Po wieczornych przejściach jestem koszmarnie zmęczona. Kto by przypuszczał, że o 22.20 będę wzywać ślusarza?! na szczęście pan technik szybko dotarł na miejsce i otworzył
Dzieje kuchennej WiewióryCukinia jest zawsze dobra :) ...zarówno latem z ogródka jak i zimą z marketu, dlatego tak często u nas gości... Wszystko najpierw musimy dobrze
chleba naszegoProsty sposób na fasolkę szparagową :) zimą jak znalazł. W ostatniej chwili zerwaliśmy fasolkę i co teraz?... przecież nie zjemy tyle od razu :) Nastąpiła szybka
chleba naszegoPyszne, wilgotne i ciężkie ale malutkie ciasteczka. Idealnie sprawdza się jako awaryjny łakoć świąteczny. Znaleziony u Ani :) Szybkie ciastka migdalowe 100 g mąki migdałowej
Dzieje kuchennej WiewióryWiele osób używa popularnej kostki rosołowej, chyba już na stałe wpisała się ona w tradycję naszej kuchni. Z jednej strony nie ma się co dziwić, jest
Marder&Marder ManufactureCiepła czerwcowa niedziela, przyjaciele zapraszają na przydomowego grila. Nie wypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło
Grahamka, weka i kajzerkazjedzeniu pomidorów zostawał śmietankowy sosik, w którym moczyło się chleb i w ten sposób wyjadało się wszystko, co do kropelki. Obowiązkowo pomidory ze śmietaną musiały być zrobione w blaszanej miseczce. Taką miseczkę mam do tej pory, jest nieco obita, ale w tym leży jej urok. To bardzo prosty i szybki dodatek do obiadu. Ja dodałam jeszcze natki pietruszki(...)pokrojonych pomidorów cebulę, natkę i śmietanę. Posypać solą i czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać np. do obiadu, do jajecznicy, nawet same z kromką chleba. * Pomidory ze śmietaną podaję obowiązkowo w miseczce takiej jak TA-KLIK , ale zerknijcie jeszcze na TĄ-KLIK w kropeczki, jest cudowna! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżka suszonego, łyżka mąki (np. żytniej) (opcjonalnie) płaska łyżeczka białego pieprzu, płaska łyżeczka cukru trzcinowego, szczypta rozmarynu suszonego, szczypta estragonu suszonego, sól do smaku. grzanki: 3-4 kromki razowego chleba na zakwasie, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki oregano, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: zupa cebulowa Cebulę obrać z łupin i pokroić w pióra (pół-plastry). W głębokiej patelni(...)cienkie plasterki. Wrzucić do bulionu i całość zagotować. Gdy cebula na patelni zacznie się rumienić, część cebuli przełożyć do garnka z bulionem a do pozostałej części dodać mąkę szybko mieszając. Powstanie coś w rodzaju zasmażki, która zagęści zupę (krok ten można pominąć). W garnku zagotować bulion i dodać do niego podsmażoną cebulę, dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość
Pełna Lodówkasoli 300g letniej wody 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ewentualnie) kminek, sezam i/lub inne ziarna do posypania (ewentualnie) Jak upiec chleb pszenny na zakwasie PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb dokładnie mieszamy, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - możemy to zrobić dobrym mikserem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny (jeżeli dodamy drożdże ten etap może być krótszy(...)Krok 3. Następnie szybko nacinamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z parą - przez pierwsze 10 minut w temperaturze 260 stopni, następnie zmniejszamy ją do 230 stopni i pieczemy przez następne 20-25 minut (bochenek jest idealnie wypieczony, gdy podczas opukiwania go słyszymy głuchy odgłos). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce
Moja Książka Kucharskałyżka płynnego miodu 1 płaska łyżka soli 300g letniej wody 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ewentualnie) kminek, sezam i/lub inne ziarna do posypania (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb dokładnie mieszamy, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - możemy to zrobić dobrym mikserem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny (jeżeli dodamy drożdże ten etap może być krótszy(...)Krok 3. Następnie szybko nacinamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z parą - przez pierwsze 10 minut w temperaturze 260 stopni, następnie zmniejszamy ją do 230 stopni i pieczemy przez następne 20-25 minut (bochenek jest idealnie wypieczony, gdy podczas opukiwania go słyszymy głuchy odgłos). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego
Moja Książka Kucharskamnie wychodzi pyszny. Znika tak szybko, że kończymy go w drugi dzień. W kolejne dni zsycha się od skórki wgłąb i lepiej znaleźć mu inne zastosowanie niż kanapki. Można pociąć go w kostkę i podsuszyć a potem zużyć do zupy. Przepis znalazłam na YouTube, ale na grupie o pieczeniu chleba również często się pojawia jako "Chleb
W kuchni bez szafekUwielbiam przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być(...)zasadzie 3-3-1, pół-pół-ćwierć. Po parokrotnym powtórzeniu nie ma już możliwości pomylenia się. Po trzecie: jest prosty i błyskawiczny. Poza czasem wyrastania, robi się to bardzo szybko – tak naprawdę wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki
Proste-przepisy.plMożna ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu, pestek dyni. Idealne na szybkie i pożywne śniadanie, z mlekiem czy jogurtem. QUINOA MAKARON PSZENNY ZE SPIRULINĄ(...)jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, mączka chleba świętojańskiego, sól. Śmietanka ma delikatny, "mleczny", tłusty smak. Jest bardzo smaczna i bardzo gęsta, wręcz nie da się jej normalnie wylać z kartonika a trzeba go troszkę ścisnąć. W gotowaniu
Zdrowie na języku :PPowstał taki trochę dziwny chleb bo z różnych rodzajów mąki pszennej, z dodatkiem mąki gryczanej i otrąb z gryki. Prawdę mówiąc to otworzyłam szafkę, w której trzymam produkty sypkie i wsypywałam co mi się nawinęło. Wiem czego ile bo michę z zaczynem stawiam zawsze na wadze i notuje kolejne wskazania :D Inaczej pogubiłabym się szybko. Czasami trafia do niej(...)osiedlowym sklepie - wpadły mi najpierw w oko a potem do koszyka bo wcześniej nie znałam tego produktu. A skoro już wsypałam mąkę gryczaną to i otręby będą pasowały, prawda ?Chleb ma tylko lekki posmak gryczany, ale niezbyt wyraźny i nie drażniący. Piszę to bo wiem, że niektórzy nie bardzo lubią np. kaszę gryczaną, szczególnie paloną, która ma bardzo charakterystyczny smak
Smaczna PyzaUpiekłam ten chleb po raz pierwszy i efekt mnie zaskoczył. Przesiałam 3 szklanki mąki pszennej typ 750, dodałam 1/2 szklanki otrąb pszennych. Dolałam 380 ml ciepłej wody i całość wymieszałam. Przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie dodałam łyżkę cukru, 1/2 łyżki soli i 2/3 szklanki zakwasu pszennego - ciasto wyszło luźne. Wyrobiłam mikserem, zajęło(...)szybko zaczęło odstawać od brzegów miski). Odstawiłam pod przykryciem na 25 minut. Po tym czasie wyjęłam z miski, rozpłaszczyłam na blacie na kształt kwadratu i złożyłam jak kopertę i ponownie włożyłam do miski na 25 minut. Długą keksówkę wysmarowałam olejem i przełożyłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania. Czas wyrastania zależy od temperatury miejsce w jakim postawisz chleb
apetytnapieczenie