Upiekłam ten chleb po raz pierwszy i efekt mnie zaskoczył. Przesiałam 3 szklanki mąki pszennej typ 750, dodałam 1/2 szklanki otrąb pszennych. Dolałam 380 ml ciepłej wody i całość wymieszałam. Przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie dodałam łyżkę cukru, 1/2 łyżki soli i 2/3 szklanki zakwasu pszennego - ciasto wyszło luźne. Wyrobiłam mikserem, zajęło(...)szybko zaczęło odstawać od brzegów miski). Odstawiłam pod przykryciem na 25 minut. Po tym czasie wyjęłam z miski, rozpłaszczyłam na blacie na kształt kwadratu i złożyłam jak kopertę i ponownie włożyłam do miski na 25 minut. Długą keksówkę wysmarowałam olejem i przełożyłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania. Czas wyrastania zależy od temperatury miejsce w jakim postawisz chleb
apetytnapieczenieZazwyczaj pieczone są w formie do chleba lub w specjalnych formach do babek i posypywane są cukrem pudrem lub polane lukrem. W zależności od kraju i regionu, tradycyjna babka piaskowa ma wiele odmian. Różnią się między sobą dodatkami, które zmieniają smak, czyli np. aromaty różnego rodzaju lub suszone owoce. Jest prosta i szybka do zrobienia. Bardzo dobrze smakuje(...)porcje Przygotowanie 10 min. Pieczenie 1 godz. Kalorie 245 kcal Babka piaskowa to rodzaj ciasta przygotowywanego z mąki, masła, jajek i cukru. Zazwyczaj pieczone są w formie do chleba lub formy do babek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g masła lub margaryny 200 g cukru 4 jajka 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli Cukier
ProstePesto.plPrzepis na pyszne knedle chlebowe z boczkiem, to świetny pomysł na prosty i szybki obiad z wykorzystaniem czerstwego pieczywa. Proste składniki, łatwe wykonanie, wyjątkowa ekonomiczność oraz zaskakujący smak. To najważniejsze cechy tego tyrolskiego dania. Zapewne często zastanawiasz się na tym: Jak wykorzystać czerstwy chleb? lub Co zrobić z czerstwego pieczywa? Przepis na knedle z chleba i boczku to idealny
Kuchnia Na WypasieSałata, którą dziś proponuję jest pożywna, odżywcza, aromatyczna i idealnie pasuje na śniadanie, obiad czy kolację. Szybko się ją robi i dzięki temu may czas
Moje Małe CzarowaniePrzepis na tę pastę pochodzi z książki Smacznie i zdrowo od rana do wieczora Jadwigi Kłosowskiej. Książka była wydana w roku 1988. Jest w niej dużo
Moje Małe CzarowanieDziś historie powstania sałatki Cezar możecie przeczytać u Amber a ja powiem tylko że ilu kucharzy tyle jej wersji. Jedna prześciga drugą i każda pyszna. Sami
Moje Małe CzarowanieBardzo prosty i szybki w wykonaniu. Smakuje pysznie na bułeczkach i chlebku. Z naszym ogóreczkiem kiszonym to bajeczka. Każdy zrobi taki pasztet, wystarczy 30 minut
Kuchnia Pokoleńopublikuje dużo wcześniej. zupełnie nie wiem jak to się stało, że ten czas tak szybko mija. Dopiero co były święta, a tu już za chwilę połowa stycznia. Mam dla Was kilka przepisów, które postaram się opublikować najszybciej jak się da. Na początek smarowidło do chleba. Nie wiem czy gustujecie w takich, ale ja ciągle eksperymentuję i szukam alternatywy
Przysmaki KarolkiPonieważ jeszcze zamrożona dynia siedzi bezczelnie w naszym zamrażalniku, czas coś z nią zrobić. Coś co pozwoli nam w szybkim tempie jej się pozbyć. Prócz ciast
Gotowanie z pasjąmój HIT: wędzone, świetna jakość i całkiem spora ilość za taką cenę - pasty do chleba, mój HIT: pasty na bazie słonecznika, zwł. curry z ananasem, rewelacja! bardzo ciekawe połączenie smaków - pozostałe, dostępne pasty, tych akurat nie próbowałam - kiełki na patelnię, mój HIT, bardzo smaczne, szybki pomysł na ciepłe danie: podsmaż kiełki, dodaj pokrojone tofu, podsmaż, można wzbogacić sosem
Qlinarnie i QlinarniePrzygotowanie: Przepis podany z opakowania. Do głębokiej miski wsypujemy opakowanie mieszanki do wypieku chleba, wlewamy 300 ml wody o temperaturze pokojowej oraz dodajemy 15 g świeżych drożdży. Wyrabiamy ciasto mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach, do uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Pozostawiamy ciasto pod przykryciem
Życie zaczyna się w kuchniSzybkie do zrobienia i baaardzo smaczne. Zawsze gdy zostaje mi trochę sosu do pizzy albo jak nie mam czasu zrobić już ciasta drożdżowego to robię tosty a'la pizza Składniki: - chleb tostowy - sos pomidorowy lub keczup - ser - salami Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i układam chleb tostowy, są dwie wersje: Pierwsza- rozkładam pierwsza warstwę chleba smaruję
Kuchnia VikiCzy istnieją piękniejsze zapachy od tych w kuchni? Uwielbiam, kiedy w domu pachnie świeżym pieczonym chlebem, ciastem, podsmażanym czosnkiem. Dzisiaj zafundowałam sobie zapach ciasteczek maślanych
Kukuleczkiczasu... jak zawsze z resztą ;-) ale na sałatkę zawsze :-) szybką i pyszną :-) SKŁADNIKI 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kromka chleba razowego 2 łyżki startego sera (np. grana padano) sól, pieprz, słodka mielona papryka Fileta kroimy w paski
Czary - gary w kuchni