Dziś polecam przepis na pyszne wiśniowe muffiny. Bardzo szybki pomysł na poczęstunek dla niespodziewanych gości.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDziś zaserwuję wykwintną sałatkę z wołowiną, granatem i serem pleśniowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Zarówno na lunch jak i kolację.Czas przygotowania
kulinarnyJanaleśniki w sosie grejpfrutowo - limonkowym? Ciekawe, kto z Was robił je samodzielnie ;) Dzisiaj przygotowałam podobne naleśniki, ale w wersji "na szybko" i "z tego co pod ręką". A pod ręką były brzoskwinie czekające na jutrzejsze ciasto :) Składniki ciasta naleśnikowego:1 szklanka mleka, 3 jajka,2 łyżeczki cukru,szczypta soli,7-8 lekko czubatych łyżek
Codzienna kuchnia niecodziennanadaje lekkiego, orzeźwiającego tonu potrawom. Bez imbiru nie wyobrażam sobie już mojej kuchni :)Przygotowanie kandyzowanego jest proste i dość szybkie. Przy okazji otrzymujemy wspaniały syrop, który można dodać do herbaty (działa rozgrzewająco) czy do ciast i deserów. Jeśli lubicie imbir, to musicie spróbować go również w takiej postaci.Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennazdjęciu nie widziały wałka. Brałam kawałek ciasta i składając przepuszczałam je w maszynce do makaronu ( kilkukrotnie), czyli coś na wzór ciasta francuskiego. Później wałkowałam je również w maszynce do makaronu na grubość 1-2 mm. Szybko i prościej, bez użycia siły i męczenia się z wałkowaniem
Malinowe Pocałunkilekko kwaśnym smakiem malin, a całość dopełniona bakaliami- coś pysznego! W pracy zniknęła w mgnieniu oka. :-) Tartę robi się bardzo szybko- jak zwykle najwięcej czasu zabiera pieczenie. Przepis na tartę o średnicy 26cm. Składniki na ciasto*: 2 szklanki mąki (ok. 250g) 150g zimnej margaryny (lepsze jest prawdziwe masło, ale ja akurat miałam w lodówce tylko
kuchnia do kwadratuciasta. Jest bardzo praktyczna i bardzo pomocna w każdej kuchni, Obręcz posiada 7 różnych wysokości, dzięki którym możliwe jest wykrojenie jednolitych warstw ciasta. Ząbkowany nóż pozwala nam na cięcie biszkoptu, nie powodując jego szarpania i uszkadzania i szybkie wykonanie efektownego tortu! Obręcz jest regulowana, dzięki czemu można ją stosować do wszystkich wypieków o średnicy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmisce wymieszałam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i olej). Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. Do silikonowych foremek muffinkowych nakładałam po łyżce ciasta, łyżeczce sosu bananowego i pół kostki czekolady i przykrywałam jeszcze odrobiną ciasta, wypełniając foremki do 3/4 wysokości. Na każdą muffinkę kładłam plasterek
Kulinarny PamiętnikDwa tygodnie bez żadnego przepisu? Skandal! Niestety ostatnio brakuje mi czasu dosłownie na wszystko. Dni mijają w zastraszającym tempie, a ja staram się łapać każdą wolną
Ratunku obiadTorty bezowe mają u mnie jeden minus, za szybko znikają ze stołu.Jest delikatny,słodki i smakuje obłędnie.Nie będę więcej pisać o zaletach po
Ala piecze i gotujelikieru o smaku Amaretto. Babeczki są wilgotne, puszyste i pokryte słodką śmietanką oraz czekoladową chmurką. Jedyny ich minus to to, że szybko się kończą:)) Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną pianką... Ciasto: 110 g masła, 110g mąki pszennej, 110g brązowego cukru, 2 jajka, łyżka kakao, 1/2 łyżeczki proszku
Z miłości do słodkościSzybka, dietetyczna( bez grama tłuszczu) i baaardzo smaczna rolada jabłkowa. Do jej wykonania można użyć świeże jabłka , ale można też wykorzystać sprawdzony, najlepiej własnej produkcji mus jabłkowy( wówczas pomijamy ksylitol do jabłek). Mus powinien być dość gęsty. Znalezione tutaj . Składniki: -5 jabłek -3 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżeczka cynamonu(nie trzeba) Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać(...)specjalnym programie, ale można też piec na opcji góra-dół. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt przykryć ręcznikiem , na niego wyłożyć kratkę z piekarnika i całość odwrócić. Z odwróconego ciasta zdjąć blachę z piekarnika , następnie papier i delikatnie przy pomocy ręcznika zawinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawić do wystygnięcia. Można polukrować ale wystarczy też tylko posypać zmielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowegałkomuszkatołowa (wątpię, żeby takie słowo istniało w jakimkolwiek języku, jednak świetnie oddaje charakter tego dania). Ciasto ma śmieszną konsystencję - środek mięciutki, lekko gąbczasty, brzegi cudownie chrupiące. Choć nie jest słodkie, polane syropem smakuje świetnie - zakochacie się, mówię Wam! Przepis jest łatwy i szybki, więc naprawdę, warto się skusić.Ola twierdzi, że najlepiej przygotować je w formie z zaokrąglonymi brzegami(...)też uczyniłam. Jak sprawdzi się inna - nie mam pojęcia. Brzegi foremki powinny też być dość wysokie - ciasto mocno rośnie. I tak jak Ola napisała - tylko micha z popcornem i można się zagapić, co też w tym piekarniku za cuda się wyczyniają... Volcano pancakesSkładniki:(na formę o wymiarach 15x10 cm)30 g mąki pszennej1/2 łyżeczki cynamonu1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePowoli szykujemy się do zabawy sylwestrowej i musimy przygotować przystawki naszym gościom. Najlepiej aby były szybkie w wykonaniu, smaczne i na ciepło. Takim fajnym rozwiązaniem są mini bułeczki, goście urwą po jednej i każdy spróbuje, do tego fondue serowe - palce lizać.ok 36 bułeczek Składniki:bułeczki50 g świeżych drożdży2 łyżeczki cukru1 szklanka ciepłego mleka100 g roztopionego masła20(...)Przygotowanie:Drożdże rozdrabniamy, dodajemy cukier i 1/3 ciepłego mleka - odstawiamy na 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodajemy mąkę, kminek, masło i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut aby zwiększyło swoją objętość. Ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy
Niezły Młynekmaku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta: cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na całe(...)kolejno 1 łyżkę masy makowo-sernikowej, obok łyżkę czystej masy sernikowej, znów łyżkę masy makowo-sernikowej, itd. Gdy wyłożymy cały spód, w ten sam sposób postępujemy z następną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika. Po około
Słodkie okruszki