chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce łączymy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy żółtka i drobno posiekane masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy spód okrągłej formy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika (około
My Culinary Artminut w ciepłym, ustawionym na 50⁰C piekarniku, przykryte folią spożywczą. Ciasto podwoiło za ten czas swoją objętość. Drugie wyrastanie serwujemy mu już po szybkim uformowaniu bochenka- i to jest czynność której przy ciastach drożdżowych czy na zakwasie nie można pominąć czy zepsuć- od niej zależy to, jak urośnie nasz chleb. Posiłkowałam się kilkoma filmami znalezionymi na yt, między innymi(...)Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany mąką blat, delikatnie spłaszczamy, a potem od krawędzi zawijamy boki ciasta do środka, poruszając się po kole i budując w ten sposób jego wysokość. Odwracamy, szybko formujemy zgrabną kulę i przekładamy ją do naczynia, w którym chcemy chleb wyrastać. Elegancko uformowany okrągły bochenek włożyłam na dalsze wyrastanie do wiklinowego koszyczka na pieczywo, równo
Karo in the Kitchenpochłonęło ich pozablogowe życie, nie dające czasu na spędzanie długich godzin przed komputerem. Na początku mojej przygody z blogowaniem podchodziłam do tego z dużym dystansem. Ot, pstryknęłam szybko zdjęcie, zanim całe ciasto się rozeszło, napisałam kilka słów na temat (lub nie), skleiłam przepis i już. Gotowe. Z czasem wkładałam w bloga coraz więcej czasu i serca. Gdy wychodzę na spacer
Pożeraczka, czyli raz adobrzerodzinę smakołykami, dodam, że głównie są to słodkości. Kocham piec. Dbam o to żeby nie tylko smakowało, ale również było pięknie podane. Warto spędzać z rodziną chwile, czas tak szybko pędzi. Najczęściej żyjemy w biegu, a warto się zatrzymać choć na momencik. Poświęćmy chociaż chwilkę na słodki podwieczorek z najbliższymi. A teraz gdy jest już ciepło i słonecznie można taki(...)Podanie: Dobrze stężony tort kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę. Moje rady: Można dać mniej żelatyny np. 2 łyżki, ja dałam więcej ponieważ chciałam, żeby krem szybko stężał i za bardzo ciasto od niego nie namokło, żeby potem się nie rozpadło. Użyłam dwóch tortownic, jedna o średnicy 16 cm, a druga o średnicy 18 cm. Szklanka do odmierzania składników
Izabelawkuchnitruskawkami. Biszkopt kakaowy przekładany masą z mleka skondensowanego, galaretki brzoskwiniowej i likieru jajecznego. Do dekoracji użyłam kulek i posypki waflowej Cukieteria . Zapraszam do wypróbowania, ciasto jest pyszne i szybko się je przygotowuje :) Składniki na biszkopt kakaowy : 1 szklanka mąki pszennej Młynomag typ 550 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao(...)można go dosłodzić, ja jednak już go nie słodziłam bo sok z cytrynek był słodki. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową tak żeby wystawała do góry ponad blaszkę.Przełożyć spodni blat ciasta i nasączyć wodą z sokiem, następnie ułożyć przecięte na pół truskawki, na truskawki wyłożyć całą masę i przykryć drugim plackiem. Wierzch biszkoptu nasączyć wodą z sokiem. Cukier puder wymieszać
Sama słodycz i szczypta chiliOprócz tego, że smakują obłędnie mają jeszcze jedną dużą zaletę - można je w całości przygotować w robocie kuchennym, stojącym mikserze lub za pomocą ręcznego miksera. Bez wyrabiania ciasta, wałkowania i wycinania - szybko, łatwo i przyjemnie ;) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki białego cukru 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła(...)kulek, a podczas pieczenia mają się rozlać i wyrównać, moje jednak nie wyszły takie ładne więc kolejną partię nieco rozpłaszczyłam przed wstawieniem do pieca. Można to zrobić mokrą (żeby ciasto się nie przyklejało) łyżką lub ręką. Ciastka pieczemy 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercySzybki obiad gotowy w 30 minut - w tym tylko 10 minut naszej pracy. Ja go nazywam obiadem z gotowców, gdyż do jego przygotowania używamy gotowej mieszanki warzyw na patelnię oraz gotowego ciasta francuskiego. Idealnie się sprawdzi, gdy nam się śpieszy i nie mamy czasu na stanie w kuchni oraz wymyślanie wykwintnych dań. Zapiekanka, mimo że wykonana z tak prostych składników
Kuchnia MagdaLenytortowa) - 4 żółtka - ½ szklanki jasnego piwa - 1 łyżeczka masła - szczypta soli Dodoatkowo: - olej (może być olej + smalec) - cukier puder Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka, piwo i masło. Szybko zagniatamy dość twarde ciasto. Dzielimy na dwie poprcje, przekładamy do woreczków i wkładamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy pierwszą schłodzoną porcję ciasta, lekko oprószamy ją mąką i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu
mojewypiekiinietylkotortowa) - 4 żółtka - ½ szklanki jasnego piwa - 1 łyżeczka masła - szczypta soli Dodoatkowo: - olej (może być olej + smalec) - cukier puder Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtka, piwo i masło. Szybko zagniatamy dość twarde ciasto. Dzielimy na dwie poprcje, przekładamy do woreczków i wkładamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy pierwszą schłodzoną porcję ciasta, lekko oprószamy ją mąką i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu
mojewypiekiinietylkosmaku, idealne dla wielbicieli szarlotek i jabłeczników. Usmażone jabłka świetnie komponują się z cynamonem, kakaowe kruche ciasto doskonale współgra z posiekaną czekoladą tworząc wyśmienitą całość. Takie ciasto to błyskawiczny w przygotowaniu smakołyk, który szybko znika z talerzy. składniki na tortownicę 26 cm ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu
Smakowite DaniaKolejne ciasto z sezonowymi owocami. Tym razem ciasto na jogurcie z chrupiącą kruszonką. Ciasto jest wilgotne i nie wysycha zbyt szybko, ale jednocześnie jest puszyste i delikatne. Do przygotowania ciasta użyłam jeszcze truskawek, ale na bazarkach są już jagody, więc polecam wypróbować ciasto z tymi owocami. Inspiracja ze strony Kwestia Smaku. Polecam! Ciasto jogurtowe z owocami Składniki na tortownicę 24cm
Smak mojej kuchniCzasami bywa tak, że mam ochotę na coś słodkiego..... i nie mówię tu o czekoladzie lub cukierkach. Wtedy najlepiej sprawdza się ciasto francuskie. Dzięki niemu można wyczarować na szybko jakieś słodkości. Tym razem były to ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem i owocami. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego owoce (ja miałam mrożone owoce :truskawki, porzeczki, jagody
Amatorka kuchennadostałam już jakiś czas temu od koleżanki z pracy i właśnie na święta gościło na naszym stole. Ciasto jest lekkie a krem nie za słodki więc szybko znikało z blaszki. Polecam Wam to ciasto na każdą okazję. Składniki : * jasny biszkopt * puszka brzoskwiń * 2 budynie śmietankowe * 2 galaretki brzoskwiniowe * kostka masła Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Odsączyć
Magiczne Życie MartyMiałam dzisiaj chęć na ciasto z owocami , a że mamy sezon gruszkowy więc trzeba pomału wykańczać zeszło roczne gruszki w syropie aby zrobić miejsce na nowe. Ciasto jest pyszne , proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje . Jeśli macie chęć to zapraszam :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 3 szklanki mąki 5 jajek
Sama słodycz i szczypta chilicukier puder i cukier waniliowy oraz sól. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem wraz z mąką, następnie dodać żółtka, sok z cytryny, jogurt lub śmietanę i ręką szybko wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę. Następnie połowę ciasta cienko rozwałkować, drugą pozostawić jeszcze w lodówce. Wykrawać z ciasta za pomocą dowolnych foremek
Kulinarne przemysleniazimnego masła - 1 łyżka ksylitolu - 1 żółtko - sok z 1/4 cytryny Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, ksylitol i żółtko. Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i natłuszczamy formę do tarty masłem. Ciasto wyjmujemy
Be Fit Be Strong