Jedzmy więc cynamon na zdrowie! Moje bułeczki, mimo zawartego w nich cynamonu, raczej nie mają właściwości odchudzających, ale są pyszne i szczególnie uwielbiane przez dzieci. Polecam gorąco!Składniki:Ciasto:350 g mąki pszennej typ 45035 g cukru7 g drożdży instant200 ml mleka50 g masłaszczypta soli1 jajkoDodatkowo:50 g masła50 g cukru1 łyżeczka cynamonu1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Do miski(...)dokładnie mieszamy. W garnuszku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mleko, jajko i mieszamy. Masło jest gorące ale zimne mleko szybko je chłodzi i nie ma obawy, że jajko się zetnie. Płynne składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem z hakiem). Można delikatnie podsypać mąką jeśli jest taka konieczność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnygraniczylo z cudem i tak dopiero w 3 sklepie udalo mi sie je dostac. Nadzienie zrobilam takie jak przed rokiem tylko z innego przepisu, za to zamiast jednego duzego ciasta zrobilam kilka malych ciasteczek i w jedynm z nich ukrylam feve. Korona czeka, choc i bez feve jest na nia juz jedna chetna ;) Ten wypiek jest tez ostatnim jaki zrobilam(...)czasu, a juz za chwile wiekszosc sprzetow wyladuje gdzies w kartonach. Mam tyklo nadzieje, ze w mojej nowej kuchni szybko sie odnajde i bede gotowac z taka sama przyjemnoscia jak tu. Galettes des rois - wersja mini skladniki: 2 opakowania ciasta francuskiegp 125g miekkiego masla 125g cukru 125g zmielonych migdalow 0,5 lyzeczki maki ziemniaczanej 3 jajka 1 lyzka Amaretto
Przysmaki Karolkimoje aż tak pięknie nie wyrosło, ale bardzo wszystkim smakowało i szybko zniknęło :) Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru kryształu 3 jaja 1 szklanka jogurtu (u mnie grecki) pół szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody cukier waniliowy truskawki cukier puder (do posypania ciasta) Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier kryształ i cukier waniliowy, proszek
Pasja SmakuWilgotna, pyszna babka marcepanowa z makiem. Przygotowuje się ją bardzo szybko, bez użycia miksera. Więc jeżeli nie macie jeszcze pomysłu co upiec to polecam Wam taką babkę "last minute". Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 75 g marcepanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki maku 3 jajka 2 szklanki(...)wbić jajka, dodać olej i cukier. Wymieszać łyżką. Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepanu, wymieszać. Marcepan pokroić w kostkę. Dodać do masy. Formę na babkę natrzeć masłem, oprószyć mąką, Ciasto piec przez 60 minut w 170 stopniach. Smacznego! Przepis pochodzi stąd
Moja Galeria SmakuPianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę. Dzielimy na 2 części : jedna ma być większa od drugiej. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po wyznaczonym(...)proszek budyniowy. Na koniec dolewamy olej. Należy dobrze wymieszać. Dodatkowo: koszyczek malin Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta . Całość pieczemy następne 40 - 45 minut w temp. 180 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkoUniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny, składniki do jego przygotowanie zawsze są w domu. Zrobienie tego kremu nie zajmie więc niż 20 minut. Krem ten jest uniwersalny, można go dowolnie barwic tak jak ja to zrobiła, dodawać ulubione smaki, i w ten sposób otrzymamy(...)każdym razem inny krem. Mimo użycia masła wcale nie jest ciężki, wręcz przeciwnie jest leciutki idealnie rozsmarowuje się na cieście, i rozpływa się w ustach. 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) W kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta
RAROSSANa większą imprezę można przygotować gołąbki. Zawsze wychodzi ich sporo a bardzo szybko się je przyrządza :) Co nam jest potrzebne: 1 kg mielonej wieprzowiny 1
Niezły Młynekskładniki mokre tj. 2 roztrzepane widelcem jaja, mleko i olej.Do miski z suchymi składnikami wlać wymieszane składniki mokre i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników).Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło dno). Następnie nałożyć po 1 czubatej łyżeczce masy krówkowej i przykryć pozostałym ciastem.Muffiny piec w piekarniku
Gospodyni Miejskamarchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki ( MW ). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. ( click(...)cukier, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany
Mia Cucina SofietaZnacie crumble?To doskonaly i bardzo szybki sposob na pyszny, goracy deser ,a jednoczesnie na zagospodarowanie owocow.Male kokilki pelne soczystych owocow,otulone pierzynka okruchow chrupiacego ciasta i wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy(...)formie.Jednak uwazam,ze male foremki sa nie tylko urocze,ale jest to bardziej estetyczny i praktyczny sposob podania crumble.Z maki,cukru i masla pokrojonego w male kawalki zagniesc szybko kruszonke.Trzeba zrobic to w miare szybko,zeby maslo sie nie rozpuscilo,bo to sprawi,ze okruszki straca krucha strukture i nie beda juz chrupkieJablko obrac,pokroic w cwiartki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zimnego masła - 30g smalcu - 3 łyżki zimnej wody - 3 łyżki ksylitolu - szczypta soli Wszystkie składniki szybko zagnieść . Ja używam do tego malaksera. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok.3mm. Następnie ciasto z papierem przenieść nad formę do tarty
Smaczne Zdroweznaleźć wszędzie, a tu taki psikus. Długo nie myślałam, jak tylko drożdże są to zawsze coś można na szybko ukręcić, a ukręciłam strucla, może wizualnie nie wyszedł tak jak bym chciała ale w smaku idealny i czekoladowy. Składniki: ciasto 560 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży 100 g masła 1 łyżeczka cukru nadzienie
Niezły MłynekPiekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym(...)wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej rutyny… choć naprawdę się staram. Mam nadzieję, że jednak nadrobię szybko wszystkie zaległości, choć ze względu na pogodę powinnam raczej więcej czasu poświęcić na prace ogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)!Ciasto drożdżowe z rabarbaremSkładniki:1 szklanka mleka1 szklanka cukru1 kostka masła (200 g)4 jajka1 saszetka (7 g) suszonych
UgotujmyTo.plDo ciasta z buraków już długo się zabierałam i w końcu się udało :D Co prawda zmieniłam przepis, bo nie powstało brownie (jak w oryginale), ale
FitKotblogu od ponad 2 lat, i zawsze w okresie wakacyjnym święci swój prym. Sernik na zimno, to idealne rozwiązanie na ciasto w lato, nie trzeba uruchamiać piekarnika i dodatkowo grzać mieszkania. Robi się go na prawdę szybko i jest łatwy w wykonaniu. Sernik jest dwukolorowy jedna masa jest z czarnymi porzeczkami, dość nie spotykane połączenie w serniku
SMYKWKUCHNIDzisiaj mam dla Was przepis na bardzo szybkie paszteciki. Myślę, że przypadną do gustu tym osobom, które nie mają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz
Smakołyki Asidrogę, pokazałabym wam swoje.. ale, nie dotrwało w całości (płaskie też było genialne < 3) tak więc, w sprawie ciast odsyłam was na inne blogi mogę się z wami za to podzielić lodami, znalezionymi na szybko, bo czas się dziwnie skurczył.. szczęśliwie o dziwo nikt się nie zgubił, nikt nie dostał poważnych obrażeń ( no chyba
More food, love and dreamsczekoladowej biedroneczki, a z czekolady i posypek - motylki. KABANOSY W CIEŚCIE Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakuje jak bułka. Wyrabia się go bardzo szybko i nie trzeba czekać aż wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość
Kto ugości moich gości?gęstsze niż na naleśniki. Wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby nie zalać całej rozetki, bo wtedy bardzo ciężko będzie zdjąć ciastko) i szybko zanurzamy w oleju. Ciastko powinno samo odchodzić, a gdyby nie chciało - warto sobie pomóc widelcem ;) Zapraszam po więcej na profil
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dziś szybko, w wielkim biegu z awarią samochodu w tle. Pierogi z ciecierzycą i salsą z rukoli. Ciasto na pierogi jedną ręką robione, a w tym samym czasie drugą farsz. No prawie. Czego nam potrzeba? Ciasto: -dwa kubki mąki TYP550 -3/4 kubka ciepłej wody, temperatura ok. 42 stopni -łyżka oliwy -mała szczypta soli -jajko Wszystkie składniki zagniatamy razem
BaRepasDziś szybka i prosta przekąska na słodko. Od przyszłego tygodnia postaram się w piątki publikować przepisy na ciasta, które można postawić na wielkanocnym stole. Święta bowiem już za miesiąc :) Z niecierpliwością czekam na wiosnę, słoneczną pogodę, spacery i rowerowe wycieczki. Tymczasem przygotowuję dla Was niespodziankę na 3 rocznicę mojego bloga. Dość duży projekt, który mam nadzieję przypadnie do gustu
W kuchni wieczoremwakacji. Dzisiaj dla odmiany przygotowałam pizzę z rybką. Jako dodatek użyłam filet z makreli firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową. Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy 250 ml letniej przegotowanej wody Dodatki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisobie na niż pozwala, w większych lub mniejszych porcjach. w naszym domu pizza na stole króluje dość często. Jest prosta, szybka i sycąca. po kilku eksperymentach udało nam się stworzyć idealne proporcje na pizze na cienkim cieście. dla lepszego smaku zamiast pszennej maki dodaje gryczana, dzięki czemu ciasto zyskuje na chrupkości. Dodatki to sprawa indywidualna, jednak jeżeli chcecie
Słodkie Przyjemnościróżne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50
W kuchennym oknie EwySzybka w przygotowaniu i efektowna przekąska na Halloween! Pomysł zaczerpnięty z internetu. Składniki: dowolna ilość parówek ciasto francuskie musztarda Kupując parówki warto zwrócić uwagę na zawartość mięsa w produkcie. Wiem, że to tylko MOM, ale wolę mieć tego MOM-u 80%, niż 20%... Z ciasta francuskiego wycinamy cienkie paseczki. Powinno być ich dwa razy więcej niż parówek. Każdą parówkę
chwile dla mnieblachy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 25-30 minutach powinny być gotowe. Szybko? Szybko :) Babeczki wyglądają miliony razy lepiej, jeśli nie napełniamy papilotek na bogatości - najlepiej dawać trochę więcej ciasta niż połowa ich wysokości albo 3/4. Screaming Trees są tu za idealnie dopasowanie do muffinów i deszczu za oknem :) insertCookd("216b6cc05bb30ae165b627f926989ca8
sama złodyczinnego) [ dałam olej z awokado ] 1 łyżka słodu jęczmiennego Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzeniePrzeglądając rodzinny notes z przepisami natknęłam się na sernik, o którym wcześniej nawet nie słyszałam. Ciasto jest naprawdę dobre i cieszę się, że je upiekłam. Sernik nie opada i jest bardzo szybki w przygotowaniu. W smaku delikatny i puszysty. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandry