smaczny chlebek. Bez dziwactw, cudowania i wymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb. I oto on! :) 340 g mąki pszennej 200 ml wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 30 g ziaren słonecznika odrobinę oleju do posmarowania Skoro ma być prosto i dla leniwych to szybki i prosty przepis. Co prawda prawdziwy przepis dla leniuchów powinien się(...)godzinę. A potem już tylko pieczemy przez 25 minut w 225 stopniach. A jak naprawdę, ale tak naprawdę macie lenia, a w dodatku jesteście posiadaczami maszyny do wypieku chleba to dzisiaj macie raj. Po prostu wrzucacie wszystkie składniki do pojemnika (zajmie wam to około 1 minuty), ustawiacie jakiś program trwający około 3 godzin (kolejne 5 sekund pracy) i wracacie przed
Marder&Marder Manufacturektóregoś bardzo zajętego dnia postanowiliśmy posilić się tą szybką i rzekomo smaczną zupą. Jakby to powiedzieć – do najlepszej zupy było jej daleko. Uwag było sporo, więc oryginalny przepis na wodziankę przedstawiamy Wam w wersji mocno zmodyfikowanej, smak o niebo lepszy. Składniki na wodziankę 1 l wody 3-4 kromki chleba 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, maggi
niecodziennikparyzaskoczyła, ale przecież nie przychodzę na takie wydarzenia po niespodzianki. Mnóstwo świątecznych stroików, pięknych pisanek i kurczaczków zachwycała kolorem. Podziwiam twórców takich cudeniek - ja nie miałabym cierpliwości. Szybkie rozpoznanie terenu i już wiedziałam, gdzie mogę skierować swoje kroki. Po degustacji produktów regionalnych pozostało wspomnienie - widać, że cieszyła się sporym zainteresowaniem. Spróbowaliśmy twarogu , kupiliśmy porcję parowanek z sosem koperkowym(...)zagrychę" chleb ze smalcem i ogórkiem. Tanio nie było - za kieliszek liczyli sobie 4 zł, ale w końcu chodzi o smak - te były bardzo dobre. Stoisko obok przyciągało zapachem, więc utworzyła się spora kolejka. Okazało się, że to najsmaczniejsze miejsce na kiermaszu! Uśmiechnięte małżeństwo rozmawiało z klientami, przybliżało smaki i tradycje, więc czas oczekiwania szybko mijał. Sprzedawali m.in.: zupę
Pasja SmakuKażdej wiosny czekam niecierpliwie, aż pojawi się rabarbar. Można z niego wyczarować pyszne wypieki. Tak też powstały te ciastka idealne do kawy, do mleka, do herbaty
Bułka z ChlebemJest to moja wersja zupy, na która znajdziecie przepis w książce Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto". Zmiany wynikały głównie z produktów jakie miałam.
Dzieje kuchennej WiewióryMoja fascynacja książką Donny Hay trwa! Pięknie wydana, jasna, świeża, przejrzysta i tak apetyczna jak tylko się da. Przepisy szybkie, łatwe w obsłudze, pełne smaku
Dzieje kuchennej WiewióryWeekend obfitował w pyszności. W tym w słodkości prosto z mojej nowej zdobyczy. Miałam to szczęście, że wygrałam książkę Liski ("Słodkie") w szybkim konkursie na jej
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne chlebki tureckie, znakomite do zawijania mięsa i nie tylko. Ciasto świetnie się wyrabia, chlebki smaży się szybko i bezproblemowo. Bardzo polecam, zwłaszcza do
Stare Garyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rwany chlebek czosnkowy z ziołami to nic innego jak klasyczny, domowy chleb pieczony z masłem z dodatkiem czosnku i przypraw ziołowych. Świetnie smakuje jeszcze ciepły. Będzie idealnym dodatkiem do grilla i różnego rodzaju sałatek. Rwany chlebek czosnkowy z ziołami wygląda bardzo efektownie ze względu na swoją harmonijkową strukturę. Możemy upiec go także w okrągłej blaszce, dzięki czemu(...)będzie wyglądać jeszcze ciekawiej. My tym razem wykonaliśmy go w tradycyjnej prostokątnej blaszce, ponieważ zależało nam na większej porcji. Chlebek z ziołami bardzo szybko znika z talerza. Szczególnie podczas domowych imprez. Przepis na domowy chlebek ziołowy jest bardzo prosty, nie ma w nim żadnej filozofii. On zawsze wychodzi i smakuje obłędnie. Za każdym razem możemy nadać mu inny aromat
Przepiski.plpieczenie chleba zaraz po tym, jak poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny, że zniknie bardzo szybko. Ziemniaków nie czuć wcale(...)długo zachowuje świeżość.Do mojego dodałam ekstra bazylii, bo miałam pęczek od zupy i nie chciałam, żeby się zmarnowała. Pasuje doskonale.I teraz przyznam się Wam do czegoś. Do mojego chleba zapomniałam dodać... Soli. W związku z tym brakowało mu tego czegoś. Nic nie szkodzi - kanapki soliliśmy troszkę bardziej, a jak się okazało, mimo dodatku bazylii, z dżemikiem też smakowało nieźle
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezglutenowy chleb z siemieniem i ziołami wg przepisu Olgi Smile z moimi modyfikacjami - po upieczeniu doskonały - chrupiąca skórka, lekko wilgotny miąższ, puszysty i pachnący ziołami. Dobrze znosi mrożenie więc najlepiej ostudzony chlebek pokroić w kromeczki i zamrozić, bo niestety szybko czerstwieje. Bardzo smaczny, prosty wypiek. Polecam. SKŁADNIKI: 500 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 2 łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanych(...)minut. Po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj, uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 40 minut (w oryginalnym przepisie było 60 minut, ale u mnie po 40 chleb już był upieczony z rumianą skórką). Studź na kratce. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaŁatwe Liczba porcji : 2 Kilka kromek suchego chleba, sałata, pomidory, trochę suszonej szynki i panzanella gotowa. To rzeczywiście jedna z najprostszych sałatek jakie można sobie wyobrazić, a przy tym nieprawdopodobnie smaczna i choć prosta, to elegancka. My bardzo często podajemy panzanellę, gdy mamy gości, bo jest to danie bardzo niekłopotliwe i szybkie do przygotowania, a pyszne. Panzanella najlepiej smakuje latem(...)jest słodka za sprawą pomidorków, bakłażana i sałaty, słona dzięki prosciutto i panierce. Panzanella z pieczonym bakłażanem jest wreszcie i miękka i chrupiąca. Bakłażan rozpływa się w ustach, a chleb i szynka są przyjemnie chrupiące. Tu uwaga: sałatkę robi się z czerstwego pieczywa, ale równie dobrze wychodzi z chleba świeżego – trzeba go tylko podsmażyć tak jak to jest dalej
Niedzielny kucharzdurszlak do makaronu trzeba się wspomóc szmatką :) Teraz już szybko odciskamy twaróg i przekładamy do pojemnika :) można wykorzystać małe pojemniki np. po twarożku wiejskim... Ja przełożyłem do pojemnika na żywność, żeby powstała duża kostka :) Na noc wstawiamy do lodówki i rano mamy super twarożek do wszystkiego :)... na chleb, do pierogów, do produkcji żółtego sera :) Smacznego
chleba naszegoOstatni dzień roku, a piec się chce! W wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego i jednocześnie cieszącego oko. Musiał być dodatkowy warunek spełniony - pewniak, który zawsze wychodzi...Zacząłem o dwudziestej, za pięć północ chlebek pojawił się na stole. Najfajniejsze było to, że goście współuczestniczyli w pieczeniu patrząc(...)mleka pełnego w proszku216 g mleka 135 g Tang Zhong na mleku52 g masłaPasta czekoladowa:11 g kakao w proszku11 g cukru11 g gorącej wody Przygotowanie chleba: Przygotuj pastę czekoladową: w miseczce wymieszaj kakao z cukrem, zalej gorąca wodą i dobrze rozetrzyj.W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong
Grahamka, weka i kajzerkaChleb na zakwasie żytnim z małą ilością drożdży z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem otrębów żytnich. Bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Jest pyszny i długo utrzymuje świeżość pod warunkiem że nie zostanie za szybko zjedzony :) Ja proponuję od razu upiec dwa bochenki.Składniki:180 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa250 g mąki pszennej(...)letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce.Przepis z bloga Pieczarka mySia
Ala piecze i gotuje