takie zawsze czyszczenie lodówki ;-), do tego typu tarty można dodać wiele dodatków, końcówek warzyw itd. Tarta smakuje wybornie na ciepło, jak i na zimno. Jest super pomysłem na obiad dla całej rodziny, może być świetnym daniem na kolację, na imprezę ze znajomymi czy też jako przystawka przed grillem. Lubię robić ją na różne sposoby, a dzisiaj mój ostatni pomysł(...)szparagami na mące orkiszowej typ 1850, tzw. orkiszowej grahamce. To mąką idealna dla osób, które zmagają się z insulinoopornością i nie mogą jeść "białych" mąk. Jest prosta, pyszna i szybko się ją robi. Polecam! PRZEPIS NA : ORKISZOWA TARTA ZE SZPARAGAMI - 300 g mąki orkiszowej typ 1850 (możesz użyć dowolnej, ale orkisz graham jest tutaj wybitny!) - 130 g masła - łyżka
SMYKWKUCHNIPosiadają również błonnik, który dodaje energii i wspomaga oczyszczanie organizmu. Jabłka posiadają witaminy A, B, C oraz kwasy cytrynowy i węglowy. Dieta jabłkowa daje świetne efekty i gwarantuje bardzo szybki spadek kilogramów. Dzięki jedzeniu jabłek czujemy mniejszy apetyt, jemy mniej oraz czujemy się najedzeni. Dietę można stosować maksymalnie 14 dni, gdyż jest ona bardzo niskokaloryczna i bardzo drastyczna. Dieta(...)schudnąć nawet do 2 kilogramów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śniadanie – 1 duże jabłko, 1 mały jogurt naturalny, odrobina cynamonu. Pokrój jabłko na kawałki, wymieszaj z jogurtem i dodaj cynamon. Obiad – 3 jabłka, natka pietruszki, 1 cebula, 1 jajko ugotowane na twardo, oliwa z oliwek, ulubione przyprawy. Pokrój składniki na kawałki i wymieszaj z oliwą, posyp ulubionymi przyprawami. Kolacja
To Musisz Wiedziećsmak mini quiche'y w letnie przestworza! Na spodzie chrupiąca skorupka z kruchego ciasta, a między elementami farszu delikatna masa jajeczna z ogromem pietruszki. Kilka małych, idealnych na przystawkę, obiad, kolację lub do zabrania na piknik. Możecie także zrobić jeden duży quiche i wydłużyć nieco pieczenie z farszem o 5-10 minut - będzie przepysznie! Pozostaje tylko mrużenie oczu od słońca(...)tych przepysznych quiche'y środka lata! :) Mnogość tekstur i wielowymiarowość smaków zachwyci niejednego, a może nawet przekona do siebie tych, którzy z bobem nie koniecznie są za pan brat ;) Szybko! Siadajcie do stołu, bo stygną! Mini quiche z bobem, kurkami i porzeczką na 4 porcje Potrzebujesz: Na ciasto: 110g mąki 50g masła 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz
Kuchnia w Słońcu Skąpanasmaku -mąki (około połowy szklanki) Ja nasze placki robię błyskawicznie wykorzystując do ich starcia blender i specjalną do niego dostawkę. Dzięki temu nie muszę używać tarki! A placki dzięki szybkiemu zmieszaniu ziemniaków z cebulą nie ciemnieją przez długi czas. Wszystkie wymienione składniki mieszam ze sobą i smażę na patelni z rozgrzanym olejem z dwóch stron do ich zrumienienia. Kiedy(...)przykrywam drugą połową placka. Podaję z kleksem kwaśnej gęstej śmietany i natką pietruszki. Niebo w gębie! Artykuł Gulasz po węgiersku i placki po zbójnicku czyli pomysł na pyszny obiad pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl
ArbuziakiProsta, bardzo aromatyczna zapiekanka ziemniaczana o pięknej historii. Tartfilette doskonale nadaje się na obiad w chłodne, jesienne dni. Czas przygotowania : Godzina Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 4 Świetny przykład udanego marketingu i reklamy. W latach 80. minionego wieku Unia Producentów Reblochona postanowiła coś zrobić, żeby poprawić sprzedaż tego unikalnego, lokalnego sera i wymyśliła danie o chwytliwej nazwie Tartiflette(...)słowa „tartiff”, który w lokalnym dialekcie znaczy „ziemniak”. Tartiflette to ziemniaczana zapiekanka z dodatkiem sera reblochon. Dzięki odpowiedniemu marketingowi i reklamie szybko zdobywała popularność, najpierw w rejonie Alp francuskich, później w Szwajcarii i Włoszech i wreszcie na stałe weszła do restauracyjnych menu jako klasyczne, francuskie danie. Serem w podatki Kluczowym składnikiem zapiekanki jest ser reblochon, lokalny przysmak w alpejskim
Niedzielny kucharzDzisiejsze danie powstało zupełnie przypadkowo. Nie bardzo miałam pomysł na obiad, a w chlebaku zostało mi sporo pieczywa, które było już mocno podeschnięte. Cukinia kilka dni wcześniej miała być przerobiona na leczo, ale nie doczekała się i zaczęła już lekko więdnąć. Postanowiłam więc zrobić zapiekankę. Czerstwe pieczywo świetnie sprawdza się w roli bazy do zapiekanek. Na słodko lub na słono(...)można wyczarować pyszne dania. Żałuję, ze mam tylko jedno zdjęcie tej zapiekanki, ale nie przypuszczałam, że tak szybko zniknie ze stołu 😊 Składniki: 1 kg cukinii 1 duża cebula 4 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzy 2 łyżeczki suszonego tymianku garść suszonych pomidorów 150 g czerstwego pieczywa lub sucharów 3 jajka mleko do namoczenia pieczywa
Codzienna kuchnia niecodziennakompotem, a jak za oknem plucha i zimno to mi się nie chce. Podejrzewam, że to dlatego, że bohaterowie książek i ich losy są ważniejsi niż jakiś tam obiad. Może też dlatego, że gotuję albo w domu, albo dla innych praktycznie non stop. Podczas takiej właśnie niemocy lubię robić gęste i pożywne zupy. Pachnące, rozgrzewające i banalnie proste. Inspiracją(...)indyjski dal – zupa z czerwonej soczewicy. Pokombinowałam, dodałam trochę od siebie i jest. Najlepsza i najszybsza zupa na wielki głód i chłód. Totalnie wegańska i bezglutenowa i piekielnie szybka. Potrzebujemy: 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 500 g czerwonej soczewicy 1 dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout
ladykitchendzisiejszych czasach tak właśnie wygląda młyn ? Szczerze powiedziawszy byłam tym nieco zaskoczona... Myślałam, że zobaczę pomieszczenia pełne białego pyłu, a tam wszystko sterylne, a mąkę mogliśmy oglądać tylko przez szybkę :-). Młyn jest w pełni zautomatyzowany i połączony z linią produkcyjną. Po drodze jest też oczywiście kilka etapów systemu kontroli procesu produkcji, aby dostarczyć konsumentowi produkt o najwyższej jakości. Następnie zwiedzaliśmy(...)wysuszeniu w specjalistycznej suszarni trafia do pakowalni, a następnie do magazynu. Wszystkim sterują komputery, człowiek tylko nadzoruje ich pracę. Po zwiedzaniu fabryki zostaliśmy ugoszczeni pysznym i bardzo urozmaiconym obiadem (część dań oczywiście z makaronem w roli głównej) w znanej lubelskiej restauracji Grodzka 15, która znajduje się na Starym Mieście. Nieco zmęczeni po całym dniu pełnym wrażeń wsiadaliśmy
Kulinarne przygody Gatityudekorowanych na różne sposoby; szczególnie prawie pięcioletni bratanek C. miał przy tym ogromną frajdę (choć większość swoich małych dzieł od razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko(...)wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję. Zrobiłam też, na wyraźne życzenie C., pierniczki nie do dekoracji, a do jedzenia. Z nadzieniem z powideł śliwkowych - tak mu zasmakowały, tak je wszystkim wychwalał
Pożeraczka, czyli raz adobrzePost dr Dąbrowskiej - przepis na pizzę na diecie dr Dąbrowskiej. Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych przepisów Dołącz do Nas na Facebook'u
IzaGotujeSos pomidorowy ratuje sytuację. Zawsze. Na półce z zapasami stoją puszki pełne pomidorów i czekają na odpowiedni moment. Chociaż tych momentów jest dużo, bo mam wrażenie
wiecejwarzyw.plDziś pokażę Wam przepis na pyszną rybę zapiekana w sosie śmietanowym z dodatkiem mieszanki przypraw toskańskich. Do tego przepisu użyjcie ryby mrożonej, będzie znacznie taniej, a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Indyjska kuchnia należy do jednej z najbardziej aromatycznych i w każdym zakątku świata ma swoich amatorów. Jest to kuchnia prosta, szybka i bazująca na przenikaniu
niecodziennikparySałatka z tofu – jest bardzo szybka w przygotowaniu, zdrowa i lekka. Idealnie nadaje się na kolację lub przekąskę do pracy. Nie wiem czy wiecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Po długiej przerwie wracam i to z fajnym mam nadzieję przepisem. Ten makaron skradł ostatnio moje serce. Jest pyszny i prosty w wykonaniu. Uwielbiam awokado, do
Bernika - moj kulinarny pamietnikLunchbox, to ostatnio bardzo modne hasło. Uważam, że to bardzo fajnie. W dzisiejszych czasach, kiedy to większa część dnia spędzamy poza domem, dobrze jest w tym
Kulinarne przygody GatityPieczona papryka z ziołami do słoików na zimę w lekkiej zalewie octowej z oliwą Papryka to niezwykłe warzywo, które świetnie smakuje na surowo, na ciepło w
KorniszonkiTym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć! Między robieniem przetworów z ogórków czy cukinii wypadałoby coś zjeść. Z racji, że zaczął się sezon na kurki - w lesie i markecie - zrobiłam makaron
Pieprzyć z FantazjąW moim menu zdecydowanie dominują dania, których resztki mogę zabrać do pracy i odgrzać w mikrofali na lunch. Takie są klopsiki w sosie curry – można
Poezja smakuOdrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia
Kuchnia na wzgórzuZima zbliża się wielkimi krokami. Na zewnątrz coraz chłodniej, za oknem coraz ciemniej. Rozpoczyna się również czas zakupów i gromadzenia zapasów na zimę. Podróże do pracy
Moja Mama GotujeJesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńPROSTY PRZEPIS NA DOBRĄ PIZZĘ Pizza nie od dziś stanowi jedno z ulubionych dań milionów ludzi na wszystkich kontynentach. Jej korzenie sięgają XVIII-wiecznych Włoch
Aromatyczne PodróżeSezon grzybowy w pełni, choć w moich lasach grzybów jak na lekarstwo. Garść kurek jednak znalazłam i tutaj znalazły swoje zastosowanie, właśnie w kotletach. Kotlety są
Moje Małe CzarowanieWbrew pozorom uwielbiam proste przepisy, do przygotowania tej zupy użyłam kilku składników. Główne to por, podgrzybki, quinoa i wywar z kości, który gotuję raz na jakiś
Quinoa Raz!Jako miłośnik makaronów dziele się dzisiaj z Wami moim kolejnym spaghetti w nietuzinkowej odsłonie. Mieliście już okazję kosztować tego dania z fasolką szparagową? Mam nadzieję, że
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKocham młodą kapustę! Mięciutka, chrupiąca, pyszna!!! Znacie pewnie już przepis na moją młodą kapustę z koperkiem i śmietaną oraz na tradycyjne
Rozpustne gotowanieKiedy koleżanka przyjechała z pielgrzymki do Izraela przywiozła mi zestaw różnych przypraw, jedną z nich był mix for shawarma. Shawarma / shoarma najbardziej kojarzy mi się z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje dziecię skończyło wczoraj 6 tygodni. 43 dni kompletnej rewolucji, braku ochoty i czasu do stania przy kuchni (w ostatnim czasie zdecydowanie PanMąż gotuje ;)) i zadziwienia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!