Pasta jajeczna nie tylko na Święta Wielkanocne, ale także na zwykłe, codzienne śniadanie. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na
niecodziennikparyDomowe bułeczki są najlepsze i nikt mi nie powie, że te kupne to palce lizać.Robi się je szybko z wyrastaniem różnie bywa. Jak ciepło
Różowa kuchniaZbliża się czas śledzi i pierników. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na czasochłonne przygotowywanie potraw. Dlatego też pomyślałam, że warto wykombinować jakąś szybką rybną
Dzieje kuchennej WiewiórySezon grillowy w pełni więc tym razem dam Wam przepis na fajny, prosty dodatek do pieczonego chleba jakim jest masło czosnkowe. U mnie na rodzinnych imprezach
Czekoladowa muffinkaZupa jarzynowa jest smaczna, lekka i pożywna. Zupę podajemy ciepło zimą lub chłodną latem z kromką chleba posmarowaną masłem. Składniki: 2,5 litra wody 3 skrzydełka
Smaczne PotrawyMałe, puszyste bułki na śniadanie z chrupiącymi ziarenkami słonecznika we wnętrzu. Bułeczki są godne polecenia, robi się je szybko ale ostrzegam że znikają jeszcze szybciej
Moje Małe CzarowanieLubię potrawy z mielonego mięsa. Ostatnio były klopsiki a dzisiaj mała powtórka z rozrywki czyli Picadillo, pyszne esencjonalne i szybkie danie rodem z Kuby. Przepis już
Dzieje kuchennej Wiewióryhormonalną i łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego. Dzięki olejowi konopnemu można poprawić urodę. Szczególnie zalecany jest w pielęgnacji skóry mieszanej, tłustej i łojotokowej. Olej konopny jest łatwy w stosowaniu i szybko się wchłania. Przyspiesza regenerację błon śluzowych. Dodatkowo wzmacnia naturalną odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych. Zmniejsza ryzyko podrażnień, zapaleń i przebarwień skóry. Stosowanie oleju z konopi poprawi kolor skóry(...)być dodatkiem do sałatek, makaronów, kasz czy nawet samego chleba. Olejem konopnym z powodzeniem można zastąpić masło. Jest smacznym składnikiem słynnego sosu pesto. Specyficznego smaku doda zupom, ale dopiero na sam koniec gotowania. Olej konopny ma wiele dobrych i korzystnych właściwości dla organizmu. Dlatego warto zacząć go stosować i szybko odczuć jego pozytywne działanie. W pełni bezpieczny
My Chcemy Jeśćkanapkowa ze śledziem to pyszne smarowidło do pieczywa. Jeśli znudziły wam się zwykłe kanapki, a do tego lubicie śledzie, to warto wypróbować ten przepis. Pastę robi się łatwo i szybko, więc jej przygotowanie nie będzie dla nikogo problemem. Taka przekąska jest dobrym sposobem na włączenie do codziennej diety śledzi, które są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega(...)dokładnie. Pastę nakładamy na przekrojoną bułkę czy kromki chleba. Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa Zobacz inne przepisy na pasty do kanapek: Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka Pasta z boczku – na kanapki Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami Pasta na kanapki z sardynkami Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa Artykuł Pasta kanapkowa ze śledziem
e-PrzepisyKulinarnefermentacji i upiec chleb. Tym dodatkowym składnikiem w mące żytniej jest pentozan, to on uniemożliwia tworzenie się siatki glutenowej w cieście chlebowym żytnim. W mące żytniej jest najwięcej pentozanów, /wielocukrów / niż w innych mąkach. To pentozany są odpowiedzialne również za to, że mąka żytnia wchłania więcej wody. Poza tym pentozany są bardzo delikatne i szybko można zniszczyć(...)ciasta chlebowego w trakcie wypieku. Pod wpływem temperatury amylaza zamienia skrobię w cukier. Zazwyczaj tych cukrów jest zbyt dużo i to one nie pozwalają na utworzenie się odpowiedniego miękiszu chleba. Wówczas chleb jest gumowaty, zbyt mokry, niesmaczny i niezdrowy. Jak powstrzymać amylazę aby nie niszczyła struktury chleba? Zakwasić mąkę, czyli należy użyć zakwasu do przygotowania ciasta chlebowego, ponieważ amylaza
Leśny Zakątekniego też kminek i kawę, a może i miód...i wtedy, jak mawia Gucio, będzie to chleb w wersji oficerskiej. Na pewno będę do niego wracać ! Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia Składniki ( 1 kg bochenek):375 g ciasta z mąki żytniej zakwaszanego metodą 3-fazową450 g mąki żytniej razowej15 g soli330 ciepłej(...)temp. 40 stopni Wykonanie: W ciepłej wodzie dokładnie rozpuszczamy sól, następnie dodajemy zakwaszone ciasto i miksujemy przez około 5 minut. Ma powstać jednorodny płyn bez grudek. Dosypujemy mąkę i szybko wyrabiamy, ciasto powinno być dosyć gęste. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 2 godziny w ciepłe miejsce (30 stopni), ciasto powinno minimalnie urosnąć. Po tym czasie
Kulinarne przygody Gatityszczepów drożdży, które sprawią że chleb pięknie wyrośnie. Zakwas na dzikich drożdżach może zawierać setki różnych szczepów. Jaki będzie dokładny skład Twojego zakwasu, zależy od rodzaju mąki i zasiedlających ich szczepów grzybów, od rodzaju pogody, pory roku, miejsca w którym mieszkasz. Drożdże komercyjne są hodowane z wyizolowanego pojedynczego szczepu, który zapewnia szybką fermentacje. Hodowane są w sterylnych(...)powodują wyrastanie ciasta. Płynne zakwasy świetnie się rozprowadzają w cieście i nie wymagają dodatkowego wyrabiania, jednak należy konsystencje ciasta regulować dodając więcej mąki, aby otrzymać pożądaną gęstość ciasta chlebowego. Chleby na takim zakwasie mają mleczny, kwaskowaty smak- a powoduje to fermentacja i obecność większej ilości kwasu mlekowego niż octowego. Pieczywo jest puszyste i lekkie. Zakwas sztywny należy dłużej
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPasta jajeczna z żółtym serem to błyskawiczny pomysł na śniadanie. Pasta z dodatkiem świeżo startego sera, podana na świeżym pieczywie to pomysł na weekendowe śniadanie. U
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jakiś czas temu biegając po stronach rzuciło mi się w oczy zdjęcie podobnych babeczek, jednak były one z zupełnie innym farszem na podstawie masy jajecznej. Te
Mojewlasne.plDzisiejszy pomysł na śniadanie nie jest skomplikowany a do tego szybki w przygotowaniu. Jajko podawane na miękko jest najzdrowsze, co oznacza, że podczas przygotowania nie traci swoich wartości odżywczych. Życzę zdrowego poranka :) Składniki na 1 porcję: (ok. 230 kcal) 1 jajko kromka chleba pełnoziarnistego (ze śliwką) 2 plastry szynki (filet pieczony z indyka) plaster pomidora 3 plasterki ogórka
Alutka-Gotujemoże niektórzy będą szukać inspiracji na przekąski. Proponuję wam pikantne koreczki. Tanie, szybkie i efektowne! Na ostatniej imprezie u mnie zeszły w tempie ekspresowym. SKŁADNIKI : ( na około 20 koreczków ) boczek – 20 dkg słoiczek papryczek jalapeno – 10 sztuk mozarella – 1 kulka czarne oliwki – 20 sztuk chleb – 2 kromki opcjonalnie ogórek konserwowy – 2 sztuki PRZYGOTOWANIE : Boczek, mozzarellę i chleb pokroić
kuchniabellissima.wordpress.comDzień dobry! Każda kobieta wie, że dobry robot planetarny to podstawa szybkiego i bezproblemowego przygotowywania wielu wypieków. Zagniecie kruche ciasto bez brudzenia rąk, ubije białka na bezę w kilkanaście sekund, wymiesza ciasto na babeczki, utrze krem maślany czy nawet zagniecie ciężkie ciasto na chleb. Nie ma co ukrywać - taki robot bardzo ułatwia życie i dlatego też chciałabym Wam dzisiaj przedstawić
Pora coś zjeśćrazie wykorzystuję chwile kiedy maleństwo śpi ;-) A zatem dziś jeden z takich szybkich pomysłów - alternatywa dla jajek na miękko czy sadzonych, możecie wykorzystać go na śniadanie, albo na kolację, najważniejsze, żeby Wam smakowało... :-) SKŁADNIKI 2 jajka 3 łyżeczki gęstej śmietany (np. 18%) 2 kromki chleba tostowego sól, pieprz szczypiorek Kokilkę nacieramy masłem i na dnie rozsmarowujemy śmietanę. Posypujemy
Czary - gary w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Super szybki pomysł na smaczną przekąskę i wykorzystanie nadmiaru pieczywa. Dodatki, które znajdą się na pizzy to rzecz indywidualna. Podałam przykładowe. (1 mała pizza; około 17 cm średnicy) 60g-100g czerstwego pieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności) mleko do namoczenia pieczywa 1 jajko (małe) sól, pieprz Dodatki
Di gotujePiekarnik nagrzewamy do 220 st. Chleb nacinamy ostrym nożem. Pieczemy chleb w tej temperaturze przez 10 min, a następnie zmniejszamy ją do 200st. C i pieczemy go jeszcze 30 min. * Ja po kolejnych 10 minutach zmniejszyłam temp do 170st.C, ponieważ trochę za szybko mi się przypiekał i dodatkowo po pewnym czasie przykryłam go folią aluminiową :) Od razu chlebek
charlotte gotujestylu pâte fermentée . Wzrowałem się na przepisie z książki o włoskich chlebach, uwadniając trochę ciasto i wymieniając część mąki na orkiszową. Sądzą, że z korzyścią dla efektu końcowego. Bułki są wyśmienite. Chrupiąca skórka, delikatny miękisz, wysmienity smak i aromat. Pięknie Co istotne, stosunkowo szybko się je robi (nie mówię o czasie oczekiwania na przefermentowanie zaczynu, ale po prostu
Grahamka, weka i kajzerkatrawie czy w ogrodzie. Zapewne każdy z Was ma podobne odczucia :) Polecamy szybkie i oczywiście zdrowe śniadanie do zrobienia w kilka minut. Dzisiejsze menu : jogurt naturalny 1 banan 2 morele 1/2 łyżeczki sosu miętowego domowy hummus (kilka jego wersji znajdziecie na naszym blogu) rzeżucha chleb nan Zobaczcie jak pięknie to wyglądało :) Życzymy miłego dnia i jedzcie zdrowo codziennie. Pozdrawiamy
vegetaniePyszne, pyszne, pyszne! Długo szukałam przepisu który byłby łatwy i szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w sobie, ale znakomicie sprawdzają się zapiekane z rożnymi dodatkami - mniam! Oczywiście ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis znalazłam tutajWarto obejrzeć ten filmskładniki - 10 bułek1 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzać
Stare Garykońcówki od miksera - miesza się w ten sposób szybko i sprawnie.Zaparzony ser ze śmietaną przelać do garnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami. Grzanki:3 kromki pełnoziarnistego chleba,kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso.Chleb pokroić w kostkę. Olej
Codzienna kuchnia niecodzienna