dodać pokrojoną w piórka cebulę. Przyrumienić ją, ale nie przypalić. Dodać posiekany drobno czosnek. Posypać mąką i szybko wymieszać. Zalać gorącym bulionem, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować chwilę i wlać gorącą zupę do małych naczyń do zapiekania. Nakryć ciastem francuskim przyklejając je lekko do naczynia. Zapiekać w 200 stopniach C do zarumienia się ciasta. Zupę można zapiec
O kuchni z uczuciemzrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze.Składniki:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 szklanki mleka0(...)Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy.Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia.Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego
CiastkozercyLukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie
SMYKWKUCHNIszybka i smaczna przekąska którą zrobimy w zaledwie 30 minut SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego, 10 plastrów salami (u mnie piastowskie), 3 plastry sera żółtego, 1 jajko, czarnuszka Skworcu do posypania, ketchup WYKONANIE Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami, na nich ser żółty, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy
słodki bratekblachę wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami
les mirabellesproblem, (a wiem, że wśród czytelników mojego bloga są i tacy:), to zapraszam na naleśniki na zielono. To danie robi się naprawdę szybko i można je przygotować od razu na 2-3 obiady. PS. Do ciasta naleśnikowego można dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety
Qlinarnie i Qlinarniedomu brak ciasta, a do drzwi zapuka nieoczekiwany gość, pieczone jabłka mogą okazać się jednym, szybkim rozwiązaniem. Wystarczy je umyć, wydrążyć środek, który wypełniamy dżemem, powidłami, konfiturą, miodem … czym chcemy lub co mamy. Jeżeli mamy więcej czasu możemy zrobić wersję z ryżem, wanilią i cynamonem, czyli ryż gotujemy, dodajemy cukier, wanilię lub cukier waniliowy, cynamon i śmietankę, taką masą faszerujemy
Jadło i czytadłoDzisiaj chciałam Wam przedstawić przepisy na dwie słodkości. Słodkości te zaskoczyły mnie prostotą wykonania ale przede wszystkim smakiem, bardzo dobrym smakiem. A co w nich magicznego
Dzieje kuchennej Wiewiórynasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :)Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukruszczypta soli30 g drożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazyliiSos:2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka keczupu1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskichNa
Kuchnia domowa Aniwykorzystać nie tylko w Tłusty Czwartek , ale i każdego dnia np. do popołudniowej kawy , na drugie śniadanie czy też przekąskę w pracy.Muffinki łatwe , szybkie , które swoim smakiem i wyglądem przypominają poniekąd pączki ;)A czekać na wyrastanie ciasta absolutnie nie musimy!Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają!Polecam! SKŁADNIKI:* mleko – 90 ml* olej – 60 ml* duże
Ostra na Słodkodzisiaj przed sobą. Ciasteczka wyszły pyszne, mięciutkie, miodowe, i pysznie żurawinowe, bo niczego im nie żałowała. Żałowałam tylko tego, że wszystkie tak szybko poszły. No, ale mojej rodzinki nie musiałam zmuszać to wciągnięcia wszystkich ekspresowo :). Ciasta powstały z dość dużej modyfikacji z ciasta na pierniczki, które już wcześniej wam publikowałam. Składniki:(na ok. 30 sztuk)2 szklanki
Moje pyszne gotowaniecios. Jeżeli budzi się w tobie nadzieja, szykujesz się na rozczarowanie.” kajmakowe placki na jogurcie greckim z truskawkamiMiało być co innego, ale ciasto drożdżowe nie wyszło, było strasznie kruche, nie wiem dlaczego.W takim razie szybko myśl co zrobić, bo brzuszek już woła.W lodówce były gdzieś resztki jogurtu greckiego. W szafce stała (kolejna) puszka kajmaku. A truskawki
More food, love and dreamsPomysł na smaczną, szybką kolacje? My wpadliśmy na pomysł zrobienia pizzy :)To był bardzo udany pomysł, ciasto, najprostsze ze wszystkich. Podstawowe składniki, więc nic trudnego :)Ale nie ukrywam, że następnym razem chciałabym wypróbować inny przepis na ciasto, może jakiś propozycje od Was na sprawdzone ciasto? :)Nasze ciasto wyszło cieniutkie i bardzo chrupiące :)Forma: 40x30 cm.(D:**) Dziękuje!ZAPRASZAM
Serce zamknięte w formie pysznościOrange ginger jam. Polecam konfiturę, robi się ją szybko, a pomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów. Składniki: 2 kg pomarańczy 35 dag cukru 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 galaretka pomarańczowa 1 Konfiturex Wykonanie: Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić na 4 części
Kulinarny karnet ChristopheraWiecie już, że królują u mnie szybkie dania. Co prawda akurat w kuchni już drugi dzień rośnie zaczyn na ciasto, które piec będę dopiero za 5 dni (chlebek watykański - słyszeliście o takim?:), ale to jest absolutny wyjątek, rzekłabym - wypadek przy pracy - standardowo realizuję dania w kwadrans ( + ewentualne pieczenie/duszenie/gotowanie/ ale to już się robi samo;), tym bardziej teraz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała