szybki piernik - 1376 przepisów (strona:71/92)

Kruche Ciasto z Dżemem 96

będzie to Wasz pierwszy wypiek. Kruche ciasto to bardzo popularny i smaczny wypiek, które bardzo często gości w naszym domu. Jednym z powodów jest fakt, że jest ono bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatków za każdym razem możemy dodać do niego inny dżem lub owoce, przez co smakuje zupełnie inaczej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis ten, każdy(...)papierem do pieczenia wykładamy 2/3 ciasta i mocno dociskamy do dna. Na warstwę ciasta rozsmarowujemy marmoladę. Pozostałe ciasto kruszymy i równomiernie posypujemy marmoladę. Pieczemy 45-50 minut w nagrzanym pierniku do 190 stopni grzałka góra-dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kruche Ciasto z Dżemem pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Ekologiczne miody z pasieki Jerzego Bańkowskiego. 126

bardziej, że mamy okres przedświąteczny. Już niedługo zaczniemy przygotowywać potrawy (a może niektórzy z nas już zaczęli?) i miód bez wątpienia będzie nam potrzebny. Czy ktoś wyobraża sobie piernik, makowiec, kutię czy kluski z makiem bez dodatku miodu? To właśnie jemu świąteczne potrawy zawdzięczają aromat i smak. Kupując miód, często jednak nie zwracamy uwagi na jego pochodzenie, nie mamy również(...)korzenicy przyjmuje jasną barwę. Zaliczany jest do miodów uniwersalnych stosowanych w infekcjach, chorobach serca. Wielokwiatowy nawłociowy - wytwarzany z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub "złotą rózgą", dość szybko krystalizuje. Polecany jest w leczeniu nerek, przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Miód lipowy w czystej postaci jest bardzo trudny do pozyskania, ponieważ w naszym kraju nie ma wystarczająco dużych

Poranek na słodko
Pierniczki na choinkę i nie tylko! 113

batat -czyli słodki ziemniak, minimum 450 g 120 g mąki ryżowej 250 g mąki poznańskiej typ 500 100 g cukru pudru-zmieliłam nierafinowany cukier trzcinowy 2 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g masła pokrojonego w kostkę 2 łyżki płynnego miodu gryczanego  pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta oraz pół łyżeczki cukru waniliowego Delecta szczypta soli Do dekoracji naturalne posypki(...)wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest to nie tylko dziecinnie proste ale i zdrowe , gdyż Decorada jest naturalnie bez chemii. Szybko, zdrowo i świątecznie. Spróbujcie sami razem z dziećmi. Ich malutkie łapki świetnie radzą sobie z  posypkami czy rodzynkami... Podjadają? Nie szkodzi- to produkty w pełni zdrowe i naturalne

Z Kuchni Do Kuchni
Pierniczki choinki 181

poczytać o dekoracji pierniczków i tutaj zobaczyć moje pierniczki z poprzednich lat. Składniki: 3 szklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do piernika, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. lukier: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, żółty barwnik w żelu, różne posypki, perełki. Przygotowanie:  Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy(...)dekorowania ciasteczek i wyciskamy go na pierniczki. Możemy także użyć woreczka foliowego, odcinając minimalnie róg woreczka. Od razu przyklejamy na lukier różne posypki, tak by się przykleiły. Lukier szybko zastyga, więc trzeba to robić od razu

Aga w kuchni
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 215

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 169

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierniczki na choinkę 184

żeby były miękkie można wykroić je na 5-6 mm. Są idealne do jedzenia od razu. Składniki: 350-400 g mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 120 g cukru trzcinowego (zmielonego na puder) 140 g miodu 20 g syropu z buraków lub melasy (tylko dla koloru, można zastąpić miodem) 1 jajo 1 żółtko 100 g masła (roztopionego(...)przez 8-10 minut. Żeby pierniczki były błyszczące tuż po upieczeniu można posmarować je roztrzepanym jajkiem lub białkiem z łyżką mleka. Wystudzić na kratce. Pierniczki z szybką Po wykrojeniu wybranego kształtu pierniczek przełożyć na blachę. W środku wyciąć dziurkę i wsypać pokruszone landrynki. Piec w 150°C przez 8-10 minut. Po upieczeniu od razu ostrożnie zamieszać rozpuszczone landrynki

Pełny talerz
Świąteczne dzwonki z piernika 221

miodu, może być sztuczny lub prawdziwy - 12 dag cukru - 12 dag margaryny - 5 dag smalcu - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - szczypta soli Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - sok z mandarynki lub pomarańczy 1. Miód, tłuszcz i cukier podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować, odstawić(...)minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż przepieczone. Lukier ucieramy bardzo lejący, jest to raczej płynna glazura do smarowania niż lukier. Po ostudzeniu nakładamy pędzlem glazurę, która bardzo szybko zastygnie na pierniczkach i już za chwilę będzie można składać nasze dzwonki przewlekając kolorową wstążką lub ozdobnym sznurkiem

Apetyczna babeczka
Szybki deser z pierniczkiem 269

przepis na deser. Dziś zapraszam na mój szybki deser z pierniczkiem. Skąd ta nazwa? Jeśli spojrzycie na składniki oraz czas wykonania słodkości, wówczas wszystko będzie jasne. Spróbujcie. Prosto, szybko i co najważniejsze smacznie. A prezentacja, też cieszy oczy. Składniki: 3 duże pierniczki precle w czekoladzie (lub inne tych rozmiarów, niekoniecznie oblane czekoladą) * 1/2 szklanki mleka 4 kostki czekolady(...)kukurydzianych. Na wierz nakładamy warstwę jogurtu naturalnego. Ozdabiamy paskami pierniczków. * Moje pierniczki były stwardniałe. Dlatego czas "łączenia" ich z czekoladowym mlekiem wynosił około 10-12 sekund. W przypadku świeżych pierników, wystarczy połączyć je z czekoladowym mlekiem i od razu zdjąć z palnika. Zależy nam, aby kawałki pierniczków były wyczuwalne, ale miękkie. Smacznego

Słodkie okruszki
Piernikowy sernik królewski 259

Pomysł na taki pyszny sernik zaczerpnęłam stąd..zdjęcia tylko takie zdążyłam zrobić..pyszny serniczek..polecam..250 g mąki70 g cukru pudru125 g masła1-2 czubate

Moje domowe kucharzenie
Domek z piernika 140

dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko. • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Następnego dnia podzielić(...)karmel. Ma być gęsty i lepki. • Do złożenia domku potzrebne są 2 osoby. Jedna trzyma ściany, a druga zanurza brzegi ścian w karmelu. Karmel bardzo szybko tężeje. Należy pilnować kątów prostych. • Najpierw składamy ściany, potem przyklejamy domek do podłoża – u mnie sklejka. • Następnie doklejamy dach i komin. • Podłoże malujemy lukrem, przyklejamy

To co kocham
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 146

lepiej na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawamy ciastka. Na papierze usuwamy zbędne ciasto, na stolnicy usuwamy zbędne ciasto i przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka.   Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche, potrafi się mocno kleić i łamać. Przez swoją(...)masła 50g mąki z orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków lub 70g cukru pudru 20g dobrego, gorzkiego kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 jajko

Karo in the Kitchen
Wegańskie rogale Marcińskie 130

dlaczego mam takie rozbudowane ramiona ? ps. Drogi Święty Mikołaju, nigdy Cię nic nie proszę, bo od lat sama kupuję sobie prezenty, ale tym razem, jeżeli chcesz jak co roku pierniki pod choinką, to przynieś mi proszę porządny sprzęt kuchenny, bo piekąc rogale św. Marcina wszystko co miałam w domu to padło, skończyło się na tym, że mak przeciskałam w akcie(...)ciepłe miejsce, zawsze jest to u mnie wyłączony piekarnik, bo mam pewność że tam nie będzie przeciągów. Obudzone po około 20 minutach drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i dosyć szybko wyrobić ciasto. Będzie się trochę lepić, ale powstrzymaj się przed dodawaniem mąki, dasz radę Ciasto uformuj w miarę zgrabny prostokąt, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki

greenscarf
Migdałowo - maślane gwiazdki 72

choć tu normy normami być przestały. Dziś 18 stopni. Dlaczego o tym wspominam, chcąc zaprezentować przepis na ciasteczka? Bo to ciasteczka uniwersalne - w okresie świątecznym uzupełnieniem niech będą tradycyjnych pierników, po świętach - pyszną przekąską samą w sobie. Smak migdałowo - cynamonowy. Kruche, pachnące masłem, bez proszku do pieczenia, więc idealne do stempelkowania. Upiekłam je, jako wkład własny w wigilię składkową biurową(...)Przesiewamy do miski mąki, dosypujemy cukier puder, waniliowy i migdałowy, cynamon, sól i mieszamy. Dodajemy twarde masło pokrojone na kawałeczki i siekamy nożem. Na koniec zagniatamy ciasto dłonią - dość szybko. Powinno być  plastyczne. Wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm i wykrawamy dowolne kształty - u mnie talarki

Kronika Piekarnika
Świąteczny mini murzynek 179

Murzynek jest to jedno z wielu ciast do, którego z miłą chęcią wracam. Moim zdaniem ten ponadczasowy wypiek posiada same zalety. Szybki w przygotowaniu, smaczny i bardzo prosty. Nie byłam bym sobą jednak, gdybym czegoś nie zmieniła. Dzisiejszy przepis to ukłon w stronę świat, które przyjdą szybciej, niż się nam wydaje.  Przepis na świąteczny mini murzynek to taka(...)mąki pszennej Polskie Młyny 150 g masła lub margaryny 100 g cukru 100  ml soku pomarańczowego 50 g czekolady gorzkiej 30 g kakao 20 g przyprawy do piernika 12 g proszku do pieczenia aromat arakowy 3 jajka Margarynę, cukier, kakao i sok pomarańczowy rozpuszczamy. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy po jednym żółtku oraz partiami

Ciasta z tradycjami

Proponowane wyszukiwania