szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:143/327)

Rolada śmietankowa, waniliowa lub z adwokatem :) 175

mieszamy łyżką lub szpatułką i wylewamy na dość dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Warstwa ciasta jest dość cienka. Biszkopt pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 2 – 3 minuty, by lekko odparowało, a następnie odrywamy delikatnie ciasto od papieru i jeszcze ciepłe zawijamy w rulon w ściereczkę i odkładamy w zimne(...)wodą. A więc żelatynę o temperaturze pokojowej powoli wlewamy do śmietany i szybko mieszamy łyżką lub szpatułką. Na koniec możemy dodajemy do kremu adwokata lub innego gęstego likieru lub pozostawiamy krem śmietankowy. Zimny biszkopt powoli rozwijamy ze ściereczki, a następnie smarujemy kremem, pamiętając, by koniec ciasta pozostawić suchy. Biszkopt zwijamy w roladę i wkładamy do lodówki by ciasto stężało

Smakowy Raj
Super prosta i szybka babka z kefirem 323

Ten przepis na babkę jest chyba najprostszy na świecie, w końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam wyjść nieco inny smak

Smakowy Raj
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą 315

Dzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie

Kuchnia Pełna Pasji
Jesienne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 161

kilka słoiczków powideł, które pokażę Wam niebawem. Może zdążycie łapiąc ostatnie śliwki też przygotować odrobinę powideł na zimowe wieczory.) To ciasto jest z myślą właśnie o zabieganych. Trzeba tylko dać mu czas na wyrastanie. Dzień wcześniej szybko zagnieść, wstawić do lodówki, a reszta robi się sama. Nie trzeba pilnować, zbijać. Wystarczy wyjąć około 2 godzin przed pieczeniem, aby ogrzało(...)cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 70 g miękkiego masła kruszonka: 50 g miękkiego masła 4 łyżki cukru  3/4 szklanki mąki Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć razem palcami. Powstałe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Przygotować rozczyn: do dużej miski wsypać 2 łyżki cukru, dodać drożdże i rozetrzeć lekko. Po chwili powinny rozpuścić się. Wlać połowę wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
muffiny mocno czekoladowe 157

duże jajko cukier wanilinowy PRZYGOTOWANIE W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać szybko widelcem, do połączenia składników (będą grudki!). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę każdej muffinki dodatkowo posypać kawałkami czekolady. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C. PORCJE: 12 sztuk

zabawa smakiem
Ciasto, ktore nie powinno sie udac ;) 209

czas szybko leci. Niedawno zaczely sie wakacje, mialam nadzieje, ze bedzie leniwie. Tym czasem kartki w kalendarzu przewracam szybciej niz w ciagu roku szkolnego, na nic nie mam czasu. Zaniedbuje blog. Ostatnio mniej gotuje, po trochu z powodu upalu, ale tez dlatego, ze juz nie siedze bezczynnie w domu. Wychodze rano, wracam po poludniu, czasem dosc pozno. Zaczynam zycie(...)zdecydwal inaczej, a ja zyje w duzym miescie. Podporzadkowalam sie wiec panujacym tu zwyczajom. Dzis postanowilam zwolnic, udac sie do kuchni i tam upiec proste, ale pyszne ciasto. Z samego rana, nim zar zaczal lac sie z nieba wzielam moj kosz wilkinowy i poszlam na targ. Nakupowalam cala mase letnich przysmakow, a wsrod nich jagody i maliny. Po powrocie

Przysmaki Karolki
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 151

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko urosną. Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy po wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. Piec 30 - 35 minut w 175*C. Smacznego! Smacznego! Ciasto na podstawie przepisu z Kuchni polskiej

Chocolate Muffin Blog
Szarlotka tatrzańska 189

Jabłecznik  dziś ponoć króluje na każdym stole..u mnie oczywiście  też....u mnie w sumie to jest szarlotka tatrzańska upieczona w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę .Ciasto z dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki...i jak to u mnie czasem bywa zapomniałam kupić jabłek...ale sąsiad ma kilka jabłonek i znalazłam trochę(...)Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekać razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść spójne ciasto.Wyłożyć formę wielkości ok. 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylepić 2/3 ciasta i wstawić razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki. Obrać i pozbawić

Moje domowe kucharzenie
Placek z jabłkami i budyniem 298

najlepiej go zmielić w młynku 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ew. łyżka zimnej wodyMasło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.Masa budyniowa: 3 budynie

Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 178

Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą

Jadło i czytadło
Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:) 385

wersją eklera, więc można to tak zastąpić:) Ja zawsze robię ją z co najmniej dwóch porcji, gdyż znika bardzo szybko. Krem może być budyniowy lub można dodać adwokat lub inny gęsty likier, w zależności od smaku i możliwości. Ciasto ptysiowe, parzone: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Ponadto: Około 50ml oleju 30g margaryny (do wysmarowania blaszki

Smakowy Raj
2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki. 237

nagrzanego do 160 stopni na ok. 15 minut. Najlepiej kontrolować czas pieczenia (każdy piekarnik jest inny) i zaglądać przez szybkę, wyjąć gdy ciastka będą złociste.  Oczywiście jeśli nie macie maszynki, także możecie zrobić ciastka z tego przepisu rozwałkowując ciasto i wycinając dowolne kształty foremkami. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Symfonia Smaków
Ona jest niesamowita... 134

przychodzi nagle. Ochota na ciasto. Kilka dni temu tymi slowami moj Maz skwitowal swoja nagla potrzebe zjedzenia kawalka cista prawie w srodku nocy. Wczoraj taka nagla ochota na cisto dopadla i mnie. Gdy rano poszlam do sklepu rzucil mi sie w oczy rabarbar, ale pomyslam, ze go nie kupie bo i tak nie mam ochoty nic piec. Po poludniu wszsytko(...)sama mysl o czyms slodkim nosilo mnie po kuchni. Przypomnial mi sie ten rabarbar i jak zakleta pobieglam szybko do sklepu. Kupilam ostatnia wiazke. Alez ja byla szczesliwa. Nie mialam jednak konkretnego przepisu na rabarbarowe ciasto wiec zabralam sie za przeszukiwanie gazet, roznych wycinkow i internetu. W koncu znalazlam! Piekne ciasto z rabarbaren na stronie Kasi z bloga "Gotuje

Przysmaki Karolki
Pancakes! Pyszne placuszki zza oceanu 297

zgęstnieje, rozcieńczcie je odrobiną wody. Możecie też przygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny.Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków.Jemy tak, jak lubimy najbardziej

Taste Of My Day
Piernik 193

Piernik..bardzo szybki do zrobienia..nawet bez użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio ..2 szkl.mąki3/4 szkl.cukru1 czubata łyżka kakao1 łyżeczka sody1 łyżka przyprawy do piernika1 szkl.śmietany1/2 szkl.oleju3 jajka2 czubate łyżki masy kajmakowej Heliododatki:orzechy włoskie Helioorzechy laskowe Heliopolewa biała Heliopolewa mleczna Heliożurawina suszona Heliodaktyle suszone Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki  Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki(...)misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać pastylki dekoracyjne białe i mleczne i wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut

Moje domowe kucharzenie