PRZYGOTOWANIA: 130 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Składniki na spód umieszczamy w misce, mieszamy i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką
My Culinary ArtProsty i szybki mazurek dla wielbicieli mleka w proszku. Co prawda nie jest przesłodzony ale mleko w proszku ma dość mdły smak dlatego dobrze jest je przełamać czymś kwaśnym. Dlatego pod mleczną polewę wyłożyłam cienką warstwę dżemu pomarańczowego. Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na nadzienie(...)piec około 10 minut, do zarumienienia ciasta. Wystudzić. Posmarować dżemem. Mleko w proszku wymieszać z cukrem pudrem. Wlać roztopione masło i wrzątek, szybko dokładnie zmiksować i wylać na ciasto. Odczekać aż zastygnie. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do woreczka, odciąć końcówkę i wycisnąć na cieście kształt gałązek bazi. Końcówki płatków migdałowych zanurzać w czekoladzie i układać "bazie" na gałązkach
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaVelvet cake to coś, o czym od dawna marzyłam. Jednak ilekroć chciałam zrobić to ciasto, to albo nie miałam czasu, albo barwnika... W końcu jednak postanowiłam, że nie pozwolę działać przypadkowi w mojej kuchni. I tak, na dzisiejszym obiedzie pojawili się moi przyszli teściowie, a ja z dumą wymalowaną na twarzy podałam na deser babeczki Red Velvet z owocową(...)miksując na średnich obrotach, a gdy te się skończą, dodajemy kakao. Gdy masa będzie jednolita, do małej miseczki wsypujemy sodę, zalewamy octem i mieszamy. Powstanie piana, którą szybko trzeba przełożyć do ciasta i miksować przez 10 sekund na średnich obrotach. Gotowe ciasto nakładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Upieczone odstawiamy
W poszukiwaniu inspiracjiDrożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć papierem do pieczenia (każdy
Praktyczna ploczywiście możemy je zrobić identycznie z truskawkami. Muffiny robię naprawdę bardzo często może też poniekąd dlatego, że jest to bardzo szybkie danie . Borys uwielbia z jabłkami, dziewczynki chyba ze wszystkim. Teraz na topie są muffiny z truskawkami. Aby ciasto było delikatne i samo rozpływało się w ustach, musi być „lejące”, więc zawsze możecie dolać odrobiny mleka do przepisu(...)pokrojone na pół. Doskonale wyglądają takie lekko wystające z papilotki. Preferuje i polecam foremki silikonowe wielokrotnego użytku. Mam zarówno 6-paki jak i foremki silikonowe pojedyncze. Bardzo wygodny produkt. Ciasto wyskakuje z nich niemal samodzielnie. 4. Placuszki owsiane z sosem truskawkowym Podaje Wam /klik na zdjęcie/ przepis na placuszki owsiane z dodatkiem twarożku. Sos truskawkowy, który proponuje do polania
W Kawiarencemoim stole już od dobrych kilku lat. Po oryginalny przepis (z którego ja korzystam) odsyłam tutaj . Jest to chyba najprostsze i najszybsze ciasto świata, jakie dane było mi upiec:) Dlatego jeśli ktoś ma ochotę na szybkie słodkie co nieco polecam ten mało skomplikowany wypiek:) 4jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku(...)dodać jabłka i bakalie. Wymieszać i wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około 35 minut w temp. 180 C (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem pudrem. Szybko, tanio i smacznie:) Pierwsze żółte liście przypominają mi o tym, że niebawem już jesień
My simple kitchentruskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone) i polewa czekoladowa ze słodkim, prażonym kokosem to taka kropka nad I , która sprawia, że ciężko skończyć na jednym kawałku. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia. Gwarantuję , że zrobi furorę , a każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 25×30 ) BISZKOPT: * jajka – 6 szt * cukier – 1 szkl(...)Wkładamy pionowo oczyszczone truskawki i zalewamy resztą masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy lekko i wkładamy do lodówki. POLEWA: Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, kakao i śmietanę – wylewamy na ciasto. Wiórki kokosowe prażymy z cukrem na suchej patelni, wysypujemy na polewę i wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Smacznego
Ostra na Słodkowcześniej, ale jakoś nie miałam okazji, by je upiec. Przyznaję, nieco odstraszała mnie masa słonecznikowa, bo wydawała mi się pracochłonna i trudna do wykonania. Nic bardziej mylnego. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, a efekt przechodzi wcześniejsze wyobrażenia. Jest bardzo słodkie, dlatego w swojej wersji zmniejszyłam ilość masy krówkowej. Gorąco polecam, spróbujcie. U mnie na pewno będzie powtórka. Składniki(...)żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut do suchego patyczka. 7. Po wyjęciu z piekarnika
W mojej kuchnimisce umieść wszystkie składniki oprócz czereśni i zmiksuj na jednolite, dość rzadkie ciasto. Nalej ciasto do kokilek, dorzuć czereśnie i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz deser posypać odrobiną cukru pudru lub np. stewii w pudrze. Clafoutis przechowuj w lodówce przez 2 dni. Na podstawie tego przepisu(...)misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Wlej mokre składniki i wymieszaj. Dodaj borówki i jeszcze raz szybko wszystko wymieszaj. Nalej ciasto do papilotek - po ok. 2 łyżki na porcję. Piecz przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź i podawaj. Muffinki przechowuj w pojemniku z przykrywką w lodówce przez
Chilli Czosnek i Oliwarazu lżej na żołądku, a odchodząc od wielkanocnego stołu nadal czujemy się świetnie. Zapytacie, co z deserem? Dzisiaj przekazuję Wam przepis na idealny wielkanocny fit deser. Proste, smaczne, lekkie ciasto z mąki kokosowej. Idealne na świąteczną rozpustę kulinarną w wersji fit. Resztę łakoci znajdziecie tutaj Fit desery. Jednak przede wszystkim pamiętajcie o zdrowym rozsądku. Od jednego kawałka domowej babki(...)pieczenia, soda oczyszczoną oraz szczyptą soli (można również wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki kolistymi ruchami w jedną stronę). Mieszać tylko do połączenia składników!!! Mąka kokosowa bardzo szybko wchłania wilgoć i ciasto robi się kleiste. 3) Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, do suchego
Fitsweet.merazu lżej na żołądku, a odchodząc od wielkanocnego stołu nadal czujemy się świetnie. Zapytacie, co z deserem? Dzisiaj przekazuję Wam przepis na idealny wielkanocny fit deser. Proste, smaczne, lekkie ciasto z mąki kokosowej. Idealne na świąteczną rozpustę kulinarną w wersji fit. Resztę łakoci znajdziecie tutaj Fit desery. Jednak przede wszystkim pamiętajcie o zdrowym rozsądku. Od jednego kawałka domowej babki(...)pieczenia, soda oczyszczoną oraz szczyptą soli (można również wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki kolistymi ruchami w jedną stronę). Mieszać tylko do połączenia składników!!! Mąka kokosowa bardzo szybko wchłania wilgoć i ciasto robi się kleiste. 3) Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, do suchego
Fitsweet.meCiasto jak zwykle - banalne, szybkie, pyszne, do zrobienia w formie okrągłej lub babeczek, jak kto woli. Znalezione kiedyś na puszce ale oczywiście zmodyfikowane, bo w oryginale było 1,5 szklanki cukru (!) i zmniejszyłam ilość oleju na rzecz mleka. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika (180-200 stopni), bo reszta robi się błyskawicznie. Jeśli chcemy zrobić muffinki, postępujemy wg zasady starej(...)zainteresowanych skład: cukier, orzechy laskowe 42,5%, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa. Na górę jeszcze obowiązkowo posiekane orzechy laskowe i mamy super muffiny czekoladowo-orzechowe do codziennej kawy albo okrągłe ciasto na 35 urodziny, SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciacho z truskawkami.W sklepach są coraz tańsze .. stragany robią się coraz bardziej pełne … Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się obejrzymy , a pozostaną nam tylko mrożone!Ciasto jest niesamowicie łatwe , szybkie … no i chyba nie muszę mówić , że przepyszne!Bo zdjęcie mówi samo za siebie!Delikatny biszkopt pokryty truskawkową masą z kisielu i soczystymi truskawkami zachwyci nawet najbardziej
Ostra na Słodkosię opiekujemy. Wcześniej zrobiliśmy w naszym młynie spore zapasy, tak więc mamy świeże mąki, otręby i płatki z tegorocznych już zbiorów. Ciasto i muffinki powstały z potrzeby serca. Lubimy przygotować coś na szybko i zdrowo. Smak rewelacyjny, serek ricotta nadaje pięknej wilgoci i posmaku. Ciasto i muffinki wyszły bardzo delikatne, puszyste i lekko wilgotne. Na pewno będę powtarzać(...)mieszamy mąkę orkiszową, dokładnie zmielone migdały, proszek do pieczenia. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi i szybko i niedokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Nie mieszamy dokładnie, bo wyjdzie zakalec. Muffinkowe foremki wypełniamy do połowy, a resztę ciasta przelewamy do nasmarowanej tortownicy. owoce układamy na babeczkach i na ciście, lekko je wciskamy w ciasto. Muffinki pieczemy
Naturalna Kuchnia