Ten sernik oparty jest na przepisie Nigelli na serniko-brownie z malinami, ja jednak, jak zwykle zresztą, postanowiłam trochę go zmienić i dostosować proporcje do własnych
Cooking Monsterżurawiną Naszło mnie na świąteczne wypieki! I tak na moim stole zagościła tarta serowa ze świeżą żurawiną i szczyptą cynamonu. Z ciasta, które pozostało, zrobiłam "kratkę", którą przyozdobiłam wierzch ciasta. Przepis długi, ale nie obawiajcie się - banalnie prosty! Zobacz również inne przepisy na ----> tarty Tarta serowa z żurawiną - przepis: Składniki: (na formę do tarty o średnicy 26 cm) Spód(...)cukier oraz posiekaną drobno zimną margarynę do pieczenia. Wyrabiaj szybko i energicznie (np. siekaczem/chopperem) aż do połączenia składników w jednolitą masę. Z masy uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na min. godzinę do lodówki. Kiedy masa się schłodzi, stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej ciasto średnicą większe od formy na tartę - jeśli trzeba lekko podsypuj
Moje QulinariaDzisiaj nie podam Wam przepisu. Dzisiaj po prostu Wam pokażę :) A to, co widzicie, to przepyszna, super szybka, odżywcza i jeszcze raz przepyszna przekąska
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEProsta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tego przepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki dla mojej rodzinki będzie za mała.. Ciasto: 1 jajko 60 g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40 g świeżych drożdży 240 g mąki pszennej
Moje domowe kucharzenienieznany dla mnie sposób robi pierogi. Posługiwała się tzw. pierożnicą. Prosty przyrząd do szybkiego i sprawnego przygotowania pierogów. Wadą mojej pierożnicy jest to, że nie można włożyć zbyt dużo farszu, ale może była to moja wina, gdyż miałam zbyt twarde i mało elastyczne ciasto. Pierogi z pierożnicy z założenia miało robić się szybciej, bo za jednym przewałkowaniem wychodzi 14 sztuk
Jadło i czytadłowyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni (z blachą w środku). Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. Wierzch posmarować stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypać ulubionymi dodatkami. Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieścić na blasze placki zachowując między nimi odstęp. Piec tylko do lekkiego zrumienienia (około
dom-agi.plpiekarniku. W tym celu układamy je luźno na blaszkach wyścielonych np. papierem do pieczenia ciast lub śniadaniowym ( nie powinno się układać grzybów na gazetach, ponieważ mogą przesiąknąć farbą drukarską ) i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( około 40 C ). Nie zapomnijmy lekko uchylić drzwiczek piekarnika, aby szybko się nam nie nagrzewał. Gdy już je dobrze zasuszymy, możemy je przechowywać w zamkniętych
Przepisy i porady kulinarnemąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Mieszamy łyżką, a kiedy stanie się to trudne, szybko zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, tworząc jakby miseczkę, do której nakładamy ok. 0,5 łyżeczki
Ratunku obiadpróba, czy chleb jest dobrze wyrośnięty: gdy po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu, chleb nie jest jeszcze dostatecznie wyrośnięty. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Chleb delikatnie przekładamy z koszyka na łopatkę, szybko nacinamy i wkładamy do lekko naparowanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut
Kulinarne przygody Gatitypróba, czy chleb jest dobrze wyrośnięty: gdy po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu, chleb nie jest jeszcze dostatecznie wyrośnięty. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Chleb delikatnie przekładamy z koszyka na łopatkę, szybko nacinamy i wkładamy do lekko naparowanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut
Kulinarne przygody GatitySkładniki : opakowanie 250 g serka mascarpone 2 gęste, kremowe jogurty greckie po 180 g 3 duże jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 kopiaste łyżki cukru pudru
Proste PotrawyDzień dobry, Na co dzień cenię szybkie przepisy, jednak od czasu do czasu lubię odłożyć wszystkie kuchenne gadżety na bok, pobrudzić sobie ręce i gotować tak, jak robiły to nasze babcie. Spocić się przy zagniataniu drożdżowego ciasta, poczuć między pacami okruchy ciasta kruchego. Lubię też kroić i siekać - czasem mam wrażenie, że poradzę sobie z tym szybciej niż potrwa wyciągnięcie
Chilli Czosnek i OliwaRobiłam ciasto kruche i zostały mi same białka jajek. Na bezę czy małe beziki jakoś nie było nastroju a mrozić nie chciałam. Zaczęłam się zastanawiać co z tych białek zrobić na szybko ? I wymyśliłam omlet bo kiedyś rzuciło mi się w oczy coś podobnego podczas przeglądania jakiegoś pisma kulinarnego. Pomysł na pewno nie odkrywczy, ale dla mnie coś nowego
Smaczna PyzaSzybkie do zrobienia...idealne na śniadanie lub kolację..mięciutkie... pyszne...pomysł na takie rogaliki podpatrzyłam u Klementyki ..na jej blogu są dwa takie przepisy [ tutaj i tutaj ]..Ja z połowy ciasta zrobiłam większe rogale posypane makiem, czarnuszką i mielonymi migdałami...a z reszty ciasta zrobiłam mniejsze rogaliki nadziane pyszną konfiturą z truskawek z cynamonem .. Młodsza córka już prosiła
Moje domowe kucharzeniePomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Majanki ..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie
Moje domowe kucharzenie