szybki piernik - 1376 przepisów (strona:73/92)

Ciasto bananowe z polewą bez glutenu, bez cukru, wegańskie 867

Zapraszam na „ Zdrową Środę ”, czyli słodkości bez cukru i glutenu. Tym razem upiekłam ciasto bananowe i polałam je pyszną polewą kakaowo-kokosową. Ciasto jest proste w przygotowaniu i szybkie. Podczas pieczenia pięknie pachnie bananami. Do przepisu radzę użyć bardzo dojrzałych bananów. Ciasto najlepiej smakuje świeże, w dniu upieczenia. Bazowałam na przepisie, który poznałam na jednym z warsztatów wegańskich, ale przepis(...)wymiarach 20x20cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piernika odstawić do przestygnięcia (ciasto najlepiej smakuje jeszcze troszkę ciepłe :) ). Polewa: 5. Do rondelka przełożyć syrop, olej, kakao i podgrzewać, mieszając, aż olej się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać dwie łyżki

Mała Cukierenka
Ryż na mleku z prażonymi jabłkami 177

soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy, gdy gotujemy go na małym ogniu, dłużej. Nie potrzeba dodatkowo dolewać tłustej(...)wzdłuż na pół, i te kawałki w poprzek na 1,5cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy miód, wszystko razem dobrze mieszamy, wrzucamy pokrojone jabłka, rodzynki, posypujemy przyprawą do piernika, mieszamy i prażymy – jabłka nie powinny puścić zbyt wiele wody, robimy to na średnim ogniu przez około 6-8 minut, często mieszając. Jabłka zmiękną, zrobią się szkliste ale nie porozpadają

Karo in the Kitchen
Karola Bober - Kobieta z pasją 169

pieczenia, pralinek i czekoladek naprawdę jest kilkaset. Wielkość i zawartość kolekcji rzuciła nas na kolana. Takiej kolekcji nie widzieliśmy w żadnym muzeum.  Są formy do ciast, bab, ciastowych figurek, pierników,  czekoladek, pralinek,  cukierków,  budyni (tych prawdziwych starych budyniów - legumin), wafli, chlebów i nie wiadomo czego jeszcze (bo wszystkich nie obejrzeliśmy), wszystkie pochodzą z XIX oraz początków(...)książce „Zasmakuj w Formie - pomorskie przepisy i formy cukiernicze”, wydanej w ramach swołowskiej serii wydawniczej przez Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku. Formy wykorzystywane są w warsztatach pieczenia chleba, pierników, ciast czy wyrobu landrynek często organizowanych w gospodarstwie Pani Karoli. Gdy w 2011 roku rozpoczynała swoją przygodę z pieczeniem chleba postanowiła pokazać, jak smakuje klasyczny domowy chleb pieczony od dziesięcioleci

królestwo garów
Ciasto czekoladowe z gruszkami 108

dziś dla Ciebie przepis na pyszne ciasto czekoladowe z gruszkami. Zobacz jak szybko je zrobisz. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto drożdżowe ze śliwkami – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt(...)tortową z odpinanym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej do blachy ciasto, a następnie włóż do ciasta gruszki, tak by spód owoców dotknął dna. Wstaw ciasto do piernika nagrzanego do 180 st C i piecz 40-45 minut. Po wyjęciu wystudź ciasto a następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Ciasto czekoladowe z gruszkami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog

nietylkopasta.pl
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 640

serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej(...)sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut. Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym zamkniętym piekarniku przez co najmniej 60 minut. Następnie uchylić drzwiczki

Ze smakiem i z pasją
Ciasto dyniowe z czekoladą / Chocolate Chip Pumpkin Bread 107

dyniowego . Tym razem z czekoladą i dużą ilością dyniowego puree, dzięki któremu ciasto jest naprawdę wyjątkowo wilgotne i mięciutkie. Bardzo długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi przypraw korzennych odrobinę przypomina piernik, jest idealne na tę porę roku. Jeśli macie zapas dyniowego puree (by je sporządzić, wystarczy tylko upiec dynię w dużych kawałkach, oddzielić miąższ i zmiksować), przygotowanie ciasta będzie błyskawiczne. Pamiętajcie(...)mnie gorzka) W misce połączyć mąkę, sodę i przyprawy. W drugim naczyniu wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, dyniowym puree, olejem i mlekiem lub sokiem. Połączyć zawartość obu misek, szybko wymieszać - tylko do połączenia składników. Połowę ciasta przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, posypać kawałkami czekolady, przełożyć resztę ciasta, powciskać pozostałe kawałki czekolady. Piec 55-65 minut w 180 C. Oryginalny

Lekcje w kuchni
Przepis #116 Placuszki na 5 sposobów 192

czego je zrobimy oraz z czym podamy zależy od naszej kreatywności. Przygotowałam dla Was 5 pomysłów na placuszki - takie, które ja lubię najbardziej. Robi się je wszystkie bardzo szybko. Nie zawierają cukru ani laktozy w składzie. Dodatkowo nie są zbyt kaloryczne (oczywiście to też zależy z czym je podamy). Ja najchętniej lubię je jeść z różnego rodzaju owocami(...)kakao Wykonanie Do miseczki wsypujemy mąki i sodę. Wbijamy jajko. Całość mieszamy i dolewamy wody tyle aby została nam dość gęsta masa. Na koniec wsypujemy kakao oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy małe placuszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Wartości odżywcze: 170 kcal

Health-Fit-Life
Śniadaniowa owsianka z jabłkiem, cynamonem, kokosem i migdałami 212

dnia. Musi być pożywne, dawać energię na cały dzień. Najlepiej, by łączyło w sobie wszystko: zdrowie, "kopa" do działania i budzący zmysły smak i aromat. By było łatwe i szybkie w przygotowaniu.  Bo każdy z nas ma takie dni, kiedy budzi się jeszcze z jednym okiem zamkniętym i, powoli snując się po kuchni, desperacko potrzebuje "budzika". Wzdychając, myślimy(...)migdałów i cynamonem. Smacznego i udanego dnia! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!" Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?  Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie
Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. 322

Witam Was cieplutko:)  Jak ten czas szybko leci. Za nim się obejrzymy będą Święta. Będziemy powoli planować listę wypieków i potraw, które przygotujemy, a co za tym idzie listę zakupów. Święta to magiczny czas, który chcemy spędzić z rodziną. Warto poświęcić trochę czasu, aby były wyjątkowe i niekoniecznie z przepychem. Ja w tym roku na świąteczny stół proponuję(...)tortowej ewentualnie ciepłe mleko Na nadzienie: półtorej szklanki orzechów włoskich 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 4 kopiaste miodu prawdziwego ( płynnego ) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół szklanki rodzynek około pół szklanki gorącego mleka Dodatkowe składniki, które będą nam potrzebne: pół szklanki cukru 1 białko mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych rogalików z orzechowo-korzennym

Izabelawkuchni
Miękkie pierniczki 401

W moim domu nie było tradycji pieczenia pierniczków na Święta. Moja Mama i Babcia robiły ciasteczka z kleiku ryżowego, czasem szyszki, bajaderki i kruche ciasteczka z

Smaki Na Talerzu
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42872

zagnieść ze wszystkich podanych składników ręcznie lub, tak jak ja – w melakserze. Mąkę z masłem siekamy razem, dodajemy żółtka jaj i jogurt, aromat, całość miksujemy do połączenia składników i szybko zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3:2. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny – do dalszej obróbki musi być naprawdę bardzo mocno schłodzone. Jeśli ciasto jest(...)Pianę wykładamy łopatką na podpieczony wcześniej spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do góry, delikatnie je w pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą do piernika, na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta i jej już nie dociskamy – utworzy coś w rodzaju kruszonki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180⁰C piekarniku, na środkowej półce przez

Karo in the Kitchen
Gofry piernikowe z płatków owsianych – Blogmas 2019 #2 142

Odkąd wymieniłam gofrownicę na taką, która ma odpowiednią moc do pieczenia chrupiących gofrów, staram się za każdym razem eksperymentować z przepisami

Fitkot
Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek) 256

Korzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy

Dieta bez mleka
Ciasteczka z galaretką truskawkową z grzanym winem 231

Dzisiaj chcę Wam zaproponować ciasteczka w zupełnie nowej odsłonie . Można powiedzieć, że to taka wersja świątecznych ciasteczek dla dorosłych. Na każdym kruchym ciasteczku znajduje się bowiem

Passions hobbies life
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej 342

octowej to prosty przepis na pyszną przekąskę na zimno nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i wszelkiego rodzaju imprezy, spotkania rodzinne czy zwykłą kolację. Robi się ją bardzo szybko, jedynie trochę czasu trzeba poświęcić na smażenie ryby. Można ją zrobić 2-3 dni wcześniej, potrafi długo stać w lodówce. A im dłużej stoi, tym nabiera więcej smaku(...)zalewie słodko kwaśnej Ryba w zalewie pomidorowej Ryba po japońsku Ryba marynowana w occie Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika Artykuł Ryba w zalewie pomidorowo-octowej pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję