wykonania. Można powiedzieć, że jest z serii „zamieszaj, zaczekaj, upiecz". Bardzo szybko i ładnie wyrasta. W ciągu niecałych czterech godzin urósł prawie dwukrotnie, i to bez udziału drożdży piekarskich - wyłącznie na dojrzałym zakwasie żytnim. Chociaż foremkę wypełniłem tylko w połowie, cztery godziny wystarczyły do tego, by ciasto nabrało ochoty do wyskoczenia z foremki. A to dlatego, że wyrastało
Grahamka, weka i kajzerkaZapomniany przepis na pyszny sernik... Wczoraj koleżanka córki poprosiła o przepis właśnie na ten sernik.., który robiłam jakiś temu ..Pamiętam , że przed wyjściem do pracy była
Moje domowe kucharzenietruskawkami . W internecie jest pełno różnego rodzaju przepisów na kruche ciasto my polecamy wam przepis Piotrka z Kocham Gotować (wyszło idealne ) Na upieczone tartaletki nałożyliśmy truskawki. My użyliśmy truskawek z puszki, Wy możecie użyć dowolnego owocu, a na wierzch ładnie wycisnęliśmy bitą śmietanę . Piękny i szybki deserek Zachęcam Was również do odwiedzenia blogu prowadzonego przez Adę kokosowa
cookpljest ciężkie, a jeść się chce ;) Piątek dniem pizzy. Miało być szybko, wyszło jak zawsze... jak zawsze pysznie, oczywiście. Dzisiaj nie było minimalistycznie, oj nie! Wręcz przeciwnie. Wychodząc naprzeciw pizzowym sloganom, skomponowałam swoją własną pizzę. Był full wszystkiego. Ale na koniec pracowitego tygodnia należy się! Smacznego!!! Ciasto XXL (gotowe) sos pomidorowy ser żółty szynka pieczarki cebula kukurydza papryczka jalapeno
bastalenapokroić w kostkę. Po ok 30 minutach od odstawienia ciasta formować kulki i wkładać je do foremek na muffiny. Do każdej kulki wcisnąć po 3-4 kostki jabłka. Ponownie odstawić muffiny do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki szybko zagnieść. Następnie posypać nią babeczki. Rozgrzać piekarnik
Ze smakiem i z pasjąstały się ciasta szpinakowe, babeczki czy właśnie takie rolady szpinakowe, w związku z tym postanowiłyśmy również takie smakołyki przyrządzić, aby osoby czytającego Naszego bloga również były "na czasie". Oglądając zdjęcia roladek szpinakowych i czytając przepisy na różne wersje tej przekąski sama nie wierzyłam, że to może się udać. Okazało się jednak że taką roladkę bardzo szybko się przygotowuje(...)Masę szpinakową przekładamy na blaszkę (u mnie miała wymiary 24 na 28 cm), wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzone ciasto szpinakowe smarujemy serkiem, następnie z jednej strony (węższej) układamy łososia i zaczynając od tej strony zwijamy w roladę. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce (min godzinę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskórki włożyć do naczynia i zalać zimną wodą moczyć skórki 2 dni i każdego dnia zmieniać wodę 4 razy - pozbywamy się spryskanych chemikalii ze skórki z tak wymoczonych skórek szybko się usunie białe albedo, usuwamy ostrym nożem tak jak filetowanie np. ryby do rondelka wsypać cukier, sok z cytryny, wodę, pokrojone w kosteczki skórki pomarańczowe i gotować na średnim(...)żelfix 3:1 i z 2 minuty gotowac mieszając, włożyć do wyparzonego słoiczka i mocno zakręcić przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce - doskonały dodatek do ciast, deserów, kompotu.................SMACZNEGO!!! podobnie można zrobić skórki cytrynowe
W Mojej Kuchni Lubięcóż może i nie zdrowe, może i nie powinnam, ale mu nie odmawiam :)) Bardzo lubię krakersy, paluszki schrupać sobie do filmu czy książki. Więc sobie piekę domowe krakersy szybko, prosto, smacznie i za każdym razem można szaleć ze smakiem. I jak sobie tu odmówić. SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki plus do podsypania 100 g margaryny serek twarogowy(...)pieprzem, czosnkiem, ziołami wedle upodobań i wedle potrzeby)150 g 1 płaską łyżeczkę soli ziołowej SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gdy jest już jednolite rozwałkujemy na cienko na omączonym blacie. Wycinamy kwadraty, koła zależy to od naszej fantazji. Ja dziurki robię słomką mój stary sprawdzony sprzęt do dziurkowania :)) układamy
Basia w kuchniWspaniałe danie samodzielne, na każdą porę dnia, pożywne, na ciepło może stanąć w szranki z każdym drugim daniem, bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja... Składniki
kgwjanczewoSezon na szparagi w pełni...Zastanawiałem się jak przygotować danie ze szparagów, aby nie stracić ich smaku i uroku. Zdecydowałem się delikatnie je zblanszować i przesmażyć
kulinarnyJaŚrodek tygodnia, więc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady
sama złodyczcudowny, maślany smak.Pamiętam, że miałam ochotę na mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie.Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy(...)wyjątkowo łatwe, a efekt zachwyci każdego. Pozwijane na kształt ślimaczków wyglądają wyjątkowo efektownie w koszyku na pieczywo. U mnie do zdjęcia ocalały raptem dwie sztuki, reszta bowiem została bardzo szybko zjedzona. Jeszcze ciepłe, pachnące masłem, smakują wybornie. Nie można im się oprzeć.Maślane ślimaczki z makiemSkładniki:(na 10 sztuk)100 g masła150 ml mleka25 g świeżych drożdży1 jajko500
Pożeraczka, czyli raz adobrzeubić z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. 2. Dodać szybko łyżkę startej grubo czekolady, wymieszać delikatnie 3. Układać śmietanę na stężałą warstwę serową. 4. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy śmietanowej. Może to zająć od 30 minut do 2 h w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Stężałe ciasto obficie posypać grubo startymi wiórkami czekolady. Podawać schłodzone Smacznego :) Zobacz
KreatywnePinyjakieś ciasto z białek, bo jak wiadomo, czasami trochę ich zostaje i nie wiadomo co z nimi zrobić. Szukałam, szukałam i znalazłam 2 przepisy na wielkiezarcie.pl. Ale jak to zawsze ze mną bywa musiałam je jakoś przekształcić i wyszło co wyszło :) Według mnie jest pycha ! I najważniejsze - bardzo szybko się robi i jest(...)czarną i delikatnie wymieszać obie masy np. długą wykałaczką. Oczywiście tutaj możliwości jest dużo, można np. robić na zmianę z masy kleksy i wyjdzie nam wtedy łaciate ciasto :) Możliwości jest wiele :)Smacznego
charlotte gotujepoprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny, że zniknie bardzo szybko. Ziemniaków nie czuć wcale, i C. nie mógł zgadnąć, cóż(...)ąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie na środku, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę wody, sól, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, dodać umyte listki bazylii i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Uformować kulę, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze