłam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrałam
Waniliowe Improwizacjeszklanki mąki 5 żółtek 0,5 szklanki śmietany 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto, chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę, a następnie dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i pieczmy na złoty kolor (ok. 15 minut w 180 st.) Jak widać na zdjęciach
Cynamonowe szczęściekremową polewą jest lepsze niż sernik- stwierdzili moi znajomi i zgodnie poprosili o przepis. Kruchy spód, gęsty, śliwkowy budyń i delikatna masa ze śmietanek są naprawdę przepyszne. Szybkie, łatwe ciasto, warte polecenia. Wszystko pieczone jest razem, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Kremowe nadzienie jest z dwóch rodzajów śmietany: kremówki
dolcevitainmykitchenrąk i pozostanie dość elastyczne. Urywamy małą kulkę ciasta, rozwałkowujemy na kształt małego naleśnika, z farszu formujemy kulkę i zawijamy go w ciasto jak w sakiewkę. PRO TIP ciasto dość szybko wysycha więc jeśli macie zamiar zrobić je później to trzeba szczelnie zawinąć je w folię. Pierożki bezglutenowe gotujemy na parze przez około 10-15 minut w zależności jakie grube
PaleoLifeOpis pieczone parówki w cieście francuskim: Pieczone parówki w cieście francuskim – szybka i smaczna przekąska. Nie jest to bardzo wykwintne ani skomplikowane danie. To właśnie w jego prostocie kwi dobry smak. Przekąska uwielbiana przez dzieci. Jeżeli nie macie czasu możecie użyć gotowego ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie Parówki z szynki Kilka plasterków żółtego sera 1 jajko Sos chili
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebędzie nagrzany – wyjmujemy patelnię (uwaga, rączka jest gorąca, używajcie rękawicy) i wrzucamy na nią masło. Kręcimy patelnią, aby rozprowadziło się po całym dnie i brzegach, a następnie szybko wlewamy ciasto. Od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy naleśnik, aż brzegi się zbrązowią (ok. 10-12 minut z termoobiegiem lub ok. 15-17 bez termoobiegu – najlepiej obserwować
Poezja smakudrobnego cukru do bezy 1 łyżka kakao szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier, sól, żółtka i schłodzone posiekane masło. Szybko wyrobić ciasto i podzielić na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce około godziny. W między czasie ubić białka razem z cukrem i łyżką mąki
Pysznie & Pięknieformy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne. Uwaga! Jeśli wyjmiecie ciasto za szybko, ciężko będzie je wyjąć z formy bez zniszczenia, z kolei zbyt długie pieczenie powoduje brak płynnego środka... Więc pilnujcie ciacho i pieczcie je z miłością :) I teraz niespodzianka: połowa
Gawron w rosolemasła prosto z lodówki - 300 g mąki pszennej typu 480 - 2 żółtka - 135 g cukru pudru - 2 łyżki mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Z w/w składników bardzo szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. nadzienie: - 1 filiżanka jagód leśnych - 1 szklanka czarnej porzeczki - 1/2 szklanki
SMYKWKUCHNIpokrojone w kostkę masło posiekać (można użyć robota). Kiedy powstaną grudki dodać żółtko i nadal siekając (lub podczas pracy robota) dolać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Przygotować krem. Podgrzać mleko z odłożonymi ziarnami wanilii. W misce ubić żółtka
Sto kolorów kuchnimąki 50 g mielonych migdałów 75 g masła 50 g cukru źółtko Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem i szczyptą soli, Posiekać z masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić min. 30 minut w lodówce. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obęcz, zostawiając kilka centymetrów papieru dookoła (łatwiej będzie później przełożyć gotowe ciasto). Cienką warstwą zimnego ciasta
Pełny talerzUkładać na lekko oprószonej mąką powierzchni. Gotową partię uszek wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 1,5 do 2 minut od wypłynięcia (uszka są małe, mają cienkie ciasto więc szybko wypływają po włożeniu). Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz. W ten sam sposób przygotować resztę uszek. Podawać z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków The post Uszka z grzybami
Moja DelicjaKolejny pomysł na rybę. Tym razem w cieście naleśnikowym - szybkie i dobre połączenie. Oczywiście zamiast dorsza można wykorzystać filet innej ryby. Składniki: 3 filety dorsza pieprz 1 jajko 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka papryka w proszku (do zabarwienia ciasta) suszony koperek Wykonanie: Filety pokroić na duże kawałki. Obsypać pieprzem. Odłożyć. Z jajka, mleka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe
Pasja Smakuostatnim przyrządzaniu zupy z dyni został mi kawałek tego pomarańczowego warzywa, nie chcąc za bardzo kombinować wykorzystałam go do szybkiego, ucieranego ciasta. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne, dzięki dyni nie za suche, takie idealne do kubka ciepłego napoju w domu, albo w pracy :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (inspiracja: " Just My Delicious ") 4 jajka 1,5 szklanki cukru
Simply Foodkokosowego tu dawno nie było? No to pora nadrobić! Mam dla Was przepis na przepyszne , łatwe i szybkie ucierane ciasto kokosowe. Mokre a zarazem niesamowicie puszyste , delikatne i rozpływające się w ustach! Produkty normalne zastąpiłam tymi bez laktozy i już mogłam się cieszyć jego smakiem! :D SKŁADNIKI: * mąka – 250 g * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia
Ostra na SłodkoCiasto maxi king to jedno z pyszniejszych ciast przygotowywanych na zimno, a robione jest na wzór popularnej przekąski. Jest bardzo smaczne, słodkie i kaloryczne :) jednak czasem warto zafundować sobie odrobinę tak pysznej słodyczy. Polecam(...)minutach rozkładamy resztę masy mlecznej i ponownie do zamrażarki. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w mikrofalówce i szybko mieszamy, następnie studzimy. Orzechy drobno tłuczemy. Na zimne ciasto wylewamy czekoladę i szybko ją rozsmarowujemy, wysypujemy orzechy i ciasto ląduje w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc. Zimne ciasto kroimy mokrym nożem na kawałki i podajemy. Jest mega smaczne, polecam
Kulinarne Fantazje Mariolikolejne po prostu rewelacyjne ciasto. Jest to słonecznikowiec. Ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Zawsze robi wrażenie, jest wysokie, eleganckie i świetnie sprawdzi się podczas każdej okazji. Składa się z mięciutkiego, puszystego kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, przełożonego kremem kajmakowym z dodatkiem prażonego słonecznika. Górę ciasta wieńczy bita śmietana posypana również prażonym słonecznikiem. Ciasto jest wspaniałe, polecam i zapraszam po przepis(...)ciasto-wyrównujemy i posypujemy resztą słonecznika. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc tak by smaki miały czas się "przegryźć" Ciasto jest bardzo stabilne, pięknie się kroi. Robi wrażenie, ponieważ pięknie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje. Bardzo polecam i życzę udanych wypieków Koniecznie kupcie nowy numer czasopisma Przyślij Przepis wydanie specjalne Szybkie ciasta-znajdziecie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo śmietana cukier lub masło i tarta bułka Instructions Przy wyrabianiu ciasta posiłkuję się maszyną do pieczenia chleba, jeśli taką macie wykorzystajcie ją do tego przepisu. Wszystkie składniki (według kolejności) wkładam do maszyny i nastawiam program do wyrabiania ciasta na makaron. Jeśli(...)robicie to ręcznie, to; odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat tak, aby powstała górka, na środku robimy wgłębienie "krater", wbijamy do wgłębienia jajko i porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciasto. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie, ale nieklejące, nie przesadzajcie z podsypywaniem dodatkowej mąki, bo ciasto będzie zbyt twarde. Ciasto po wyrobieniu powinno odpocząć, około 15-20 minut
SprawdzonaKuchnia.plmąkę krupczatkę oraz cukier, dodać pokrojone w kawałki masło, posiekać nożem. Żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wraz z jajkiem oraz wodą dodać do poprzednich składników. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladowy mus: Mleko wraz z kremówką wlać do garnka, postawić na średnim ogniu i zagotować. Odstawić z ognia
niecodziennikparyMini serniczki na zimno to jedno z moich ulubionych, letnich ciast. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze nie trzeba do ich przygotowani uruchamiać piekarnika, a chyba nikt nie zaprzeczy – ma to ogromne znaczenie w przypadku upałów W taką pogodę jak teraz ciasta bez pieczenia to jedyne wyjście Mini serniczki na zimno to propozycja dla wszystkich miłośników
365 dni dookoła kuchnipieczenia i cukrem mieszamy tworząc kopczyk. Na środek dodajemy żółtka i śmietanę oraz pokrojone w kostkę bardzo zimne masło. Całość siekamy nożem lub siekaczem dosyć dokładnie. Bardzo szybko zagniatamy ciasto, żeby go za bardzo nie ocieplić naszymi dłońmi. Kulkę ciasta dzielimy na 2 równe części i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (moje było tam aż 2 dni). Kruche ciasto
MamaOskarkamąkę z solą, dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło i dobrze siekamy je nożem razem z mąką. Do kopczyka z mąką dodajemy żółtko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. Foremkę do tarty (u mnie foremka ceramiczna 22x22 cm) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Następnie dno i brzegi wyklejamy kruchym ciastem. Tak przygotowaną foremkę wkładamy do lodówki
MamaOskarkakostka margaryny Krem: 1 litr mleka 1 szklanka mąki niepełna szklanka cukru 2 żółtka cukier wanilinowy Wykonanie: Mąkę z margaryną siekamy nożem, wlewamy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wałkujemy tak jak ciasto francuskie. Pieczemy dwa jednakowe prostokątne placki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ° na złocisty kolor. Pół litra mleka gotujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy
Słodkie ciachozimnego masła 100g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Mąkę, cukier i cukier waniliowy razem wymieszać. Schłodzone masło pokroić nożem na mniejsze kawałki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką). Wyrobione ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30-60 minut aby się schłodziło. szarlotka Nadzienie: 1kg jabłek
Pomysłowa kuchniabędę kopiować żadnego z nich tylko przedstawię wam moją wizję. Ciasto ma formę przekładańca. Puszysty niezwykle delikatny czekoladowy biszkopt przełożony masą mleczno-orzechowo-migdałową to jest to . Ciasto zniknęło szybko a mój mąż zjadł ostatnie 3 kawałki do kawy komentując, "że cieszy się że akurat nie mam ochoty na nic słodkiego do kawy". Nie będę nic więcej pisać... Koniecznie spróbujcie
vaniliowoczekoladowawysypujemy mąkę wraz z cukrem, dodajemy masło, siekamy nożem, powinna powstać kruszonka; jak powstanie nam kruszonka to dodajemy 2 żółtka i szczyptę soli - wtedy szybko wyrabiamy ciasto, następnie formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą, wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki; ciasto rozwałkujemy na stolnicy wysypanej mąką i formujemy co chcemy
Zasmakuj Kuchnimąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. 2. Dodać posiekane, schłodzone masło i smalec lub zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami ( patrz FILM ). Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej ( patrz FILM ). 4. Większe ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem
Mała Cukierenkaszklanki mąki pszennej 250 gram zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Zimną margarynę siekamy na drobne kawałki i ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Po tym czasie jedną z części ścieramy na tarce na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
Słodka Kraina Wypiekówpszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki 12% lub 18% tłuszczu - łyżeczka proszku do pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki. Nadzienie: - 4 laski rabarbaru - 4 łyżki cukru brązowego - 5 łyżek marmolady wiśniowej - 2 torebki
SMYKWKUCHNIpszennej 1 szklanka śmietany 12%-18% 250g margaryny lub masła. Dodatkowo: Słoiczek marmolady lub powideł Cukier puder do oprószenia. Sposób wykonania rogalików: Z mąki, śmietany i tłuszczu zagnieść szybko jednolite ciasto, podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzleć na osiem równych części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik
Na słodko lub wytrawniesito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem foremek do tartaletek lub formy
Mama Gotujecukru 200 g mąki 2 jajka 20 g orzechów laskowych – do dekoracji Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki. Foremki
Słodkie Przyjemnościmąki pełnoziarnistej - 100 g mąki pszennej - 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej - 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR - 1 łyżka śmietany - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szybko zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce przez 30 minut. MAK: - 1 puszka gotowej masy makowej - paczka bakalii - 100 ml koniaku - 4 krople zapachu pomarańczowego - 3 białka Bakalie zalej koniakiem i odstaw
SMYKWKUCHNIzmielone migdały przesiać na blat. W środku zrobić wgłębienie. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło, sól i cukier puder. Siekając całość dużym nożem, dobrze połączyć składniki a następnie szybko zagnieść ciasto. Bardzo ważne jest, żeby ciasta nie zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu się skurczy. Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po schłodzeniu
Świat Ciasta