książkę. Szybkie przygotowanie – długie celebrowanie Samo przygotowanie śniadania to czynność, która wiele osób przeraża. Czy nie dlatego właśnie tak często z niego rezygnujemy? Tymczasem posiłek ten można przygotować bardzo szybko , a następnie dłużej cieszyć się odpoczynkiem przy jego spożywaniu. Jak to zrobić? Odpowiedź jest tylko jedna – Nutella ! Nutella to „śniadaniowy ekspert” – z jej pomocą można stworzyć wiele nie tylko(...)zarówno z naleśnikami, jak i goframi. Przygotowanie ciasta na kilka gofrów/naleśników nie zajmuje wiele czasu, a ciepły posiłek przed wyjściem z domu będzie prawdziwą rozkoszą dla podniebienia . I tutaj można użyć do dekoracji owoców. Jeśli lubimy słodkie poranki, dodatkowo możemy sięgnąć po bitą śmietanę! Inną ciekawą propozycją na przygotowanie szybkiego śniadania jest koktajl . Niezależnie od tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pamiętam kiedy ani z jakiej okazji. Przypuszczam, że to C. mnie podpuścił, bo bardzo lubi bananowe wypieki. Często nakupi bananów (promocja była!), a potem nie ma ich kto jeść, bo szybko robią się czarne. A ja takich nie lubię. Do jedzenia ot tak, same w sobie, banany muszą być żółciutkie, a najlepiej na granicy dojrzałości. Wtedy mają ciekawszą konsystencję(...)przestają mnie kusić. I leżą sobie potem w misce biedne, zapomniane... I wtedy do akcji wkracza C.: A może byś tak ciasto upiekła...? No przecież szkoda wyrzucić...Ano szkoda, więc piekę. I nie żałuję, bo ciasta z bananami są wyjątkowo pyszne. Słodkie, sycące, idealne na podwieczorek albo drugie śniadanie. C. często zabiera takie ze sobą do pracy, i potem
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemperaturze pokojowej.Choć po cieście zostały już tylko wspomnienia, nie miałam czasu pokazać go wcześniej. Wizyta Doroty była absorbująca (absolutnie nie narzekam), miałyśmy wiele do obgadania, poza tym chciałam jej pokazać kawałek Danii. C. stanął na wysokości zadania i oprowadzał ją po muzeach, kiedy byłam w pracy. Te kilka dni minęło bardzo, bardzo szybko. Dziękuję Ci Kochanie za wizytę(...)cynamonem i gałką.W drugiej misce ubić jajka z cukrem, wlać olej, mleko i ekstrakt, dodać puree i dokładnie zmiksować. Partiami dodawać suche składniki, miksując tylko do połączenia składników.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut.Wystudzić.Smacznego!Tuż przed przyjazdem Doroty C. zgubił klucze do mieszkania. Szukaliśmy wszędzie, w pracy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczęści. Kłaść je na środku każdego prostokąta z ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem , uzyskany wałek szwem do dołu, przeciąć na 5-6 części.Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.(szybko rosną ) Piec w nagrzanym do 180 -185° około 20 - 25 minut
w mojej kuchnidzisiaj coś na szybko czyli Naleśniki z mąki ryżowej nadziewane twarożkiem i polane syropem klonowym . Do smażenia naleśników użyłam Oleju kokosowego firmy Olejowy Raj . Do posypania użyłam ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa Zapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mleka
Sama słodycz i szczypta chilidobrego z dyni ale nie codziennie…;) Nie będę ryzykować, żeby się szybko nie zniechęcił i potrawy z dyni będę wprowadzać systematycznie jako urozmaicenie naszych posiłków. Na razie nadzienie do tych pierogów jest wytrawne, ale następne już będzie na słodko. Pierogi z dyni – składniki:Ciasto:ok. 2 szklanki mąki1 łyżeczka soli1 łyżeczka oleju1-2 jajkaok. 1 szklanki ciepłej
UgotujmyTo.plskładników.Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Wystudzić. Wyjąć z formy.W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, szybko mieszając łyżką, z sokiem z cytryny.Wystudzoną babkę oblać lukrem i oprószyć cukrowymi perełkami
Gospodyni Miejskawarto)W biegu smażę placki, gdzieś pomiędzy krojeniem chleba a mieszaniem ciasta dolewam zbyt dużo mleka. Sos robię zbyt gęsty, a placki smażę z płynnym wnętrzem.Choć z pośpiechu już ich smaku nawet nie pamiętam.Nie lubię takich poranków. Dni potem też za szybko uciekają... I może dziwna jestem, ale szybciej placki usmażę niż kasze czy kanapki zrobię
More food, love and dreamssię po upieczeniu ;) Ser lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły, a ciasto chrupało między zębami . Przyznam szczerze, iż sama byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym! A zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada , czyli po prostu pasta z oliwek - bardzo szybka i łatwa do przygotowania w domu. Oto tradycyjny francuski przepis: 6 ząbków
Sajkofanka smakuinspiracja: przepis Ewy Wachowicz na " Racuszki jabłkowe pani Jadzi " z książki Ewa gotuje - szybko .) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę - tyle, aby konsystencja ciasta przypominała bardzo, bardzo, bardzo! gęstą śmietanę, miksuję, dodaję sodę i znów mieszam. Odstawiam
W kuchni Karmel-itkispodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez
Fabryka pomysłówMini Owena i trochę zakopciłyśmy sobie pokój. By szybko wywietrzyć pobiegłyśmy otworzyć drzwi zewnętrzne i kto był pod nimi? Stado saren, które pasły się pod naszymi drzwiami. Sceneria istnie bajeczna. Wieczór, góry, niebo gęsto usłane gwiazdami, sarny, mgła z piekarnika, a do tego ten Czajkowski. No coś pięknego! Ciasto: 2 łyżki cukru 3 dag drożdży świeżych 1 szklanka
Smakowy RajPiernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Makaron w formie tartaletki? Czemu nie. Wyszła naprawdę ciekawa, smaczna i szybka przekąska (lub śniadanie). Jedyną czasochłonną czynnością było wyłożenie i przycięcie makaronu we wgłębienia
Oryginalny smaksłodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i są dosyć tanie w przygotowaniu. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, na farsz zawsze coś się znajdzie.Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć.Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię