W moim menu zdecydowanie dominują dania, których resztki mogę zabrać do pracy i odgrzać w mikrofali na lunch. Takie są klopsiki w sosie curry – można
Poezja smakuOdrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia
Kuchnia na wzgórzuZima zbliża się wielkimi krokami. Na zewnątrz coraz chłodniej, za oknem coraz ciemniej. Rozpoczyna się również czas zakupów i gromadzenia zapasów na zimę. Podróże do pracy
Moja Mama GotujeJesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńPROSTY PRZEPIS NA DOBRĄ PIZZĘ Pizza nie od dziś stanowi jedno z ulubionych dań milionów ludzi na wszystkich kontynentach. Jej korzenie sięgają XVIII-wiecznych Włoch
Aromatyczne PodróżeSezon grzybowy w pełni, choć w moich lasach grzybów jak na lekarstwo. Garść kurek jednak znalazłam i tutaj znalazły swoje zastosowanie, właśnie w kotletach. Kotlety są
Moje Małe CzarowanieWbrew pozorom uwielbiam proste przepisy, do przygotowania tej zupy użyłam kilku składników. Główne to por, podgrzybki, quinoa i wywar z kości, który gotuję raz na jakiś
Quinoa Raz!Jako miłośnik makaronów dziele się dzisiaj z Wami moim kolejnym spaghetti w nietuzinkowej odsłonie. Mieliście już okazję kosztować tego dania z fasolką szparagową? Mam nadzieję, że
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKocham młodą kapustę! Mięciutka, chrupiąca, pyszna!!! Znacie pewnie już przepis na moją młodą kapustę z koperkiem i śmietaną oraz na tradycyjne
Rozpustne gotowanieKiedy koleżanka przyjechała z pielgrzymki do Izraela przywiozła mi zestaw różnych przypraw, jedną z nich był mix for shawarma. Shawarma / shoarma najbardziej kojarzy mi się z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje dziecię skończyło wczoraj 6 tygodni. 43 dni kompletnej rewolucji, braku ochoty i czasu do stania przy kuchni (w ostatnim czasie zdecydowanie PanMąż gotuje ;)) i zadziwienia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kilka godzin w lesie, zmęczone nogi, plecy, wystawienie się na żer dla komarów - efekt - uzbierany koszyk grzybów.. czy warto było?... pewnie dla takich dań jakie
Bernika - moj kulinarny pamietnikTERAZ CZAS NA GOTOWANIE NA PARZE! ZDROWE, SMACZNE NISKOKALORYCZNE! NA DESCE LĄDUJĘ PSTRĄG TĘCZOWY! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - filet z pstrąga tęczowego - brokuł - kiełki lucerny - sok z
SMYKWKUCHNIPrzepis pochodzi z książki "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku", której recenzja pojawi się wkrótce na blogu. Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje. Ogólnie
Kraina Tysiąca Smakówrozchodzi. Przyśpiesza to gotowanie, pozwalając zaoszczędzić czas, a tym samym zużycie gazu oraz energii elektrycznej i potwierdzam tak jest. Szczególnie przy gotowaniu kalafiora w mleku przekonałam się jak szybko się wszystko podgrzewa, a zapach przypalonego na kuchence mleka nie należy do najprzyjemniejszych:). No i cena też jest atrakcyjna, bo koszt garnka o pojemności 2,3 l w sklepie Dajar(...)ulubione puree z kalafiora:) Podsumowując, gdybym dostała w prezencie którykolwiek z tych produktów byłabym bardzo zadowolona Ale przejdźmy do pyszności. Dziś proponuję przepyszny, a jednocześnie bardzo łatwy pomysł na obiad. Rolada z piersi indyka nadziewana kiełbasą, żurawiną i grzybami, wstępnie obsmażona na patelni, a następnie podpieczona w piekarniku, na pewno sprawdzi się na rodzinny obiad w weekendy, jak i danie
karmelowy