Buraczki sadzę co roku i kiedy zbliża się jesień i wiadomo, że już więcej nie urosną wyrywam je i marynuję. Przepis bardzo prosty, buraczki doskonale smakują jako dodatek do obiadu, składnik przeróżnych sałatek, a także są świetną bazą do czerwonego barszczyku. Zalewa z buraczków jest lepsza niż nie jeden zakwas buraczany, działanie ma podobne jak woda z kiszonych ogórków :) Polecam(...)szczoteczką buraczki gotuję w łupinkach do miękkości ( w wodzie bez dodatku soli ). Przestudzone obieram ze skórki. Ja robię to rękami, na które zakładam silikonowe szorstkie rękawiczki dzięki temu skórka szybko schodzi a z buraczków robią się fajne kuleczki. Obrane buraczki przekładam ściśle do wyprażonych słoiczków. Wszystkie składniki zalewy mieszam i zagotowuję. Gorącą zalewą zalewam buraczki, zakręcam szczelnie słoiczki zakrętkami
Kuchnia z widokiem na ogródsobie dziubnę tam sobie dziubnę (to jest typowy obiad na poddziubywanie klick ). Niestety nie miałam pomysłu co to może być, a nie chciałam stać kilku godzin w kuchni. W związku z tym, że kolacja miała być o 21:40, to zamówienie czegokolwiek również odpadało. Wybrałam kuchnię chińską, po czym szybko przeniosłam się na meksykańską i tacos. Ihhhaaaaaa! Tłuściutkie ostrawe
Brzuszki Łakomczuszkijestem ani weganką, ani wegetarianką, to mocno ograniczam spożycie mięsa i uwielbiam eksperymentować i próbować nowych wege smaków. A przygotowanie dań kuchni roślinnej jest zaskakująco proste i szybkie! Mam mnóstwo sprawdzonych przepisów, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest nieziemski. Często spontanicznie łączę parę składników, jakie mam w lodówce i szafkach kuchennych i odkrywam w ten sposób wiele nowych(...)pozostawia uczucia ciężkości, co niejednokrotnie ma miejsce po posiłkach mięsnych. Tego typu dania są idealne, żeby przekonać nieprzekonanych do kuchni roślinnej Sprawdźcie! Jestem pewna, że każdy mięsożerca zje taki obiad ze smakiem. Makaron z wegańskim sosem z zieloną soczewicą {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Makaron z wega\u0144skim sosem z zielon\u0105 soczewic\u0105","image":["https:\/\/healthycreations.pl\/wp-content\/uploads
Healthycreations.plTo pyszny i bardzo prosty sposób na żeberka Mięsko wychodzi miękkie, soczyste i aromatyczne. Lekko słodki sos pysznie oblepia kawałki mięsa. Mniam! Do przygotowania potrzeba niewiele
Kulinarny S.O.S.Sernik bez pieczenia! Na spodzie herbatnikowo-orzechowym, z orzechową masą sernikową z prawdziwego sera twarogowego oraz masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi na wierzchu. Dosłownie petarda!
Kuchnia MagdaLenyJakiś czas temu, przeglądając YT, obejrzeliśmy teledysk do “najlepszej śląskiej zupy”, jaką podobno jest wodzianka . Ponieważ Mój Bartek nigdy o niej nie słyszał, przepisu
niecodziennikparyŚwietny pomysł na urozmaicenie kotletów z kurczaka... filety z kurczaka pieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - cebulą, pieczarkami, szynką, papryką oraz mozzarellą. Tak przygotowany
Kuchnia MagdaLenyŚwietny pomysł na urozmaicenie kotletów z kurczaka... filety z kurczaka pieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - cebulą, pieczarkami, szynką, papryką oraz mozzarellą. Tak przygotowany
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na sałatkę znalazłam w książce "Słodkie pieczone kasztany" Aleksandry Seghi. Radicchio to cykoria sałatowa. Z wyglądu sałata o pięknych purpurowo - białych liściach, jednak
Moje Małe CzarowanieSurówka z cykorii dziś na blogu, a bo dawno nie było O ile cykorię zasmakowałam rok temu to małosolne znam od małego. Najlepsze sezonowe! lekko czosnkowe
Zasmakuj KuchniDawno nie robiłam indyka. To błąd, bo to jedno ze zdrowszych mięs. Zawiera sporą ilość cynku, magnezu i potasu, a także witaminy z grupy B. Ze
Agusiowe smakołykiJesień to wspaniała pora roku na wszelkiego rodzaju gęste, sycące i aromatyczne potrawki. Mimo tego, że mamy teraz bardzo ciepłą jesień to tego typu dania często
Życie ze smakiemI pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie jadłam krewetek a teraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie
Ola la LCHFSmażona cukinia w sosie maślanym z pietruszką Cukinia to wielce uniwersalne warzywo , można z niego zrobić prawie wszystko. Dżem , pastę,pasztet,zapiec, nadziewać,smażyć , panierować i
Ogrodnik w podróżyCześć :D Tak zabolało trochę spaść z gór prosto w ogórki :P To było coś w rodzaju szoku termicznego :/ No, ale nic, dziś drugi dzień po
Pieprzyć z Fantazją