szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1497/2080)

Makowiec na drożdżowym :) 188

Znowu przychodzę Was lekko utuczyć :D Tym razem proponuję makowca. Idealnie wkomponuje się w inne jakże "lekkie, zdrowe, dietetyczne" świąteczne ciacha i dania :D Prosty i szybki, bo z użyciem gotowej masy makowej. Wiem! Istne szaleństwo :) Droga rodzinko - lepiej załóżcie luźniejsze kreacje :) Składniki na drożdżowe: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny(...)początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas

Zdrowie na języku :P
CIASTECZKA ROGALIKI SEROWE Z KONFITURĄ 362

rogaliki są cudne! Ledwo wyjęłam z pieca, a już połowy nie było...Najszybciej chyba zniknęły właśnie te z...nutellą!:D  Szczerze to nie spodziewałam się, że tak szybko znikną. Zrobiłam je dla gości, niestety niewiele zostało i gdyby nie to, że musiałam je chować przed dziećmi, to ciasteczka mogłyby się gości nie doczekać!:).  Przepis znalazłam tutaj . Wychodzi(...)puder(do posypania) - dowolna marmolada lub gęsta konfitura Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, ser, pokrojone w mniejsze kawałki masło, żółtko i dokładnie zmiksować hakiem lub ręcznie. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.  Następnie rozwałkować i wycinać kwadraty o boku ok. 7cm. Na środek wyłożyć

Smaczne Zdrowe
Schabowy z cukinii? PANIEROWANA CUKINIA. 234

  Niee, nie mam na nic czasu. Kompletnie.Codzienne powroty po 20., a wstawanie o 5. Codzienne sterty materiału do nauki,nowe utwory do grania, prace do

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem / Cornflake Coconut Cookies 105

razem zapraszam na szybkie przygotowaniu ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem. Ten przepis to pierwszy, w którym wykorzystałam takie płatki i muszę powiedzieć, że efekt jest bardzo ciekawy, a ciasteczka są w smaku bardzo oryginalne - miękkie i delikatne w środku, a chrupiące na zewnątrz. Najlepiej smakują pierwszego dnia, kiedy płatki zachowują wciąż swoją chrupkość. Smacznego:) na ok. 30 ciasteczek(...)mąki pszennej, 90 g pokruszonych płatków kukurydzianych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po jednym dodać jajka, zmiksować. Dodać wanilię, wsypać mąkę, sodę, proszek, wiórki, wymieszać (ciasto będzie dość klejące). Łyżeczką nabierać porcje ciasta i w dłoniach formować kulki, które następnie obtaczać w pokruszonych płatkach. Układać w odstępach na blaszce, piec około 15-18 minut w 180C. Oryginalny przepis

Lekcje w kuchni
Bułki pszenne 137

Bułeczki pszenne proste i szybkie w przygotowaniu, bez wychodzenia z domu. Świeże pieczywo na śniadanie z konfiturą ,twarożkiem lub ulubioną wędliną, któż z nas tego nie lubi:) W trudnym dla nas czasie, na wagę złota wszystko to, co można zrobić we własnym zakresie, bez zbędnego wychodzenia, do czego szczerze zachęcam. Oczywiście w składniki musimy się zaopatrzyć. Bułeczki pyszne, zachęcam(...)oleju Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże wlewamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy drożdże urosną, dodajemy ciepłe mleko, sól, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i ponownie dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek , o grubości około

gotuj ze mną
Kruche, Budyniowe Ciasteczka 158

Jeśli jeszcze nie piekliście budyniowych ciasteczek to żałujcie bo są przepyszne i szybko nadrabiajcie zaległości :D Przygotowanie ich to pestka, więc spokojnie możecie zaprosić dzieci do pomocy i ciasteczka raz dwa i będą gotowe, tylko uważajcie są tak kruche, że prawie rozpadają się w dłoniach ;) Składniki na 2 blaszki ciastek: 250 g masła 80 g cukru pudru 80 g budyniu(...)miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy proszek budyniowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz ewentualnie esencję waniliową. 2. Całość zagniatamy. 3. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, każdą kulkę lekko spłaszczamy i odgniatamy na niej wzorek albo widelcem albo tłuczkiem od mięsa. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Ciasteczka

Gotowanie...to proste !
Rogaliki krucho – drożdżowe 184

zawsze bardzo dużo, wymyślając różne nadzienia. I tak napełnialiśmy rogaliki marmoladą (wersja podstawowa), czekoladą, owocami, a nawet budyniem. Jedno było niezmienne – zawsze były mega smaczne i znikały bardzo szybko, szybciej niż wynosił czas ich przygotowania. Dziś wracam do tych smaków z dzieciństwa. Przypominam sobie ten zapach,ten smak i tę radość, która towarzyszyła przygotowaniu i pieczeniu rogalików. Jeśli znudziły(...)wykonania: Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj do niej cukier oraz rozkruszone drożdże. Masło pokrój w kostkę, dodaj go do mąki. Powinno być miękkie. Następnie dodaj śmietanę i zagniataj ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Potem gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, podziel je na 5 części

365 dni dookoła kuchni
Herbatka z pietruszki – schudniesz 4 kg w 3 dni! 149

astmy, nadciśnienia, wzdęć i gazów, reumatyzmu, nieregularnych i bolesnych miesiączek. Wystarczy dziennie jeść garść świeżej pietruszki dodanej do kanapek, sałatek czy posypaną do dań obiadowych. Jeśli chcemy schudnąć szybko nawet 4 kilogramy w 3 dni wypróbuj napar z natki pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Herbatka z pietruszki – wykonanie: Do litra zimnej wody dodaj pięć łyżek posiekanej na drobno pietruszki. Przykryj(...)ciągu 3 pierwszych dni diety. Należy pić codziennie 2-3 szklanki herbaty, jednak nie więcej niż litr na dobę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Masz piekące bóle brzucha? Sprawdź czy to nie zespół jelita drażliwego! Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami Właściwości lecznicze czosnku – jest to naturalny

To Musisz Wiedzieć
Placki Nigelli z borówkami 177

wypróbowanie Jej przepisu na placki śniadaniowe. Nigella proponuje wykonanie większej ilości mieszanki suchych składników i przechowywanie jej w słoju. Ja nie mam takiej potrzeby, bo placki robi się naprawdę szybko. Zdjęcia niżej przedstawiają placki z sosem również Nigelli. Polecam jednak polanie placków syropem klonowym i posypanie ich borówkami amerykańskimi bez podgrzewania. W ten sposób syrop nie będzie tak wsiąkać(...)masła ok. 100 ml syropu klonowego ok. 150 g borówek amerykańskich W misce odmierzyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i jajka. Wymieszać. Do ciasta dolać mleko i stopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić na kwadrans, by gluten zaczął pracować. Na suchą, małą patelnię (lub specjalną patelnię do pancakes) wylewać porcje ciasta tak, by masa

Weekendy w domu i ogrodzie
Faworki na kefirze z piekarnika 201

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na lżejszą wersję faworków, bo nie smażonych, a pieczonych w piekarniku. Faworki są bardzo smaczne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania faworków będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie 2 blachy faworków 450 mąki pszennej (typ od 400 do 550) 1 szklanka (250 ml) kefiru 60 g cukru(...)żółtka, dodaję kefir, cukier, sól, otartą skórkę z cytryny, masło i dokładnie mieszam (mieszałam rózgą). Następnie dodaję mąkę, sodę i mieszam łyżką tak aby składniki wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez około 2-3 minuty. Tak przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, blat przed wałkowaniem podsypuję mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam faworki, każdy

Uwaga Babcia Gotuje
Babeczki straciatella z piankami 130

całe 10 minut! 10 minut i macie gotowe do zjedzenia babeczki! Czy to nie jest magia?  Używam frytkownicy beztłuszczowej Freat marki Overmax Home . Frytkownica pozwala mi na bardzo szybkie osiągnięcie pożądanej temperatury. W koszyku umieszczam po 3-4 babeczki i to mnie satysfakcjonuje. :)  Potrzebujemy (6-7 babeczek): 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki(...)składników dodajemy rozmącone żółtka z olejem oraz ubite białka. Wszystko Dokładnie mieszamy. W koszyku frytkownicy umieszczamy 4 podwójne papilotki (jedna włożona w drugą) i w każdą z 4 nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 10 minut we frytkownicy beztłuszczowej w 175 stopniach C. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Marcepanowe babeczki z żurawiną 162

zdążyłam zrobić nic walentynkowego, z resztą myślę, że takie pyszne muffiny się jak najbardziej na ten dzień nadają. Nie wspomnę, że już ani jednej nie ma, bo tak szybko zostały zjedzone :-) Przepis znalazłam tutaj , zamiast świeżej żurawiny u mnie  suszona. Babeczki pyszne, polecam bardzo. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 150 g masła  1/3 szklanki cukru 2 jajka(...)Następnie dodajemy przesianą mąkę, ponownie miksujemy do połączenia się składników. Kolejna do dodania jest masa marcepanowa, którą wcześniej ścieramy na tarce na dużych oczkach. Całość mieszamy.  3. Jeśli ciasto będzie gęste (moje było) dodajemy mleko (zaczynamy od 30 ml, jak to będzie za mało dodajemy więcej), mieszamy, na końcu dodajemy posiekaną żurawinę. 4. Masę przekładamy do papilotek, prawie

kruche babeczki
Drożdżowe racuchy z jabłkami i nutą cynamonu 178

Domowe placuszki pachnące cynamonem, z wyrazistym smakiem dojrzewających w słońcu jabłek to nie tylko szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, ale również idealny pomysł na lekki deser z jabłkami. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 25g drożdży 2 jajka 3 jabłka 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu masło klarowane Wykonanie: 1.  Drożdże(...)przełożyć jajka, mleko, zmiksować mikserem następnie dodać drożdże, mąkę i jabłka, ponownie zmiksować mikserem do połączenia składników. 4.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta, smażyć a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie. 5.  Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem

Szalona Kuchnia Eweliny
Proteinowe batoniki. Porcja białka oraz błonnika, idealne zaraz po wysiłku fizycznym. 147

zapałem bawiłam się z dzieckiem, kąpanie i te sprawy. Więc czasami posiłek po treningowy jadłam dopiero 3h później. Myślę, że takie batoniki zagoszczą u nas na dłużej. Szybka zdrowa przekąska, domowej roboty z dużą zawartością białka. Po siłowni jak znalazł. Składniki: średniej wielkości marchewka pół szklanki siemienia lnianego 4 łyżki miodu pół szklanki pestek z dyni pół szklanki migdałów pół(...)pieczenia wysmarowanej olejem oraz wysypanej lekko mąką. Upiecz w piekarniku (około 30 minut – do zarumienia) w 180ºC. Na koniec na wierzch wylej rozpuszczoną czekoladę i odstaw do ostygnięcia. Ciasto pokrój na batoniki. Wychodzi około 12 sztuk

wysmienity