Dziś kontynuacja cyklu: Amelka gotuje a w niej kolejna super szybka propozycja na ciepłą przekąskę lub kolację.
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaułożycie na ich powierzchni to już zależy od Was! To kruche ciasto idealnie nadaje się do przygotowywania różnych wypieków, polecam przygotować na nadchodzącą Wielkanoc- ciasteczka- pisanki, mini mazurki lub inne ciasteczka. Polecam Wam ten przepis na ekspresowe Walentynkowe ciasteczka, gdyż przygotowuje się je bardzo szybko i piecze też w oka mgnieniu Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki(...)ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody 1 łyżka domowego cukru waniliowego * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy i foremką o kształcie serca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWracam z pracy. Dzwoni telefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie(...)słodkiej bananowej masy, dodaj też proszek, sodę, sól i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodaj pozostałe 2 szkl. płatków oraz rodzynki, wmieszaj je dokładnie w ciasto. Jeżeli całość wydaje Ci się zbyt gęsta, dolej przygotowaną ilość mleka roślinnego. Za pomocą łyżki uformuj na blasze maleńkie i zgrabne ciasteczka, wstaw do piekarnika i piecz
Roślinna - blog wegańskiWczoraj poszłam troszeczkę na skróty. Chciałam zrobić coś na szybko, ale i tak okazało się to dość pracochłonne. Dzięki temu, że mój mąż był w domu zajął się naszymi chorybzdami. Ja mogłam chwilę zrelaksować się w kuchni. Zrobiłam pyszną zapiekankę makaronową w formie tortu i ciacho na konkurs Dr. Oetker. A że miałam i tak coś zrobić pysznego(...)wzór i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st na 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło.Kiedy jest już zimny przekrawamy go na pół.Warstwy:1 opakowanie jogurtowego sernika na zimno Dr. Oetker600 ml mleka400g borówek lub jagód3
Malinowe Pocałunkibialej czekolady , na ktory przepis znalazlam na stronie Kwesta Smaku. Te niesamowite zdjecia od razu przemowily do mojej wyobrazni i nie bylo rady, musialam i ja zrobic to ciasto. W trakcie przygotowan do pieczenia nie moglam sie powstrzymac od wyjadania masy serowo-czekoladowej. W moje slady zaraz poszla moja Coreczka :) Sernik zapowiadal sie wspaniale. Niestety w tym wyjatkowym dniu, kiedy(...)waniliowego 500g bialej czekolady, roztopionej i ostudzonej 5 duzych jajek wykonanie: Wszystkie skladniki na spod zagniatamy razem dosc szybko, formujemy kule i zawijamy w folie spozywcza. Odstawiamy do lodowki na 30 minut. Foremke o wymiarach 26 cm smarujemy maslem. Ciasto wyciagamy z lodwki. Wkladamy miedzy dwa kawalki foli lub paperu do pieczenia, poniewaz jest dosc lepkie. Walkujemy na placek
Przysmaki KarolkiZapowiada się miłe i przyjemne wycinanie rogalików...o tym jak mi poszło oczywiście poinformuję na blogu..ciasto drożdżowe już rośnie..tak więc niedługo będę "bawić " się swoim nowym gadżetem..a potem zajadać się rogalikami.. Genialne narzędzie , które pozwoli Ci szybko i łatwo przygotować domowe rogaliki i kanapki tak, by ciepłe i chrupiące rozpływały się w ustach. Dwustronna forma(...)zestawie znajduje się łyżeczka do nakładania nadzienia, którą można wpiąć w ramę, aby nie zginęła podczas przechowywania. Forma posiada antypoślizgowe podkładki, które zabezpieczają przed jej przesuwaniem podczas wałkowania ciasta. Wymiary: Ø 31 x wys. 3 cm Cena: 99,90 zł No i rogaliki już się pieką.. przepis na blogu będzie jutro .. A niedługo też będzie przepis na rogaliki
Moje domowe kucharzeniemąkę z kakao wcześniej połączone w misce. Wymieszać - masa będzie bardzo gęsta - i zdjąć z ognia.Dolać jajka i szybko wymieszać. Dodać pokrojone truskawki i czekoladę i wymieszać ponownie.Przelać do formy i piec 30 minut.Na koniec ciasto możecie udekorować wg własnego pomysłu i podać z bitą śmietaną lub lodami
W kuchni wieczoremdominującym składnikiem jest marchewka. Robi się go niezwykle szybko i nawet osoba, która zazwyczaj nie piecze, sobie z nim na pewno poradzi. Bierzmy się zatem za gotowanie! Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia Ilość porcji: 12 Składniki: Polewa 250g cukru pudru 100g serka kremowego(np. śmietankowego) 50g masła Ciasto: 2 jajka 150ml oleju roślinnego 200g brązowego cukru
Kolizje Smakówchyba zbyt zdominował smak .Niemniej zjedzone były... Ale osobiście następnym razem zrobię je bez dodatku cynamonu, bo samo ciasto - super ! A może po prostu nie jesteśmy aż tak wielkimi wielbicielami tej przyprawy jak nam się wydawało... Niemniej polecam ! Idealne na szybki podwieczorek :-) Składniki: - 600g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) lub ok.550g mąki pszennej - 520ml ciepłego mleka - 35g świeżych(...)większej miski wsypać mąkę, cynamon, dodać olej, zaczyn oraz roztrzepane jajka ze szczyptą soli. Dolać resztę mleka oraz jabłka obrane i starte na grubej tarce i dobrze wyrobić ciasto. Można ręcznie , można również malakserem. Odstawić do wyrastania na ok.15 minut. Na patelni rozgrzać olej ok.2cm od dna. Za pomocą łyżki stołowej nabierać ciasto i nakładać na rozgrzany olej. Ja używam
Smaczne Zdrowegotową polewę zdjąć z palnika, polewać od razu ślimaczki - całość lub pojedyncze bułeczki, gdyż polewa szybko gęstnieje - gęstą polewę można podgrzać w kąpieli wodnej lub bardzo krótko w kuchence mikrofalowej Ślimaczki dyniowe są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Cienko zwinięte warstwy ciasta sprawiają, że cynamon jest bardzo intensywnie wyczuwalny w smaku. Dodatek purée dyniowego sprawia, że upieczone
Smakołyki Berenikilekko chrupiące zewnątrz. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, a z konfiturą lub śmietaną są jeszcze lepsze. Składniki: 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 170-250 g mąki 2 szklanki wody Przygotowanie: Jajko ubijamy z solą. Dodajemy olej i wodę, miksujemy. Do składników wilgotnych dodajemy składniki suche, wszystko dokładnie miksujemy, aby powstało ciasto konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby
Kuchnia Łukaszaciasto na górze, potem formę odwracamy i owoce lądują na górze. Polecam Wam przygotować odwrócone pyszne ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi na jogurcie z dodatkiem karmelu z wanilią. Ciasto wyszło mocno truskawkowe, wilgotne, słodkie, pachnące karmelem i wanilią. ostatnio z płatkami owsianymi piekłam Owsiane babeczki z żurawiną i Ciasteczka owsiane białkowe . Zacznijcie płatki wykorzystywać do wypieków, gdyż są smaczne(...)wanilią, proszek do pieczenia, sodę i płatki owsiane. Mieszamy wszystko hakiem robota. Wlewamy jogurt, olej, jajka, mieszamy szybko aż wszystkie składniki się połączą. Kwadratową blaszkę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki układamy umyte, odszypułkowane truskawki. Ciasto delikatnie przekładamy na truskawki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy, na wierzch ciasta kładziemy kwadratowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru jest bowiem uniwersalny, bo to mój ulubiony przepis. Nie dodaje się do ciasta ani spulchniaczy, ani jajek, ani cukru. Jego słodycz zależy od dodatków jakie dodamy. Ciasteczka, rogaliki zawsze mi smakowały, bo nie były zbyt słodkie, a przygotowuje je się bardzo szybko i nie wymagają dużo pracy, do tego są tanie w wykonaniu. Składniki do ich przygotowania(...)wszystkim. Przepis na kruche ciasteczka z malinami i cukrem jest prosty, jak drut poradzi sobie z nim każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Do ciasta nie dodajemy cukru, tym razem nadzienie składa się ze słodkich malin z rumem i posypałam powierzchnię cukrem trzcinowym. Ciasteczka są na zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są zbyt słodkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzy wyjmowaniu powinny być miękkie, mogą się wydawać nieupieczone- nic bardziej mylnego. Można im jeszcze szybko poprawić kształt- one niech w międzyczasie stygną na formie. Ciastka jemy na zimno, ale polecam podkraść jedno jeszcze ciepłe. Gwarantuję niebiańskie przeżycia, przy wgryzaniu się w delikatne ciasto, w którym gdzieniegdzie znajdziecie płynną jeszcze czekoladę. Mnie to powaliło na łopatki i mentalnie leżałam
les mirabellesgotowa na cieście posmarowanym dżemem rozłożyć banany. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na cieście wzdłuż dłuższego boku rozkrojoną stroną do dołu. Następnie banany skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Na banany od razu wyłożyć gęstą tężejącą galaretkę i szybko wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Gdy galaretki stężeją przygotować masę śmietankową z czekoladą. Do rondelka(...)Następnie dodać serek oraz startą czekoladę. Na koniec dodać zimną ale płynną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę. Ładnie wyrównać. Drugi blat biszkoptu ułożyć na wierzchu ciasta, delikatnie dociskając aby przykleił się do kremu. Na wierzchu nasączyć go 7 łyżkami herbaty. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować śmietankę na wierzch. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder oraz
Monia miesza i gotuje