czasu warto już dziś pomyśleć o tym czym zaskoczyć swoich bliskich i gości. Oczywiście na stole nie może zabraknąć pysznego świątecznego jedzenia i tradycyjnej babki. Ja dziś polecam Wam szybką babkę waniliowo-kakaową . Możecie ją przygotować tak jak ja w zwykłej keksówce lub w foremce z kominkiem. Przygotowując się do Świąt zawsze stawiam na jakiś nowy piękny świąteczny akcent, który(...)uzyskania jednolitej, dość gęstej masy. Około 1/3 masy przekładamy do drugiej miski, dodajemy 2 płaskie łyżki ciemnego kakao, mieszamy łyżką do połączenia składników i uzyskania ciemnej kakaowej masy. Ciasto dowolnie np. na przemian wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka (czas będzie różny w zależności
Słodkie okruszkidługo wyczekiwane, jak zapewne zauważyliście jestem mniej na blogu i tak będzie przez cały okres letni, ale co jakiś czas wrzucę jakiś przepis. Dzisiaj tak na szybko pyszne i proste ciasto gruszkowe z nutellą i rodzynkami. Ciasto podałam na talerzykach od MICHI - RĘKODZIEŁO - KLIK zapraszam na ich stronę, tworzą przepiękne rzeczy. Składniki : 5 jajek 1 kopiasta szklanka cukru
Sama słodycz i szczypta chiliśladu, jednak u mnie w kuchni pojawiła się śnieżna kula. Domyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg. Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać. Przepis pochodzi z książki "Domowe
Złote przepisyPrzepis przechodził z rąk do rąk i wreszcie trafił do mnie:)A ja zamieszczam go do ogólnej wiadomości i ewentualnego wypróbowania, jest łatwy, a ciasto naprawdę smaczne i szybkie do wykonania.Składniki : 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia owoce- najlepiej świeże, u mnie śliwki Wykonanie : Całe
Proste PotrawyBardzo lubię ciasto francuskie. Jest to jedno z nielicznych ciast (oprócz ciasta filo), które wolę kupić w sklepie niż przygotowywać sama. Piecze się bardzo szybko, jest smaczne i daje duże możliwości w kuchni. Właśnie dlatego zawsze mam w lodówce jedno opakowanie. To szybkie rozwiązanie na obiad, na przekąskę, a nawet na deser Ja przygotowałam ostatnio z niego pyszne sakiewki
PatiGotujeBardzo chrupiące domowe ciasteczka z pestkami słonecznika to pyszny deser do kawy lub herbaty. Proste i szybkie wykonanie, a do tego niewielka ilość potrzebnych składników, powinna zachęcać do ich przygotowania. Uwielbiam domowe ciasteczka, które są kruche i chrupiące. Kruche, ale nie kruszące się tak, jak to czasem bywa z tymi ze sklepu, zanim przyniesiemy je do domu, już są połamane(...)mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i makiem, dodać zimne masło i drobno posiekać nożem. Mak można pominąć, ale z nim ciasteczka są jeszcze bardziej chrupiące. Do ciasta dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść, po czym zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto podzielić na 3 części, z jednej robić ciastka, a pozostałe trzymać
Gotuj w domuDANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Szybki makaron z patelni pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPrzekąska w kształcie motyla, idealna na spotkanie ze znajomymi lub coś na ząb o każdej porze dnia. Z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego możemy przygotować szybkie i fantazyjne (nie tylko w smaku, ale i kształcie) przekąski, które smakują podawane zarówno na ciepło jak i na zimno. Palmiery smakują dodatkowo obłędnie wzbogacone domowymi dipami. Domowe
Zasmakuj Kuchnikarpatkę jako płat ciasta kruchego wyłożony kremem i przykryty płatem ciasta parzonego. Skąd jednak by nie pochodziła, to bezsprzecznie należy zgodzić się z tym, że jest ciastem naprawdę urodziwym, niezwykle smacznym i szybkim, bo… dość szybko znika z talerza Znam wiele osób, które nie biorą się za karpatkę bo podobno ciasto ptysiowe opada tuż po upieczeniu, albo wychodzi(...)wody wsypać mąkę i szybko mieszać, gotując jeszcze przez około minutę, aż cała masa przybierze konsystencję gęstego budyniu lub puree ziemniaczanego. Masę ostudzić. Do zimnej masy dodawać po jednym całym jajku ubijając całość mikserem na najwyższych obrotach. Po dodaniu wszystkich jajek powstanie żółta, gęsta masa, którą przelewamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika
Jacob Tasteszimną śmietanę wlewamy do misy robota, dodajemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach. Do ubitej śmietany dodajemy rozmieszane kakao i miksujemy, na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i szybko mieszamy. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce, nasączamy herbatką, rozsmarowujemy dżem wiśniowy, wykładamy część śmietany i równo rozsmarowujemy. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy i rozsmarowujemy pozostałą śmietanę. Ciasto odkładamy do lodówki
Kulinarne Fantazje Mariolikremówki 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Dekoracja posypka płatki migdałów Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekane zimne masło, proszek do pieczenia, cukier puder i śmietanę. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć kształt jajka. Z resztek ciasta zrobić podwyższony brzeg dookoła. Ponakłuwać widelcem
O kuchni z uczuciemSzybko upieczone - babka makowa - Zdarza się czasem tak, że nie chce nam się lub nie mamy czasu - a tu trzeba upiec ciasto. Warto sięgnąć po "gotowca" w torebce. Wybierajmy jednak świadomie - czytając skład takich produktów. Miałam okazję wypróbować jedno takie ciasto producenta Majonezy Kętrzyński Skład mieszanki: mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana
kolorowotorcikowobieżąco przygotujecie dulce de leche, czyli gęsty karmel. Możecie oczywiście skorzystać np. z gotowej masy kajmakowej, wtedy szybki deser bannoffee będzie nawet super szybki ;) Szybki deser bannoffee to po prostu inna odmiana ciasta bannoffee (bannoffee pie) – jednego z klasycznych angielskich deserów – połączenia bananów, kremu (z bitej śmietany) i toffi (w postaci dulce de leche – przepis poniżej(...)czasie na ostatniej warstwie kremówki wykładamy resztę bananów pokrojonych w plasterki, posypujemy zostawionymi pokruszonymi ciasteczkami i polewamy fantazyjnie resztą dulce de leche. Szybki deser bannoffee przechowywać w lodówce do 2 dni. Podobne przepisy Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Szarlotka ucierana na maślance Tarta grejpfrutowa .yuzo_related_post img{width:170px
Pociąg Do Kuchnispodzie . Ale długo nie mogłam się opierać i gdy już raz wypróbowałam ten wegański quiche, to od tego czasu piekę go regularnie. Okazało się bowiem, że wyrobienie ciasta to prosta i szybka sprawa, a nadzienie też przyjemnie się robi. Słowem, nie taki diabeł straszny jak go malują My możemy jeść quiche na lunch, obiad lub kolację. Wspaniale komponuje się
Lamarida.plbyły jednolito zielone możemy blendować szpinak). W międzyczasie zagotowujemy wodę w czajniku. Do mąki dodajemy dużą szczyptę soli, jajko i masło. Dodajemy gorący szpinak z wodą i szybko staramy się zagnieść ciasto (można też zrobić to w malakserze). Podczas wyrabiania dodajemy po trochu gorącej wody z czajnika – tyle, ile wchłonie mąka. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Jeśli się
Poezja smaku