Mam opóźnienia, planuję ale nie nadążam. Moje blogowe cykle trochę chwieją się w posadach, trudno...Wczoraj zaczęłam, dziś skończyłam przygotowywanie obiadu będącego smakiem mojego dzieciństwa. Uwielbiałam
Dzieje kuchennej Wiewióryszybką przystawkę, kiedy spodziewacie się gości. Tą sałatkę z fetą, oliwkami, papryką i pomidorami przygotujecie w kilka chwil. Ja przygotowują ją klasycznie z odrobiną oliwy, ale możecie zrobić też jakiś sos z dodatkiem bazylii, oregano. Do sałatki idealnie pasują grzanki czosnkowe, albo chlebek ziołowy. Wystarczy po upieczeniu postawić go obok sałatki i każdy będzie sobie rwał kawałek chleba. Składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jajka i szynka to dość tradycyjne połączenie jeśli chodzi o śniadanie. Jeśli szukasz pomysłu na to jak podać je w innej formie niż zawsze, chcesz zaskoczyć
Proste-przepisy.plchleb, ciasto czy ciastka. Postanowiłam spróbować swoich sił w tej dziedzinie, a efekt pracy poniżej przedstawiam poniżej 🙂 Ciastka są nie tylko bezglutenowe, ale i bez mleka krowiego, masła i białego cukru, czyli mega zdrowe!!! Ciasteczka o smaku kokosowo – migdałowym z suszoną żurawiną wspaniale smakują i w niczym nie ustępują klasycznym ciasteczkom. Polecam zrobić podwójną porcję, bo bardzo szybko
SprawdzonaKuchnia.plszybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. W krajach Zatoki Perskiej - Arabii Saudyjskiej, Omanie, Kuwejcie i pozostałych państwach tego regionu - czas płynie inaczej, wolniej, a wszechobecne słowo bukra (pol. jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Hummus w krajach arabskich, to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów
Cztery Fajerywarianty hummusu, ale dziś chciałabym Wam podać przepis na najbardziej, moim zdaniem, klasyczny hummus bi tahini. Bez zbędnych dodatków i udziwnień. Ten hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. W krajach Zatoki Perskiej - Arabii Saudyjskiej, Omanie, Kuwejcie i pozostałych państwach tego regionu(...)płynie inaczej, wolniej, a wszechobecne słowo bukra (pol. jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Hummus w krajach arabskich, to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów. To podstawa codziennej diety, to wspólne biesiadowanie i długie godziny rozmów, wczesnym rankiem lub nocą, kiedy słońce nie jest już tak dokuczliwe. Idealny hummus powinien być jedwabiście gładki, z wyczuwalną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMamy dla Was dzisiaj zupę krem z pieczonych buraków z dodatkiem pieczonego czosnku i świeżego tymianku! Jest pyszna, szybka i daje nam świetną alternatywę dla klasycznego świątecznego barszczyku! :) Krok po kroku z przygotowania zupy znajdziecie na Smacznej Stornie Tesco , wraz z naszymi tipami jak dobrze wystylizować danie i informacjami na co dobrze zwrócić uwagę! :) Składniki(...)buraków, 1/2 - 1 l bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, sól,pieprz, świeży tymianek, śmietana, olej rzepakowy Dodatkowo: ciemny chleb, bryndza, ew. świeży koperek/ świeży tymianek Buraki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Polewamy olejem rzepakowym i posypujemy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy ząbki czosnku i zawijamy w folie aluminiową. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
Plate of JoyDla mnie jedna taka pachnąca kromka to cały lunch albo kolacja. Danie lekkie i pełne smaku, wegetariańskie – bez mięsa. Grzyby idealnie zastępują mięso i potrzebę żucia
Karo in the KitchenSzybka kolacja, czyli zapiekanki z pieczarkami. To danie to wspomnienie dzieciństwa, często robione przez moją mamę na kolację wczasach, gdy sklepy świeciły pustkami. Nie było wtedy grilli, tosterów, ale mieliśmy rożno (tak nie rożen, bo dla mnie rożen to hak do opiekania a ja zawsze na to ustrojstwo mówiłam rożno) i do niego właśnie mama wkładała kromki chleba
Bernika - moj kulinarny pamietnikZdrowe przekąski do pracy/szkoły. Wykorzystajcie te przepisy. Może zrobicie je w dokładnie ten sam sposób. Może będą dla Was po prostu inspiracją! Smacznego! Kuskus tabbouleh
Szybko Tanio SmacznieKupiłam sobie nową książkę! kulinarną oczywiście :) wymarzoną i wysnioną... Wczoraj odebrałam ją z poczty i nie mogę się oderwać! oglądam, czytam, myślę, znowu oglądam..."O jabłkach
Dzieje kuchennej WiewióryParlies to małe biskwity, o smaku i aromacie imbiru. Często zwane Edinburgh Parliament Biscuits (biskwity edynburgskiego parlamentu), ze względu na ich olbrzymią popularność w kręgach rządowych
Grahamka, weka i kajzerkaCzas czytania: 3 min Macie czasami lenia, któremu nic, ale to dosłownie nic nie chce się robić? Ja tak, no ale leń leniem, a jeść trzeba
SprawdzonaKuchnia.plPołączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek
Dzieje kuchennej WiewióryJestem pełna podziwu dla mojej Córci. Ostatnio borykamy się co i rusz z jakimiś problemami ale ona dzielnie trwa z uśmiechem na ustach czasem tylko wpadając
Dzieje kuchennej Wiewióry