szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:182/327)

Windbojtle (Ptysie) 174

mōm zrobić te windbojtle. Robi sie je szybko, a rajn 5 idzie wciepnōńć byle co. Joł żech robiōł już ze ślagzanōm 6 , kryjmōm z pudingu, a nawet na słono ze pastōm ze łososia. Jak byjście chcieli sie zrobić filowane 7 czym słōnym, to do ciasta niy dołwejcie cukru ani arōmatu waniliowego. Take windbojtle sōm tak ajnfachowe 8 , że nawet

Chop w kuchni
Tort z bitą śmietaną i masą truskawkową 195

Wrzucić (pokrojone na połówki) truskawki i szybko wymieszać. Masa szybko stężeje. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać galaretkę z truskawkami (będzie lekko stężała). Zmiksować. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, odstawić ją do lodówki, żeby masa stężała. Wyłożyć na 1 warstwę biszkoptu. Przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier

CookYourself
Krokiety z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami 213

pieczenia – dosłownie na czubek łyżeczki sól Ze składników na ciasto naleśnikowe wysmaż naleśniki. U mnie od serca . Ugotuj kaszę gryczaną z grzybami zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jest to kasza najwyższej jakości, gwarantuje, że ma sporo grzybów w środku , a o to nam chodzi. Robi się szybko, sama bezstresowo. Jest aromatyczna, sypka. Do kaszy dodaj pieprzu ziołowego. Wymieszaj. Dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka maślane z dżemem jabłkowo-aroniowym 153

Przy niedzieli zapraszam na szybkie  ciasteczka maślane z dżemem. Znalazłam w internecie fajny pomysł na ich wykrojenie, ale jak to często bywa, rzeczywistość  po ich upieczeniu okazała się trochę inna od wizualnych oczekiwań. Niemniej jednak w smaku są rewelacyjne. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła  6 żółtek

Gosia gotuje
sernik z żurawiną w kakaowym kruchym cieście... 192

żurawinę i masę serową tylko zmiksować do połączenia składników na ciasto kruche wylać masę serowa i na wierzch posypać kruszonką piec w 200C około 45 minut - zostawić w blaszce do wystudzenia sernika i wystudzony sernik wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem sernik jest bardzo smaczny i szybko się zjada..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Cebulaczki 192

Cebulaczki! Celowo pisane wielką literą – zasłużyły na to :) Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na domowe imprezki. Robiłem je w różnych wersjach: z kiełbasą, z grzybami, nawet kiedyś na słodko – z konfiturą wiśniową, albo z cynamonem i cukrem. Niezależnie od „wkładu” Cebulaczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Ciasto: 0,5 kg mąki 50 gram drożdży 1,5 szklanki mleka

Gotuj z Misiem
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 371

mlekiem czy bez - i jako że większość jest z mlekiem, do zamówienia nawet nie dochodzi). Kiedy już znajdzie się pizzeria, gdzie robią najlepszą pizzę w okolicy, i z ciasta bez mleka, i nie dziwią się, że bez sera, i nawet stają na głowie, żeby zrobić Ci ją pyszną, soczystą, z podwójnym sosem i dodatkami, i przywożą zawsze gorącą prosto(...)pyszną, wegańską, pizzę do zrobienia w domu już-teraz-natychmiast i kiedy już zrobisz taką pierwszy raz, pizzeria straciła klienta ;) Bo okazuje się, że taką pizzę można zrobić szybko, 2 razy więcej, 4 razy taniej i kiedy tylko przyjdzie Ci na nią ochota (np. w poniedziałek, kiedy pizzeria zamknięta). Przepis doskonały znalazłam na blogu mojej koleżanki Edysqi cobylonaobiad.blox.pl

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pączki z serka mascarpone 144

Szybki przegląd lodówki zaowocował jeszcze szybszym wypiekiem. Gdzieś się przyczaił serek mascarpone. Do czegoś trzeba go było zużyć. Podpowiedzi udzieliła mi Dorota Smakuje, wychodząc z propozycją na pączki z serka mascarpone.     Składniki:  - 250g serka mascarpone (miałam trochę więcej,  proporcje dopasowałam do ilosci serka)- 1,5 szkl mąki tortowej- 3 jajka- łyżeczka proszku do pieczenia- łyżka rumu (lub innego(...)kolejność bez znaczenia). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. W szerokim garnku (może też być frytownica, albo wysoka patelnia) rozgrzać olej. Nabierać porcje ciasta łyżką do lodów i kłaść na rozgrzany olej. Można też, jak Dorota – przełożyć ciasto do woreczka, wyciąć otwór i wyciskać porcje ciasta na olej (robiłam jedne i drugie – do woreczka włożyłam tylkę

mojewypiekiinietylko
Bułka paryska ekspresowa 169

bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu na takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest ona lekka, puszysta, z chrupiącą skórką. Polecam wszystkim aby ją upiec . Polecam też rustykalne bagietki pszenno-żytnie , albo inne przepisy na pieczywo na blogu, w tym szybkie mini bułeczki. Uwielbiam aromat(...)ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszne "coś":) 184

W trakcie przeglądu spiżarni natrafiłam na puszkę mleka skondensowanego słodzonego, którą kupiłam dawno temu i która w związku z tym wymagała szybkiego już zużycia. Postanowiłam zrobić

Zdrowa Kuchnia Sowy
Niby mały szwedzki torcik... 166

soli do ubijania), stopniowo dodajemy cukier puder a następnie łączymy ze zmielonymi migdałami. Ciasto rozkładamy po równo do obu blaszek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Uwaga- ciasto mocno się napompuje, ale potem straci swoje gabaryty. Ja po wyjęciu chwilkę ostudziłam, okroiłam brzegi, posypałam zwykłym cukrem z wierzchu (jakieś pół łyżeczki), odwróciłam do góry nogami i zdjęłam pergamin(...)doświadczenia z wyjmowaniem całkowicie wystudzonej bezy, więc wolałam to zrobić od razu. Blaty odkładamy do całkowitego wystudzenia. Czas na krem. Śmietankę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, szybko ubijając trzepaczką. Masę ponownie stawiamy na piecu, tym razem na niewielkim ogniu. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą, że to 5 minut- u mnie było dłużej

les mirabelles
Malina z rozmarynem 183

całym pociągu słychać było. Na szczęście obie szybko się zreflektowały i przeprosiły za pomyłkę. Droga więc minęła nam radośnie, z kawą, czekoladkami, które dostałyśmy, i muffinami, które dla nas zabrałam (moje towarzyszki podróży, wcinając z apetytem, wyśmiewały się z tego, że zawsze mam ze sobą ciasto. Ciekawa jestem, czy by się tak śmiały, jakby musiały całą drogę jechać głodne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TAHINI naturalne...mój pierwszy raz 255

Chlebek idealny do TAHINI znajdziecie  TUTAJ SŁODKI CHLEBEK Chlebek-ciasto- posmarowane z wierzchu TAHINI daje posmak chałwy...Połączenie kandyowanych owoców tropikalnych tylko wzmacnia smak sezamu. To był mój strzał w przysłowiową dziesiątkę! Mój indywidualny ekspryment i praca zwieńczona sukcesem. Caly problem w tym, że to wszystko tak szybko znika...! Smacznego ! Głodni ZDROWIA zajrzyjcie do  PRIMAVIKA WIESZ

Z Kuchni Do Kuchni
Królowa czerwca. Pyszna tarta truskawkowa, różana panna cotta, czekoladowy spód z ciastek na oleju rzepakowym. 206

Kolejne ciasto bazujące na dobrodziejstwach  wiosennych smaków. Połączenie iście królewskie.  Sezonowe truskawki prosto z ogródka,  domowej roboty tegoroczny syrop z płatków róży,  czekoladowy spód i delikatna bita śmietana...  Dlatego też postanowiłam nazwać  tą tartę królową czerwca.  A olej rzepakowy,  który jest  naturalnym źródłem  kwasów omega – 3, jak widzicie może znaleźć(...)zastosowanie nie tylko do smażenia. Ciastka są z przepisu mojej babci.  Szybki,e można nazwać również kryzysowe ;) Ale do rzeczy... Składniki: 250 g swojej roboty ciastek pieczonych z olejem rzepakowym* 100 g ciemnej czekolady 100 g masła/margaryny  2 łyżki kakao 600 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe syrop różany z płatkami 200 ml śmietany

Malinowe Pocałunki
Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym 233

owoców, które mamy aktualnie dostępne lub te, które uwielbiamy. Połączenie takich smaków - biszkopt, mus owocowy i bita śmietana - uważam za cudowny :) Typowy smak ciepłego lata.Wszystkim życzę smacznego! :)SKŁADNIKI:CIASTO:1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej3 jajka 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliMUS:850 g wiśni3 łyżki cukru pudru2 galaretki wiśniowe1/4 szklanki wodyPONCZ(...)pieczenia i ocet - szybko wymieszać i połączyć z ubitymi białkami. Połączone składniki można przełożyć na formę i włożyć do piekarnika na 20 minut.Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostygnięcia.Przygotowanie ponczu - do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście. Gdy mus wiśniowy zaczyna się

Serce zamknięte w formie pyszności
Spaghetti pesto z pomidorami i grana padano 177

Dzisiejszy przepis we włoskim klimacie. Za oknem siarczysty mróz, a na moim talerzu danie prosto ze słonecznej Italii. Czyli spaghetti z bazyliowym pesto. A do tego

kulinarnyJa
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 215

większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję.Zrobiłam też(...)garnuszku. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić.Do ostudzonej masy maślanej wbić jajko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wykrawać koła nieco większe od foremek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 247

miał. Woda w 200 stopniach i tak szybko się zagrzeje.   Po kolei. Odważamy połowę mieszanki, w moim wypadku było to 470g mąki. Mąkę mieszamy z drożdżami instant, mielonym kminkiem i 300ml piwa w temperaturze pokojowej. Wszystko mieszamy razem i zagniatamy około 8 minut, żeby utworzyły się mocne wiązania glutenu. Ciasto podczas ugniatania robi się mniej lepkie i bardziej

Karo in the Kitchen
#Inspiracje - Moja Mama 204

Dziś wpis o osobie, która nauczyła mnie właściwie wszystkiego, co związane z kuchnią i pozwoliła mi rozwijać moją pasję - Mama. <3 Moja mama nie jest

Cooking Monster
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 174

mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu, pestek dyni. Idealne na szybkie i pożywne śniadanie, z mlekiem czy jogurtem. QUINOA MAKARON PSZENNY

Zdrowie na języku :P
Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką 258

Sernik bez pieczenia – lekki, mocno kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser do

Karo in the Kitchen
Wegański DOMOWY MARCEPAN Z CUKREM KOKOSOWYM 158

Witajcie po świętach, co porabiacie? Mnie czeka pieczenie urodzinowego tortu dla córki i zanim wrzucę tu nowe przepisy, pokażę Wam coś totalnie na szybko :) Marcepanowe

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Mazurek różany z czekoladą 228

czasu by nie przypalić masy. Jeżeli nasze ciasto już jest zimne przekładamy blaty masą różana, ale pamiętamy by zostawić trochę do oblania góry. Przyozdabiamy migdałami ( ja akurat użyłam tych bo miałam je w domu, ale możecie użyć innych orzechów lub rodzynek, wiórków kokosowych). . Smacznego  ^ ^ u  mnie szybko zniknął

Panda i jej świat
Bringoli, spatzle, nudle, czyli danie z makaronem własnej produkcji na sposób prowansalski :) 199

spatzle (szpecle) w Niemczech, u nas po prostu nudle :) Czyli szybkie coś z niczego, ale za to dobre :) Bringoli: 2 jajka 1 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) Sól Dodatkowo: 30g margaryny 1 – 2 kawałki kiełbasy np. śląskiej Zioła prowansalskie W mące robimy dołek, wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto makaronowe. Z początku przy użyciu widelca lub szpatułki, a później

Smakowy Raj
Pączki (bardzo pulchne) 178

tych co nie mają takiego sprzętu kawałek ciasta lub chleba wrzucimy na olej, jak ładnie się zrumieni w czasie ok 1 min. to olej jest wystarczająco rozgrzany. Pączki smażymy oczywiście z obu stron (powinny w czasie smażenia prawie podwoić swoją objętość) UWAGA Pączki smażą się bardzo szybko. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Lukier: cukier

IMPRESJA SMAKU
Rogaliki z różą 177

Nasze rożki robi się szybko, znikają szybko...i zostaje po nich tylko słodkie wspomnienie...oraz pytanie " żono ma kiedy będą kolejne??";))))Składniki;1 kg mąki,1/2 kg tłuszczu,szklanka mleka,szklanka cukru,10 dkg drożdży,2 żółtka,2 całe jajka,Wykonanie;Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni

Anioły w kuchni
Co zrobić gdy zostaną banany.... 225

Banan bardzo szybko pod wpływem zimna  zmienia kolor  swojej skórki- po prostu staje się czarny. Oczywiście środek jest dobry i można spokojnie takie banany wykorzystać. Tak też zrobiłam dzisiaj ze swoimi. Powstał deser z bananami  i nutellą, prościej mówiąc naleśniki.  Robimy ciasto  naleśnikowe, smażymy naleśniki. Każdego banana ( wystarczy 4-5) kroimy

W kuchennym oknie Ewy
Rożki z różą 123

Nasze rożki robi się szybko, znikają szybko...i zostaje po nich tylko słodkie wspomnienie...oraz pytanie " żono ma kiedy będą kolejne??";)))) Składniki; 1 kg mąki, 1/2 kg tłuszczu, szklanka mleka, szklanka cukru, 10 dkg drożdży, 2 żółtka, 2 całe jajka, Wykonanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni

Anioły w kuchni
Chleb wileński żytni 258

odstawiamy na 30 minut. Następnie ciasto przekładamy do formy, u mnie była to keskówka wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 120 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy do niego chleb i spryskujemy go wodą przez 5 sekund. Szybko zamykamy piekarnik i pieczemy chleb

Kulinarne przygody Gatity
Krakersy z sezamem 536

krakersiki wciągną swym smakiem każdego, a skutkować to będzie bardzo szybkim znikaniem owej przekąski. Kształt i wielkość krakersów zależą od naszych chęci i fantazji, moje krakersy powstały w wersji mini, bo takie lubimy chrupać najbardziej. Dodatkiem smakowym w przepisie jest sezam, ale i tutaj istnieje spora dowolność i do ciasta można dodać np. mak lub paprykę w proszku. Z poniższego

Smakołyki Bereniki
Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski 177

Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w

Mania Gotowania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję