Szarlotka domowej roboty? Zdecydowanie tak! Najlepiej smakuje podawana na ciepło z gałką waniliowych lodów. Polecam! Tradycyjna domowa szarlotka Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 1 cukier wanilinowy 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4(...)Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować (przełożyć do prostokątnej formy). Wstawić do lodówki. Białka
Smaki Nataliiniego płatki owsiane. Mąkę mieszamy z solą i kakao, dodajemy do masła i płatków, ucieramy razem. Mnie wygodnie i szybko udało się to zrobić w robocie planetarnym, ale spokojnie można i ręcznym mikserem. Masa będzie przypominać okruszki – jak kruche ciasto. Podzielcie je na 2 części. Wysypcie na dno formy jedną część i lekko ją uklepcie, np. dłonią. Cytrynę i pomarańczę(...)czekoladą, cytrusami i anyżem. Mleczno cytrusowy krem jest naprawdę nie do pobicia. Kawa, herbata – a jeśli jeszcze Wam mało słodkości – łyżka bitej śmietany lub kulka waniliowych lodów. To ciasto zniknie szybko. SKŁADNIKI 160g mąki pszennej/pełnoziarnistej/razowej ½ łyżeczki soli 130g miękkiego masła 83% 120g drobnego cukru (biały, trzcinowy) 100g płatków owsianych 3 czubate łyżki słodzonego kakao (użyłam Nesquik) 1 puszka
Karo in the Kitchenjajka 1 kg szarej renety lub antonówek 10dag rodzynek 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju 1 szkl. płatków owsianych cynamon Wykonanie: Z mąki, margaryny i jajek zagnieść szybko ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Schłodzone ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wyłożyć
Anioły w kuchninawet niedawno, że w wielu ośrodkach pracują nad przywróceniem popularność takim gatunkom jak delikatne papierówki lub szare renety, te ostatnie niezbyt ładne, za to wytrzymałe i świetne do ciast. Niezależnie od tego, jakie są r wasze ulubione jabłka, teraz je się ich więcej. Jeśli macie ochotę na klasyczną szarlotkę, proponuję dzisiaj taką najprostszą, na kruchym spodzie z dużą ilością(...)soku z cytryny - 2,5 kg jabłek - 2 łyżeczki cynamonu - 2 garści płatków migdałów - dodatkowo cukier puder do posypania Z przesianej z proszkiem mąki, masła, soli i żółtek zagniatam szybko ciasto. Najpierw siekając nożem, później rękom, aby jak najmniej je ogrzać. Z gotowego toczę gruby wałek i oddzielam 1/4. Tę część wkładam do zamrażarki. Resztę podsypując mąką rozwałkowuję do wielkości
I tu będę miała takie teżółtka 1 op cukru waniliowego 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 białka do posmarowania cukier do posypania ciasteczek Margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier waniliowy i śmietanę, zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 2 godziny. Rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka posmarować rozbełtanym białkiem i posypać cukrem. Piec
Smakołyki Asirękawy i wzięłam się za wyrób. Do przygotowania ciasta podeszłam niezbyt entuzjastycznie, bo to oznacza spotkanie z drożdżami, z którymi nie zawsze wychodzi mi praca. Ale ku mojemu zdziwieniu ciasto szybko urosło, wycinanie kółek - sama zabawa, a smażenie zajęło kilka minut. I tak, mam własne pączki, które mogą tylko rywalizować z tymi od babci :) Z taką wielką porcją donuts, przypomniały(...)letniej 1/2 szklanki cukru pół łyżeczki soli 1/3 szklanki roztopionego masła Dodatkowo olej do smażenia 100 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe cukier puder słodka posypka Sposób przygotowania Jeżeli wyrabiacie ciasto z drożdżami świeżymi, najpierw trzeba przygotować rozczyn - do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć
pink envelopemigdałów 200 g masła do posypania: 100 g cukru pudru + 1 op. Bourbon cukier waniliowy lub 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie waniliowych ciasteczek Vanillekipferl: Z podanych wyżej składników zagniatamy szybko ciasto. Najlepiej hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut do 1 godziny. Ciasto kroimy na plastry, z których formujemy wałki o grubości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGalaretkowiec na chrupiącym, czekoladowym spodzie Sernik na zimno z kolorowymi galaretkami i przepysznym, chrupiącym spodem z nutelli i sucharków. Ciasto szybko się robi i jest bardzo proste w wykonaniu. Polecam! Składniki: 4 serki homogenizowane po 200g 2 galaretki bezbarwne (lub cytrynowe) 3 kolorowe galaretki ( u mnie niebieska, czerwona i pomarańczowa) 150 gram sucharków 300 gram kremu czekoladowego (użyłam(...)talerzu) *** *** Za pomocą łyżki wyjmujemy kolorowe kostki galaretek i przekładamy je do foremki, tortownicy lub dużej szklanej miski wysmarowanej delikatnie olejem*** *** Całość zalewamy masą serową i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę *** *** Sucharki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”. Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy *** *** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie
Blog z Apetytemzagniatam ciasto. Robię to szybkimi ruchami , zawijam w folię spożywczą i do lodówki na godzinkę. Wałkuje ciasto na około pół centymetra . Kładę szablon i wycinam pisankę. . Widelcem szybki nakłuwam ciasto dosyć gęsto. Piekę 20 minut w 170 stopniach. Otwieram puszkę i wyjmuje łyżką kajmak , smaruje na całej pisance. Nożyczkami tnę pianki na małe kawałeczki i na około pisanki kładę jeden
Różowa kuchniacukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru owoce świeże ,dowolne około 150 g Z podanych składników na spód tarty zagnieść szybko ciasto .Jeśli będzie się kleić delikatnie oprószyć mąką , ale nie za dużo ,bo ciasto wyjdzie za twarde.Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 0,5 godziny w lodówce. Następnie rozwałkować
Ladylaura.upieczeniu tworzą cudownie chrupiący wierzch, a całość rozpływa się w ustach. Krajankę upiekłam w małej foremce o wymiarach 28x15cm, ale polecam Wam przygotować od razu większą porcję, gdyż ciasto bardzo szybko znika. Krajanka owsiana z rabarbarem Składniki: 100g mąki pszennej 50g płatków owsianych górskich 50g otrąb owsianych 120g masła 50g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 250g rabarbaru 3 łyżki(...)/plasterki - na masło wyłożyć równą warstwę rabarbaru - rabarbar oprószyć cynamonem - na rabarbar wysypać drugą część składników suchych - na wierzchu ułożyć równomiernie pozostałą część masła pokrojonego na małe kawałeczki/plasterki - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 50-60 minut - upieczone ciasto porcjować dopiero po ostygnięciu, gdyż ciepłe jest bardzo delikatne, chyba że chcemy je jeść na ciepło
Smakołyki Berenikiniego margarynę lub masło, cukier i sól a gdy się schłodzi, jajko, olejek waniliowy i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, zaczyn i dokładnie wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 – 1,5 godziny, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 2 części( na 16 większych rogali) lub 3 części(...)Zawinięte rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przygotować kruszonkę: Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w palcach. Wyrośnięte rogale przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką wody i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Na słodko lub wytrawniepiany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciąż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko. Ciasto przekładam do silikonowej formy delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Foremki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam naraz
prawdziwe jedzeniełyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 białka i 0,5 szklanki cukru pudru na bezę Maliny około 200 g ,zamrożonych nie rozmrażamy wcześniej!. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto , delikatnie podsypując mąką ,jeśli będzie się kleić i schłodzić w lodówce 1 godzinę . Ciasto dzielimy na dwie części ,mniejszą na wierzch do pokruszenia i większą na spód .Większą część wykładamy równomiernie
Ladylaura.