szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:165/327)

Miszmasz w cieście francuskim 231

Danie, które prezentuję jest naprawdę godne polecenia. Bałagan mięsno - warzywny w cieście francuskim.Bardzo smaczny i efektowny bałagan. Polecam nic trudnego, a efekt murowany. SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 5 marchewek 1 pietruszka 1 mały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól, papryka słodka olej(...)odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody , przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy

W kuchennym oknie Ewy
Babeczki z kremem malinowym 181

Luty jest moim z jednych ulubionych miesięcy - wypadają w nim moje urodziny, jest Tłusty Czwartek i góra pączków. Do tego kończy się szybko, dni są coraz dłuższe i praktycznie po nim szykujemy się na wiosnę. O Walentynkach też pamiętam. Co prawda, już nie zaglądam co chwilę do skrzynki pocztowej, by sprawdzić czy nie dostałam kartki z Amorem od sąsiada(...)liczę:)) A żeby nie było, że tak z pustymi rękami, mam w zamian słodką propozycję - kruche babeczki z kremem malinowym. Składniki (na 12 szt. babeczek) na kruche ciasto 225 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 jajko 100 g masła 2 łyżki cukru Krem malinowy 200 g śmietanki 30% 250 g sera mascarpone 3 łyżeczki soku malinowego 3 łyżeczki cukru

pink envelope
Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 137

ciut grubsze. Oczywiście, jak z każdymi shortbreadami, przygotowanie jest szybkie i łatwe, a ilość potrzebnych składników minimalna. Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej60 g cukru pudru115 g miękkiego masła2 łyżki mleka1 łyżeczka kminkuPrzygotowanie: Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukier puder, i dokładnie wymieszaj.Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto ręką, aż do połączenia się składników. Dodaj kminek, następnie

Grahamka, weka i kajzerka
Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem 150

zastąpić klasyczną pizzę, zwłaszcza w sytuacji gdy obieca się ją rodzinie, a potem zapomni zagnieść wieczorem ciasto. Można to było jeszcze ostatecznie zrobić rano, ale miałam tyle spraw do ogarnięcia, że zwyczajnie nie dałam rady. W tej sytuacji musiało być coś na szybko. Przypomniało mi się jak mama robiła nam na kuchni węglowej podpłomyki. My oczywiście zajadaliśmy

Wiem co jem
Bukiet warzyw w cieście francuskim 352

Też macie tak, że co jakiś czas potrzebujecie odpocząć od dań mięsnych. Wczoraj miałam ochotę na coś zupełnie innego niż rutynowe "mięcho".  Otwieram lodówkę i

Kuchnia moimi oczami
Pierogi RUSKIE 298

Składniki: ciasto: 2 kubki mąki poznańskiej 1 kubek gorącej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli farsz: 25 dkg twarogu 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz

Luźna Kuchnia
Krówka pod chmurką 4487

wymyśliłam dawno temu i nazwałam je "Krówka pod chmurką". Pamiętam, że miałam wtedy wielką ochotę na 3bita (ciasto) ale nie miałam herbatników w domu. Postanowiłam więc upiec blaty z ciasta kruchego, które zastąpiłoby herbatniki. Gdy blaty upiekły się, zdałam sobie sprawę, żewłaśnie zużyłam całe masło jakie miałam w lodówce i nie będę mogła zrobić masy budyniowej. W ten sposób powstał(...)sezamu   Mąkę, margarynę, cukier, żółtko i śmietanę szybko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z części upiec w piekarniku rozgrzanym do 180st przez ok 15 min (do zarumienienia). Ostudzić. Masę kajmakową podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej aby zmiękła. Rozsmarować ją na jednym blacie ciasta i przykryć drugim. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić. Śmietane

happycreatiff.blogspot.com
Tarta pieczona w ogniu czyli Flammkuchen 207

Znakomite, cieniutkie, chrupiące placki, szybkie do zrobienia. Przepis znalazłam na blogu Niki Gotuj ZdrowoWikipedia podaje  : " Flammekueche lub flammkuchen (fr. tarte flambée) – tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku ciętego w drobne słupki i śmietany. Napotkać można też flammekueche z różnymi

Stare Gary
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 297

Witajcie kochani! Jesienne jabłka to kolejny uwielbiany przez nas rarytas. Najwspanialsze to te rosnące dziko lub na łonie natury np. na działce. Te kwaśniejsze odmiany w

Symfonia Smaków
Czekoladowa Rozkosz z Jagodami 175

tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę wstawiłam do lodówki. KREM ŚMIETANKOWY: Wykonanie identyczne jak w kremie porzeczkowym

Blondynka Gotuje
Niespodziewany efekt pierogowego debiutu 213

pierogi z jakimś mniej klasycznym farszem i oczywiście z mąki pełnoziarnistej. Jak odkryłam, tak i szybko wpadłam na przepis , który spełniał moje wymagania. W dodatku te pierogi były pieczone w piecu, a nie gotowane - spodobało mi się to ogromnie:) Przepis na ciasto pierogowe był oparty tradycyjnie o białą mąkę, miałam więc chwilkę wątpliwości jak wyjdzie z pełnoziarnistej, ale przypomniałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Naleśniki z wątrobianką 179

wiedzieć czemu, mało który współczesny poznaniak słyszał o tym. A warto, bo danie tanie i szybkie, a przy tym wyśmienite. Składniki: 0,5 litra mleko 2 jajka 250 g (około 2 szklanki) mąki 1 łyżka oliwy Szczypta soli Wątrobianka Najpierw robimy ciasto naleśnikowe: łączymy mąkę, mleko i oliwę (nada ona nieco sprężystości). Do tego dodajemy jajka, nieco solimy i wszystko

Kolizje Smaków
O tym, dlaczego wakacje nie są najlepszą rzeczą, jaka mnie w tym roku spotkała. I muffinki z rabarbarem 186

Inne, niestety, do najprzyjemniejszych nie należą, jak choćby praca przez cztery dni w tygodniu. I całe moje misternie układane plany legły w gruzach... Pozostaje tylko liczyć na to, że szybko znajdę praktyki i znów będę miała stałe zajęcie, którym będę mogła się tłumaczyć w innych sytuacjach. Poza tym, jako że zawsze muszę się wyróżniać z tłumy, gdy na dworze(...)Tymczasem okazuje się, że w folderze ze zdjęciami nie brakuje fotek ciast z rabarbarem. A podobno sezon ma się ku końcowi... Czym prędzej więc spieszę z podzieleniem się nimi, bo szkoda, żeby czekały do przyszłego roku.  Zacznę od przepisu na muffinki z rabarbarem - proste i szybkie, w kuchni nawet nie zdąży się zrobić gorąco. Poza tym idealnie nadadzą się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 175

ciacho, lekko chrupiące pod dużą warstwą pysznych, aromatycznych warzyw :) Warzywa Barmar sprawiają, że nie musisz długo siedzieć w kuchni, a smak i tak jest nieporównywalnie pyszny! Podsumowując, łatwo, prosto, szybko, pysznie, smacznie, aromatycznie, zdrowo! Polecam :) Papryka i pieczarki, które użyłam do pizzy odznaczają się wyjątkową miękkością i pysznym smakiem. Dzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil(...)kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła. Warzywa od Barmar należało wyłącznie dodać pod koniec duszenia się cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki się połączyły i gotowe :) Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 1/3 kostki drożdży (kostka ma zazwyczaj 100 g) - szczypta soli - 1 jajko - 1 łyżka oleju Składniki na farsz: - 6 średnich cebulek - 700 g świeżych

Zdrowie na języku :P
Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami 202

była 13.30, więc szybki przegląd lodówki i w 40 minut był obiad gotowy, w sumie to w 20 ale jeszcze pieczenie 20 minut. ps. W sumie jest to dobry przepis na zbliżające się Święta Składniki na 4 paszteciki i dodatkowa kasza do podania lub dodatkowo na tą ilość farszu jeszcze jedno opakowanie ciasta francuskiego: 150-200 g kaszy grzyczanej

greenscarf