Znacie ciasto tosca? Uwielbiam chrupiące migdały w karmelu. Tosca nadzienie można zrobić również z kokosowych wiórków jak również nadziać nim drożdżowe bułeczki . Dzisiaj przygotowałam dla Was taki przepis, drożdżowe bułeczki tosca. Są to najzwyklejsze cynamonowe ślimaczki pachnące kardamonem i polane migdałową tosca. Właśnie tak upieczone cynamonowe bułeczki stają się niezwykle smaczne. Przepadam za drożdżowymi wypiekami. Jest mi wszystko jedno(...)śmietanki, 36% tł. 100 ml golden syropu Masło rozpuść w podgrzanym mleku. Dodaj pokruszone drożdże. Odważ mąkę i cukier. Wlej zaczyn i zagnieć ciasto. Następnie dodaj sól, jajko i zagniataj dalej aż ciasto będzie gładkie i odchodzić od naczynia ścianek. Zagniatam drożdżowe przy pomocy miksera z hakiem. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 50 minut
codojedzeniaCiasto z rabarbarem puszyste i wilgotne, a ponadto niezawodne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje szczególnie na drugi dzień, możecie je przechowywać do 5 dni
WegePrzepisłyżki oliwy lub oleju, szczególnie jeśli użyjecie chudego lub półtłustego sera białego. Dość gadania, pora robienia. Pastę zrobicie w 5-10 minut. Drukuj Pasta z tuńczyka Pyszna i szybka pasta kanapkowa z tuńczyka z dodatkiem sera białego. Czas przygotowania 10 minutes Składniki 1 puszka tuńczyka w oleju 100 g sera białego (dałam półtłusty) 1/2 szt. małej cebulki sól, pieprz, słodka(...)zieleninę i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Mieszamy. Artykuł Pasta z tuńczyka, pasta tuńczykowa pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, śmietanę, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180C ( na złoto ) FARSZ(...)drobno posiekaną cebulkę! Masę wykładamy na podpieczony, schłodzony spód, wygładzamy. Oczyszczone szparagi ( nie trzeba ich obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki! ) gotujemy dosłownie 2-3 minuty we wrzątku, a następnie szybko przekładamy do lodowatej wody – zachowają swój zielony kolor. Suszymy na papierowym ręczniku, układamy na masie serowej. Dodajemy świeżego łososia, groszek oraz zioła – to jaki obraz wyczarujemy zależy już
Ostra na SłodkoTłusty Czwartek już coraz bliżej 😊 Jeżeli szukacie pomysłu na szybką do przygotowania, słodką przekąskę to zachęcam do usmażenia mini pączków przygotowanych na bazie serka homogenizowanego obtoczonych w cukrze wraz z dodatkiem cynamonu. Poniższe pączusie są miękkie, puszyste i nie za słodkie w smaku. Składniki na 2 duże talerze: 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g) 300 g serka homogenizowanego(...)jajka szczypta soli olej do smażenia Mąkę przesiać. Do mąki wsypać proszek do pieczenia, szczyptę soli, wbić jajka i dodać serek homogenizowany. Całość dokładnie wymieszać. Powstanie dosyć gęste ciasto. W rondelku rozgrzać olej. Za pomocą łyżeczki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe mini
Ugotowaćosuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy z dwóch stron *** *** Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, dodajemy tyle mąki aby masa była gęściejsza niż na naleśniki *** *** Filety rybne moczymy w cieście i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor *** *** Cebulę i paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilę na patelni *** *** Na patelnie dodajemy wszystkie składniki zalewy(...)SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ryba po cygańsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemCoś słodkiego na szybko? u mnie zawsze sprawdzają się muffinki. Wystarczy wymieszać suche składniki i mokre, dorzucić jakieś owoce czy nawet czekoladę i gotowe. Znikają jeszcze ciepłe. składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 2 jajka 200 g czerownej porzeczki bez ogonków Składniki(...)jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli jogurt, olej i jajka. Nastepnie połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyc do foremki na muffinki, u mnie silikonowa. Ciasta nałożyć na wysokość ok 3/4 foremki. Na wierzchu posypać porzeczkami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego
Monia miesza i gotujeTakie ciasteczka, są bardzo łatwe w wykonaniu, szybko się je robi i bardzo dobrze smakują. Możemy je przygotować wspólnie z dziećmi co da im dużą frajdę i zachęci do gotowania z nami :) Składniki na dwie blaszki ciasteczek: 140 g kajmaku 140 g margaryny Palma 2 łyżki brązowego cukru (może być też biały cukier) 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 płaska(...)czekolady deserowej kilka krople esencji waniliowej 1. Masło wraz z cukrem i kajmakiem miksujemy. 2. Dodajemy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i czekoladę i mieszamy całość, zagniatając ciasto. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 4. Odrywamy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, następnie tłuczkiem odciskami wzorek
Gotowanie...to proste !Szybkie i kruche pierniczki imbirowe, takie jak ze znanego nam szwedzkiego sklepu :) Szybko się je robi, ładnie zachowują swój kształt po upieczeniu i szybko znikają. Można je zrobić dużo wcześniej i przechowywać w szczelnej puszcze, lub zrobić je na ostatnią chwilę. Zawsze będą dobrze smakować. Składniki (na ok. 60 pierniczków): - 150g melasy - 1 jajko - 110g masła - 100g brązowego cukru - 375g(...)podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę. Zagnieść za pomocą miksera - ciasto będzie bardzo klejące, w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h) Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Wycinać
CookYourselfDziś zapraszam was na pieczarkowe kęsy, czyli szybką przekąskę na każdą okazję . U nas króluje na każdej imprezie czy to z przyjaciółmi, rodziną, czy też sylwestrowej. Takie kęsy idealnie smakują w towarzystwie domowych sosów: czosnkowego, pomidorowego, paprykowego itd. Warto urozmaicać i wzbogacać swoje przekąski. Tradycyjnie podawałam pieczarki panierowane w bułce. Ta nowsza odsłona zachwyciła wszystkich. Spróbujcie i wy. Składniki: kilak(...)łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 3/4 łyżeczki soli opcjonalnie 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki (dziś pominęłam) 2 jajka M 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolskiego do ciasta + olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w około 0,5 cm plasterki. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy maślankę, olej, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy
Słodkie okruszkiPyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu babeczki. Wspaniale smakują z malinami i porzeczkami lub innymi ulubionymi owocami. Polecam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK : 1 jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu ok. 0,5 szklanki cukru maliny, porzeczki lub inne sezonowe owoce(...)ustawienia góra-dół. Blachę na muffinki wykładamy papierowymi foremkami. Jajko, mleko i olej roztrzepujemy, dodajemy cukry i mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy po równo do każdej foremki. Do każdej babeczki wrzucamy po parę malinek i porzeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-25 minut aż do zarumienienia. Sprawdzamy patyczkiem, posypujemy cukrem pudrem
Pani na deserSzybkie w przygotowaniu duże bułki do domowych burgerów. Wystarczy kilka dodatków - mięsnych lub bezmięsnych aby zjeść domowego fast food’a. 550 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 65 ml ciepłej wody Mleko do posmarowania Sezam do posypania Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru(...)dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące). Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier oraz wlewamy olej. Zaczynamy miksować (hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych). Możemy robić to też ręcznie. Wlewamy drożdże oraz mleko. Wyrabiamy przez kilka minut (ciasto musi być zwarte). Dłońmi formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia
VioletoweKucharzenieUwielbiam te babeczki ;) robi się je szybko i są naprawdę pyszne,pulchne i bardzo słodkie :). Składniki (wychodzi 8 szt.babeczek o średnicy ok.6cm) 1 dojrzały banan 120g suszonych daktyli 100g mąki gryczanej 80g miękkiego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min.Następnie odcedzamy na sitku(...)wrzucamy do blendera i krótko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Ja robiłam to stopniowo:najpierw zblendowałam daktyle z bananem potem wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia i miękkie masło. Napełniamy ciastem muffinkowe foremki niemal po brzegi :).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.20-25 min.Wyjmujemy muffinki z piekarnika czekamy 10 min. a nastepnie wyciągamy babeczki z foremek.Przestudzone muffinki mozna
Mała w garnku mieszaJako, że przepis na tradycyjne pancake , cieszy się ogromną popularnością na blogu, postanowiłam zrobić wersję zdrowszą - owsianą. Tradycyjnie robione na szybko, bo właśnie na szybko przepisy wychodzą najlepiej. W wersji bezglutenowej (jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych) i mogą być też w wersji wegańskiej, jeśli zamiast jajka użyjecie np. dodatkowego banana (więcej jajecznych zamienników - tutaj ). Składniki na 1 porcję: - 3/4 szklanki(...)płatków. Ostawić do napęcznienia (ok 10 min). Dodać jajko lub zamiennik , banana, proszek do pieczenia i cynamon (ilość wg uznania). Masę zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewać porcję ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię (jeśli jest konieczność to wysmarować tłuszczem). Smażyć na średnim ogniu aż pojawią się bąbelki, przewrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi owocami. Smacznego
CookYourselfrobiły zawsze moja babcia i mama, to smak tych drugich wspominam z sentymentem (tak między nami - owe pączki obu pań zawsze wychodziły spalone :P) Robi się je na prawdę szybko i raz w roku można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) - zamieniłam tylko spirytus na wódkę. Oponki wyszły przepyszne! :) Składniki na około 30 sztuk (w zależności(...)łyżka roztopionego, ostudzonego masła tłuszcz do smażenia - u mnie olej wymieszany ze smalcem (pół na pół) cukier puder do posypania Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 1cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. W każdym kole za pomocą mniejszego kieliszka wykroić otwór. Olej wymieszać ze smalcem i podgrzewać aż osiągnie odpowiednią temperaturę
My simple kitchen