szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:189/327)

Paluszki z serem i sezamem, super dodatek do piwka i nie tylko 116

ostatnio robiłam. Do naczynia wsypać mąkę i małe kawałki masła. Zmiksować szybko tak żeby powstała kruszonka, najlepiej użyć robota kuchennego z opcją miksowania pulsacyjnego. Następnie żółtko wymieszać z trzema łyżkami zimnej wody i znowu zmiksować pulsacyjne do momentu, aż masa się połączy. Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc duży prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obsypać parmezanem

Kuchnia Pokoleń
Sos z cukinii. 153

 Każde danie smakuje lepiej z sosem! Dziś prezentuję wam własny przepis na sos z cukinii. Sos z cukinii idealnie dopełnia dania mięsne, ale tylko dopełnia

Kuchnia Łukasza
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 166

racuchy z fety z sezamem, makaron na kaca, pieczone cebule w cieście itp. II – dania z kurczaka. Ten dział na pewno zyska wielką popularność, dowiemy się jak w całości wykorzystać kurczaka niczego nie marnując. Otrzymamy także wskazówki jeśli chodzi o porcjowanie kurczaka. Risotto z kurczakiem i groszkiem, szybki chiński wrap, paella z kurczakiem , chorizo i wiele innych. III – dania

noteskulinarnyfiga
Placki z cukinii 325

Cukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bezowe duszki. 265

 Halloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a

Kuchnia Łukasza
Placuszki dyniowe na słodko 202

Dynia w kolejnej odsłonie... Szybkie placuszki na słodko w przecudnym pomarańczowym kolorze. Tak oglądam  różne przepisy dyniowe i doszłam do wniosku, że chyba nie ma potrawy do której dynia by nie pasowała :). Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki dyniowe

Kulinarne przygody Gatity
MAMA KARMEL-ITKI DLA "CHWILI DLA CIEBIE". 168

bajka. Spadła na mnie ciężka choroba, nowotwór.  - Adrianna musi szybko dorosnąć... Kto wie, co się zdarzy - mówiłam ze smutkiem mamie. - Nie martw się - pocieszała mnie. - Dopilnuję, żeby głodna nie chodziła. Zresztą w kuchni radzi sobie już tak dobrze, jak ty i ja. A to jej ciasto drożdżowe jest przepyszne. Ani tobie, ani mnie takie dobre nigdy nie wyszło

W kuchni Karmel-itki
Pierniczki Katarzynki 213

Bardzo szybkie w wykonaniu, do tego bardzo proste! Idealne do nadziewania! Czego chcieć więcej? Te pierniczki muszą jednak poleżeć przed podaniem, bo po wystygnięciu robią się twarde. Ale są pyszne, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Przepis z  MW . Ciasto nie sprawia najmniejszych problemów. Nie mam foremki o kształcie przypominającej Katarzynki, wycinałam więc gwiazdki i serduszka. Takie też mi się podobają

Blondynka Gotuje
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 213

ciasto,następnie wylewamy jabłka i na czas przygotowywania budyniu odparowujemy je w piekarniku,po wylaniu budyniu - pieczemy pół godziny.Delikatny mus, lekko twardawy ale wciąż kremowy budyń i kruchutkie, korzenne ciasto potraktowane od góry cukrem pudrem to... rozkosz sama w sobie. Zniknęła szybciej niż została wymyślona. W całym domu pięknie pachniało. Trudno było ten aromat przypisać jednoznacznie do zapachu jesieni(...)załączonym obrazku), jak i do wykwintnych, czy szybkich, lub typowo "pieczywowych" przysmaków. Jest to połączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. Tym razem wyczarowałyśmy z niej korzenną pyszność.Niby jeszcze troszkę jesienne a nastrój świąt jeszcze bardziej nam się udzielił. Jednak ciasta mają moc niesamowitą... :) Jeśli szukacie świątecznych inspiracji, to możecie

Wypisz Wymaluj
Czy warto kupić mikser z Lidla za 89zł? NIE POLECAM. Szybki chleb bezglutenowy z mąki kokosowej i oleju kokosowego. 185

ciasta. ********************************* Post pisałam rok temu, zapomniałam go jednak... opublikować.  Dziś NIE polecam miksera z Lidla. Jak jest dziś? Niestety jedna łopatka się połamała jeszcze przed świętami 2015 roku... Tyle pisałam o paragonach i co? Swój oczywiście zgubiłam i z gwarancji nici. Mam mikser ze złamaną łopatką więc ratunku na Święta poszukam w zaprzyjaźnionej cukierni... *********************************      Szybki(...)misy wsypujemy po kolei suche składniki (mąki  www.polskaolejarnia.pl , łuski, ksylitol, sól, drożdże) dokładnie mieszamy.   Wlewamy lniany kisiel, olej kokosowy ( www.polskaolejarnia.pl ), wodę (zacznijmy 600ml) i włączamy mikser.   Ciasto powinno mieć konsystencję porównywalną do budyniu - jeśli trzeba dodajemy wodę.   Foremkę smarujemy olejem kokosowym (żeby chleb nie przywarł), wlewamy ciasto.   Mokra dłonią wygładzamy ciasto, oprószamy mąką kokosową

IzaGotuje
Tort z Masą Budyniową, Pomarańczami i Czekoladą 214

tych samych proporcjach. Tak więc szybki to tort :)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście na odpowiedni przepis.BISZKOPT:6 jajek150 g cukru drobnego do wypieków115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła roztopionegoBISZKOPT:Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się

Blondynka Gotuje
Ciasto cytrynowe 250

Ciasto cytrynowe – składniki:175 g masła, plus extra do wysmarowania foremki200 g cukru3 duże jajka75 g mąki kukurydzianej175 g mielonych migdałówsok i skórka otarta z dwóch cytryn1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijam masło ze 175 g cukru – resztę cukru zostawiamy do syropu! – na puszystą masę. Stopniowo wolniutko dodaję po troszku roztrzepane jajka.Jak zrobicie to za szybko(...)średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50-60 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku suche.Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostawiamy na chwilę na bok do lekkiego ostygnięcia, a w tym czasie sok cytrynowy z resztą cukru (ok 25g) podgrzewamy w małym rondelku aż do rozpuszczenia cukru.Patyczkiem robimy dziurki w ciepłym

UgotujmyTo.pl
ekspresowy czerwony barszczyk 306

składniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do

Domowy Smak Jedzenia
Chleb żytni, łatwy i szybki 252

minut. Ciasto będzie luźne, więc nie nadaje się do ręcznego wyrabiania, ale mikser w sam raz nada się do mieszania ciasta.Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę - do podwojenia objętości.Przełóż ciasto do podłużnej foremki - ciasto powinno wypełnić foremkę odrobinę ponad połowę wysokości, może trochę więcej. Wyrównaj delikatnie wierzch ciasta, najlepiej łyżką(...)szpatułką moczoną w zimnej wodzie. Posyp ciasto solą gruboziarnistą, delikatnie ją dociskając. I znów odstaw na około godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.Nagrzej piekarnik do 220 °C wstawiwszy wcześniej do niego żaroodporny pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstaw foremkę z ciastem do piekarnika. Piecz około 35 minut. Po tym czasie wyjęty z foremki chleb powinien wydawać głuchy odgłos

Grahamka, weka i kajzerka
"Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 236

ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki  ksylitolu  (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj(...)części, do większej dodaj truskawki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie dodaj jasną masę jaglaną, wyrównaj, później truskawkową, również wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku

Qlinarnie i Qlinarnie
Duńskie bułki z parówką 196

brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu. U nas zawsze znikają szybko, bo są takie malutkie i urocze(...)rozpuścić. Zalać drożdże (płyn ma być letni, nie gorący), wymieszać.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z masłem i drożdżami, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.W tym czasie przygotować sos: dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na długość 2 parówek

Pożeraczka, czyli raz adobrze