szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:107/2080)

Babka pianka z sosem z chałwy 167

Pomysł na wykorzystanie białek, bo tę babkę robi się właśnie na bazie białek. Urozmaiceniem dla podstawowej wersji jest sos z chałwy, który wprost idealnie pasuje do tego ciasta. Szybko i smacznie. Polecam :) Składniki: 6 białek 3/4 szklanki cukru  1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 1/2 szklanki bakalii Sos z chałwy(...)sztywno dodając porcjami cukier. Dodaję po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewam cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko. Wsypuję bakalie, wymieszam łyżką, ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej tartą bułka, formy z kominkiem  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone

Ciasteczkowy Potwór
Sernik wysokich lotów 181

prawdę wysokich lotów, nawet nie chodzi o mleczko ptasie jakie dodałam, ale o połączenie wszystkich oryginalnych smaków. No czad po prostu, musicie spróbować. Prezentuje się niesamowicie dobrze :) Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki kokosowej, ja użyłam mąki Vivio, dostępnej  tutaj 75 g masła lub oleju kokosowego 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera(...)miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli kilkanaście kostek mleczka ptasiego Mus jeżynowy: 1 kg jeżyn 1 galaretka wiśniowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy

MamaOskarka
Bardzo pachnące serduszka 181

schrupać kilka do popołudniowej herbaty. Spokojnie, pączki też dzisiaj usmażę , ale lubię mieć takie małe, chrupiące co nieco, zamknięte w pudełeczku, dla niespodziewanych gości. Takie ciasteczka robi się bardzo szybko. Ciasto wystarczy zagnieść i nie trzeba go odkładać żeby leżakowało. Wykorzystując pomysł mojej Babci z przepisu na faworki , można ciasto także przepuścić przez maszynkę, taką zwykłą do mięsa. To spowoduje

Smaczna Pyza
Kruche ciasto z rabarbarem i pianką- jest przepyszne kto raz skosztuje sięgnie po następny kawałek 226

domu ciasto szybko znikło zostały tylko smaki . podaje składniki 200g mąki tortowej basia 50 g mąki ziemniaczannej 200 g masła extra 50 g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 małych jajek   nadzienie 700 g rabarbaru obranego i już pokrojonego w kostkę 3 łyżki mąki ziemniaczannej 1słoik konfitury truskawkowej 1 paczka migdałów beza 5 białek 200 g cukru(...)kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczannej troszkę soku z cytryny tak na koniec łyżeczki przygotowanie ciasta Mąkę, masło, cukier i proszek do pieczenia oraz żółtka (same bez białek ) wyrabiamy na stolnicy na jednolitą masę i wałkujemy ,dajemy na przygotowaną blaszkę, ciasto nakłuć i piec ok35 min jak się przyrumieni wyjąć ciasto posmarować konfiturą na to dać masę rabarbarową. masa rabarbarowa rabarbar

Moje Wyroby
Budyniowiec / Pudding Cake 96

Ciasto Budyniowiec Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym , czyli Budyniowiec , to pyszny deser do kawy i herbaty. Jest proste i dość szybkie w przygotowaniu - idealne, jeśli lubicie miękkie, kremowe ciasta.  Zobaczcie jak szybko przygotować Ciasto Budyniowiec na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto z budyniem czekoladowym przygotowujemy na ciemnym biszkopcie. Możecie upiec go dzień wcześniej

Lekcje w kuchni
Bezglutenowy murzynek z orzechami 189

zdjęcia zachęcają do zrobienia w domu wszystkiego, co tam zobaczymy. Dzisiaj przygotowałam murzynka z przepisu Kingi z małymi zmianami, by był on bezglutenowy i przepiórczo-jajeczny ;-). Pyszne, mokre i szybkie ciasto. Niestety także małe ;-) ¼ szklanki mąki gryczanej ¼  szklanki mąki owsianej ½ szklanki kakao ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki sody 3 jajka przepiórcze lub jajko kurze 5  białek z jajek przepiórczych

Humanistka w kuchni
Szarlotka z agrestem 213

Zapraszam wszystkich na pyszną szarlotkę z agrestem. Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 50 dag mąki, 1/2 kostki masła, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany 18%, 2 dag drożdży, 1 kg agrestu, 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego, 2 opakowania cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę(...)przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtka, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta dzielę na mniejsze kawałki i wkładam  na 40 minut do zamrażalnika. Drugą porcję ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. 3. Agrest obieram i płuczę. Wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 161

składniki ciasto * 2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 250 g masła lub margaryny * 5 żółtek  * 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany nadzienie rabarbarowe * 900 g rabarbaru po obraniu * 1/2 szklanki cukru * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)beza * 5 białek * 1/2 szklanki cukru * 1 kisiel Sposób wykonania Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce masło, żółtka, cukier i zagnieść szybko ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. 2/3 ciasta rozwałkować

Mix smaku
UCIERANE Z MORELAMI 154

mąki pszennej 50g zimnego masła (lub margaryny) 50g cukru pudru Sposób przygotowania: Zaczynam od kruszonki: masło, cukier i mąkę rozcieram w palcach do konsystencji mokrego piasku. Zagniatam gładką kulę ciasta szybko, aby jak najmniej ciepła oddać do masła. Zawijam w folię spożywczą i chowam do lodówki. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodaję kolejno jajka(...)osobnej misce. Mieszankę mąk dodaję partiami do masy maślano-jajecznej, ciągle miksując. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu - 160 stopni). Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam ciasto, na jego wierchu układam umyte i wydrążone połówki moreli. Posypuję kruszonką i wstawiam do pieca. Piekę 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami 126

przypominająca coś pomiędzy dżemem a kisielem. Jeśli użyjecie mało soczystych owoców, możecie je wyłożyć bezpośrednio na ciasto. W przypadku bardziej soczystych, ja stosuję właśnie taki trick. Dzięki tej sztuczce, ciasto jest zawsze dobrze wypieczone. Drukuj Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g mąki pszennej 125 g masła 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)smarowania ok 500 g owoców 100 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier Dodajemy śmietanę, żółtka i pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto się nie będzie kleiło, dodajemy 2-3 łyżki wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30-60 min do lodówki. Farsz Na patelnię lub do garnka

Mieszam w Garnku
BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI 105

Zmęczona słońcem i bieganiną po sklepach, wracając do domu obiecałam sobie: dzisiaj nic więcej nie robię. Obietnicy oczywiście nie dotrzymałam, bo jak sobie odmówić małej słodkości. Szybko zagniotłam ciasto, równie szybko je schłodziłam, w 15 minut upiekłam i wypełniłam. I oto mogę się tymi maleństwami z Wami podzielić :) SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego(...)szklanka mleka 1/2 kostki masła (miękkiego) 2 łyżki cukru pudru (jeśli budyń był bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi

Kuchnia w opałach
Antonówka w cieście. 205

jabłkami sprawdzi się idealnie  jako poprawiacz nastroju :) Wykorzystałam dziś nie byle jakie jabłka , bo antonówki . Jedne z najlepszych do wypieków , kwaskowate , twarde . Stara polska odmiana , troszkę zapomniana. Kruche ciasto z dodatkiem jogurtu a do tego duże kawałki jabłka  i już jak to na jabłko przystało jesteśmy w raju :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła(...)jabłek antonówek 5 łyżek cukru 1 łyżka cynamonu 2  białka Wykonanie : Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe sypkie składniki. Dodać jogurt , żółtka  i zagnieść szybko ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na połówki lub ćwiartki. Aby jabłka nie  ściemniały przechować je w wodzie z cytryną. Ciasto podzielić na pół

Malinowa Kawiarenka
Tarletki z kremem jeżynowym 159

wreszcie wykorzystać. Wspaniałe, tarletki i do tego duża ilość owoców zatopiona w puszystym kremie, tego mi było trzeba :-) Z podanego przepisu wychodzi 14 tarletek. Składniki na kruche ciasto: 510 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru Składniki na krem: 500 ml śmietanki 30 % 1 śmietana śnieżka w proszku(...)Owoce do przybrania według uznania. Ja dałam kiwi, figi, jeżyny, morele i winogrono. Sposób wykonania Masło pokroić i połaćzyć z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami i cukrem pudrem. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włozyc na 1 - 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć i można rozwałkować, lub tak jak ja " wylepić: wysmarowane tłuszczem tarletki. Wypełnione tarletki

Na słodko lub wytrawnie
Idealne naleśniki 129

naleśniki, to przepis na ciasto jest tu najważniejszy.  Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i składa się tylko z 6 składników, ale bardzo istotne są ich proporcje. Naleśniki nie powinny być gumowate, pękać przy składaniu czy rozpadać się przy przewracaniu na drugą stronę. Nie mogą również przywierać do dna patelni podczas smażenia. Poza tym ciasto musi być bardzo dobrze(...)przywierają do patelni, a także mają wspaniały maślany smak oraz aromat. Idealnie nadają się zarówno do nadzienia słodkiego, jaki i słonego. P.S. Na stronie poradnika znajdziecie również wskazówki jak szybko ciasto podstawowe na naleśniki przekształcić w pancakes, naleśniki deserowe, naleśniki na piwie, naleśniki czekoladowe czy crepes suzette... Przepis na idealne naleśniki Grafika pochodzi z poradnika kuchennego  Przepis na naleśniki

Kuchnia MagdaLeny
Idealne naleśniki 129

naleśniki, to przepis na ciasto jest tu najważniejszy.  Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i składa się tylko z 6 składników, ale bardzo istotne są ich proporcje. Naleśniki nie powinny być gumowate, pękać przy składaniu czy rozpadać się przy przewracaniu na drugą stronę. Nie mogą również przywierać do dna patelni podczas smażenia. Poza tym ciasto musi być bardzo dobrze(...)przywierają do patelni, a także mają wspaniały maślany smak oraz aromat. Idealnie nadają się zarówno do nadzienia słodkiego, jaki i słonego. P.S. Na stronie poradnika znajdziecie również wskazówki jak szybko ciasto podstawowe na naleśniki przekształcić w pancakes, naleśniki deserowe, naleśniki na piwie, naleśniki czekoladowe czy crepes suzette... Przepis na idealne naleśniki Grafika pochodzi z poradnika kuchennego  Przepis na naleśniki

Kuchnia MagdaLeny