Szybkie i pyszne ciasteczka, które można bez problemu zrobić dla niezapowiedzianych gości. Są naprawdę proste. Wystarczy mieć ze sobą w domu parówkę i ciasto francuskie. U mnie zniknęły w mgnieniu oka, jak będzie u was? Sprawdźcie! Ciasteczka francuskie z parówką Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 7 parówek cienkich (mogą być drobiowe) 3-4 plastry sera żółtego rozmącone jajko rzeżucha
Gotuję TestujęUwielbiam proste i szybkie wypieki. W szczególności te, które pachną cytrynowo... Dziś zapraszam Was na jeden z nich. Pyszne ciasto cytrynowe z kandyzowanym ananasem, to idealna słodkość do kawy lub herbaty. Ciężko skończyć jedzenie na jednym kawałku ;) Spróbujcie, polecam. Ciasto jest naprawdę pyszne i... takie puszyste. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 cytryna (średnia) 1/2 szklanki kandyzowanego ananasa Skworcu
Słodkie okruszkimigdałową i nie ma to jak smak domowej szarlotki. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepła :) 1,2 kg jabłek 25g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka cynamonu CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 150g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżka kakao BEZA: 4 białka szczypta soli(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 50g zmielonych migdałów Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć ze zmielonymi orzechami włoskimi. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta użyłam malaksera. 2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia (21×30) i odstawić do lodówki na 30min. 1/3 połączyć z kakao i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać i skroić
https:KKuchniaMniamRabarbar w pełni obrodził , więc nie sposób o nim zapomnieć. Bardzo dobrze wypada w cieście, dlatego postanowiłam przygotować szybki i niedrogi placek z rabarbarem. SKŁADNIKI: 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki śmietany 18% 50 mil. słodkiej śmietanki 2 łyżki oleju 2 szklanki maki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 0.5 kg rabarbaru WYKONANIE(...)Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Wykładamy na nie pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy cukrem waniliowym. Wciskamy rabarbar do środka ciasta. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. C. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewybardzo ubolewała nad tym, że zaprzestaliśmy wspólnych niedzielnych śniadań z ciepłymi bułeczkami i kakao, postanowiłam je wskrzesić, choćby tyko na dziś. Ciasto łatwo współpracuje i szybko rośnie. Rogaliki po upieczeniu są delikatne, puszyste i bardzo smaczne :) idealne by przygotować je raz ciach gdy domownicy powoli się budzą. Rogale maślane z sezamem(...)roztopionego masła 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania do posypania sezam lub mak Składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Mnie wspomógł mój nowy pomocnik kuchenny robotem zwany. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość. Następnie lekko je odgazowujemy i dzielimy na 2 równe
Dzieje kuchennej WiewióryKtóregoś dnia wpadło do mnie kilku znajomych i trzeba było przygotować coś na szybko. Co powstało? Tarta brokułowa. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody farsz: brokuł (bądź paczka mrożonych) feta mozzarella 180g śmietanki 30% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy
Brzuszki Łakomczuszkisię zepsuć, jedynie można spalić :) Buraki ugotowałam sobie rano, potem pobiegłam na trening i wieczorem zabrałam się za pieczenie. Z tego co przeczytałam stwierdziłam, że ciasto przygotowuje się dość szybko, więc od razu włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni. Migdały zmieliłam w blenderze,ale tak aby były większe grudki, bo tak polecał autor przepisu. Buraka zmiksowałam, czekoladę(...)wyłożyłam zmiksowane buraki, dorzuciłam jajka, sól, sok z cytryny i zmiksowałam, potem wsypałam pozostałe składniki (oprócz czekolady) i zmiksowałam do połączenia się składników, wrzuciłam czekoladę i wmieszałam ją w ciasto. Ciasto wyłożyłam do tortownicy, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia, wyrównałam wierzch i powciskałam w nie świeże maliny. Piekłam ok. 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni
Blondynka Gotujeszkl. mąki, 1/2 kostki masła ( margaryny ), 1 jajko, 2/3 szkl. cukru pudru, sólWykonanie:Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać jajo, cukier i szczyptę soli.Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść i wstawić na 30 min. do lodówki.Wałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremką kształty.Piec w 220 stopniach około 10 minut.Zdejmować z blachy ciepłe(...)można dodać aromat, cynamon, imbir, skórkę pomarańczową lub wiórki kokosowe.CIASTECZKA Z MARMOLADĄ Składniki:1 margaryna, 1/2 szkl. śmietany, około 2,5 szkl mąki.marmoladaWykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na min. 30 min.Wałkować na bardzo cienki placek, wzdłuż brzegu posmarować marmoladą i zwinąć rulonik, zostawiając trochę ciasta nie zawinięte. Odciąć resztę placka.Część nie zawiniętą
kolorowotorcikowoprzepis dla pierogowych smakoszy, bo farsz zawijamy w jeden płat ciasta, odpada zatem mozolne lepienie pierożków. Kiedy zobaczyłam te pierogi, wiedziałam, że muszę zrobić je jak najszybciej. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko się zwija, wymagają jedynie trochę dłuższego gotowania, ale to już żadna fatyga. Efekt końcowy imponujący, bo smakuja naprawdę doskonale! Składniki: 200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna(...)twarogu 1 żółtko 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyzki masła cukier/ksylitol Wykonanie: mąkę wymieszać z ciepłą wodą i olejem, następnie zagnieść gladkie, sprężyste ciasto jak napierogi. Zawinąć w folie i odstawic na 30 minut, by odpoczęło twaróg (użyłam gęstego, gładkiego sera z wiaderka)wymieszać z żółtkiem i cukrem ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt dużego prostokąta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!brzoskwiniami , postanowiłam wrzucić go na bloga. I namawiać wszystkich, żeby choć raz w sezonie zrobili to ciacho, bo jest pyszne! TARTA Z JEŻYNAMI I KAJMAKOWĄ MASĄ SEROWĄ Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego około 250g jeżyn wiórki kokosowe do dekoracji Formę(...)nagrzewamy do 190*C. Jeżyny przepłukujemy i zostawiamy do osuszenia. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drobno posiekanym zimnym masłem, do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy jajko i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto (można mikserem). Ciastem wylepiamy formę do tarty i gęsto nakłuwamy widelcem. Wylepioną formę umieszczamy w zamrażarce. Kiedy ciasto się mrozi przygotowujemy krem- łączymy jajko, mascarpone i mleko skondensowane
les mirabellesKuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało
Karo in the Kitchensłodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że danie ma bardzo wyrazisty smak :) Przygotowanie tego obiadu jest bardzo szybkie, a naleśniki będą równie smaczne następnego dnia. Poniżej znajdziecie mój szybki przepis… Składniki na ciasto naleśnikowe (3-4 naleśniki) 6 łyżek mąki 1 jajko 1/3 szklanki mleka szczypta soli Składniki na farsz do naleśników 200g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól pieprz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ucierane ciasto na oleju to bardzo archetypiczny wypiek – to pewnie najwcześniej zapamiętany smak ciasta z owocami dla wielu z nas. Szybki deser, tani, prosty, niewymagający i sezonowy – a najlepsze jest to, że podstawowy zestaw składników do wykonania ciasta na oleju na pewno macie zawsze w domowej spiżarni i lodówce. Wszystkie składniki powinny być w tej samej temperaturze – ciepłe jajka dużo
Karo in the Kitchenciasto podsypać do wałkowania mąką, róbcie to bardzo, bardzo oszczędnie a resztki mąki zdejmijcie z rozwałkowanego ciasta szczeciniastym pędzlem. Im więcej mąki zostanie na cieście, tym więcej opadnie jej przy smażeniu na dno. Tłuszcz szybko zacznie robić się ciemny i może zacząć się palić. Ciasto tniemy na wąskie paski nożem, ozdobnym radełkiem lub – jeśli macie –nożem do pizzy(...)mnóstwo pęcherzyków gorącego tłuszczu – próbujemy na jednym małym faworku czy frytura już jest na pewno ok. Faworek powinien się dość szybko napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki wkładamy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz
Karo in the Kitchenłyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki proszki budyniowego waniliowego 250g masła DODATKOWO: 200g herbatników puszka masy kajmakowej polewa czekoladowa (z 1 mlecznej i 1 gorzkiej czekolady) Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość formy, piec w 180'C około 15 minut. Z drugą postąpić podobnie. Obie wystudzić. KREM: 400ml mleka(...)mleko, ugotować klasyczny budyń. Gotowy przykryć folią spożywczą, wystudzić. Masło ubić na jasną, puszystą masę (spienić), dodawać po łyżce zimny budyń, zmiksować. Podzielić na dwie części. SKŁADANIE CIASTA: Do formy w której piekło się ciasto włożyć jeden placek, posmarować połową kremu, przykryć warstwą herbatników. Na to wyłożyć całość masy kajmakowej, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nich rozsmarować pozostały
Cakes By KejtUcierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne,a brzoskwinie możemy zastąpić innymi owocami. Składniki: 1 puszka brzoskwiń 1 kostka margaryny 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 4 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki 4 łyżki mleka Owoce odsączyć i pokroić w kostkę(...)Składniki ogrzać do temperatury pokojowej, margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po jednym jajku, na koniec dodać mleko, proszek oraz mąkę. (gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać więcej mleka). Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blaszce, na wierzchu układamy brzoskwinie, całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C przez ok godzinę. Kruszonka: pół szklanki
Słodka Kraina Wypiekówciasto się udało, a ja po raz pierwszy poczułam tą trudną do opisania radość, satysfakcję, po prostu szczęście, jakie przeżywam odtąd za każdym razem wyjmując z piekarnika pachnące domowe ciasto lub chleb. Po pierwszej próbie nabrałam pewności, że następnym razem dam radę bez udziału telefonu i pomocy Mamy, i tak też było. Choć jeśli chodzi o gotowanie, sprawy potoczyły(...)przepis na rabarbar tak prosty, że żadna rozpoczynająca pieczenie osoba nie będzie musiała sięgać po telefon do mamy lub przyjaciela. Przepis nie tylko prosty, ale i bardzo szybki. Cieniutkie, chrupiące prostokąty ciasta filo obłożone cieniutko krojonymi plastrami rabarbaru. Opruszone cukrem pudrem chrupią rozkosznie i znikają w mgnieniu oka. Dajcie się namówić na taki rabarbarowy wypiek - prosty, bez żadnej filozofii
KUCHARNIA