szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:138/327)

Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 241

unikając dylematów „jak zjeść, żeby się nie uwalić po czubek głowy?”. Wierzcie mi, jeśli taka piekarnicza łamaga jak ja dała radę z pieczeniem ptysi, to każdy sobie poradzi.Potrzebujemy na ciasto:szklanka mąkiszklanka wody½ kostki masła dobrej jakości (100 g)3-4 łyżki startego na drobnych oczkach ostrego sera (u mnie był oscypek, aledziugas, parmezan, ementaler też dadzą radę)4 jajkaCiasto(...)głębsza patelnia) lub do czegoś, co nie przywiera wlewacie wodę i wrzucacie masło. Mieszacie do rozpuszczanie i zabulgotania wody. Wtedy szybkich ruchem wsypujecie szklankę mąki, zastawiacie z palnika i mieszacie energicznie, najlepiej drewnianą szpatułką. Utworzy się zwarta kula ciasta. Wtedy rondel wstawiacie na mały ogień i cały czas mieszając dajecie mu 2-3 minuty, żeby się mąka zaparzyła. Ciasto przekładacie

ladykitchen
KAKAOWE MUFFINY / BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY – 0,85 zł 370

jajko i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. MIESZANIE (30 sek): do suchych składników wlewamy mokre. Całość mieszamy szybko i niedokładnie drewnianą łyżką (dosłownie kilka ruchów), jedynie do połączenia składników. Nie martwcie się o pozostałe grudki – ciasta na muffiny nie można mieszać zbyt długo, ponieważ gluten od nadmiernego mieszania nie pozwoli wyrosnąć babeczkom. 5. FOREMKI(...)piekarnika i studzimy na kratce od piekarnika. Nie wolno jeść ich na ciepło – zawierają proszek do pieczenia, więc możecie nabawić się bólu brzucha. Jednak stygną one bardzo szybko – już po ok. 30 min powinny być gotowe do jedzenia. Jeśli robiliście domowe papilotki, ściągnijcie z nich folię aluminiową, przyda się do produkcji następnych muffinek. Babeczki można ozdobić masą z mascarpone

Nerds Kitchen
Babeczki ze śliwkami 165

Mięciutkie, aromatyczne babeczki, przypominające nieco drożdżówkę. Proste i szybkie. Śliwki możecie zastąpić również innymi owocami. Myślę, że rabarbar w tym przypadku sprawdził by się znakomicie. Babeczki ze śliwkami Składniki (około 15 muffinek): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane 120 g cukru trzcinowego (może być(...)cynamon, proszek, orzechy, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietanę). Łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Dodajemy po 1-2 śliwki. Nadzienie zalewamy ciastem . Pieczemy około 25 minut

Mania Gotowania
Tort kawowe zapomnienie 196

Najczęściej na rodzinne spotkania robię tort czekoladowy, bo jest smaczny i szybko się go robi. Ale jako że miałam do wybrania w pracy dzień wolny za 1 listopada, to postanowiłam zaszaleć i zrobić zmyślny tort. Jak się miesza za wiele dodatków, to efekt może być różny, ale jak się okazało tort był pyszny. A że czasu miałam sporo(...)pobawiłam się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru pudru

Passions hobbies life
Kruche ciasteczka z okienkiem, czyli druga część naszego menu na 1 czerwca + druga nominacja do Liebster Blog Award 220

przepisu można lepić również takie cuda, ale bez wyciskarki/szprycy zajęłoby to pół dnia. Dlatego takie ciacho powstało tylko jedno, z końcówki ciasta :) Moja pomysłowa i bardzo oryginalna foremka ;) Smacznego! PS. Wspomniany dżem rabarbarowy robi się bardzo szybko i prosto. 3 łodygi rabarbaru wystarczy pokroić na ok. 0,5 cm kawałki (jeśli jest młody, to nie trzeba go wcale obierać(...)napisałam już wcześniej. Nie mam jednej.  Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 9. Ulubiony przepis … Klasyczne risotto, bo daje niemal nieograniczone możliwości

Ratunku obiad
Lekkie ciasto z malinami i płatkami migdałowymi 169

trochę prywaty:  WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO PANIE MĘŻU! :*   Zdjęcie z cyklu: przed i po :) A ciasto, które widzicie poniżej, to ciasto, które wczoraj powędrowało z Mężem do pracy, w związku z dzisiejszym dniem. Robi się je bardzo szybko, nie ma opcji, żeby nie wyrosło, a jest pyszne, puszyste i cudownie wiosenne! :) Składniki: 5 jajek - żółtka i białka osobno(...)miksować, aż całkowicie się rozpuści. Do gotowej piany dodawać powoli żółtka, po czym wlewać powoli olej, cały czas miksując. Na koniec w masę wmiksować proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypać na nie maliny (bądź jakiekolwiek inne owoce*). Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. W połowie pieczenia wierzch

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tort makowo - orzechowy 207

Przestudzone, najlepiej upieczone dzień wcześniej, ciasto, pokroić w krążki, nasączyć mocną herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem.Zanim jednak ciasto przestygnie robimy krem. Jest to już opisywany już przeze mnie krem orzechowy, którego użyłam do przygotowania Szybkiego tortu orzechowo - kajmakowego. krem:1 kostka masła20 dkg. zmielonych orzechów1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką1 szklanka wrzącego mleka3/4(...)zrobić krem w dwóch wersjach: jeden orzechowy, a drugi kakaowo-orzechowy.Do dekoracji używam najczęściej połówek orzechów, tym razem jednak użyłam roztopionej mlecznej czekolady.Zapraszam na herbatę z kawałeczkiem pysznego ciasta :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Biszkopty 126

Jakoś ostatnio natchnęło mnie na słodkości. Ogólnie lubię ciężkie ciasta, dużą ilość bitej śmietany lub kremów, czy serniki. Tym razem jednak miałam inną wizję słodkości. Coś szybkiego i lekkiego, co będzie mi przypominało czasy dzieciństwa. Tak właśnie zastanawiając się wpadły mi do głowy te biszkopty. Bardzo szybkie i niezwykle smaczne. Smak ten kojarzy mi się z babcią, jak robiłyśmy sobie(...)żółtka i ubijać, do połączenia. Powinniśmy otrzymać gęstą, bardzo puszystą żółtą masę. Wsypywać powoli przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wykładać na blachę biszkopty, długości około 10 cm pozostawiając odstępy między nimi. Oprószyć je cukrem pudrem i pozostawić na 5 minut

dom-agi.pl
Karpatka 200

złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło(...)utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz. Gotowe posypać cukrem pudrem. Razem ze mną karpatkę piekły [ dziękuję bardzo]: Marzenka Joasia Magdalena

Moje domowe kucharzenie
Proste ciasto z rabarbarem. 138

oknem szaro i buro, a ja  na poprawę humoru upiekłam  smaczne ciasto z rabarbarem. W końcu mamy sezon na te "kwaskowate badyle" i trzeba jakoś to wykorzystać.  Tak jak szybko upiekłam to jeszcze szybciej zniknęło.   Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru  2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka mąki(...)delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Rabarbar obrać i pokroić na 0,5 cm plasterki.  Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Wlać ciasto, posypać po wierzchu rabarbarem, a następnie 2 łyżkami cukru.  Masło pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny

O kuchni z uczuciem
Torta Caprese 222

ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello.  Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek.   Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie smakuje z bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami(...)masy i delikatnie mieszamy.    Wylewamy do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej maką. Pieczemy w 180° C przez okolo 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Ciasto bananowe z mąki orkiszowej 168

Pyszne bananowe ciasto przepisu mojej mamusi.  Miękkie, zdrowe i sycące - aż nie można się oderwać... Do tego przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w wykonaniu -  zachęcam do wypróbowania (: Składniki: 4 dojrzałe, miękkie banany 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/3 szklanki oliwy 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej  1 czubata łyżeczka sody(...)szczypta kurkumy cynamon do posypania  Przygotowanie: - cukier utrzeć z olejem - dodać jajka, zmiksować - dodać rozgniecione widelcem banany, wymieszać - dołożyć mąkę, sodę i kurkumę , ponownie wymieszać - ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy, po wylaniu oprószyć cynamonem - piec 30-35 minut w 180 stopniach SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Jabłecznik na zimno 347

docisnąć na całej powierzchni, aby przylegał do masy - ciasto schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia masy jogurtowej GALARETKA Z MUSU JABŁKOWEGO - galaretkę można rozpocząć przygotowywać od razu po włożeniu ciasta do lodówki - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie jakie) - owoce skropić sokiem z 1/2 cytryny, przełożyć do rondelka, dodać cukier, gotować, aż jabłka całkowicie zmiękną(...)lodówki, należy wtedy sprawdzać co jakiś czas stan stężenia musu, gdyż w chłodnym miejscu może to nastąpić bardzo szybko, a do przełożenia potrzebujemy, aby mus zgęstniał, a nie stężał - gęstniejący mus przełożyć na wierzch schłodzonego ciasta, wyrównać, wstawić ponownie do lodówki do momentu zastygnięcia galaretki, najlepiej chłodzić przez całą noc Jabłecznik, jak większość ciast przygotowywanych z dodatkiem żelatyny, należy

Smakołyki Bereniki
Kruche z czekoladową pianką i borówkami 195

mnie nadal borówki. Tym razem kruche ciasto z czekoladowa pianką z dużą ilością borówek. Połączenie czekoladowej pianki z borówkami sprawdziło się w smaku i zniknęło bardzo szybko. Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek(...)cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szt budynie czekoladowe 1/2 szk oleju rzepakowego 400 g borówki amerykańskiej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto podzielić na 5 części, (3 części i 2 części) każde ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez 1 godzinę w zamrażarce. Blaszkę z brzegami o wymiarach

Ala piecze i gotuje
Prosty mazurek kajmakowy 836

nadzienie domowa masa kajmakowa z prawdziwą wanilią. Dzięki bakaliowej dekoracji nasz wypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane wcześniej żółtka Do kajmaku: 250 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g cukru(...)rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wielkości ok. 20 na 30 cm. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, które układamy na brzegach, tworząc podwyższony rant. Lekko dociskamy, np. widelcem, aby uzyskać dekoracyjny wzorek. Tak przygotowany spód chowamy do lodówki na kolejne 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190º C. Ponownie schłodzone ciasto układamy

Ratunku obiad
Babka błyskawiczna mojej mamy 986

Przepis bardzo prosty – jak mówi mama – wymyślony przez nią. Jeśli potrzebujemy szybko coś upiec, bo wpaść do nas mają goście, to przepis ten nada się znakomicie. Zwykle warstwa ciemna opada bardziej  i tworzą się ładniejsze wzorki – tym razem wyszło jakoś tak;) 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny cukier wanilinowy 2 szklanki mąki(...)bakalie Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko  i roztopioną margarynę (przestudzoną). Na końcu dodać bakalie lub podzielić ciasto i do jednej mniejszej części dodać kakao. Pieczemy w formie na babkę lub w keksówce wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. W piekarniku nagrzanym

kuchcikownia