szybki obiad - 20768 przepisów (strona:952/1385)

Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Zapiekana w piekarniku Pyszna i prosta. 202

Jak tylko zobaczyłam ją w sklepie, wiedziałam, że musi być moja :) Okrągła, dorodna, świeżutka. W ogródku mam aż nadmiar cukini, ale wszystkie są tradycyjne, podłużne, a

Kuchnia z widokiem na ogród
Kopytka jaglane z zielonym groszkiem, na szybko. 908

Pyzy, kluski, pierogi, wszystkie chętnie jedzone przez moją rodzinę. Wystarczy bułka zrumieniona na maśle, dobra oliwa, domowy sos lub sałatka żeby przygotować szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Jakby nie było Kuchnia Polska kluską stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie(...)grupy B, żelaza i miedzi, nie zawiera glutenu, nie uczula i nie zakwasza organizmu... i jest ogólnie dostępna :) Kopytka jaglane to prosty sposób na zagospodarowanie kaszy pozostałej z obiadu. Kaszę można też ugotować w jednym rondlu razem z mrożonym groszkiem, ograniczając czas przygotowania i ilość użytych naczyń.  Dobrze smakują i z wody i z patelni. Czas przygotowania: 30 minut

SzczyptaSmaQ
Curry z ziemniakami i fasolką 248

Curry warzywne, to fajne lekkie danie lunchowe lub nawet obiadowe. Gdy za oknem temperatura spada lekko, fajnie jest się posilić czymś na ciepło. Obok ziemniaków  

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z tortellini i sosu mięsnego 366

Szybka i prosta zapiekanka. Przepis trochę na skróty, bo do robienia domowych tortellini jest mi jeszcze daleko, dlatego użyłam gotowych, ale jeśli wy umiecie to proszę bardzo, chętnie podpatrzę. Do tego wystarczy prosty sos mięsny jak do spaghetti i może być pyszny obiad. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jak przechowywać ryby i owoce morza 190

nieodpowiednio traktowane potrafią paskudnie się zemścić, przy czym ból brzucha to najniższy wymiar kary na jaki można sobie zasłużyć. Szkodliwe bakterie znajdujące się na rybach i owocach morza nadzwyczaj szybko namnażają się jeśli stworzyć im do tego odpowiednie warunki. Doskonale czują się już w temperaturze powyżej 5 stopni, dlatego tak ważne jest utrzymywanie świeżych ryb w stanie głębokiego schłodzenia(...)zjeść. Jeśli masz wątpliwości, czy ryba wytrzyma tyle czasu, ale planujesz ją zjeść nie następnego dnia, lecz pojutrze, najlepiej będzie jak rybę zamrozisz. Zyskasz wtedy pewność, że doczeka twojego obiadu bez szwanku. Teraz kilka słów jak przechowywać ryby w lodówce. Rybę świeża dokładnie zawiń albo w folię spożywczą, albo w papier śniadaniowy, lub papier do pieczenia i wstaw na półkę

Niedzielny kucharz
AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI 243

SKŁADNIKI: • 4 jajka • łyżka cukru • 1 cukier waniliowy • 40 g roztopionego masła • 1 szkl. mleka • 1,5 szkl. mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta sody

KUCHNIA POLSKA
Poniedziałek: Smażone sajgonki 114

Smażone sajgonki, chrupiące i pachnące. Można je zjeść na przystawkę, albo zmienić w pełnowartościowy obiad, podając z ryżem i sałatą. Czas: 30 minut Poziom trudności : Dość trudne Liczba porcji: 4 Jak zawijać smażone sajgonki Smażone sajgonki pysznie smakują z ugotowanym, kleistym ryżem i zwykłą sałatą Przyrządzanie smażonych sajgonek nie jest łatwym zadaniem, szczególnie dla nowicjuszy, ale jeśli zrobisz(...)robisz je po raz pierwszy dobrze jest do wlać do rondla tyle, żeby sajgonki w nim pływały. Papier ryżowy jest bowiem bardzo kleisty i jeśli oleju jest za mało szybko zacznie przywierać do dna naczynia. Później, gdy nabierzecie wprawy zmiejszysz ilość oleju. Wkladajcie sajgonki do rondla stopniowo, bo zaczną wam się sklejać razem. Najlepiej włożyć jedną, chwilę smażyć

Niedzielny kucharz
Gdy zaczynasz pisać bloga – Jak zacząć? Co jest ważne? 169

nią z innymi. O czym pisałam Wam już nie raz. „Blog założyłam z miłości go gotowania i pieczenia. Od dziecka kochałam kuchnie. Uwielbiałam pomagać rodzicom przy przygotowaniach do obiadu, lepieniu pierogów, miksowaniu ciasta itp. Dziś to ja jestem mamą dwójki najwspanialszych dzieci pod słońcem. Dziś to ja gotuje i piekę dla nich i reszty rodziny wkładając w to całą(...)znam tu wiele przykładów innych blogerek, które zaczęły „bo moda”, „bo inni mają”, „bo może coś zarobią”, „bo…”. I równie szybko jak zaczęli blogować stracili zainteresowanie blogiem. Podstawą musi być pasja, inne rzeczy być może przyjdą potem, jeśli dopisze Wam szczęście lub odpowiednio o to zadbacie. Obecnie blogów jest naprawdę

Słodkie okruszki
Pieczona -marynowana ,papryka z rozmarynem 198

Pieczona-marynowana,papryka z rozmarynem Przetwory..no , teraz, tak szybko się z nich nie wygrzebię . W ogródku dojrzewa co róż , coś nowego , a szkoda by było zmarnować , więc trzeba zamarynować lub pasteryzować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zimą będzie w sam raz , do obiadku(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Papryka, pieczona w zalewie jest genialna do kanapek , do obiadu lub po prostu jako antipasti do wina , rewelacja ..łagodna , słodkawa , aromatyczna ..po prostu pyszna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 230

jest wyższa wilgotność – j est więc to idealne miejsce do przechowywania owoców czy też warzyw ( tak jak w piwnicy ). Pamiętajmy jednak, że są to produkty bardzo krótkotrwałe i szybko psujące się! BOCZNE PÓŁKI: Te zdecydowania nadają się do trzymania oleju ( najlepiej jak będzie w ciemnej szklanej butelce ), p rzetworów, chrzanu, soków w kartonach czy też różnego rodzaju sosów(...)chłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM PAMIĘTAĆ PRZY PRZECHOWYWANIU PRODUKTÓW? Pamiętajmy przede wszystkim, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia, np. zapiekanek z obiadu czy też zupy, którą mamy zamiar zjeść następnego dnia. Starajmy się także na bieżąco usuwać produkty, które się zepsuły (np. zapleśniały), aby możliwie jak najkrócej miały kontakt z pozostałą żywnością

Ostra na Słodko
Casarecce z cukinią, białym winem i grana padano 225

Włoskie danie obiadowe na bazie makaronu cukinii, białego wina , pyszne, aromatyczne i łatwe do zrobienia.  Uwielbiam takie obiady w 20 minut, parę sezonowych składników jak cukinia, makaron każdy lubi, wino  zawsze znajdzie się w barku przecież i radzę z niego nie rezygnować bo wspaniale podkręca smak tego dania które zostało przygotowane w całości na patelni do serwowania Guzzini-Latina(...)kuchni i domu. Ta potrawa to pierwszy test na tej patelni, całość komponowała się znakomicie!  Patelnie z tej serii posiadają aluminiowy korpus o zmiennej grubości, który gwarantuje szybkie nagrzewanie oraz równomierne rozchodzenie się ciepła na całej powierzchni naczynia. Dodatkowo korpus pokryto gładką powłoką ceramiczną  dzięki której garnki zyskują właściwości nieprzywierające oraz odporność na zarysowania. Powłoka ta sprzyja również

Wanilia i Kardamon
Tarta z brokułami i mozarellą 153

Jedna z ulubionych potraw mojego męża. Niezwykle delikatne, kruche ciasto w połączeniu z brokułami, mozarellą i czosnkiem sprawdza się zarówno jako obiad dla dwojga, jak i jako przystawka dla gości. Składniki Ciasto: ¼ kostki masła szklanka mąki pszennej 3 łyżki letniej wody (lub tyle, ile ciasto potrzebuje, żeby było elastyczne) ¼ łyżeczki soli ½ -1 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: Paczka mrożonych brokuł(...)płatkach Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, do środka zetrzeć na tarce dobrze schłodzone masło. Wymieszać  wszystko tak, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać sól, wodę i oliwę. Zagnieść szybko. Wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę lub formę do tarty z wyjmowanym dnem. Brzegi tarty powinny mieć ok. 2- 3 cm wysokości

Kulinarne Inspiracje
QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 184

Quiche to rodzaj kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem zalanego masą śmietanowo-jajeczną.  Taka wytrawna tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która  nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki(...)sera żółtego 4 średnie cebule sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki masło, jajko i wodę, zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h.  Nadzienie: Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Z papryki usuwamy nasiona

Walijskie Pichcenie
CURRY Z KUKURYDZĄ Z KOLBY i SZASZŁYKI Z KREWETEK 164

Szybkie curry z kukurydzą z kolby to danie, które robię kilka razy w roku. Uwielbiam młodą, słodką kukurydzę nadaje się do grillowania, pieczenia i gotowania, wymaga bardzo krótkiej obróbki cieplnej.  Nadaje słodkiego smaku daniom i mocno je łagodzi. Szaszłyki z krewetek robię wtedy kiedy nie mam czasu albo kiedy nie chce mi się nic nowego z nich wymyślać(...)ziarna czarnego sezamu i olej sezamowy, który nadaje takie charakterystycznego smaku tego typu daniom, jak i mamy charakterne krewetki, które sprawiaj, że danie nie jest nudne! Polecam kwadrans na obiad i gotowe ;-) SKŁADNIKI: CURRY Z KUKURYDZĄ Z KOLBY - 1 kolba kukurydzy - 1 mała lub średnia cebula u mnie czerwona - 3 ząbki czosnku polskiego - kawałek startego na tarce imbiru (około

SMYKWKUCHNI
Angielska zapiekanka 128

Zapiekankę angielską mieliśmy zrobić razem dzień wcześniej, ale plany się zmieniły i przygotowanie jej pozostało dla mnie. Do tej pory chyba nawet jej nie jadłem, więc

niecodziennikpary