powiecie o cieście kakaowym z rabarbarem i chrupiacą cukrową skórką? Szybko i prosto, a efekt smakowity ! Ciasto kakaowe z rabarbarem 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 szklanki cukru 2 duże jaja 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru brązowego
Gotuj Sam!deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 2 jajka
Mała Cukierenkadeszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
Mała CukierenkaCiasto nie może kleić się do rąk. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia , musi podwoić swoją objętość. Ja zawsze stawiam przy grzejniku i szybko mi wyrasta :) Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę ja nie podsypuję już mąką tylko smaruję ręce oliwą i robię z niego wałek. Wałek dzielimy na 8 części formując bułeczki.Formę wykładamy papierem do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne , mega szybkie i w odchudzonej wersji - czyli FIT bananowe ciasto z orzechami :) SKŁADNIKI 3 dojrzałe banany 2 jajka 4 łyżki oleju kokosowego 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE W dużej misce łączymy suche składniki czyli mąkę,cukier i proszek do pieczenia. W drugiej
Moje Kuchenne Rewelacjebardzo smaczne ciasto powstało na potrzeby szybkiego wykorzystania zalegającej w spiżarce kaszy manny (czyli grysiku), której termin ważności nieubłaganie zbliżał się ku końcowi ;) Ciemne, czekoladowe (za sprawą dodatku budyniu czekoladowego) ciasto, a pomiędzy nim jasna grysikowo-jogurtowa masa z dodatkiem owoców czarnej porzeczki. Ciasto jest bardzo słodkie, ale czarna porzeczka równoważy jego smak i dodaje odrobiny wilgoci zwartej konsystencji. Sprawia
MyCookBook.plszkl cukru pudru 2 jajka kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 250 g miękkiego masła 1 szkl. cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, a następnie szybko i dokładnie wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Po tym czasie ciasto odwinąć
Nastoletnie WypiekanieBardzo szybki i prosty biszkopt z kremem ananasowym i ciastem kokosowym. Pyszne połączenie smaków które zasmakuje każdemu :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 4 białka 1 szklanka cukru 100 g wiórek kokosowych Krem: 1 puszka ananasów 1 szklanka wody 6 łyżek cukru 4 żółtka 2 budynie śmietankowe
Na Ciasteczkowych PapierachMuszę nieskromnie przyznać, że wyszło mi dziś pyszne ciasto. Już chyba dawno w tak szybkim tempie nie znikało nic z blachy. Składniki: Ciasto: 215g mąki pszennej ( 1 i 1/4 szklanki), 54g mąki krupczatki (1/4 szklanki), 1 jajko, 10g cukru waniliowego, 72g cukru pudru ( niecałe pół szklanki), 125g zimnej margaryny, 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka). Ponadto: 1 budyń waniliowy
W kuchni u Monikizauważyłam zbyt dużej różnicy - w obu przypadkach na spodzie tortownicy wytworzył się aromatyczny syrop, który podczas wyjmowania ciasta z formy, wypłynął na zewnątrz lub jeśli szybko przeprowadziliśmy proces odwracania, spłynął na ciasto. Część soku z truskawek lub masła może wypływać z formy już podczas pieczenia, dlatego warto zabezpieczyć przed tym piekarnik (piszę o tym poniżej w opisie wykonania). Moje formy
Smakołyki Berenikiciastkami speculoos. Ciasto jest mega wilgotne i pyszne. Na spód można wykorzystać zarówno ciastka speculoos lub zwykłe herbatniki :) W święta piekłam go dwa razy, bo tak szybko znikał z blachy ;) Ciasto (niestety lub stety;)) potrzebuje nocy w lodówce. Ale uwierzcie mi, że warto. Pracy przy nim niewiele, godzinka w piekarniku i gotowe :) Najlepiej piec je pod wieczór. Wtedy rano mamy
CookYourselflekko przestudzone ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut aż środek się zetnie. Uważajcie z czasem pieczenia, gdyż masa bardzo łatwo i szybko może się przypalić. Ciasto przestudzić, udekorować i włożyć na całą noc do lodówki. Podawać schłodzoną. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mniejsze kawałki) wrzucić do miski. Masło z mąką rozcierać palcami aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. Do ciasta dodać rozbełtane żółtko oraz zimną wodę. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30-60 min. Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne ciasto serowe. Jest nie tylko smaczne, ale też szybkie i długo zachowuje świeżość.Składniki:Ciasto kakaowe:3/4 szklanki cukru2 jajka2 szklanki mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 szklanka mleka3/4 szklanki olejuaromat śmietankowySer:50 dag twarogu (u mnie wiaderkowy)3 jajka1 łyżka mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukruaromat śmietankowySposób wykonania:1. Robimy ciasto kakaowe: Jajka ubijamy z cukrem
Kuchnia domowa AniPiekłam już ciasta z dodatkiem marchewki, dyni, a nawet buraka. Teraz nadszedł czas na szpinak : ) Przepis niestety nie mój oryginalny, zaczerpnięty z bloga Przyjemność pieczenia. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, dość szybkie i niezwykle efektowne w wyglądzie : ) Podając to ciasto zrobicie furorę na każdym spotkaniu. Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: 450g mrożonego
Kolizje Smaków