Podobno ciasto na prawdziwy, staropolski piernik powinno czekać na upieczenie przez 6 tygodni. Jako że jestem już trochę do tyłu, dziś ogarniam zaległości. Z pozoru szybka i prosta akcja przyniosła jednak trochę komplikacji, więc mam nadzieję, że opchanie się tym piernikiem w Boże Narodzenie zrekompensuje obecne straty moralne i materialne :D Składniki: kostka masła 750 g miodu 3 duże(...)jajka 1 kg mąki 3 łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 opakowania przyprawy korzennej +silny facet (opcjonalnie) W teorii przygotowanie ciasta na piernik sprowadza się do rozpuszczenia masła i miodu, po ostudzeniu dodajemy porcjami przesianą mąkę i resztę składników, zagniatając ręką. W praktyce okazuje się jednak, że glut, który z tego powstaje jest dosyć ciężki do zagniecenia
sama złodyczwiśni! Idealny do herbaty, idealny do picia z wodą, idealny do ciast, owsianek, jaglanek, do polewania gofrów, naleśników itp. Sok jest bardzo aromatyczny, ma przepiękną barwą i smakuje obłędnie! Robi się go bardzo szybko! Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 kg wiśni - 1 kg cukru - 200 ml wody Wiśnie wydryluj, przełóż do dużego garnka, zasyp cukrem i odstaw na 3 godziny(...)wyparzonych buteleczek, od razu zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc. Z reszty odciśniętych wiśni możesz przygotować konfiturę, dżem bądź wykorzystać do ciasta, lub do przełożenia naleśników, gofry itp. Sok przechowujemy w szafce w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego Kochani
SMYKWKUCHNIdrożdże, cukier i wymieszać. Najlepiej naczynie z zaczynem wstawić do większego naczynia z letnią wodą, żeby mleko szybko nie ostygło. Zostawić na kilka minut aż zacznie rosnąć.2. Do przesianej mąki dodać żółtko, roztopione (ale schłodzone) masło i zaczyn. Wyrobić ciasto aby było gładnie. Przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny
UgotujmyTo.plZawiniętych w "chusteczkę" naleśników nie wolno już podsmażać. Olej lniany pod wpływem wysokiej temperatury szybko się utlenia, przez co traci swoje cenne właściwości. Bardzo polecam to danie, nie dość, że jest zdrowe to również bardzo smaczne! Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane PRZEPIS Składniki na ciasto 1 szkl mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 4 łyżki słodkiego kakaa
coolinarnastrefa.blogspot.comwięc powstrzymujemy się od wzruszeń! (; Dziś na blogu znowu królują jabłka (antonówki prosto z działki), część ukryta w cieście w wysokich papilotkach, część wyeksponowana na wierzchu w formie podpieczonej, a mianowicie zapraszamy Was na muffiny w wersji XL ! Prosto, szybko i pysznie - to cechy charakteryzujące dzisiejszy przepis. Nie za słodko, nie za kwaśno, lecz w sam raz! Jeśli połączenie(...)opcjonalnie). Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy sie ogonków i gniazd nasiennych z pestkami. 3/4 jabłek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy ciasta. Pozostałą część kroimy w średniej grubości plasterki - powinniśmy otrzymać po 3 plasterki na wierzch każdej muffinki. Papierowe papilotki umieszamy w metalowej formie na muffiny i napełniamy je masą
Symfonia Smakówczekoladzie i śmietankową chmurką. Wyszło szybki, smacznie i słodko:))) Chłopakom tak zasmakowało, że ciastka zniknęły po prostu w zatrważającym tempie! Możecie sobie przy nich jeszcze bardziej ułatwić pracę używając gotowej konfitury z wiśni. Przygotowanie ciastek zajmuje jedynie jakieś 20 minut, są więc idealne na niezapowiedzianą wizytę znajomych:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 250g wiśni nadwiślanki ChNP
Z miłości do słodkościjogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki:100 g ryżu250 g mięsa z rosołu (użyłam nóżki kurczaka)1 średnia cebulka2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g)1 serek Apetina India1 płaska łyżeczka suszonego imbiru1 pełna
Oryginalny smakspotkań rodzinnych przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć słodkości. Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej. Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową. Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy. Do wypieku użyłam Masy makowej z bakaliami oraz skórki pomarańczowej(...)Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, dwóch jajek i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinawet dziurkowałam ciasto i piekłam je owinięte w papier ale i tak nic z tego nie wyszło…. Myślę teraz, że może po rolowaniu jednak za długo zostawiam ciasto do wyrośnięcia? Jak ktoś ma jakiś pomysł to chętnie wysłucham… bo ten makowiec już na stałe zagości w naszym domu więc będę miała wiele okazji do wypróbowania. Muszę powiedzieć(...)później;) ) to Rodzinka i tak była zachwycona i obiecałam, że jak tylko wrócę to szybko wrzucę przepis, żeby wszyscy mogli z niego skorzystać – co niniejszym czynię… Zapraszam na wyjątkowo pyszny makowiec drożdżowy…:) Makowiec drożdżowy – składniki (na dwa ciasta):600 g mąki3 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta1/2 szkl cukru1/2 szkl rozpuszczonego (przestudzonego) masła1 szkl
UgotujmyTo.plramach swojej pierwszej współpracy na tym blogu, chciałabym dzisiaj zaprezentować produkty firm Brześć i Mispol. Naprawdę duża paczka trochę mnie zaskoczyła, a jednocześnie ucieszyła. Spodziewałam się, że dość szybko jej zawartość zostanie zjedzona. Nie myliłam się, dziś pozostały po niej jedynie wspomnienia. na zdjęciu brakuje jednego opakowania pasztetu Smyk, który nie dotrwał do zrobienia zdjęcia ;) Produkty firmy Mispol(...)lekko przekraczającej 1 zł. Produkty firmy Brześć: Ciasto też długo nie mogło czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może się nie znam, ale ciasto jest naprawdę dobre. Szczególnie pierwszy i ostatni kawałek z dużą ilością kruszonki. Fajny dodatek do kawy - tak na szybko, gdy nie ma czasu piec, a goście
Pasja SmakuPierniczki po polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po upieczeniu są miękkie i puszyste. Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej
UgotowaćPrzedświąteczna przekąska a może eleganckie danie na świąteczny stół. Co powiecie na wieniec z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pastą z suszonych pomidorów? Dla mnie bomba, bardzo nam smakowało, w dodatku szybko się robi i pięknie wygląda. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPropozycja dla zabieganych ,na szybki obiad ,pod warunkiem ,że mamy wcześniej upieczone buraki .Ja dokładam je do piekarnika kiedy piecze się ciasto i dodaje potem do obiadów . Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 buraczek ,średni ,upieczony wcześniej w piekarniku kawałek pora pół cukinii kalafior ,kroimy na plastry mała cebulka sól ,pieprz ,ulubione zioła ,oliwa Kaszę wrzucamy do wrzącej wody
Ladylaura.gałka muszkatołowa. Działamy ! Na samym początku robię spód. Wszystkie składniki siekam nożem na stolnicy, szybko formuję kulę, zawijam folią spożywczą i kładę na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładam ciastem formę do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut
Życie na widelcuSernikobrawnies z malinami robiłam już kilka razy. To ciasto jest niezawodne, zawsze wychodzi :)przepis wzięłam z forum cincin: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15459Robi się je bardzo szybko, jest bardzo mokre, smaczne, niezbyt słodkie i baaaardzo efektowne :))Zdjęcia z zeszłego roku, ale już z niecierpliwością czekam na świeże maliny i na pewno dostarczę swojej rodzinie dodatkowych kalorii :) Czytaj więcej
bistro mama