Jakiś czas temu biegając po stronach rzuciło mi się w oczy zdjęcie podobnych babeczek, jednak były one z zupełnie innym farszem na podstawie masy jajecznej. Te
Mojewlasne.plDzisiejszy pomysł na śniadanie nie jest skomplikowany a do tego szybki w przygotowaniu. Jajko podawane na miękko jest najzdrowsze, co oznacza, że podczas przygotowania nie traci swoich wartości odżywczych. Życzę zdrowego poranka :) Składniki na 1 porcję: (ok. 230 kcal) 1 jajko kromka chleba pełnoziarnistego (ze śliwką) 2 plastry szynki (filet pieczony z indyka) plaster pomidora 3 plasterki ogórka
Alutka-Gotujemoże niektórzy będą szukać inspiracji na przekąski. Proponuję wam pikantne koreczki. Tanie, szybkie i efektowne! Na ostatniej imprezie u mnie zeszły w tempie ekspresowym. SKŁADNIKI : ( na około 20 koreczków ) boczek – 20 dkg słoiczek papryczek jalapeno – 10 sztuk mozarella – 1 kulka czarne oliwki – 20 sztuk chleb – 2 kromki opcjonalnie ogórek konserwowy – 2 sztuki PRZYGOTOWANIE : Boczek, mozzarellę i chleb pokroić
kuchniabellissima.wordpress.comDzień dobry! Każda kobieta wie, że dobry robot planetarny to podstawa szybkiego i bezproblemowego przygotowywania wielu wypieków. Zagniecie kruche ciasto bez brudzenia rąk, ubije białka na bezę w kilkanaście sekund, wymiesza ciasto na babeczki, utrze krem maślany czy nawet zagniecie ciężkie ciasto na chleb. Nie ma co ukrywać - taki robot bardzo ułatwia życie i dlatego też chciałabym Wam dzisiaj przedstawić
Pora coś zjeśćrazie wykorzystuję chwile kiedy maleństwo śpi ;-) A zatem dziś jeden z takich szybkich pomysłów - alternatywa dla jajek na miękko czy sadzonych, możecie wykorzystać go na śniadanie, albo na kolację, najważniejsze, żeby Wam smakowało... :-) SKŁADNIKI 2 jajka 3 łyżeczki gęstej śmietany (np. 18%) 2 kromki chleba tostowego sól, pieprz szczypiorek Kokilkę nacieramy masłem i na dnie rozsmarowujemy śmietanę. Posypujemy
Czary - gary w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Super szybki pomysł na smaczną przekąskę i wykorzystanie nadmiaru pieczywa. Dodatki, które znajdą się na pizzy to rzecz indywidualna. Podałam przykładowe. (1 mała pizza; około 17 cm średnicy) 60g-100g czerstwego pieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności) mleko do namoczenia pieczywa 1 jajko (małe) sól, pieprz Dodatki
Di gotujePiekarnik nagrzewamy do 220 st. Chleb nacinamy ostrym nożem. Pieczemy chleb w tej temperaturze przez 10 min, a następnie zmniejszamy ją do 200st. C i pieczemy go jeszcze 30 min. * Ja po kolejnych 10 minutach zmniejszyłam temp do 170st.C, ponieważ trochę za szybko mi się przypiekał i dodatkowo po pewnym czasie przykryłam go folią aluminiową :) Od razu chlebek
charlotte gotujestylu pâte fermentée . Wzrowałem się na przepisie z książki o włoskich chlebach, uwadniając trochę ciasto i wymieniając część mąki na orkiszową. Sądzą, że z korzyścią dla efektu końcowego. Bułki są wyśmienite. Chrupiąca skórka, delikatny miękisz, wysmienity smak i aromat. Pięknie Co istotne, stosunkowo szybko się je robi (nie mówię o czasie oczekiwania na przefermentowanie zaczynu, ale po prostu
Grahamka, weka i kajzerkatrawie czy w ogrodzie. Zapewne każdy z Was ma podobne odczucia :) Polecamy szybkie i oczywiście zdrowe śniadanie do zrobienia w kilka minut. Dzisiejsze menu : jogurt naturalny 1 banan 2 morele 1/2 łyżeczki sosu miętowego domowy hummus (kilka jego wersji znajdziecie na naszym blogu) rzeżucha chleb nan Zobaczcie jak pięknie to wyglądało :) Życzymy miłego dnia i jedzcie zdrowo codziennie. Pozdrawiamy
vegetaniePyszne, pyszne, pyszne! Długo szukałam przepisu który byłby łatwy i szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w sobie, ale znakomicie sprawdzają się zapiekane z rożnymi dodatkami - mniam! Oczywiście ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis znalazłam tutajWarto obejrzeć ten filmskładniki - 10 bułek1 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzać
Stare Garykońcówki od miksera - miesza się w ten sposób szybko i sprawnie.Zaparzony ser ze śmietaną przelać do garnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami. Grzanki:3 kromki pełnoziarnistego chleba,kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso.Chleb pokroić w kostkę. Olej
Codzienna kuchnia niecodziennapapryką Winiary2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistegoSos:1 łyżka ketchupu1 łyżeczka majonezuPrzepis:Kromki chleba układamy w Papirusie na rozgrzanej patelni. Smażymy z każdej strony po ok. 2 minuty (do zarumienienia). W międzyczasie ketchup łączymy z majonezem i podajemy do ciepłych (przekrojonych na pół) tostów. Bardzo szybka i wyrazista w smaku przekąska! Papirus świetnie się sprawdził
Emcia PichciNiecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad mu smakował (to, że sama piekę chleb czy bułki wprawia go w niepomierne zdumienie za każdym razem, choć przecież jako kelner jest świadkiem pieczenia chleba niemal codziennie), jednak to deser sprawił, że oczka mu się zaświeciły. Serio! I ja mu się wcale nie dziwię, bo niemal(...)wyłożyć na pannę cottę, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Wierzch udekorować cukrowymi serduszkami.Smacznego!Wiecie, co będzie w sobotę...? Tak, moi drodzy, to już to - ostatni dzień lata. Szybko mi zleciało w tym roku. Zajęta byłam nie tylko pracą, ale też układaniem na nowo całego mojego jestestwa. Lato się prawie skończyło, tak samo jak moje układanie - już prawie wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzesposób na niejadków, ciepłe, szybkie śniadanie, przekąskę albo na problem pod tytułem "coś bym zjadła ale sama nie wiem co".- 4 kromki pieczywa (niekoniecznie musi być dzisiejsze)- 1 jajko- 1 chlust mleka- pieprz, sól, chilli lub pieprz cayenne- ser żółty- opcjonalnie ulubiona wędlina- łyżka masłaJajko rozbełtujemy, dodajemy mleko i przyprawy. Maczamy w tym kromki chleba i kładziemy na gorącą patelnię
Z butelką mleczka w tleoczywiście musiałam przetestować te dobroczynne nasiona o których czytałam dużo pochlebnych opinii. Tak więc kto ma ochotę niechaj wypróbuje:) Oto moje ziarenka Chia, a poniżej składniki na chleb: 10 dag drożdży 120 ml wody do rozpuszczenia drożdży 4 łyżki miodu szklanka wrzątku do rozpuszczenia miodu 1 i 1/4 kg mąki pszennej 1/4 kg mąki razowej 700 ml letniej wody(...)dwoiło swoją objętość. Następnie szybko zagnieć, dodaj 700 ml ciepłej wody, dodaj sól, roztopione mało i resztę mąki. Dokładnie wyrób, przełóż do natłuszczonych foremek i zostaw do wyrośnięcia, (ta ilość wystacza na trzy średnie keskówki ). Kiedy ciasto urośnie w foremkach włóż je do nagrzanego piekarnika do 190C i piecz ok 50 minut. Gorący chleb przełóż na kratkę kuchenną
Apetyczna babeczkaPyszne muffinki z pieczywa, cukinii i żółtego sera. Pyszna opcja na wykorzystanie pozostałego z dnia poprzedniego chleba lub bułek. Muffinki wytrawne są idealną przekąską lub sposobem
PysiaGotuje.plParę dni temu była zupa krem z pieczonych ziemniaków , a teraz pora na pieczarkową. Ale nie taką zwykłą pieczarkową. Mianowicie pieczarkowa z kaszą pęczak. Pyszna pożywna
Marder&Marder ManufactureJeśli macie rabarbarowe łodygi w ogródku koniecznie je wykorzystajcie! jeśli widzieliście rabarbar na straganie kupcie go! do tego opróżnijcie zamrażarkę z truskawek i szybko zagniećcie
Dzieje kuchennej Wiewiórykanapie też. Jednym słowem - marchewkowe pole :D Niedziela. A obiad piątkowy. No cóż, tak już bywa jak posta pisze się przez kilka dni :) Danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jeśli macie dodatkowo gotowy sos, tak jak ja, wtedy całość przygotowuje się jeszcze szybciej. Jeśli natomiast nie macie domowego sosu, możecie użyć puszki pomidorów dodając większą ilość przypraw(...)nadmiar wody wyparował a powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji). Składniki: 250 g makaronu spaghetti słoik domowego sosu pomidorowego ( klik ) 2 kromki pszennego chleba 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili odrobina skórki z cytryny świeża bazylia oliwa Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej. 2 kromki pieczywa pszennego (ze skórką
My simple kitchen