Bardzo szybkie w wykonaniu, do tego bardzo proste! Idealne do nadziewania! Czego chcieć więcej? Te pierniczki muszą jednak poleżeć przed podaniem, bo po wystygnięciu robią się twarde. Ale są pyszne, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Przepis z MW . Ciasto nie sprawia najmniejszych problemów. Nie mam foremki o kształcie przypominającej Katarzynki, wycinałam więc gwiazdki i serduszka. Takie też mi się podobają
Blondynka Gotujeciasto,następnie wylewamy jabłka i na czas przygotowywania budyniu odparowujemy je w piekarniku,po wylaniu budyniu - pieczemy pół godziny.Delikatny mus, lekko twardawy ale wciąż kremowy budyń i kruchutkie, korzenne ciasto potraktowane od góry cukrem pudrem to... rozkosz sama w sobie. Zniknęła szybciej niż została wymyślona. W całym domu pięknie pachniało. Trudno było ten aromat przypisać jednoznacznie do zapachu jesieni(...)załączonym obrazku), jak i do wykwintnych, czy szybkich, lub typowo "pieczywowych" przysmaków. Jest to połączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. Tym razem wyczarowałyśmy z niej korzenną pyszność.Niby jeszcze troszkę jesienne a nastrój świąt jeszcze bardziej nam się udzielił. Jednak ciasta mają moc niesamowitą... :) Jeśli szukacie świątecznych inspiracji, to możecie
Wypisz Wymalujciasta. ********************************* Post pisałam rok temu, zapomniałam go jednak... opublikować. Dziś NIE polecam miksera z Lidla. Jak jest dziś? Niestety jedna łopatka się połamała jeszcze przed świętami 2015 roku... Tyle pisałam o paragonach i co? Swój oczywiście zgubiłam i z gwarancji nici. Mam mikser ze złamaną łopatką więc ratunku na Święta poszukam w zaprzyjaźnionej cukierni... ********************************* Szybki(...)misy wsypujemy po kolei suche składniki (mąki www.polskaolejarnia.pl , łuski, ksylitol, sól, drożdże) dokładnie mieszamy. Wlewamy lniany kisiel, olej kokosowy ( www.polskaolejarnia.pl ), wodę (zacznijmy 600ml) i włączamy mikser. Ciasto powinno mieć konsystencję porównywalną do budyniu - jeśli trzeba dodajemy wodę. Foremkę smarujemy olejem kokosowym (żeby chleb nie przywarł), wlewamy ciasto. Mokra dłonią wygładzamy ciasto, oprószamy mąką kokosową
IzaGotujetych samych proporcjach. Tak więc szybki to tort :)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście na odpowiedni przepis.BISZKOPT:6 jajek150 g cukru drobnego do wypieków115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła roztopionegoBISZKOPT:Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się
Blondynka GotujeCiasto cytrynowe – składniki:175 g masła, plus extra do wysmarowania foremki200 g cukru3 duże jajka75 g mąki kukurydzianej175 g mielonych migdałówsok i skórka otarta z dwóch cytryn1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijam masło ze 175 g cukru – resztę cukru zostawiamy do syropu! – na puszystą masę. Stopniowo wolniutko dodaję po troszku roztrzepane jajka.Jak zrobicie to za szybko(...)średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50-60 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku suche.Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostawiamy na chwilę na bok do lekkiego ostygnięcia, a w tym czasie sok cytrynowy z resztą cukru (ok 25g) podgrzewamy w małym rondelku aż do rozpuszczenia cukru.Patyczkiem robimy dziurki w ciepłym
UgotujmyTo.plskładniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do
Domowy Smak Jedzeniaminut. Ciasto będzie luźne, więc nie nadaje się do ręcznego wyrabiania, ale mikser w sam raz nada się do mieszania ciasta.Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę - do podwojenia objętości.Przełóż ciasto do podłużnej foremki - ciasto powinno wypełnić foremkę odrobinę ponad połowę wysokości, może trochę więcej. Wyrównaj delikatnie wierzch ciasta, najlepiej łyżką(...)szpatułką moczoną w zimnej wodzie. Posyp ciasto solą gruboziarnistą, delikatnie ją dociskając. I znów odstaw na około godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.Nagrzej piekarnik do 220 °C wstawiwszy wcześniej do niego żaroodporny pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstaw foremkę z ciastem do piekarnika. Piecz około 35 minut. Po tym czasie wyjęty z foremki chleb powinien wydawać głuchy odgłos
Grahamka, weka i kajzerkaciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj(...)części, do większej dodaj truskawki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie dodaj jasną masę jaglaną, wyrównaj, później truskawkową, również wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku
Qlinarnie i Qlinarniebrzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu. U nas zawsze znikają szybko, bo są takie malutkie i urocze(...)rozpuścić. Zalać drożdże (płyn ma być letni, nie gorący), wymieszać.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z masłem i drożdżami, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.W tym czasie przygotować sos: dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na długość 2 parówek
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany (ja nie musiałam dodawać).Wyrobione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremką choinki.Choinki ukłdać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.Ciastka piec w piekarniku nagrzanym(...)minut.Upieczone ciastka wystudzić na kratce.Gdy ciastka wystygną przygotować lukier. Jajo sparzyć wrzątkiem (do niewielkiej miseczki lub szklanki wlać wrzątek, zanurzyć w nim jajo - ma być całe zakryte - i szybko wyjąć). Następnie oddzielić białko od żółtka. Białko ubić mikserem wraz z cukrem pudrem i barwnikiem na gęsty lukier (trwa to około 5 - 10 minut, w zależności od siły miksera
Gospodyni Miejskaciasto robiłam już jakiś czas temu..i całkiem o nim zapomniałam [ znów nazbierało się sporo przepisów do opublikowania].. 25 dkg maki 0,5 kostki margaryny 10 dkg cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 2 łyżki rumu lub kilka kropel olejku rumowego biszkopty 1,5 opak.budyniu śmietankowego 0,5 l mleka 2 -3 łyżki cukru sok z aronii 1 szkl(...)aronii Mąkę przesiac, dodać sól i pokrojona na kawałki margarynę.Posiekać nożem,dodac cukier puder ,żółtka i rum .Składniki połączyc siekając nozem, a następnie palcami rozetrzeć grudki i szybko zagnieść ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Ciasto rozwałkować do tortownicy, nakłuć widelcem.Piec w nagrzanym do 200 stopi piekarniku przez około 20 minut.Ostudzi
Moje domowe kucharzeniemōm zrobić te windbojtle. Robi sie je szybko, a rajn 5 idzie wciepnōńć byle co. Joł żech robiōł już ze ślagzanōm 6 , kryjmōm z pudingu, a nawet na słono ze pastōm ze łososia. Jak byjście chcieli sie zrobić filowane 7 czym słōnym, to do ciasta niy dołwejcie cukru ani arōmatu waniliowego. Take windbojtle sōm tak ajnfachowe 8 , że nawet
Chop w kuchniWrzucić (pokrojone na połówki) truskawki i szybko wymieszać. Masa szybko stężeje. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać galaretkę z truskawkami (będzie lekko stężała). Zmiksować. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, odstawić ją do lodówki, żeby masa stężała. Wyłożyć na 1 warstwę biszkoptu. Przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier
CookYourselfpieczenia – dosłownie na czubek łyżeczki sól Ze składników na ciasto naleśnikowe wysmaż naleśniki. U mnie od serca . Ugotuj kaszę gryczaną z grzybami zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jest to kasza najwyższej jakości, gwarantuje, że ma sporo grzybów w środku , a o to nam chodzi. Robi się szybko, sama bezstresowo. Jest aromatyczna, sypka. Do kaszy dodaj pieprzu ziołowego. Wymieszaj. Dodaj
Z Kuchni Do KuchniPrzy niedzieli zapraszam na szybkie ciasteczka maślane z dżemem. Znalazłam w internecie fajny pomysł na ich wykrojenie, ale jak to często bywa, rzeczywistość po ich upieczeniu okazała się trochę inna od wizualnych oczekiwań. Niemniej jednak w smaku są rewelacyjne. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła 6 żółtek
Gosia gotuje