szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:196/327)

RURKI Z KREMEM WANILIOWYM 143

mnie wbrew pozorom okazały się bardzo proste i szybkie do zrobienia. Przyznam się Wam szczerze pomysł do zrobienia ich po mojej głowie chodził od kilku lat i nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam ... łatwiejsze w wykonaniu od wszelakich tortów. A o to moja propozycja na przepyszne rurki z kremem. Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (1 kostka) 50 dag mąki pszennej

Ciastka - domowe słodkości
Upite Piwem Schabowe 185

  Składniki:   1 butelka jasnego piwa (330ml) 0,5 kubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do

Luźna Kuchnia
Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe 131

foremkach oraz zwykłych papilotkach do muffinków. Spróbujcie. Prosto, szybko i bardzo smacznie, czyli moje śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe. Ilość sera jaką dodamy do środka zależy od naszych upodobań. Składniki: (3 duże i 8 małych babeczek) Masa serowa: 150 g sera białego półtłustego 2 łyżeczki budyniu waniliowego (czubate) 1 żółtko Ciasto na babeczki: 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% 2/3 szklanki

Słodkie okruszki
Nadziewany Burek 170

następnie upieczemy i zabierzemy ze sobą jako szybką przekąskę. Oczywiście podczas przygotowywania tej potrawy nie ucierpi żaden psiak;-) Burek bowiem to nie imię łaciatego kundelka, ale nazwa ciastka spotykanego również pod nazwą burekas lub börek i jadanego na szeroko pojętych terenach byłego Imperium Osmańskiego. Jest ono najczęściej robione z ciasta filo lub yufka, w które zawija się słodkie

les mirabelles
Ciasteczka chałwowe 166

piaskowej konsystencji, chrupiące, uzależniające..., a przy tym niezwykle szybkie i proste. Koniecznie do wypróbowania! Składniki : 1 szklanka pasty tahini ( domowej lub kupnej) 1 szklanka cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje

Chocolate Muffin Blog
Muffiny bananowo-czekoladowe. 158

W niedzielne popołudnie miło z najbliższymi wypić dobrą kawkę i zjeść coś słodkiego. Kiedyś bardzo często je piekłam, ponieważ oprócz tego, że są pyszne bardzo łatwo

Kuchnia Beaty
Szarlotka "by Aloha" 125

Szarlotka "by Aloha" hmmmm....to nazwa dla wtajemniczonych :)Posiada wszystkie cechy idealnej szarlotki:jest kruchajest w sam raz cynamonowarozpływa się w ustachjest szybka

bistro mama
Pancakes z buraków | bezglutenowe | wegańskie 188

trzeba je smażyć na większym ogniu i szybko przewracać by nie zdążyły się rozpadnąć. Gdy jednak to nastąpi, należy je poprostu lekko "posklejać". Jest to zależne od ilości wody, ja przeważnie robię wszystko na oko. By powstał jakiś kształt, na patelnię kładziemy foremkę na pierniki i wlewamy do niej ciasto. Chwilkę smażymy i aż "złapie spód" ściągamy

Czarnawisienka
Domowe tortille z warzywami 234

wszystko razem wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto.Jeśli ciasto będzie za twarde dodajemy jeszcze trochę wody i oliwy.Po wyrobieniu urywamy po kawałku , formujemy kulki , rozwałkowujemy na cienkie placki.Smażymy na suchej patelni na średnik ogniu po kilka minut , przewracając.Po usmażeniu przykrywamy talerzem , lub odrazu faszerujemy , gdyż tortilla bardzo szybko robi się sucha.WARZYWA :Na patelni rozgrzewamy masło.Dodajemy drobno

Ostra na Słodko
Chałka 3 221

poziomie. Robimy z ciasta plecionkę i końcówki ciasta podwijamy pod spód. Gotową chałkę przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 30 min.Piekarnik nagrzewamy do 175st C. Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem + 1 łyżeczka mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 - 30 min (jeżeli za szybko nam się przypieka to radzę drożdżówkę przykryć papierem do pieczenia

charlotte gotuje
Szparagowy zawrot glowy 186

Dzis znow beda szparagi. Korzystam z okazji i tej krotkiej chwili kiedy mozna sie nimi cieszyc. Strasznie zaluje, ze sezon tak szybko sie konczy. Czasu

Przysmaki Karolki
Serniczek na biszkopcie owsianym 156

mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.  Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy na najwy

Słodkości i nie tylko
Sernik marmurkowy na zimno 459

tylko mam okazję i "smaka" robię sernik. Latem oczywiście najczęściej są to serniki na zimno, jednak nic nie ujmuje im to w smaku:) Ten jest naprawdę bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A do tego smaczny!! Spód: 300g herbatników w polewie czekoladowej,  100g margaryny. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, przestudzić i dodać do ciastek. Krótko(...)Dodać przestudzoną żelatynę i biały ser. Dodać sok z cytryny oraz kilka kropel olejku waniliowego. Krótko zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód. Czekoladę stopić na parze, wylać na wierzch ciasta. Widelcem zrobić esy-floresy. Schładzać przez kilka godzin

Z miłości do słodkości
Sernik z krówką 341

budyń śmietankowy bez cukru - 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego - 3 czubate łyżki mąki pszennej - szklanka cukru pudru - cukier waniliowy - 400 g krówki z puszki Przygotowanie jest bardzo szybkie, także naszykuj wszystko wcześniej. Włącz piekarnik na 180 °.Wyjmij masę krówkową z puszki, przełóż do szklanej miski i podgrzej nad garnkiem z wrzącą wodą. Mąki wymieszaj z budyniem i cukrem waniliowym. Jajka(...)minut w 160°. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl i zostaw sernik do wystygnięcia. Po jakiś 2 godzinach wyjmij, delikatnie oddziel brzegi sernika od formy np. nożem. Pokryj wierzch ciasta masą krówkową i pozostaw najlepiej do jutra. SMACZNEGO> CMOK

Pasje Jolki
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 263

kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający i aksamitny, Jak przystało na sernik bez pieczenia, został tradycyjnie przygotowany z serków homogenizowanych (serków homo) ale w wersji bardzo uproszczonej. Ale samo wykończenie sernika jest bardziej wypasione, kruchy spód, zostały też wykorzystane wiśnie i tarta czekolada. Masa i galaretki szybko tężeją(...)przepisu na Mini Apple Pies. Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto. Dno i boki do połowy tortownicy o średnicy 18 cm wyklejamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut i studzimy. Serek dzielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik w szklance 169

bitej śmietany i owocowej galaretki. Jest to bardziej pomysł niż przepis, dlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :)Składniki:ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana kremówka,1 śmietan-fix lub inny stabilizator,galaretka o dowolnym smaku,dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń,opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto.Galaretkę przygotować(...)ogniu przez 15-20 sekund - aż dobrze zgęstnieje. Na koniec dodać masło i dobrze połączyć. Odstawić do wystudzenia.Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem dowolnego stabilizatora, żeby nie podeszła zbyt szybko wodą.Na dno szklanek układamy: kawałki pokruszonego biszkoptu i nasączamy go łyżką syropy z owoców lub alkoholu (w wersji dla dorosłych),na niego porcję ubitej na sztywno kremówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Starogardzki, AleWorek - akcja! 245

drobna zmiana zostanie mi wybaczona). Ciasto prowadzone metodą pięciofazową, w której ważne są czasy trwania każdej fazy, temperatura i proporcje użytej mąki i wody. Podane ilości składników wystarczają na jeden bochenek, który piekłem w prostokątnej foremce 23x13 cm.Wiemy o tym, że chleba nie przechowujemy w lodówce, ani w siatce foliowej. W lodówce czerstwieje szybko, w folii zaś pleśnieje(...)biedy można, pokrojony na kromki, schować do zamrażarnika. Jest wtedy dłużej świeży i smaczny. Po wyciągnięciu z zamrażarnika trzeba go jednak szybko zjeść. Tym razem po upieczeniu chleb wylądował w AleWorku. Tak jak nasze babcie kiedyś zalecały, przeleżał kilka dni schowany w ślicznym lnianym woreczku, specjalnie przygotowanym do „Wielkiego testowania AleWorka”. Jak pisze szefowa AleWorka, dzięki grubej, czysto lnianej

Grahamka, weka i kajzerka
Tort brzoskwiniowy 186

jest ciastem, które zawsze przygotowuje się z powodu wyjątkowej okazji. A jeśli okazja jest wyjątkowa to warto uświęcić ją swoim własnym wypiekiem. Jeżeli nigdy nie piekliście tortu to zdecydowanie zacznijcie od tego przepisu. Niestety  nie możemy się pochwalić, że jesteśmy jego autorkami.  Zaczerpnęłyśmy go z tej strony . Dla laika jest idealny: łatwy w wykonaniu, dość szybki(...)pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone

Kolizje Smaków
Ciasto malinowo - czekoladowe, sezon malinowy rozpoczęty. 188

Obiecałam że napiszę o tym pysznym , poszerzającym pupsko smakołyku, z resztą dawno nie było żadnego przepisu. Ale wiecie żeby nie było, że moja wina, że tyjecie

Farmażony
PIT- y 4 z załącznikami 153

rozgrzewać dłużej niż blachę. Następnie wyjmujemy ciasto delikatnie z naczynia na omączony obficie blat.  Dzielimy na pożądaną ilość części  Rozwałkowujemy na okrągłe lub owalne placuszki. Podczas wałkowania podsypujemy dość obficie mąką. Przy pomocy dłoni lub płaskiej szpatułki, ja używam tzw. skrobaka, przenosimy placuszki  na rozgrzaną, odwróconą blachę w piekarniku. Szybko zamykam drzwiczki piekarnika

I tu będę miała takie te
Chleb biały-przepis podstawowy 224

ciastem przykryj i odstaw do czasu kiedy ciasto podwoi swoja objętość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem chlebków do piekarnika, posmaruj je rozbełtanym jajkiem i posyp obficie ziarenkami Ziołowo Mi! Włóż chleby do piekarnika. Do osobnego naczynia wlej kilka łyżek wody . Włóż wodę do piekarnika na sam dół i szybko zamknij drzwiczki. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się

Z Kuchni Do Kuchni
Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów 259

puree ziemniaczane Gordona Ramsaya2 miejsce zajmuje zestawienie przepisów na ciasta kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa3 miejsce zajmuje doskonałe puree z kalafiora autorstwa Gordona RamsayaW tym roku na 4 miejsce awansował przepis na Piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazyliąNa 5 miejscu nowość w zestawieniu, zajmuje przepis na Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)Na 6 miejscu

karmelowy
Zupa z niezwykłym makaronem 182

bardziej treściwego niż tost czy kawałek ciasta. Tym razem naszło mnie na cukinię, którą kupiłam bez zastanowienia. Dopiero siedząc przed laptopem zaczęłam się zastanawiać, w co właściwie mogłabym tą cukinię przemienić... Na blogu Alba znalazłam bardzo ładnie wyglądają zupę, z makaronem i właśnie taką do pogryzienia. Z kolei na Szybkim gotowaniu zobaczyłam makaron z cukinii, który

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada ze wzorkiem 347

tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Odsączamy mandarynki z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Płynną, ale niezbyt ciepłą, żelatynę wlewamy do masy i szybko miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut.Rozwijamy

Ciastkozercy
Muffiny z kruszonką 209

brązowego, dodać 15 dag masła i wyrobić szybko kruszonkę. Przełozyć 3/4 szklanki kruszonki do miski , dodac cynamon, reszte masła i resztę cukru brązowego, wyrobić Dodać orzechy, wgnieść w kruszonkę i wstawić na 15 min.do lodówki Wymieszać śmietane z jajkiem i żółtkiem, dodać sodę i skórke pomarańczową Wsypac pozostała kruszonkę, wymieszać ciasto Przełożyć je do nasmarowanej masłem formy

Proste Potrawy
Tarta z porzeczkami i bezą 203

wierzch ścieramy na tarce kakaową część ciasta z lodówki. Ponownie podpiekamy – ok. 10 minut. W tym czasie białka ubijamy, a następnie powoli, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy, aż białka będą lśniące i sztywne. Wykładamy białka na podpieczoną tartę, rozsmarowujemy oraz robimy fantazyjne wzory łyżką – dotykając jej dnem do białek i szybko odrywając. Wstawiamy z powrotem do piekarnika

Poezja smaku
Podsumowanie współpracy z redccon.pl 170

jest keksówka..piekę w niej nie tylko ciasta , ale także i chleby..jest idealna..zresztą reszta foremek też. Pojemniki do mikrofalówki  najczęściej są wykorzystywane do podgrzewania różnych potraw..moi domownicy czasem wracają do domu o różnej porze, a czasem jak wracają to ja jestem już w pracy..więc takie pojemniki szybko i łatwo podgrzeją obiadek.. Naleśnikarka

Moje domowe kucharzenie
Churros 215

Churros to hiszpańskie "pączki"  z ciasta parzonego , smażone na głębokim oleju. Tam najczęściej są zjadane w noworoczny dzień , ale u nas pojawiają się w okresie tłustego czwartku. A ,ze ten już za 2 dni to i u mnie dziś zagościły. Miałam je serwować z sosem czekoladowym , ale  tak szybko znikały ,że sosu juz nie było do czego

Malinowa Kawiarenka