szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:163/327)

Chrupiąca tarta Jabłkowo- marcepanowa 130

składniki: 3 plastry ciasta Filo 1 kubek mleka 4 łyżki masła 8 dużych jabłek cukier puder 1 op masy marcepanowej 1 kubek suszonych śliwek bez pestek

Luźna Kuchnia
Poduszeczki francuskie - szybka przekąska 298

Dziś bardzo prosty pomysł na przekąskę z ciasta francuskiego, która ostatnimi czasy stała się hitem u mnie w domu. Takie poduszeczki stanowią świetną przekąskę do piwa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekane naleśniki z mięsem i mozzarellą 289

ważne , jak zwał tak zwał – ważne , że są naprawdę pyszne i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.Chrupiące naleśnikowe ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym i dużą ilością ciągnącego się sera – w tym przypadku mozzarelli i goudy.Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne! SKŁADNIKI :( dla 2 osób )NALEŚNIKI :** mąka – 1 szkl** mleko – 2 szkl** jajko – 2 szt** sól – 1 łyżeczka** proszek

Ostra na Słodko
Ciasto z mikrofalki 173

teraz coś szybkiego i baaaaardzo smacznego ! :) Największym plusem jest to że zrobimy to  w błyskawicznym tempie ;) A więc do dzieła ! Składniki na ciasto : (podane są na 1 placek, a potrzebne są nam 2)2 jajka3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego2 kopiaste łyżki otrębówłyżeczka mąki kukurydzianejłyżeczka proszku do pieczenia3-4 tabletki słodzikakilka kropel dowolnego aromatuWszystko razem dokładnie mieszamy

charlotte gotuje
Cukiniowy sposób na głoda 234

Głód i złość to dwa uczucia, których nie lubię.Ale sposób na nie mam ten sam: coś dobrego do jedzenia przygotowane raz dwa.Po co stać godzinami

Kuchnia moimi oczami
Kołocz śląski z jabłkami 156

Blogerka śląska a nie ma u siebie przepisu na kołocz, no nie może być. Dlatego szybko uzupełniam braki, szczególnie że raz, dwa nadejdą święta, więc kołocz musi być. I żeby mi nikt nie nazwał tego ciasta kołacz bo zamorduje! Kołocz to tradycyjne ciasto na Górnym Śląsku podawane na wszystkich rodzinnych uroczystościach, weselach, odpustach, roznoszone także w paczkach sąsiadom, rodzinie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata 132

Tatry maja super zaletę, bo można je bardzo szybko zrobić. Można użyć dostępnych owoców sezonowych, jak również można ją podawać na słono i pikantnie!. Wystarczy przepis na dobre ciasto i można podawać na wiele ciekawych i pysznych sposobów! Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru łyżka śmietany 10 dag margaryny Nadzienie: 50-60 dag śliwek węgierek

Apetyczna babeczka
BUŁKI ORKISZOWO - JOGURTOWE 180

400g mąki orkiszowej i 100g żytniej, jednak stopniowo musiałam jeszcze dosypać 40g mąki orkiszowej, tak by ciasto się nie kleiło. Ilość mąki zależy m.in.od rodzaju użytej mąki, jej wilgotności, itp. I piekłam je troszkę dłużej niż w przepisie. Polecam, bardzo szybko się je przygotowuje a efekt jest bardzo zadowalający, zarówno wizualny jak i smakowy. Z podanych składników wychodzi ok.8-10(...)rozbełtane jajko z pozostałym jogurtem i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić do połączenia składników. Ja dałam na początku 400g mąki orkiszowej, jednak w trakcie wyrabiania dodałam jeszcze 40g tak, by ciasto się nie kleiło. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok.40 minut (pod przykryciem), w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony

Smaczne Zdrowe
Deser czekoladowo-owocowy 130

sezonie nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, a szczególnie na pieczenie, dlatego często przygotowuję szybkie desery. Najlepiej w szklankach czy pucharkach, aby każdy miał taką samą porcję i by warstwy deseru były wyraźnie widoczne:) Ciasto upiekłam sobie dzień wcześniej, żeby było szybciej:) Owoce możecie użyć dowolne, ja wybrałam te, które mam i które najbardziej lubimy... Składniki: 2 jajka

Z miłości do słodkości
Lawendowo malinowe racuchy 158

krasnoludkami trzeba żyć w zgodzie(zwłaszcza z tymi osobistymi) Zdążyłam jednak wykorzystać te dary natury kilka razy do ciast i deserów więc nie ma co żałować krasnoludkom :) A dziś chciałam Wam pokazać mój ulubiony przepis na świetne placuszki, szybkie i zaskakujące aromatem. Czytaj więcej

Farmażony
Brak tytułu 142

bułeczek, każda pakowana osobno.  Bułeczkę pakujemy do torby lub dziecku do plecaka bez konieczność używania woreczka śniadaniowego - szybko i wygodnie. Drożdżówki nie zawierają środków konserwujących, dlatego termin ich przydatności do spożycia jest krótki. Ślimaczki to wyrób z ciasta drożdżowego z dodatkiem budyniu czekoladowego lub waniliowego - w zależności od wariantu smakowego. Tak właśnie pakowane są bułeczki. Małe, poręczne

kolorowotorcikowo
Pączki 387

znacznie zwiększyć ilość marmolady czy konfitury w pączku, niż gdybyśmy nadziewali go przed smażeniem. Ważne jest, by dobrze wyrobić ciasto, a potem dać mu wystarczająco dużo czasu na wyrośnięcie. Duże znaczenie ma temperatura smażenia - w zbyt wysokiej pączki będą szybko brązowieć, a w środku mogą pozostać surowe, w zbyt niskiej - nasiąkną tłuszczem

Smakołyki Bereniki
Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie 302

Bajaderki to idealna słodka przekąską na imprezę. Sprawdzą się z pewnością na zabawie sylwestrowej. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej.Bajaderki kokosowe w białej czekoladzieSkładniki:350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego50(...)supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wiórki oraz

Mania Gotowania
Fotorelacja: krakowskie obwarzanki 154

byliśmy w szoku kiedy kawałki (albo raczej kawały) ciasta zaczęły zamieniać się w uformowane obwarzanki – może jeszcze nie takie zgrabne jak w wersji finalnej ale już mocno przypominające to co później ląduje w koszach chlebowych. Wszystko wyglądało jak na przyśpieszonym filmie gdzie ręce chodziły tak szybko, że nie można było złapać aparatem ostrości chcąc zrobić zdjęcie(...)ogóle o tym aby zrobić zdjęcie formowanego obwarzanka. Sekunda, dwie i już kolejny krakowski przysmak zwinięty. Jedni pakują wory mąki, tłuszczu, drożdży i innych dodatków do mieszalni, następni rozwałkowują ciasto, kolejni zwijają obwarzanki i układają na siatki, które to lądują na chwilkę w gorącej wodzie. Następnie sparzone ciasto ląduje w dodatkach jak mak czy sezam. Później ów ciasto zostaje ułożone

Kuchenne Wariacje
Bawarska pizza na grubym cieście 184

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Był to przedziwny twór , mutant ciasta drożdżowego z kiełbachą i serem , ale zły nie był . Żeby przemycić, tą iście rustykalną potrawę , podałam ją mówiąc ,że to pizza Bawarska – bo z kiełbasą . Chwyciło i to nawet(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam jako danie ratunkowe , tanie , szybkie , zawsze wychodzi i zawsze smakuje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Bajeczna tarta z sezonowymi owocami 168

krzaczka i zabrać ze sobą do kuchni. Czym prędzej więc to uczyniłam i szybko je przetworzyłam. Nie da się ukryć, iż poniosła mnie wielka fantazja. No cóż, tak to już ze mną jest...  Smacznego łasuchy! P.S. Dziękuję mojej mamusi za pomoc w przygotowaniu ciasta, a tacie za pożyczenie obiektywu  :) Tarta z cytrynowym kremem i sezonowymi owocami

Sajkofanka smaku
Rolada tiramisu 207

parze, aż masa zrobi się puszysta, jasna i dość gęsta. Zestawić dodać, szybko połączyć z żelatyną i schłodzić wkładając do naczynia z zimną wodą ciągle ucierając. Dodać serek mascarpone i utrzeć na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkowo-serkową.Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować.Na kremie ułożyć nasączone

Mix smaku
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 262

godzinami siedzieć z rozdziabioną buzią i słuchać i słuchać! Tymbardziej, że tym wszystkim ciekawym informacjom towarzyszy jakże wspaniałe jedzenie! Przygotowaliśmy pyszne smoothie z jarmużem w roli głównej, super szybką i bardzo pożywną szafranową zupę z quinoa, wege fajitas z nadzieniem z soczewicy i orzechów z salsą z pomidorów, brokułowy dahl z brązowym ryżem a na deser raw sernik(...)warsztaty Michała Lachura, a przed świętami szykują się rewelacyjne warsztaty - w planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super prosta! Składniki: 1 średni kalafior, 1 czerwona papryka, 2-3 ząbki czosnku, 3/4 łyżeczki mielonego

Plate of Joy
CIASTO ŁABĘDZI PUCH, NA MĄCE ORKISZOWEJ 465

rodzinka narzekała na czarną porzeczkę. Jest "lekkie", łatwe w pieczeniu i dosyć szybkie. Zapewne wielu z was "przewinie" stronę z przepisem dalej, zaraz po przeczytaniu składników, gdzie znajduje się bułka. Niezbyt kojarzy nam się ona ze słodkimi wyrobami. Mimo wszystko, zapewniam was, że po zrobieniu całego ciasta, ślad i smak bo bułce zanika, a pozostaje NIEBO w gębie-dosłownie!:-) Składniki

Smaczne Zdrowe
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 337

Dzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni . Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji(...)Mąkę, cukier i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kosteczki i rozetrzyj je szybko dłońmi z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę. Żółtka wbij do miseczki, dodaj wanilię i dokładnie ubij. Przelej do suchych składników i zarób ciasto. Ja to na początku robię łyżką, a potem wyrabiam już dłońmi. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią

Chilli Czosnek i Oliwa
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 260

mnóstwa czasu i cierpliwości? Nie jest to regułą! My preferujemy szybkie przepisy, jak ten na drożdżowe domowe bułki do hamburgerów. Są duże, ciężkie i sycące, więc jedna buła + dodatki spokojnie wystarczy Wam na porządny posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min) kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko

Nerds Kitchen
eklery z Master Chef 94

Ciasto Składniki: 250 ml wody 250 ml mleka 3,2% 250 g masła szczypta soli 275 g mąki pszennej 7  jajek Wykonanie Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. W rondlu zagotowujemy wodę, mleko, masło i dodajemy szczyptę soli. Szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez minutę, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy(...)ognia. Przekładamy masę do miski i dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy  ciasto do rękawa  i wyciskamy  podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy

w mojej kuchni
Najlepsza Karpatka 460

pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia wierzchów ciasta. Tak samo postępujemy z drugą częścią masy. Masa: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka, budyń w proszku, mąki, cukier oraz cukier waniliowy - dokładnie mieszamy do momentu powstania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy, niemal ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć szybko i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia - całkowicie studzimy.Mas(...)masę budyniową chwilę miksujemy, a następnie stopniowo, ciągle mieszając dodajemy ją do ubitego masła. Miksujemy do momentu aż masa stanie się gładka.Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową i przykrywamy górną częścią ciasta. Całość oprószamy cukrem pudrem. Ciasto po przygotowaniu musi koniecznie spędzić minimum 4 h w lodówce

Słodka Strona
Wielkanoc. Przepisy na Wielkanoc 1119

serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego Sałatki i surówki Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami granatu, mandarynkami, sałatą i jogurtem naturalnym Sałatka z wędzonym łososiem, granatem, oliwkami i pomidorami Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem Sałatka Gyros warstwowa Szybka sałatka z zupek chińskich z papryką, ogórkiem, pomidorem i kukurydzą(...)pomidorkami z sosem musztardowym Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Sałatka z wędzonym kurczakiem, sałatą lodową, ananasem i kukurydzą Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Ciasta Ciasteczka ‚jajka sadzone’ Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach Bardzo puszysty sernik Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym (herbatnikowym) spodem Post Wielkanoc. Przepisy

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania