szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:99/2080)

Miętusek 895

ciepłe dni. Masa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej.  Niestety Miętusek nie należy do szybkich ciast- stygnący budyń, tężejąca galaretka to wszystko sprawia, że trochę musimy poczekać na delektowanie się jego smakiem.  Przepis na ciasto dostałam od znajomej. Dla mnie to strzał w dziesiątkę- jestem

Krakowskie smaki Ani
Kruche ciasto na tartę - przepis II. 255

mąki; 125 g zimnego masła; 1 łyżka oleju; 1/4 szkl, wody;  szczypta soli. Masło rozdrobnione na mniejsze kawałki siekamy nożem razem z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy szybko ciasto. Robimy to jak najszybciej aby ciasto nie nagrzało się od ciepła rąk. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 min. lub w zamrażalniku przez połowę

Miksturownik
Tarta ze szparagami 103

nadzienie: 200 g jogurtu greckiego 50 g gęstej śmietany 24% 3 jajka L pęczek zielonych szparagów starty parmezan sól, pieprz gałka muszkatałowa czosnek niedźwiedzi/tymianek Wykonanie: składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, osuszyć jajka zmiksować z jogurtem, śmietaną, przyprawami i startym parmezanem. Dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z bobem i fetą 146

łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli spora szczypta świeżo mielonego pieprzu Żółtka roztrzepać. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tłuszcz posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Formę do tarty natłuścić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szarlotka w kokilkach 218

cytryny Kasza manna – 1 łyżeczka Wykonanie: Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać zimne masło i żółtko jaja. Ciasto szybko zagnieść i odstawić do lodówki na 2 godziny. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłka skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut, aby puściły sok. Następnie dokładnie odcisnąć

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą 143

Owoce i beza: oraz 600-700 g świeżych śliwek 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Budynie ugotować w 1 litrze mleka, przykryć wierch folią, by nie zrobił się kożuch. Śliwki umyć, przekroić

Czerwień i błękit
PĄCZKI 117

dobrze wymieszacie wszystkie składniki i chwilę powyrabiacie, ręcznie lub przy użyciu miksera. Następnie ciasto powinno odpocząć, co trwa minimum 1 godzinę. Kolejnym etapem jest formowanie pączków i znów odpoczynek. Ciasto szybko rośnie i nie sprawia najmniejszych problemów. Pączki już w momencie kładzenia na rozgrzany olej prawie nic nie ważą. Podczas smażenia nie opadają na dno garnka, ale swobodnie pływają(...)krążki ciasta od razu po wycięciu układamy na arkuszach papieru do pieczenia lub na lekko oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do napuszenia. W szerokim  garnku rozgrzewamy olej lub/i smalec do 180℃. Partiami kładziemy wyrośnięte pączki (z nadzieniem lub bez) i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Nie powinny rumienić się zbyt szybko, bo będą

cool and minty
Kruche z owocami pod bezową pianką 148

szklanki wiórków kokosowych * 1/3 szklanki cukru pudru * 4 łyżki mąki pszennej  Sposób wykonania Mąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia. Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem(...)dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia z piana. Wyłożyć pianę na owoce. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą rozcierając palcami, aż powstaną grudki (zrobić to dosyć szybko). Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na pianie tak aby powstały romby i posypać je kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni i piec

Mix smaku
Torcik czekoladowy z granatem 175

  To ciacho właściwie wymyślił mój Mąż, ja tylko poskładałam razem zakupione przez niego produkty i dodałam od siebie czekoladę :). Jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasto kokosowe z bananem, truskawkami i kruszonką 113

pieczenia (płaskie) Dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowyc 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 banany (średnie) 400-500g truskawek Ponadto: cukier puder do posypania wierzchu Przygotować ciasto.  Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i podzielić na 2 części - 2/3 oraz 1/3. Mniejszy kawałek owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika, a większym wyłożyć dno blaszki uprzednio wysłanej papierem do pieczenia

Di gotuje
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką 125

kostki masła 1 cukier waniliowy Wykonanie: Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut . Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę o wymiarach

Pomysłowa kuchnia
Sernik krakowski, klasyczny z rodzynkami 113

białka które zostały z ciasta - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii - 10 dag rodzynek Po wanilię i bakalie zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Składniki na ciasto szybko zagnieć i odstawić do lodówki do schłodzenia. 2. Ser zmielić. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie odcedzić. Masło połączyć z cukrem pudrem, żółtkami i wanilią, zmiksować na gładką masę, partiami dodawać

Apetyczna babeczka
Sernik z rosą 161

szklanka cukru *jeśli ser z wiaderka ma rzadką konsystencję (najlepiej wybrać gęsty - ja używam z Włoszczowej), polecam dodać dwa budynie w proszku zamiast jednego.  Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Piekarnik z funkcją pieczenia góra-dół rozgrzać do temp. 180 stopni C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia

Maślane ciasteczko
Mazurek truflowo-migdałowy 176

zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wsypać do miski, dodać mielone migdały i cukier puder. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, uformować kształt jajka

maniapieczenia
Pizza z patelni 89

delikatnym lekko chrupkim cieście, szybkie w wykonaniu danie to pizza z patelni. Taka pizza to idealna propozycja na kolację, często dodaję do niej swoje ulubione składniki. Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 20 min Całkowity czas: 35 min Ilość porcji: 3 osób Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki oliwy 1 czubata łyżeczka ulubionych ziół np. prowansalskich

ugotuj-przepis.pl