ciasto popełniłam kiedyś przez pomyłkę. Miałam zrobić piernik, ale tak jakoś zakręciłam się przy moim maluchu, że pomyliłam proporcje. Improwizując powstało przepyszne ciasto czekoladowe. Jest miękkie, wilgotne, raczej w stylu brownie niż puszystego murzynka. Dajemy do niego to na co mamy ochotę - czyli ciasto idealne. Dopasowuje się do gustu jedzącego - a nie odwrotnie :) I jeszcze jedna jego zaleta - robiąc(...)Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy widelcem tylko do połączenia się składników. Nie róbmy tego dokładnie, gdyż ciasto usiądzie. Mogą pozostać grudki. Wsypujemy 4/3 dodatków do ciasta i szybko mieszkamy. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, na wierzch wykładamy 1/4 mieszanki cukierko-owocowej. Pieczemy w 170 'C przez 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto
kawawszklanceNa jesień uwielbiam używać przyprawy korzenne do ciast i ciastek, bo zawsze pięknie pachnie podczas pieczenia :) Po ostatnim pieczeniu na prezent ciasteczek budyniowych zostało mi kilka
FitKotCiasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!związku z tym, że dostajemy dużo wiadomości prywatnych z prośbą o przepisy, które udostępniamy na naszym IG ( candypandas.pl ) co jakiś czas będziemy dodawać tutaj wpisy zbiorowe zawierające TOP3 szybkich słodkości jakie zostały opublikowane na IG a nie ma ich tutaj. Na pierwszy ogień idą 3 najpopularniejsze batoniki! Każde różnią się od siebie, jedne są lodowe, drugie są bez pieczenia(...)wymieszać z kakao i syropem klonowym). Można jeść od razu bądź przetrzymać parę dni w zamrażarce. Chrupiące batoniki bananowo-orzechowe Jest to nasza propozycja na słodycz bez pieczenia, czyli szybko i bez problemu. Mięciutki kakaowy spód, do tego chrupiąca masa z chipsami z bananów a to wszystko zwieńcza rozpływająca się w ustach czekolada. Kto schrupie je z nami? Składniki
Candy Pandaswitam wszystkich patriotycznie i świątecznie, podając przepis na bardzo pyszne i szybkie ciacho z jabłkami. Zrobicie teraz ,a za niecałą godzinkę już możecie się cieszyć wspaniałym smakiem. Podaje proporcje na zwykłą prostokątną blachę. W ciągu trzech dni zrobiłam takich 4 sztuki, za każdym razem na innym rozmiarze , więc nie wiem jaki rozmiar blachy. Każda będzie dobra, placek będzie różnił się(...)wszystko. Raz ciasto wyjdzie rzadkie, raz może wyjść kremowe. To bez znaczenia, ważne by dało się rozprowadzić na jabłkach i już. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, na dnie rozłóżcie pierniki lub herbatniki tak, aby stykały się ze sobą i utworzyły warstwę ciasteczkową. Na to wysypcie jabłka i wyrównajcie. Następnie wyłóżcie i wyrównajcie ciasto. Włóżcie do piekarnika i pieczcie około
Z Kuchni Do KuchniOstatnio wybierałam się do Karoliny, i (jak zwykle zresztą) postanowiłam jej coś upiec. Musiało to być jednak coś szybkiego i prostego, z marginalną możliwością porażki. Tego dnia bowiem robiłam jeszcze mnóstwo innych rzeczy w kuchni; a jak ogólnie wiadomo, napięty grafik lubi prowadzić do katastrofy. Szczególnie, jeśli presja jest spora, bo wszystko, co akurat przygotowywałam, miało pójść między ludzi. Niektórych(...)razem jednak trafiłam w gust starszego niejadka: wciągnął dwa kawałki, zanim się obejrzałam. I pochwalił! Byłam w szoku; właściwie to ciągle jestem... Jeśli więc Wasze dzieci nie tkną piernika, sernika ani ciasta z kremem - oto rozwiązanie. Delikatnie miodowe, z nutą cynamonu, wilgotne od migdałów i ładnie udekorowane gwiazdkami: ciasto idealne. Nie tylko na Święta! Ciasto cynamonowe Składniki: (na formę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepóźniej ciasto nie będzie się dobrze kroić, a przekrojenie go wzdłuż może okazać się wręcz niemożliwe.) Następnie wszystkie składniki: marchew, ananasa, orzechy, żurawinę, mąkę, cukier, jajka, olej, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia i sól umieszczamy w sporej misce i mieszamy widelcem lub łyżką, aż się dokładnie połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy wykładamy papierem(...)nawet bez napisu takie ciasto będzie wyglądało odświętnie i wyjątkowo. Może się to wszystko wydawać skomplikowane, ale takie nie jest. Serio, serio ;) Udekorowanie tego tortu było naprawdę proste i szybkie (zajęło mi nie więcej niż pół godziny), a przy tym bardzo eleganckie oraz efektowne. Jak widać, tak ozdobione ciasto marchewkowe z powodzeniem może stać się urodzinowym tortem, który będzie
Ratunku obiadszał wielkiego pierni(czenia)! Piekłyśmy i dekorowałyśmy z zapałem, w efekcie mamy piernikową chatkę i całą górę pierniczków z tego przepisu . Rozdysponowałyśmy również leżakujące od początku listopada ciasto na piernik staropolski , z niego powstały trzy blaty, które później przełożę kremem (po świętach podam przepis) oraz prawdziwy hit - przepyszne pierniczki w czekoladzie nadziane domowym dżemem pomarańczowym z dyni . Podobne pierniczki wraz(...)zdjęcia naszej tegorocznej chatki. Moja Córka miała tylko jedno życzenie; aby dach ozdobiony był kolorowymi drażetkami, dlatego resztę zdobiłam już wyłącznie białymi lukrowymi zawijaskami. Jak zwykle zwracam uwagę na "szybki" z tłuczonych landrynek, bardzo ładnie wyglądają, zwłaszcza, gdy włożymy do środka świeczuszkę. Chętnych zapraszam również do obejrzenia moich piernikowych domków z poprzednich
6nieboDziś takie dwa w jednym ;-) ale to ze względu na moją chwilową niemoc :-( W sumie to jeszcze jakieś 2 - 3 tygodnie i mam nadzieję zaglądać tu
Czary - gary w kuchninutką. Doskonałe i proste do zrobienia.Inspiracja Moje wypieki.Pierniczki lebkuchenProporcje na 30 ciasteczekCzas przygotowania: 240 minutSkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej 55085 g zmielonych migdałów3 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika1 łyżeczka zmielonego cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 ml płynnego miodu85 g masła1/3 drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowejstarta skórka(...)odrobinę wody.Pierniczki moczymy w lukrze i układamy na kratce do wysuszenia. Gdy lukier całkowicie zastygnie, ciasteczka chowamy do puszki. Na początku lebkuchen będą twarde, aby szybko zmiękły, do puszki należy włożyć kawałek jabłka. Dla aromatu jabłko można posypać cynamonem i wbić w nie goździki
Kulinarne przygody Gatitybakaliami są tysiące. Również takich, w których w ciasto zawijany jest batonik z marcepanu. Przepis na stollen, mimo długiej listy składników, jest bardzo prosty, a ciasto robi się dość szybko.. Strucla drożdżowa z bakaliami może leżakować nawet 5 tygodni, ale nasza znika już po trzech dniach. Stollen strucla bożonarodzeniowa - przepis Cztery Fajery Stollen strucla bożonarodzeniowa składniki Bakalie(...)goździków szczypta gałki muszkatołowej Wszystkie składniki miksujemy w misie robota na niskiej prędkości do uzyskania gładkiej masy i odstawiamy do lodówki. Przyprawy można zastąpić dodając 1 łyżeczkę przyprawy do piernika. Stollen strucla bożonarodzeniowa przepis cały starter cała masa maślana opcjonalnie 50-70 g masy marcepanowej startej na tarce 125 g maki pszennej 2 łyżki mleka, ale można wykorzystać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki orkiszowej 400g mąki pszennej - u mnie sielska, typ 650 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych śliwek skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika - zamiast goździków, sugerowanych w oryginalnym przepisie 1 łyżeczka soli SKÓRKA PIWNA: ok. 2,5 g świeżych drożdży 100 ml ciemnego piwa 60g mąki żytniej razowej 1/4 łyżeczki soli(...)miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie o dgazować - uderzając kilka razy pięścią - i pozostawić na kolejne 30 minut. Skórka piwna Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól, mąkę i szybko wymieszać łyżką. Pozostawić przykryte ściereczką lub folią s pożywczą na 30 minut. Wykończenie Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść rękoma i uformować z niego okrągły bochen. Kulę ciasta ułożyć
Grunt to przepis!ostre krawędzie, a fotografie zyskują jesienną głębię. I choć październik dopiero się zaczął, ja już myślami jestem w listopadzie. I wiecie co...? W weekend chyba zagniotę ciasto na piernik staropolski . Uwierzycie, że to już ten czas...? Dzisiaj mam dla Was przepis na muffiny z przypadku. Po ostatnim torcie została mi mała miseczka kremu maślanego; nie przepadam(...)łyżki kakao Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao, dodać sól i cukier, wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać maślankę, olej i kawę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać szybko, tylko do ich połączenia. Formę na mini muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wyciskać do formy. Figi pokroić w ósemki, a następnie w poprzek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniesamowicie zyskują na aparycji. W dodatku mają nieco głębszy smak - o ile tak można to określić. Dla mnie są zupełnie wyjątkowe. Sezon zacznie się już niedługo (czas pędzi tak szybko, że lutowa kartka z kalendarza opadnie, nim zdążymy się obejrzeć), wygrzebałam więc z czeluści twardego dysku zapomniany przepis na konfiturę z tych najlepszych z pomarańczy. Przygotowałam(...)konfitura). Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, ostudzić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! W zeszłym roku (jak te słowa dziwnie brzmią wypowiadane w styczniu!) użyłam tej właśnie konfitury do przełożenia piernika staropolskiego. Raj na Ziemi to mało powiedziane
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLody zdecydowanie należą do moich #guiltypleasures, nie wyobrażam sobie bez nich życia, nawet na diecie. Żeby je strawić żołądek też musi spalić nieco kalorii, więc wmawiam
Cooking Monster