placuszki. Podważaj placuszki i sprawdzaj czy są zrumienione, po czym odwracaj na drugą stronę do zezłocenia. Smaż na nie za mocnym ogniu, jeśli placuszki będą się zbyt szybko rumienić, w środku ciasto może być jeszcze surowe. Usmażone zdejmuj z patelni i kładź na papierowych ręcznikach dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło, np. posypane cukrem pudrem lub z ulubionym
Delicious PlaceOliwki w cieście francuskim to pomysłowa, szybka przekąska. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach i idealnie smakuje z sosem czosnkowym . Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Oliwki w cieście francuskim – Składniki: ok. 100g ciasta francuskiego ok. 24 oliwki (użyłam 12 czarnych i 12 zielonych) wykałaczki żółtko
Kulinarne PrzebojeKolejny pomysł na wykorzystanie truskawek. Sezon na truskawki prosto z ogródeczka już powoli się kończy. Bardzo polecam ten przepis, ciasto robi się bardzo szybko, łatwo, a przede wszystkim jest bardzo pyszne :)SKŁADNIKI:3 jajka1,5 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru4 łyżki cukru3/4 szklanki śmietany 18%łyżeczka proszku do pieczenia200 g truskawekWYKONANIE:CIASTO:Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy mąkę
Serce zamknięte w formie pysznościMając w lodówce gotowe ciasto francuskie można bardzo szybko wyczarować ciepłe przekąski czy ciasteczka. U mnie trwało to trochę dłużej bo wymyśliłam sobie, że będą miały bogate wnętrze i dodałam sobie roboty. Jednak warto było bo smak wynagrodził większy nakład pracy - chrupiące ciasto a w środku dużo pyszności. Było bardzo smacznie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzarównież połączyć pół na pół mąkę pszenną z razową. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję podstawową, choć robiłam też serową, ale niestety nie uchowało się nic do zdjęć końcowych – za szybko zniknął… Chlebek jest najsmaczniejszy pierwszego dnia, ale jest bardzo kruchy i raczej nie nadaje się do tradycyjnych kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna(...)Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W misce wymieszać suche składniki. Dodać maślankę i całość mieszać do połączenia. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i szybko uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. 3. Przełożyć kulę ciasta na blaszkę i nożem naciąć -dość głęboko- żeby powstały ćwiartki. Lekko obsypać mąką. 4. Piec około
UgotujmyTo.plDziś zapraszam Was na waniliowy sernik budyniowy ze słodką wisienką. U nas w domu kocha się serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto Kochają je tak samo dorośli, jak i najmłodsi domownicy. Prosty, szybki w przygotowaniu sernik (mi zawsze pomaga moja kochana córeczka). Idealny do kawy czy herbaty lub od tak dla osłody dnia. Spróbujcie i Wy. Miłego dnia Do przygotowania
Słodkie okruszkiCzasami się zdarza że chce nam się coś słodkiego a pod ręką nic nie mamy :) Polecam Wam takie oto pyszne , proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto z powidłami i pianką. Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chilijest coś co tygryski lubią najbardziej ” Delikatny puszysty i pyszny. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do miski i zagnieść szybko rękoma. Przygotowanie blaszki o wymiarach 35 x 25 – wyłożyć ją papierem do pieczenia i rozłożyć równo ciasto kruche. Przygotowanie masy serowej – Twaróg powinien być trzykrotnie zmielony. Żółtka z połową cukru utrzeć(...)sztywną pianę i dodać do masy serowej. Teraz już można delikatnie wymieszać. Wylać masę na ciasto kruche. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C, wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec 65-70 minut. Jeśli zauważycie że sernik robi się za szybko przypieczony to można go przykryć folią aluminiową. Ja nie musiałam, ale uprzedzam. Zostawić w blaszce aż całkowicie ostygnie
Kuchnia Pokoleńpikantnie. Jednak jak zwykle stanęło na tym, że będę robić coś słodkiego ;) Tak więc upiekłam roladę z serem i rodzynkami. Smakuje jak sernik otulony kruchutkimi listkami ciasta. Roladę robi się szybko i jeszcze szybciej znika z talerzyków. polecam :) Do sera dodałam cukier migdałowy dzięki czemu zyskał naprawdę ciekawy smak. Zamiast niego możecie dodać 2 kropelki aromatu migdałowego lub zupełnie
Smakołyki Asidoskonała propozycja dla amatorów szarlotek i jabłeczników, szczególnie na deser lub podwieczorek. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i błyskawicznie znika z talerza. składniki na tortownicę 26cm 5 jajek szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 5 – 6 średnich jabłek
Smakowite DaniaŚwięta szybko minęły, ostatnie okruszki ciast juz zjedzone, a po pierniku zostało tylko wspomnienie... Ale na te typowo świąteczne smaki nie czekajcie cały rok, bo i po co tak się męczyć ? Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce
kolorowotorcikowoPołączenie idealne - słodki biszkopt i orzeźwiający śmietankowy krem. Do tego ciemna czekolada. Warto spróbować... Wbrew pozorom, ciasto robi się bardzo szybko i prosto. Najważniejsze, by pilnować proporcji, zwłaszcza przy biszkopcie. My używaliśmy wagi kuchennej do odmierzania produktów, jeśli takiej nie macie, postarajcie się, aby gramatura produktów, była jak najbardziej zbliżona do oryginału. Gwarantuje to, że ciasto na pewno się upiecze.i
Kuchnia od dwojgałączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem
Amatorka kuchennaOpis: Uwielbiam szybkie i łatwe przepisy na ciasta. Trafiłam na przepis idealny dla mnie. Ciasta w ogóle nie trzeba wyrabiać , ani czekać na wyrośnięcie. Pyszna i klasyczna drożdżówka, która kojarzy się z dzieciństwem. Składniki: Składniki na ciasto: 2 jajka 640 g mąki pszennej 100 g cukru 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 125 g roztopionego masła Szczypta soli Składniki
Ciastka i ciastatego zimno i jakby coś pokapuje z nieba. W takie dni najlepiej zakopać się pod kocem z cieplutką herbatką i kawałkiem dobrego ciasta, ale takiego, które nie wymaga zbyt dużo naszego zaangażowania. Takiego, które jest proste i szybkie, a efekt końcowy wygląda i smakuje tak, jakbyśmy spędzili pół dnia w kuchni. Niemożliwe? Możliwe :) Przygotowanie ciacha trwa jakieś 10 min., pieczenie(...)ciasta biszkoptowego na wierzchu. Przepis znalazłam na jakiejś angielskiej stronie (niestety nie zapisałam sobie jej nazwy) i postanowiłam wypróbować przy najbliższej okazji. Okazja trafiła się dość szybko i dziś mogę Wam zaprezentować... Magiczne ciasto warstwowe proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Do ciasta należy przygotować: 100 g dobrej jakości masła 600 ml mleka (lekko ciepłego) 4 jajka (żółtka
Ratunku obiadszarlotki już dawno i zawsze coś mnie powstrzymywało :-( a jak ją już zrobiłam, to okazało się, że jest wręcz dziecinnie prosta, a do tego znika tak samo szybko, jak szybko się ją robi :-) Prawdę mówiąc to gdyby nie moja córka, która wczoraj stwierdziła, że zjadłaby szarlotkę, to pewnie nadal bym się nie zdecydowała na wypiek, ale czego się nie robi(...)jabłek 100 - 150 g masła cynamon Mąkę, kaszę, cukry i proszek mieszamy razem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i lekko doprawiamy cynamonem. Foremkę do ciasta (moja 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników, równomiernie rozprowadzamy i wykładamy połowę jabłek. Następnie wsypujemy drugą część suchych składników, drugą część jabłek i ostatnią część suchych
Czary - gary w kuchniBardzo prosty szybki przepis na szarlotkę z jabłkami, która zawsze się udaje. Jest pyszna, domowa rewelacyjna w smaku. Spód kruchego ciasta pokryty jest pysznymi prażonymi jabłkami, wierzch otula pyszna beza z płatkami migdałowymi. Szarlotka smakuje za ciepło i zimno. Składniki · 2 szkl mąki krupczatki · 2 łyżki cukru · 4 żółtka · 250 g masła
Kulinarne pyszności Molkimielonymi migdałami, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone zimne masło z lodówki, wlać aromat migdałowy i wsypać szczyptę soli, posiekać nożem a potem szybko zagnieść jednolite kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować lub wylepić do wyłożonej pergaminem formy o wym 25/30 , ponakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego
Wanilia i KardamonBardzo łatwy i szybki do zrobienia mazurek. Polecam go zwłaszcza osobom zabieganym. Ciasto można upiec nawet tydzień wcześniej a mazurek przełożyć dżemem na chwilę przed podaniem i zajmie nam to już zaledwie kilka minut... Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli słoik dżemu lub konfitury wiśniowej kilka małych
Smakołyki Asiwymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz smalec, żółtka i przesiekać nożem wszystko razem, łącząc ze sobą składniki. Szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - około 60 % i 40 %. Obie części ciasta lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. UWAGA: Ciasto
Opowieści z piekarnikabiałej czekolady sprawia, że wnętrze tego wypieku jest miękkie i słodkie, bez dodatku zbyt dużej ilości cukru. Śliwki i cynamon idealnie ze sobą współgrają, a samo ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 100g białej czekolady 100g masła 100ml mleka
Smakołyki Berenikipowodzeniem można wykorzystać każde inne owoce, czy będą to jagody, brzoskwinie, maliny czy inne ulubione (jednak pamiętajcie, by mrożone owoce ułożyć na ciasto bez ich rozmrażania). Ciasto jest przepyszne a co ważne szybko przygotowane, nie wymaga specjalnie dużo czasu. Polecam :) Składniki: Ciasto: * 3 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 łyżki cukru * 5 żółtek * 250 g masła Pianka
Zrób to smacznieŚniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Jedni jedzą syte śniadania, pełne wędlin, inni musli a niektórzy lubią śniadania na słodko i taką propozycję szybkiego śniadania przedstawiam. Składniki: - ciasto francuskie - dżem Łowicz z Rokitnika - 200 g białego sera - 2 łyżki śmietany 18% - 3 łyżeczki cukru - olejek waniliowy Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy na dwanaście kwadratów 8 x 8 cm. Pozostałe ciasto kroimy na około
Kulinarne życiedrzewach pełno dojrzałych papierówek, więc warto upiec ciasto z jabłkami na oleju. Niewielka ilość składników i szybkie przygotowanie powinny Was przekonać. A ciasto wychodzi tak pyszne i domowe, że inne się przy nim chowają. Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 5-6 jabłek 4-6 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki śmietany
Pasja Smakudrożdżowe na szybko... Chyba trochę podkusiłam dziś los... Kiedy zaczęłam prószyć cukrem pudrem, zaczął prószyć śnieg. A rogaliki... dlaczego na szybko? Bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie :D Nadziewamy tym co lubimy... Gęsty dżem, powidła, marmolada, a może nutella?! :D Składniki: 50 g drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki
Pelusiowa KuchniaBeza kokosowa: 3 białka 10 dag cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych Wykonanie: Torto wnicę 0 średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i posypujemy bułką tartą . Składniki ciasta ( oprócz tartej bułki ) szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki . Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z cukrem , cukrem waniliowym
Gorący kąsekBananowiec! Uwielbiam takie szybkie torciki na zimno! Dzisiaj propozycja bananowca na zimno. Ciasto na biszkoptach o bardzo charakterystycznym smaku, zwieńczone na górze cytrynową galaretką. Idealne dla dzieciaków. ;-) SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 400 ml jogurtu greckiego -150 ml serka waniliowego - biszkopty - 1 galaretka cytrynowa - kilka ziaren wanilii - opakowanie żelatyny Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Żelatynę 3/4 opakowania zalej 1/3 szklanki wrzątku, wymieszaj
SMYKWKUCHNIduże jajkaWrzucamy wszystko do miski, mieszamy byle jak i przekładamy do maszyny do pieczenia. Ustawiamy na program do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po 1,5 godzinie wyrzucamy ciasto na posypany mąką blat i szybko zarabiamy aby je odgazować.Wałkujemy lub rozciągamy rękoma ciasto na prostokąt, możliwie cienki. Smarujemy ok 50g roztopionego masła, posypujemy cynamonem i cukrem, smarujemy niewielką ilością powideł śliwkowych
Z butelką mleczka w tlezapiekać farsze mięsne, warzywne czy owocowe albo serowe. Można zrobić jedną dużą zapiekankę albo małe przekąski tak jak ja to właśnie zrobiłam.Trzeba pamiętać, że to ciasto jest cieniutkie więc szybko wysycha. Dlatego przygotowując je po otwarciu opakowania powinniśmy zużyć je od razu a nawet podczas pracy z pozostałymi składnikami arkusze zabezpieczyć przykrywając wilgotną ściereczką. Po upieczeniu filo jest niezwykle
Smaczna PyzaLubię takie ciasta do których nie potrzebny mikser..szybko si robi, mało zmywania...i szybko się zjada...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ciasto: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru 3 jajka 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego [ u mnie owocowy] dowolne owoce [ u mnie śliwki, nektarynki, jabłko, pomarańcza
Moje domowe kucharzenieukładamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, smarując każdy płat roztopionym masłem. U mnie ciasto wystaje poza formę, można je również przyciąć na równo z blachą. Z ciastem filo trzeba ekspresowo działać, ponieważ szybko schnie lub przykryć je ścierką. Do naczynia wyłożonego ciastem wykładamy masę ziemniaczano-serową i układamy szparagi. Smarujemy masłem. Zapiekamy wszystko ok 20 min na niskiej półce żeby
Olikowa kuchnia