Kruche ze śliwkami i bezą to ciasto, które nie może się nie udać! Uwielbiam kruche ciasta z sezonowymi owocami ale nie spodziewałam, że śliwki będą tak szybko w tym roku! To kruche ciasto zawiera sporą porcję masła przez co jest chyba jeszcze bardziej kruche i prawie przypomina ciasto ucierane . Nie słodziłam śliwek, bo przykryłam je słodką bezą. Polecam kruche
codojedzeniaSzybkie do zrobienia i pyszne ciacha z kremem i owocami. Użyłam ciasta francuskiego, tak było najszybciej, ale można foremkę wykleić ciastem kruchym. Krem jest pyszny! Dodałam do niego tylko jedną łyżkę ksylitolu, jeżeli lubicie słodkości, można dodać więcej. Składniki (12 szt) 250 g mascarpone 200g śmietanki 36% łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy) - opcjonalnie 1 łyżka ksylitolu 1 banan
Stare GaryCiasto jogurtowe ze świeżymi truskawkami i kruszonką Na osłodę dzisiejszego dnia proponuję przepyszne ciasto jogurtowe, które na prawdę bardzo szybko się przygotowuje. Podczas pieczenia cały dom pachniał wanilią i truskawkami. Ciasto upieczone specjalnie do pracy mojego męża na poczęstunek dla kolegów - Duńczyków, wszystkim bardzo smakowało, tym bardziej bardzo się cieszę :) To ciasto na pewno
Mój pomysł namoim zdaniem było strzałem w dziesiątkę :-) i upiec ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto dzięki temu jest nieco wyższe i większe. A i tak szybko znikło ze stołu :) Składniki na ciasto: 250 g miękkiego masła lub margaryny 220 g cukru 4 jajka 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Aromatyczne PodróżeDość dawno temu upiekłam chałkę, bo chciałam spróbować takiej prawdziwej, domowej. Ciasto wyszło bardzo dobre, puszyste i szybko rosło, więc pomyślałam, że może się sprawdzić też w przypadku ciasta z owocami albo konfiturą. Po wielu modyfikacjach w końcu zrobiłam kiedyś w pełni razową wersję i ciasto wychodzi naprawdę bardzo dobre :) Od tego czasu upiekłam już takich ciast dość dużo
FitKotCiasto z serii "jadą goście". Na szybko, bez zbędnych zabiegów i bicia piany. A efekt? Przepyszny! Pierwsze ciasto marchewkowe robiłam x lat temu (z 10) i pamiętam, że nie byłam nim zachwycona. Postanowiłam dać mu jeszcze jedną szansę i wykazało się! Moja Malwinka pochłonęła po obiadku spory kawałek, mówiąc "mama, to pycha!" Składniki: (na małą keksówkę) 1 szklanka marchewki startej
Cakes By KejtMnóstwo czarnych porzeczek raz jeszcze :-) Puszyste, ucierane ciasto z nutką cytryny, dużą ilością kwaskowych porzeczek i kruszonką. Klasycznie, szybko i bardzo pysznie! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 225 g masła 200 g drobnego cukru 100 ml mleka 4 duże jajka 3 łyżeczki cukru waniliowego świeżo otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku
maniapieczeniaDzisiaj króluje ciasto francuskie. Jeżeli potrzebujecie zrobić coś szybkiego i smacznego - polecam te ciasteczka dla leniwców ;) SKŁADNIKI: - 1 opakowanie ciasta francuskiego ( w promocji w Lidlu za 3 zł ;) - ok 1/2 szklanki Lemon Curd Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na środku - łyżeczką układamy Lemon Curd Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut Możemy maznąć białkiem ciasto
dlaSmaQnajlepiej zrobić 3 – 4 dni przed podaniem gdyż wtedy zmięknie. Zastanawiałam się, czy nie zrobić z podwójnej ilości składników i szkoda, że tego nie zrobiłam, bo ciasto tak było pyszne, że bardzo szybko zniknęło. Należy przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 5 łyżek miodu 2 łyżki
Na słodko lub wytrawnieciasta. Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku).Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle, aby przykryło dno patelni).Placki naleśnikowe smażą się szybko, więc po chwili od wlania ciasta na patelnię należy je odwrócić na drugą stronę.Zdejmujemy na płytki talerz a na patelnię wlewamy kolejną porcję ciasta.Gotowy placek naleśnikowy smarujemy masą twarogową, składamy na pół
Maminek kulinarnynaszego żywienia, a w szczególności słodkich wypieków... ale żeby nie robić tego drastycznie, bo moja rodzina nie wyobraża sobie weekendu bez czegoś słodkiego, postanowiłam upiec im ciasto, które będzie zdrowe, dietetyczne, lekkie, szybkie i pyszne. I takie tez znalazłam na blogu Dietetycznie siostro. Ciasto jest o tyle ciekawe ze nie posiada w składzie maki ale puree z fasoli, którego
Bernika - moj kulinarny pamietnikwyrośnie, aż tak bardzo Na początku martwiłam się, że całość wyleci z formy, na szczęście nic takiego się nie wydarzyło, a nadmiar ciasto został odkrojony i szybko zjedzony Smakuje wyśmienicie! Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 12-16 kawałków (forma 30 cm średnicy) Składniki: 500 g mąki ¾ szklanki mleka(...)mąki wlać rozczyn drożdżowy, utarte jajka i resztę mleka. Starannie wymieszać łyżką. Dodać rozpuszczone masło oraz cukier waniliowy. Rodzynki odsączyć z rumu. Rum wlać do ciasta. Rodzynki oprószyć w mące i również dodać do ciasta. Ciasto wyrabiać przez około 20 – 30 minut. Przełożyć je do formy (30 cm średnicy, ja użyłam
KuchniaWeDwoje.plwszystkie składniki połączą się w jedną całość/kulę. Można również wyrabiać ręcznie, wówczas najpierw należy posiekać mąkę z masłem, na drobną kruszonkę, dodać jajko, cukier i szybko wyrobić dłońmi aż ciasto uformuje się w zwartą kulę. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na pół godziny. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia
moj przepis naCiasto jest pyszne, bardzo szybko się je przygotowuje, jeszcze szybciej konsumuje :) Ale czy to faktycznie rafaello , czy raczej princessa kokosowa? Najlepiej oceńcie sami :) Składniki: 2-3 opakowania herbatników 1 kostka masła 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 200-300 g wiórek kokosowych sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Dwie szklanki(...)Każdy herbatnik moczę w mleku i układam na spodzie blaszki. Wykładam połowę masy kokosowej, przykrywam następną porcją namoczonych herbatników, na to ponownie masa kokosowa, a na wierzch herbatniki. Gotowe ciasto posypuję pozostałymi wiórkami i odstawiam do lodówki na ok 2-3 godziny
Ciasteczkowy Potwórsprawa, wrzucamy tam potrzebne składniki , ustawiamy program i zapominamy o tym na 1,5 godziny.Tyle akurat trwa zagniatanie, wyrabianie i wyrastanie ciasta, a jak już mamy wyrośnięte ciasto to uformowanie bułeczek szybko idzie i potem znów zapominamy na kilka minut aż bułeczki wyrosną.Przepis pochodzi od Dorotki .U mnie wyszło 12 pysznych bułeczek, wyjęłam z piekarnika , poszłam po aparat(...)cukru 60 g masła, miękkiego lub roztopionego Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około
Moje domowe kucharzenie