Pierniczki odrazu pulchne i mięciutkie. Pachnące przyprawami. Rozpływają się w ustach. Mimo kilku etapów robienia są naprawdę szybkie do zrobienia. Zapraszam... Skala smaku 10/10- RADY 1. pierniczki rosną o połowę do góry, nie rozlewają się więc można na blaszcze układać obok siebie, 2. najlepiej kontrolować czas pieczenia. Pierwsza blacha zawsze dużej się piecze kolejne to już(...)szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki kakao - ja używam z wiatraczkiem 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 3 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżeczek przyprawy do piernika pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu Nescafe Crema 250 g masła śmietankowego lub pół na pół z palmą 400 g miodu - ja dałam 200 gram prawdziwego (twardego) i 200 gram
Kubki smakuLekkie danie obiadowe poleca się na sobotę. U mnie dziś szybko i prosto, ponieważ jakie 15 kg ogórków na mnie czeka;( ale za to jaka wyżerka będzie zimą ;) Papryki faszerowałam już na różne sposoby, teraz zapraszam na delikatnego kurczaka z porem, koperkiem i kuskusem. Składniki: 2 czerwone papryki 200-300 gram fileta z kurczaka 1/2 szklanki kaszy kuskus(...)kurczaka, resztę pokrojonego pora, koperek, kuskus wcześniej przygotowany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili. Farszem nadziewamy wydrążoną paprykę, ugniatamy, a następnie wkładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, zapiekamy w pierniku 15-20 minut w temperaturze 200 stopni
Życie zaczyna się w kuchniDziś post troszkę instrukcyjny. Nadszedł czas przedświąteczny . Z każdej strony zerkają na nas piękne dekoracje , a między nimi uśmiechają się dekorowane , malowane pierniki. I tu pojawia się często pytanie czym ozdabiać , czym robić te wszystkie wzorki ??? Otóż najlepszy do tego jest lukier królewski. A to nic innego jak białko jajka i cukier puder + ewentualnie sok z cytryny. Co potrzebujemy(...)dosypujemy cukier puder nadal ubijając. W efekcie otrzymamy gęsty , konkretny lukier , za pomocą którego będziemy mogli rysować na ciastkach kontury , linie , napisy itp. Ozdoby zachowują swój kształt i dość szybko wysychają. Do rysowania wzorów potrzebna nam jeszcze będzie tylka z małą dziurką i rękaw cukierniczy. Ale jeśli takowych nie posiadamy to też nic straconego. Możemy do tego celu wykorzystać
Malinowa KawiarenkaZbliżają się mikołajki. Proponuje Wam łatwe do zrobienia ciasto w kształcie mikołaja. Ciasto bardzo łatwo i szybko upiec a dekoracja też bardzo łatwa. Za to smak i efekt rewelacyjny. Z pewnością dzieciaki będą zachwycone. Składniki: 125 ml wody 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szk cukru 2 łyżki miodu 100 g margaryny 1 szk mąki pszennej(...)masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec w 160 stopniach około 25 min. Piec do suchego patyczka.Zimny piernik udekorować lukrem i kokosem.Wychodzą 2 serca. Wielkość foremki to 18 cm długości i 18 cm szerokości w najszerszym miejscu
Ala piecze i gotujeherbatników i dodałam do smaku przyprawę do piernika. Świetnie się to skomponowało smakowo. Ogólnie sernik bardzo polecam, ja jestem pozytywnie zaskoczona. Mam nadzieję, że i was smak zaskoczy. Porcelana Bogucice z kolekcji Weronica Platin i Gemis . Składniki: Spód: 250 g herbatników 130 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego(suchy(...)śmietany kremówki 30% 150 ml oleju rzepakowego 220 g puree z dyni Przygotowanie: Herbatniki zmielić na proszek w blenderze. Wlać rozpuszczone ciepłe masło, wsypać kakao, przyprawę do pierników i dokładnie wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć na spodzie tortownicy o średnicy 25 cm i ugnieść. Masa serowa: Twaróg zmielić w maszynce na drobnych oczkach, dodać jajka, ksylitol i chwilkę miksować
Ala piecze i gotujedżem wiśniowy 4 łyżki, czekolada mleczna 100 gram jajka, cukier ubić do białości jak na kogiel-mogiel, następnie w trakcie ucierania wlewać olej, nastepnie wsypać przyprawę do piernika, mąkę, proszek, sodę i mikserem wymieszać do połączenia składników, ciasto ma być gęste obraną marchew rozdrobnić w rozdrabniaczu i wsypać do ciasta, mikserem wymieszać, można też zetrzeć na tarce wsypać rodzynki KRESTO(...)śmietanę ubić ze śmietan fixem, dodać dżem wiśniowy niskosłodzony i ubić do śmietanę na wystudzonym cieście rozsmarować śmietanę, dodać kostki czekolady z orzechami - ciasto jest wilgotne, aromatyczne, smaczne i szybko się zjada..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięRolada w świątecznym klimacie, bo pachnąca pomarańczą i korzennymi przyprawami :). Puszysty biszkopt z dodatkiem przyprawy do piernika i lekki krem pomarańczowy na bazie budyniu i śmietany kremówki. Kropką nad i jest polewa czekoladowa ( u mnie w postaci paseczków ), bo jak wiadomo pomarańcza i czekolada to połączenie ponadczasowe ;). Bardzo polecam na święta i nie tylko :). Składniki na biszkopt: 5 dużych jajek(...)cukru 135 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem pomarańczowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) 70 g cukru pudru 10 g żelatyny około 80 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka ekstraktu
Opowieści z piekarnikaCiasto piernikowe na śmietance. Weekend. Przyjeżdża moja siostra z rodziną, dlatego nie może zabraknąć jej ulubionego ciasta. Ciasto piernikowe na śmietanie, to mój sprawdzony przepis na szybki wypiek. Możecie je przygotować dosłownie w kilka chwil (nie licząc czas pieczenia). Dzisiejsze temperatury i deszcz sprawiły, że pieczenie to znów czysta przyjemność. Takie ciasto możecie podać też np. z polewą czekoladową(...)szklanka cukru (trzcinowy, zwykły lub inny używany) 1 słoiczek dżemy porzeczkowego 200 g Bartfan 1 szklanka śmietanki 30% 0,5 szklanki oleju 3 jajka 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) Przygotowanie: Piernik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na dno formy (u mnie kwadratowa) wykładamy papier do pieczenia i zapinamy obręcz. Boki smarujemy tłuszczem
Słodkie okruszkiresztą ciasta. Masę ciastową przekładamy do średniej wielkości blaszki, wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po upływie czasu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim piernika na około 5 minut, po czym wyjmujemy. Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy. Na początek najlepiej pokroić na 3-4 grubsze części, które później podzielimy na mniejsze. Każdą część przekrawamy(...)czekoladą, przy pomocy łyżeczki, a następnie kładziemy na papier pergamin i pozostawiamy do ostygnięcia. Tak przyrządzone pierniczki, możemy przechowywać do dwóch tygodni w lodówce. U mnie znikają dość szybko, a ilość jest duża :) * potrzebna ilość czekolady zależy od wielkości ciasteczek. Im większe, tym mniej czekolady będzie nam potrzebne. Ja osobiście wolę mniejsze pierniczki, gdyż są podzielniejsze
Smakowy RajPrzygotowania do Świąt zazwyczaj wyglądają tak: najpierw wydaje nam się, że mamy jeszcze mnóstwo czasu, aż przychodzi moment w którym nagle zaczyna się on gwałtownie kurczyć
Fitsweet.meOj namęczyłam się z tą chatką. Zapewne gdyby nie rada Bernadety , chatka pozostałaby w częściach. Na szczęście szpilki uratowały sytuację. Chatka nie jest
Sto kolorów kuchnimasło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając. Pierniki drobno siekamy ( najlepiej za pomocą blendera ). W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pierniki i dokładnie miksujemy. Wsypujemy mąkę cały czas miksując do całkowitego połączenia składników. CAŁOŚĆ: Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i na środek dna wlewamy na przemian po 3 łyżki ciemnej masy(...)pomocą małej szklanki/kieliszka lub ringu wycinamy delikatnie ( ale dokładnie ) otwory. ( ok.5-6 w całym serniku ) W małym serniku wycinamy 1 większy. Otwory wypełniamy musem pomarańczonym, wkładamy do zastygnięcia ( zastyga bardzo szybko! ). Składamy 3 piętra i dekorujemy! Ja do dekoracji użyłam piernikowych serc, a także listków waflowych z deserowej czekoladzie zmiksowanych na kruszonkę. Smacznego! Ps. trzymajcie mocno kciuki i koniecznie zróbcie
Ostra na SłodkoWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bliżający się coraz szybciej czas oczekiwania na świę ta nie musi oznaczać tylko t ypowych pierników, które na pewni są jego symbolem, ale można go ur ozma i cić także czekoladą, marcepanem i aromatycznymi c ytrusami. W tym roku wśród zimowych słodkości pojawił y się na moim stole domowe trufle. Te małe, białe łakocie kojarzą mi się właśnie(...)chłodnej miski i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą con aby masa stężała. Stężałą masę nabieramy na łyżeczkę i w dłoni formujemy kulkę. Trzeba to robić dość szybko bo masa jest lepiąca a pod wpływem ciepła się rozpuszcza. Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych, a na wierzchu ozdabiamy orzeszkiem m & m. (Orzeszki można włożyć też do środka
Bon appetit mon amieZapraszam na smaczne babeczki czekoladowe z pysznym kremem śmietanowo-piernikowym. Szybko i łatwo się je robi. Idealne do kawy na weekend ale nie tylko. Polecam Składniki: babeczki: 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g jogurtu naturalnego 1 jajko 100 g mlecznej czekolady 100 g oleju kokosowego krem(...)każdej nakładamy po łyżce masy. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Pierniki drobno kruszymy i odstawiamy. Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia się składników
słodkie i nie tylko historie kulinarneczekoladowymi chrupkimi kuleczkami. Ciasto, to bardzo często przygotowuję na różne spotkania, przyjęcie i święta. Ostatnio piekłam kilka sztuk na przyjęcie dla znajomej. Takie ciasto można w prosty i szybki sposób przewieźć w dowolne miejsce. Ja pakuję je w specjalne pudełka na ciasta i torty – duży wybór znajdziecie na RADPAK : https://radpak.eu/pudelka-na-ciasta-i-torty/ Zawsze w domu mam kilkanaście różnych(...)mąki pszennej tortowej 4 jajka klasy M niepełna szklanka cukru pół szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków 1 płaska łyżka przyprawy do piernika kilka kropli aromatu pomarańczowego Do podanie: u mnie rozpuszczona mleczna belgijska czekolada i chrupiące kuleczki czekoladowe (możecie użyć innej polewy lub lukru) Przygotowanie: Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra
Słodkie okruszkiefektami mojej pracy z innymi. Gdy gotuję uwielbiam zapachy, które otulają moją kuchnię. Uwielbiam jak mój dom wypełnia się aromatem jesiennych warzyw pieczonych z tymiankiem i wędzoną papryką, świątecznymi piernikami z imbirem i miodem, duszonym kurczakiem w pomidorach i kuminie, czy najcudowniejszą polską szarlotką z mnóstwem wanilii i cynamonu. Tak strasznie chciałabym abyście mogli poczuć z Waszego monitora te cudne(...)wciąż próbowałam znaleźć ten złoty środek na piękne zdjęcia. Mimo iż już dość dawno temu w moje ręce wpadła całkiem fajna lustrzanka to po zrobieniu nią kilku zdjęć szybko powędrowała na półkę. Nie ma co się dziwić takiemu obrotowi sprawy, bo jak można zrobić dobre zdjęcie lustrzanką w trybie auto :P Aż tu któregoś dnia napisała do mnie
DefinicjaSmaku