łyżeczka soli Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto przez około dziesięć minut. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc u mnie 14 godzin. Ciasto właściwe • 125 ml wody • 125 ml ciemnego piwa • 25 g świeżych drożdży • 60g mąki żytniej razowej • 450g mąki pszennej o dużej zawartości białka • 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy(...)piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Mąka do obsypania skórki: • 15g mąki żytniej razowej Wymieszałam dokładnie w dużej misce wodę , piwo, drożdże , melasę i sól. Szczególnie melasa powinna dobrze się rozpuścić. Dodałam starter i ponownie wymieszałam. Na koniec dodałam przesiane mąki razem z przyprawami. Ciasto dokładnie wyrobiłam. W trakcie wyrabiania dodałam
Leśny Zakątekszybko uleciał mi jego smak. Wyjątkowo smaczny okazał się mus z zielonego groszku. Jego kremowa konsystencja optymalnie współgrała z filetem z pstrąga. Mogłabym chyba jeść go na samo ;) Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było ciepłe i naprawdę smaczne. Po obiedzie przyszedł czas na deser. Rafał wybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta(...)zwolenniczka czegoś lżejszego i zdrowszego, zdecydowałam się na świeżo wyciskany koktajl... Jabłko-kiwi ze świeżym smakiem mięty (12zł) Koktajl był bardzo smaczny - świeży, orzeźwiający, ugasił pragnienie. Szkoda, że tak szybko zniknął z mojej szklanki ;) Restauracja Staromiejska posiada znak jakości "Dziedzictwo kulinarne - Warmia Mazury Powiśle". Przeglądając kartę menu natknęłam się na regionalne przysmaki takie jak, dzyndzałki warmińskie ze skwarkami
Sajkofanka smakuuwierzycie,ze ciasto upieczone w calosci z maki pelnoziarnistej moze byc tak puchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache.Nadaja(...)rozprowadzic.Na masie ulozyc uprzednio przygotowane i pokrojone w kawalki owoce.Ja ulozylam pokrojone w czastki naktarynki.Ulozyc je na wierzchu,nie wciskajac w mase.Ciasto rosnac,ani tak czesciowo je przykryje.Nie przeladujmy ciasta owocami,poniewaz przy jego delikatnej strukturze owoce opadna na dno.Wstawic do nagrzanego wczesniej piekarnika do 200 ° C i piec 30-35 minut.Dla pewnosci mozemy sprawdzic patyczkiem,gdy suchy gotoweStudzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cieście Erica już Wam pisałam. W programie dekorował je kandyzowanymi plastrami cytryny, jednak wyciągnął je już gotowe z lodówki. Bardzo mi się spodobały, i też chciałam sobie takie zrobić. Nie byłam jednak pewna, jak... Kiedy w wyszukiwarkę wpisałam kandyzowane plastry cytryny, wyskoczyły mi... Tylko pomarańcze! Byłam tym nieco zaskoczona, ale stwierdziłam, że niedaleko pada cytryna od pomarańczy, i skoro(...)Stwierdziłam więc, że spokojnie zdążę wziąć szybki prysznic. Hmpf... Nigdy, ale to nigdy nie kąpcie się, kiedy akurat kandyzujecie pomarańcze, a w sumie to cokolwiek. Jak wyszłam spod prysznica, całość była już dość mocno skarmelizowna. Heh... Smakowały dobrze i tak, ale to jednak nie było to...Kiedy więc przyśniło mi się ciasto C., miało na wierzchu kandyzowane plasterki pomarańczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam młode ziemniaczki, mogła bym je jeść codziennie kilka razy. Dzisiaj na obiad z mizerią, no cóż później też trzeba było coś zjeść ... tym razem z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamuszę je przyrządzić. Są przepyszne, delikatne i szybko znikają. Ja zamiast rumu dodałam do sera ekstraktu waniliowego, ale Wam podaję oryginalny przepis stworzony przez Kasię. Polecam, bo są łatwe i pyszne! Składniki na 5 serniczków w kokilkach o średnicy 12 cm lub jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm: Ciasto: - 270 g mąki; - 150 g miękkiego masła
dom-agi.plpozorom rolada jest bardzo szybka i do tego łatwa w przygotowaniu. Jedynie przy zwijaniu rolady potrzeba trochę sprawności i ostrożności. Borówki zamieniłam na mrożone maliny, moja rolada jest też mniejsza. Polecam bo warto się troszkę wysilić i spróbować przygotować roladę! Ta rolada bezowa z malinami i bitą śmietaną będzie ozdobą każdej imprezy. Bo to ciasto wygląda znajomicie, do tego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj są urodziny mojego męża- więc I tort musi być specjalny :) od paru dni myślałam jaki? Odpowiedź jak to w życiu przyszła szybko- musi być z musem czekoladowym, a najlepiej z mocno czekoladowym :) Jeżeli nie przepadacie za musami mocno czekoladowymi , można użyć czekolady mlecznej lub białej. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej- by było prościej I szybciej :) Co mogę powiedziec(...)musu czekoladowego. Nakładamy placek I rozsmarowujemy resztę musu. Wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie ubijamy kremówkę z 1-2 łyżkami cukru pudru. Wyciągamy ciasto z formy. Brzegi smarujemy kremówką. Przykładamy czekoladowe patyczki, dekorujemy owocami I torcik gotowy. Smacznego :) * Inspiracją musu czekoladowego była ta strona
Smaki Edytyfont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Kup rulon (lub więcej) ciasta francuskiego z Biedronki (ok. 3zł), pokrój na prostokąty/kwadraty, połóż na nich owoce, ewentualnie polej słodkim syropem. Piecz 13 minut w temperaturze 210°C. Gotowe! Pomysł od anki-weganki:). Szybko, łatwo i bardzo smacznie. Smacznego! Z OpenCard w Broadwayu Klub muzyczny na ul. Moniuszki
Qlinarnie i Qlinarniemyślałam, że ich przygotowanie zajmuje sporo czasu ... jednak przekonałam się że są szybkie, proste i smaczne :) Domowe placki tortilli SKŁADNIKI: 250 ml mleka 3/2% 25 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli około 270 g mąki pszennej (tyle ile ciasto weźmie) PRZYGOTOWANIE: Mleko przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy margarynę i rozpuszczamy ją podgrzewając
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem na blogu ciasto zrobione przez moją starszą córkę, rewelacyjny sernik na zimno. Inspirację czerpała z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki , ale tym razem postanowiła wzbogacić go o ciasteczkowy spód. Sernik robi się bardzo szybko, a samo wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Najgorsze jest tylko to czekanie..., choć na szybko można się zadowolić wylizaniem miski :-). Sernik
Kulinarne przygody Gatitydoprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez połączony z jogurtem - wymieszać. Sałatka szybka i bardzo, bardzo smaczna :) Zostawiam Was na kilka dni i umykam zobaczyć, czy morze latem jest w tym samym miejscu co w zimą ? :) A może dzieci coś ugotują lub zrobią ciasto
Proste Potrawyoplatania kotletów z wierzchu. Wstępnie podpieczone kotlety ułożyłam na kołach z ciasta. Następnie każdy oplotłam paseczkiem, dobrze sklejając ze spodem. Całość ponownie wstawiłam do piekarnika, na 30-40min. Pieczarki pokroiłam, podsmażyłam z dodatkiem pieprzu. Umieściłam je w "kotletowych" dziurkach. Przygotowałam także szybki sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżeczki śmietany odrobina czosnku drobno posiekany szczypiorek Składniki sosu wymieszałam. Polałam
bastalenaJeśli macie ochotę na coś dobrego i szybkiego w przygotowaniu polecam Wam ten przepis. Pączki są miękkie a jeśli rozgrzejecie dobrze olej na pewno nie nasiąkną nim podczas smażenia. Są pyszne także bez nadzienia, wtedy polecam dodać do ciasta skórkę z cytryny albo odrobinę ulubionego ekstraktu czy aromatu. Składniki na 18 niewielkich pączków: 280 g mąki pszennej tortowej
Ze smakiem i z pasjąBrownie, tak to jedno z ciast, które uwielbiamy bo wychodzi zawsze i ma nieskończenie wiele smaków. Tym razem przygotowałam brownie świąteczne o smaku piernika, z gruba warstwa śmietany. Powiem tylko - jest genialne. To dla was dość szybka propozycja na jedno ze świątecznym wypieków, przy którym nie trzeba się dużo napracować można milo zaskoczyć najbliższych i gości. Polecam spróbujcie naprawdę
Bernika - moj kulinarny pamietnikdobry! Ten przepis już gościł na blogu w grudniu 2012. Jak ten czas szybko leci! Z okazji nadchodzącej Wielkanocy postanowiłam go odświeżyć specjalnie dla Was. Prezentuję Wam przepyszną, puszystą, wilgotną i delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również
Pora coś zjeść