Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitypozostawiamy nienaruszony. Podajemy schłodzony*, lecz nie dłużej niż 60 minut.**.*Proponuję przed włożeniem do go lodówki owinąć tort folią spożywczą, gdyż może szybko nabrać zapachów z lodówki, a przecież tego nie chcemy. ** Im dłużej trzymacie ciasto ptysiowe w lodówce, tym szybciej traci ono swoje chrupiące walory.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel soku z cytryny Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i znów przesiekać nożem , Szybko zlepić w kulę i schłodzić ok godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem Podpiec w 180'C ok 10 min (do bardzo delikatnego zrumienienia ) Przestudzić. Owoce wymieszać
Malinowa Kawiarenkamasy. Wszystkie placki pieczemy w 170 stopniach przez ok 25 minut. Placki z masą krówkową przykrywamy pergaminem, gdyż orzechy bardzo szybko się przypalają. Gotujemy budynie w 3 i 1/2 szklance mleka. Połowę budyniu wylewamy na upieczone ciasto krówkowe i przykrywamy drugim ciastem krówkowym, na to pozostały budyń i ostatnie ciasto bez masy krówkowej. Całość polewamy pozostałą masą krówkową
Jadło i czytadłomiksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką . Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń. Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem. Ciasto bakaliowe z masą budyniową: Ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na 2 blaty. Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić
Słodkości i nie tylkosmak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 300 g* miękkie masło – ok. 230 g* płatki migdałowe – 100 g* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka* cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy
Ostra na Słodkopieczenia, cukier waniliowy, sodę, cukier, krówki i jabłko. Wymieszać widelcem. W drugiej wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki przelać do suchych i szybko wymieszać widelcem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę każdej babeczki posypać startą kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. PORCJE: 15 sztuk
zabawa smakiempełna wspaniałych zdjęć, uwielbiam do niej zaglądać tylko po to, żeby popatrzeć na te cuda), kiedy natrafiłam na cytrynowe ciasto z tymiankiem. Ponieważ był dopiero piątek, stwierdziłam, że przyda się coś słodkiego na teraz. Ciacho bowiem jest wyjątkowo nieskomplikowane, dość szybkie w wykonaniu, a jednak ciekawe ze względu na takie a nie inne połączenie smaków, oraz syrop, który jest tutaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJabłka w cieście nie są jakąś wyrafinowana przekąską (deserem?). Ale czasem szukamy czegoś prostego, szybkiego i smacznego.Czegoś co udałoby nam się zrobić nie stojąc pół dnia w kuchni. Smażone jabłuszka są wg mnie właśnie takim... powrotem do dzieciństwa :-)Składniki:1,5 szkl. mąkiszczypta soli1 łyżka stołowa cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżka masła (stopinionego i schłodzonego(...)misce, dodajemy roztopione masło i rodzynki. Dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy pół szklanki letniej wody i całość dokładnie wyrabiamy. Podobnie jak przy naleśnikach, odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne (ja zrobiłam to nożem), kroimy na plastry ok 1cm.Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy
Walijskie Pichceniecukrem pudrem, powolutku dodajemy po jednej łyżce jogurtu, cały czas ucierając na jednolita masę ( jeżeli dodamy za szybko jogurt, masa nam się rozwarstwi). Masę dzielimy na dwie części i przekładamy nią piernik. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 2h.Smacznego
Niezły Młynekcukier. Następnie podgrzewamy całość razem z masłem ciągle mieszając. Gdy wszystko się rozpuści garnuszek ściągamy z ognia i dodajemy kakao. Trzepaczką szybko łączymy kakao z resztą polewy, tak aby nie było żadnych grudek. Polewę przelewamy na wierzch ciasta i posypujemy (opcjonalnie) kolorową posypką. P.s. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale ciacho było przygotowane do kawki w pracy ;) insertCookd("29eba28a9b75c19677657e0b5b9a0ba6
Emcia Pichcicieście. Następnie nakładamy pozostałe ciasto i końcówką łyżeczki rozprowadzamy je po nutelli, robiąc ‚esy-floresy, tym samym przykrywjąc nutellę ciastem. Posypujemy orzechami. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 1h. Jeśli będzie wam się za szybko przypiekać od góry polecam przykryć folia. Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej. Owinięte folią lub zamknięte w szczelnym pojemniku(...)przechowujemy do tygodnia. The post Ciasto z Nutellą i Cynamonem appeared first on Made
Made By Mom And Sonpiekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 35 - 40 minut.Chleb studzić na kratce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ciasto jest dość rzadkie i takie powinno być.W przypadku gdyby chleb zbyt szybko się przypiekał na wierzchu należy ustawić piekarnik na grzanie od dołu i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.Ja piekłam chleb w keksówce o wymiarach 34x12(...)Jeśli ktoś woli wysokie chleby i tym samy duże kromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12 cm.W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego.Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem.Źródło przepisu: Rogalik blog
Gospodyni Miejskahotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco. Tarta szybko stała się popisowym daniem Hotelu Tatin, a przepis rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne. Swoją międzynarodową sławę zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudable – restauratorowi(...)menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim’s. Pychota! Scroll down for recipe in English Tarte Tatin (forma o średnicy 22-24 cm, 8 porcji) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 średnich jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i przekrojonych na połówki sok z 1/2 cytryny 120 g masła, lekko rozmiękczonego 160 g drobnego cukru Przygotowanie: Skrop obrane połówki jabłek sokiem
karmelowyZapraszam na torcik bez ambarasu, a pewny. Super prosty i dość szybki w przygotowaniu. Święta za pasem, a moja Córcia na 10-te urodziny zażyczyła sobie ciasto z makiem. Makowiec tuż przed Bożym Narodzeniem?? Ale co bylo robić) Wybrałam torcik makowy. Trochę miałam kłopotu z dobraniem odpowiedniego kremu. W sukurs przyszedł gotowy krem dr. Oetkera, który już od dawna(...)miałam wypróbować. Mam nadzieję, że nie zakrzyczycie mnie za użycie gotowca) Ajerkoniakowy krem okazał się strzałem w 10-tkę: szybki i prosty w wykonaniu, bardzo łatwy w rozsmarowywaniu, a co najważniejsze bez posmaku sztuczności. Po dodaniu 100 g masła (jak sugeruje producent), kremu wystarczyło na jednorazowe przełozenie tortu, oraz jego hojne udekorowanie. Przepis na biszkopt od Dorotki , lekko zmodyfikowałam
Mia Cucina Sofieta