cienkiej warstewce i dosłownie po chwilce z każdej strony. W międzyczasie, tuż po tym, jak gołąbki z jarmużem zaczęły przeistaczać się w kotlety z ryżu i jarmużu, wrzuciłam szybko ziemniaki do piekarnika, żeby coś do tych kotletów mieć, a do miski pokroiłam pomidory, wymieszałam z roszponką, posoliłam i już była sałatka. Tak oto czasem wygląda moje gotowanie, kiedy(...)czegoś nie mam, a tu niespodzianka, jest... Nie przejmuję się tym jednak, nie żyję po to, żeby ciągle sprawdzać aktualne zapasy jedzenia, grunt, żeby ostatecznie coś na ten obiad było, no i chyba bez tragedii te nieudane gołąbki, co? ;) Smakują jeszcze lepiej pomazane ketchupem mojej mamy, choć inny też pewnie da radę... SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDawno u mnie nie było żadnego makaronu, już nadrabiam. Mamy teraz jesień, pełną koloru, gdy zobaczyłam w sklepie kolorowy makaron, a do tego w barwach jesieni
Basia w kuchniWitajcie :) zapraszam dzisiaj na tartę z pieczarkami kurczakiem i jajkami . Pyszna , w sam raz na obiad lub kolację :) Tartę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień . Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 kostki masła(...)śmietanki 1 pomysł na zapiekankę makaronową Winiary sól, pieprz, szczypta chilli do smaku Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko, śmietanę i miękkie masło. Szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną. Rozwałkować ciasto na większą średnicę niż forma i przełożyć.Spód nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę
Sama słodycz i szczypta chiliKolejny przepis na wytrawną tartę . Rustykalna tarta z kurczakiem. U nas co prawda słońce kryje się za chmurami, ale na talerzu wciąż pachnie latem. Cukinia, kukurydza
codojedzeniaCzy zdarza Wam się kupić za dużo warzyw, a potem martwić co z nimi zrobić, żeby się nie zmarnowały? Mnie się zdarza całkiem często, zaś ostatnio
Kuchenne zapiski Edytydodatkowych stresów i po prostu coś zamówić na dowóz. Ostatnio dowiedziałam się o pewnej stronie foodpanda.pl - miejsce, dzięki któremu możemy w łatwy sposób zamówić jedzenie przez internet. Szybko i bezproblemowo - wystarczy wybrać lokalizację, a system pokaże nam dostępne możliwości. Szkoda tylko, że w moim mieście na razie wybór lokali nie jest zbyt duży. Może przy następnym kiepskim(...)smakującą absolutnie fantastycznie. Nadziewany filet z piersi indyczej, zawinięty w szynkę i upieczony. Całość naszej pracy zajmie nam dosłownie 5 minut, a pieczenie kolejne 50 - w niespełna godzinę uzyskamy obiad idealny! Soczysty kawałek mięsa, a zapachy unoszące się po domu z pieczenia z pewnością poprawią nam nastrój! :) Jest pysznie! :) Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, 3-4 garści
Plate of Joywykorzystanie... Ani żadnego innego jedzenia. Zostały resztki z obiadu? Zjedzmy je na drugi dzień. Nie lubimy jeść dwa dni pod rząd tego samego? Przeróbmy to co zostało. Niedojedzone spaghetti zamieńmy na zapiekankę, ziemniaki na puree, kotleta na tortille J Nabiału kupuj tyle ile potrzeba i każdej innej szybko psującej się żywności. Mimo że lubię robić zakupy na cały
Kolizje SmakówW moim regionie upały zaczęły się na dobre, co z tego wynika, że się nic nie chce robić. Chętnie cały czas bym leżała i spała, bo
Truskawkowa FiestaSezon na dynie trwa, a ja przygotowując się do środowych warsztatów, które będę prowadziła właśnie z dyni wypróbowuje przepisy, które będziemy na nich gotować. Jako danie
Bernika - moj kulinarny pamietnikalbo pół produktów. Dziś miałam urwnie głowy od rana - obiad z wczorajszych ,, resztek" ( po prostu podgrzałam wczorajszą rybę w sosie i podałam tym razem z ryżem - syn rano wyjechał , a na nas dwie starczyło wczorajszych pozostałości ). Wstawiam więc archiwalny pomysł bo może się komuś przyda :) Taki prościutki sos .Szybki .Zupełnie nie włoski. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipóźniej piec przez 45 minut! Tak pysznie i szybko kurczaka jeszcze nie piekliście Czas: 45 minut pieczenia, noc na marynowanie mięsa Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 4 Szybki kurczak od bogini Pewnie znacie sos zielonej bogini – czyli amerykański wynalazek do dań z grilla, robiony na bazie majonezu lub śmietany zmiksowanej ze świeżymi ziołami. Zielona bogini poszła dalej(...)najpyszniejszego na świecie i najbardziej popularnego na naszym blogu kurczaka nadziewanego wątróbką ). Nie jest to tylko nasze zdanie, ale również gości, którym podaliśmy kurczaka w marynacie zielonej bogini na obiad. Składniki: Cały kurczak Sól i pieprz Marynata Pęczek bazylii Pęczek pietruszki Pęczek szczypioru wraz z cebulkami 2 ząbki czosnku 1 filet anchois (opcjonalnie) 1 litr maślanki Przygotowanie: Krok 1 Umyj
Niedzielny kucharzpieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Dodatek oleju do ciasta na pierogi sprawia, że jest ono bardziej elastyczne, dlatego lepienie pierogów idzie bardzo szybko. Pasztet z żurawiną Pasztet to jeden z produktów, które niemal zawsze mają w składzie mleko. Dlatego na święta możemy upiec własny pasztet z żurawiną . Jego przygotowanie wbrew pozorom jest(...)doskonałym dopełnieniem wigilijnej wieczerzy. Doskonale wpływa on na trawienie po obfitej kolacji. Ze względu na dodatek miodu, taki kompot można podać dzieciom, które skończyły rok. Pieczony schab – na obiad i do chleba Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Upieczony w domu schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny
Dieta bez mlekajagód, które wypadałoby jak najszybciej zużyć. I tak połączyłam ze sobą kilka składników, dodałam wcześniej wspomniane owoce, wszystko ze sobą wymieszałam i okazało się, że wyszło całkiem przyzwoite ciacho 😄 Szybko się je robi (pomijając etap pieczenia), pięknie wyrasta, ma ciekawą strukturę, jakby nieco sypką i zadowalający smak. ⇨ W przypadku tego ciasta nieodzowna okazała się kratka do studzenia(...)Uwielbiam dania jednogarnkowe i te poniżej jest świetnym przykładem tego, jak fajnie i szybko można zapełnić garnek wybranymi składniki, postawić na ogniu i niech się robi samo. Bardzo często praktykuję taką technikę, jest to dla mnie jeden z lepszych sposobów na łatwy, pożywny, niezbyt angażujący, a przede wszystkim pełnowartościowy i pyszny posiłek. Najczęściej wygląda
Zdrowie na języku :Pdrobiem i szpinakiem. Składniki na 4 porcje: 1/3 szklanki komosy ryżowej 200 ml wody 250 g mięsa z pieczonego kurczaka (może być z obiadu z poprzedniego dnia) 1/2 pęczka zielonych szparagów 12 pomidorków koktajlowych, najlepiej kolorowych 1 mały ogórek 100 g liści świeżego szpinaku Dressing: 250 g kefiru (ja najbardziej lubię(...)pół plastry. Szparagi skróć o twarde końcówki, pokrój w 3-4 cm kawałki, następnie zblanszuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Po podgotowaniu szybko schłódź pod zimną bieżącą wodą. Przygotuj dressing. Do miski wlej kefir, dodaj drobno posiekane świeże zioła. Wyciśnij sok z cytryny, możesz zetrzeć też skórkę
kuron.com.plSmażone sajgonki, chrupiące i pachnące. Można je zjeść na przystawkę, albo zmienić w pełnowartościowy obiad, podając z ryżem i sałatą. Czas: 30 minut Poziom trudności : Dość trudne Liczba porcji: 4 Jak zawijać sajgonki Przyrządzanie sajgonek nie jest łatwym zadaniem, szczególnie dla nowicjuszy, ale jeśli zrobisz je raz, potem pójdzie jak z płatka. Dwie są krytyczne sytuacje przy robieniu sajgonek(...)dużo oleju, ale na początek dobrze jest do wlać do rondla tyle, żeby sajgonki w nim pływały. Papier ryżowy jest bowiem bardzo kleisty i jeśli oleju jest za mało szybko zacznie przywierać do dna naczynia. Z tego względu wkładajcie sajgonki do rondla stopniowo, bo zaczną wam się sklejać. Najlepiej włożyć jedną, chwilę smażyć aż papier zesztywnieje pod wpływem temperatury
Niedzielny kucharz