Zawsze się okazuje, że jest już później niż myślałeś. Tak szybko minął wrzesień, pełen niemiłych obowiązków po powrocie z wakacji. Z nadejściem deszczów mówisz sobie: "No to koniec lata, znowu mamy jesień" - i musisz się pogodzić z tym, że na jakiś czas wszystko będzie tylko nawiasem przed nadejściem zimy. Ale gdzieś tam, w głębi, nie bardzo(...)Może tak rudawy? Tyle jest na tym świecie różnych zrudziałości - rude włosy Ofelii i to pragnienie, by tak jak kiedyś dostać na podwieczorek chleb z masłem posypany kruszonym piernikiem... I lasy przede wszystkim - zrudziała ziemia i zrudziałe niebo, leciutki zapach zbutwiałego drewna, prawdziwków i wody. A surowy jedwab? A czemuż nie? Sweter grubo tkany ryżowym ściegiem. Czy ktoś
KUCHARNIAzapach korzennych przypraw, który uwielbiam, podczas pieczenia na nowo wzbudził we mnie tą radość ze świątecznych przygotowań i oczekiwania na najbardziej magiczne dni w roku. Coroczne sklejanie chatki z piernika i jej dekorowanie to całe mnóstwo uśmiechu i zabawy, a ponadto teraz, jako Mama dwóch uroczych dziewczynek, szczególnie staram się, aby zaszczepić w nich jak najbardziej pozytywne uczucia - takie, jakie(...)śmietan-fix Dodatkowo: mocno kolorowa posypka owocowa Decorada (od Delecty) kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada (od Delecty) Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki (masło schłodzone) łączymy ze sobą i szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy ja na placek grubości około 3-4 mm i wykrawamy szklanką koła. Każde koło wkładamy do foremki na babeczki i wyklejamy nią dokładnie środek
Kolorowy Przepisownikkapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec lub kutia), coś piernikowego (np. pierniczki na choince lub piernik), coś z bakaliami np. keks, nieszczęsny karp, którego nie każdy lubi, ale jest i kompot z suszu, który pomoże nam to wszystko strawić. Do tego potrzebne są jakieś skromniejsze(...)prościzna. 18.12 Dzień 1: Zakwas na barszcz Robi się go 10 minut, ale potem trzeba odczekać minimum tydzień. Za to gotowy zakwas w lodówce się nie psuje zbyt szybko, więc zakwas możemy sobie zrobić nawet w listopadzie i mieć już na zaś. Tak naprawdę barszcz na zakwasie jest tak pyszny, że można go jeść cały
Ugotowane pozamiatanemąka żytnia ( można zastąpić pełnoziarnistą lub np. orkiszową ) – 100 g * duże jajko – 2 szt * cukier puder – 130 g * masło roztopione , przestudzone – 100 g * miód – 100 g * przyprawa do piernika – 1 łyżka – dostępna TUTAJ! * kakao CACAO BARRY EXTRA BRUTE – 1 czubata łyżka – dostępne TUTAJ! * soda – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ! Kakao CACAO BARRY EXTRA BRUTE można oczywiście zastąpić zwykły(...)tylko na pierniczki, ale też makaroniki, praliny, ciasta i oczywiście torty ! ZOBACZCIE TUTAJ! ( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! w sklepie ) The post SZYBKIE PIERNICZKI IDEALNE I LUKIER KRÓLEWSKI - " NA SŁODKO ZE SWEET DECOR " first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkopiernika 100 g cukru pudru 1 jajko 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżki naturalnego kakao lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody lub kilka karmel do koloru opcjonalnie: 1 łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 łyżka wody + 1 łyżeczka miodu do posmarowania pierniczków przed pieczeniem domowy lukier Przygotowanie: Do miski wlewamy płynny miód. Dodajemy przyprawę do piernika, cukier(...)około 12-13 minut. Uwaga! Pierniczki należy obserwować by ich nie spalić. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości pierniczków. Rada: Co zrobić, aby pierniczki szybko zmiękły? Pierniczki po upieczeniu będą twarde (powoduje, to dodatek naturalnego miodu). Aby zmiękły muszą wchłonąć odpowiednią dawkę wilgoci z powietrza lub owoców. Najlepiej schować je do szczelnej puszki
Słodkie okruszkipoddawać, wyjmujemy, obieramy, wydrążamy środek i gnieciemy ubijaczką do ziemniaków) 190g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (w oryginalnym przepisie były wymieszane przyprawy w proporcjach podobnych do tzw. "pumpkin spice"- ale kiedy porównać składy, nasza przyprawa korzenna to właściwie to samo) Czekoladę kroimy w kostkę. Masło(...)zostawić między nimi odstępy. Pieczemy ok. 10 minut- aż lekko nie zbrązowieją od spodu. Przy wyjmowaniu powinny być miękkie, mogą się wydawać nieupieczone- nic bardziej mylnego. Można im jeszcze szybko poprawić kształt- one niech w międzyczasie stygną na formie. Ciastka jemy na zimno, ale polecam podkraść jedno jeszcze ciepłe. Gwarantuję niebiańskie przeżycia, przy wgryzaniu się w delikatne ciasto
les mirabellesBez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczenia i solą posiekać nożem aż masło przerodzi się w mini kawałeczki ( można użyć robot kuchenny) następnie przełożyć do miski i wyrobić z jajami i wodą. Składniki należy szybko wyrobić, uformować kulę, schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.- między czasie obrać marchew pokroić w kawałki i ułożyć na blaszce posypać solą morska i polać oliwą, wstawić do piekarnika(...)tego nasz gulasz- wyciągamy resztę naszego ciasta rozwałkujemy koło i przykrywamy nim resztę ciasta - brzegi smarujemy naszą zawiesiną pozwoli to na ładne sklejenie oraz wyrównanie ciasta -- wkładamy do piernika na kolejne 20 min na 180-200 stopni - gdy tarta jest już gotowa delikatnie wyciągamy ją z formy kroimy i możemy ją konsumować. Świetnie smakuję na ciepło
Basia w kuchniwilgotną ściereczką ( patrz FILM ), aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze 1-2 łyżeczki wody, jeśli za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru. Lukier można przechowywać w lodówce przez około 5 dni, jakby się(...)proszę dodać odrobinę wody. Z lukrem na świeżym białku postępujemy jak z Royal Icing, tak samo go przechowujemy, tylko krócej przez około 1 dzień. 3. Gotowym lukrem ozdobić ostygnięte pierniki. Lukier na pierniczki możemy również nakładać łyżeczką ( patrz FILM ) i pierniczki ozdobić cukierkami, żelkami ( patrz FILM ). Lukier można podzielić na mniejsze porcje i zabarwić barwnikami. Udanych wypieków
Mała Cukierenkapłynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki podsmażamy na rumiano – ja robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne(...)jajka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, żurawinę. Piec w 200° ok. 30 minut, aż będzie jasnozłote. Składniki polewy gotować ciągle mieszając przez 5 minut. Polewać natychmiast, bardzo szybko zastyga. DRUKUJ PRZEPISY Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Smacznego :) Paula
PatchworkUwielbiam szybkie ciasta. Takie, które w dowolnej chwili i bez większych problemów można przygotować z ogólnodostępnych składników. Taki właśnie jest dzisiejszy przepis na aromatycznego murzynka z marmoladą. Ostatnio mam dość ciężkie dni… i noce – „ach to ząbkowanie mojego synka”. A co najlepiej poprawia humor? No oczywiście znalazłabym kilka takich rzeczy, ale na pewno jedną z nich(...)przygotowaną z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną przyprawę do piernika Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód, masło, marmoladę, kakao, cynamon i przyprawę korzenną. Całość mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się nam rozpuszczą i połączą w jednolitą
Słodkie okruszkiprzecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki podsmażamy na rumiano – ja robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy(...)udaje!): jajka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, żurawinę. Piec w 200° ok. 30 minut, aż będzie jasnozłote. Składniki polewy gotować ciągle mieszając przez 5 minut. Polewać natychmiast, bardzo szybko zastyga. DRUKUJ PRZEPISY Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Smacznego :) Paula PS. Ten wpis jest częścią akcji
PatchworkKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Witam!👊 Jak mija Wam kolejny ciepły i słoneczny dzień? Ja korzystam z tego słoneczka ile się da, chodząc na długie spacerki, bo siłownia jeszcze musi poczekać
Zdrowie i pysznie na talerzuprzed świętami zdążą zmięknąć! Składniki 550 g mąki 300 g miodu 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody pół torebki (10 g) przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Przygotowanie Masło roztopić, do ciepłego dodać miód, wymieszać, Do ostudzonego masła z miodem dodać jajko, wymieszać. Wymieszać mąkę, przyprawę, sodę, kakao i cukier, dodać miks masła(...)wyciśniętych cytryn lub pomarańczy, ucieramy na pastę o konsystencji, jakiej potrzebujemy - do polewania całych pierniczków rzadszy, do przylepiania ozdób gęstszy :). Lukier królewski - idealnie biały, ładnie kryjący, gęsty, dość szybko wysychający. 1 białko ubić mikserem z odrobiną soli, dosypywać stopniowo cukier puder w ilości ok. 1,5 szklanki na jedno białko. Można go zrobić też bez ubijania - po prostu
Kuchnia w szuwarach