lekko mieszając, następnie drugą łącząc łyżka. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 30 minut.W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową.Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszona na kawałki czekoladę i gotujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy budyń rozprowadzony w 3 łyżkach mleka. Szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Zdejmujemy(...)razem z cukrem i nalewką na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy stopniowo zimny budyń czekoladowy. Masę ucieramy do całkowitego połączenia się składników, wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Ostudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z części nasączamy wodą wymieszaną z cytryna. Następnie każdy z blatów przekładamy masą budyniową. Całość dekorujemy masą,oraz wiórkami czekoladowymi.Przygotowanie wiórek:Gorzką i mleczną
Słodkie PrzyjemnościDawno dawno temu dostałam ten przepis od znajomej z pracy. Placuszki robi się bardzo szybko i świetnie smakują. Wypróbujcie!Składniki:15 dag pieczarek1 marchewka10 dag wędliny15 dag sera żółtego1 duża cebulanatka pietruszkiCiasto:9 łyżek mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaok 1 szklanka wodysólSposób wykonania:1. Marchewkę i ser zetrzeć na tarce jarzynowej.2. Pieczarki pokroić(...)plasterki lub zetrzeć na tarce.3. Pozostałe składniki pokroić w małą kosteczkę.4. Składniki na ciasto zmiksować, dodać pokrojone składniki, doprawić do smaku.5. Smażyć jak z obu stron na rumiano.Smacznego
Kuchnia domowa AniAleż to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję.Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję
Smaczna Pyzaściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz).Po tym czasie wyjmujemy po kawałku ciasto z miski i formujemy długie wałki. Ja zrobiłam 4 i przeplatałam je ze sobą. Gdy uformujemy chałkę, przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki szybko ze sobą rozcieramy.Żółtko z mlekiem miksujemy i smarujemy drożdżówkę, a następnie posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia
charlotte gotujewsypać mąkę i na wierzch rozsypać drożdże i skórkę z cytryny.Maszynę do wypieku chleba nastawić na program 'szybki', stopień zrumienienia średni, kategoria wagowa I.Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego wsypać rodzynki , posiekane daktyle i orzechy.15 minut przed końcem programu posmarować ciasto rozmąconym żółtkiem z mlekiem
Moje domowe kucharzeniepłatki owsiane i cukier. W rondelku roztopić masło z miodem. Sodę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i szybko wlać, ciągle mieszając, do rondelka. Mieszankę przelać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto na blaszkę i spłaszczamy. Pieczemy ok. 12 minut w 170 stopniach. Ciastka wyrosną ogromne. Wyciągamy je z piekarnika
CzarnawisienkaMacie ochotę na tartę pełnoziarnistą?. Można ją szybko zrobić i podać na obiad lub kolację. Soczewica jest dostępna w delikatesach ze zdrową żywnością, lub w sklepach internetowych, zajrzycie do Skworcu.pl . Ciasto: 1 i 2/3 szklanki pełnoziarnistej mąki 1/3 szklanki margaryny 4-6 łyżek wody (trzeba dodawać w zależności ile zabierze ciasto ) Nadzienie: 2/3 opłukanej czerwonej soczewicy – najlepiej od skorcu.com.pl
Apetyczna babeczkachoć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego, tylko skusić się, a później delektować smakiem. Deser przyrządziłam w dwóch
Smakołyki Berenikicukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko
W kuchni Karmel-itkijest dla wszystkich miłośników zapachu pieczonego chleba, który unosi się i wypełnia każdą przestrzeń domu. Bardzo szybki a jakże smaczny domowy chlebek. Jego wersji i smaków może być wiele, w zależności jakiej mąki użyjemy i jakich ziaren dodamy do ciasta. Składniki na 2 keksówki: - 6 szklanek mąki - 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki oleju
Zainspirowana w kuchnizakalec, a pliuszki zanadto się przypiekły. A że przyjaciele obdarowali wielką torbą jabłek (część poszła na marmoladę z dyni i jabłek), wybór padł na klasykę z jabłuszkami. I ciasto się udało. Było pysznie i słodko. Składniki: 680 g mąki pszennej typ 450260 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g miękkiego masła3 jajkacukier puder do posypania Nadzienie jabłkowe:2 kg jabłek3(...)cukrem, cynamonem i zasmaż na na złoty kolor. Dodaj makę ziemniaczaną i szybko wymieszaj. Dodaj skórkę pomarańczy w cukrze i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na durszlak, aby odsączyc sok, o ile ten nie wyparował w trakcie przesmażania jabłek. Składniki na ciasto wymieszaj na stolnicy (masło warto rozdrobnić nożem) i dobrze zagnieć, aż do równomiernego połączenia się
Grahamka, weka i kajzerkaPieczone ziemniaki z ulubionymi przyprawami, idealne do różnego rodzaju mięs jednak mi najbardziej smakują z kefirem. Szybkie proste danie. 2 kg ziemniaków 5 łyżek oliwy z
RAROSSAminut do wyrośnięcia. I gotowe! Teraz formujemy z ciasta dowolny kształt, pieczemy w temperaturze ok. 200-220°C i wcinamy. Powodzenia w poszukiwaniach pomysłów na wykorzystanie tego ciasta! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest bardzo uniwersalny. Nie musimy zapamiętywać kilku przepisów na różne rzeczy. Z jednej receptury możemy zrobić zarówno bułki, jak i pizzę. Ostateczną decyzję o tym, co zjemy(...)zasadzie 3-3-1, pół-pół-ćwierć. Po parokrotnym powtórzeniu nie ma już możliwości pomylenia się. Po trzecie: jest prosty i błyskawiczny. Poza czasem wyrastania, robi się to bardzo szybko – tak naprawdę wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki
Proste-przepisy.plAlternatywa do bułek białych z mąki pszennej tzw. zapychaczy.Moje bułki są pełne błonnika i łatwiej strawne, posypane sezamem dają szybko i na długo uczucie sytości, a więc:- 600 ml mleka- 50 g drożdży- 350 g otrębów orkiszowych- 500 g mąki orkiszowej- 150 g mąki razowej 2000- 3 łyżeczki soli- 3 łyżki oleju słonecznikowego- łyżka miodu- jajko i garść sezamuMleko(...)drożdże i miód.Rozpuść i dodaj otręby. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na ok.20 minut.Po tym czasie dodaj obie mąki, sól i olej. Wyrób ciasto.Jeżeli trzeba dodaj wody, ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od stolnicy, czy miski. Wyrobione ciasto zostaw pod przykryciem kolejne 20-30 minut.Gdy już ciasto podwoi swoją objętość, uformuj bułki. Odrywając po kawałku formuj kuleczki
Pasje Jolkipizzę. To nic złego! Jest ono cięższe i bardziej wilgotne. Dlatego tylko delikatnie się napuszy (moje podwoiło swoją objętość mniej więcej o połowę) i tak ma być. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy budyń. W garnku podgrzewamy 3 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie roztrzepujemy obie mąki i żółtko. Można sobie pomóc blenderem, wtedy mamy pewność, że nie pozostaną grudki(...)mieszając, czekamy aż na powierzchni budyniu pojawią się bąble i zdejmujemy z palnika. Szybko dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowy budyń powinien być bardzo gęsty. Tak gęsty, że włożona łyżka będzie w nim stała. Jeśli będzie rzadki, wypłynie nam później z ciasta. Podrośnięte ciasto lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach
Ratunku obiad